Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

P-DOX hitelvek

2018. április 12. - IGe

A P-DOX Semmiben Sem Hívők A P-DOX Semmiben Sem Hívők, avagy Mi Mind Egyéniségek Vagyunk!  vallás, a rossz megszokás miatt "hit"-nek nevezett, de inkább kételkedési elvei. Azaz élet minden területére érvényes etikai-erkölcsi normák, javaslatok  (2004.08.16-i  állapot)

p-dox_logo_kozepes.jpg

  1. Igyekezz a világot humorosan látni, ne végy semmit túl komolyan.

  2. Ha semmiben sem hiszel túlzottan, nem is igen tudsz csalódni semmiben.

  3. Mind a materialista, mind az idealista világképek szélsőségek, de tanulj tőlük és az értékeiket építsd be saját hitedbe.

  4. Törekedj az ideológiamentességre. Ezt úgy is elérheted, ha például több eltérő vallásnak, ideológiának is a megismerőjévé, tagjává válsz. Tehát összeállíthatsz magadnak egy vallási portfoliót is. 

  5. Mindenkinek joga van és kívánatos is, hogy  saját egyéni hite legyen, saját egyéni vallást alapítson.

  6. Elérhető egy hit nélküli állapot is, amikor tudunk dolgokat és bízunk dolgokban. A hit sokak számára nem más, mint biztosnak vélni a bizonytalant. A biztosat tudni szoktuk.

  7. Csupán előítéletek, vagy hagyomány miatt ne tisztelj semmit ugyanakkor ne is becsülj le semmit. Mielőtt ítélsz, győződj meg önmagad annak igazi értékéről. 

  8. Senkivel és semmivel szemben ne legyen benned kisebbrendűségi érzés. 

  9. Nincs egyértelmű jó és rossz, minden csak nézőpont kérdése.

  10. Fogadd el, hogy létezik a Te véleményeden kívüli világ is. 

  11. Gondold át, hogy nincs abszolút igazság, mindig csak valakinek, vagy valakiknek az igazsága van. 

  12. A vita élezi az elmét, viszont kerüld a heves vitát. Amiért ma küzdesz, holnap már más lehet, ezért vitázz mindig higgadtan. 

  13. Nem könnyű megtenni, de igyekezz elérni, hogy a világon semmi sincs amiért érdemes (sokáig) bosszankodni. 

  14. Aki semmiben sem hisz, aki saját hitét is időnként megkérdőjelezi, az lényegében mindenre nyitott, illetve inkább kíváncsi marad.

  15. Ne csak higgy, hanem gondolkozz is.

  16. Teljesen lényegtelen, hogy van, vagy nincs világteremtő. 

  17. A jelenleg "ismert" Istent/isteneket mi az emberek teremtettük. Az általunk nem ismert Istent pedig az igazsággal együtt a mindenek előtt lévő, határtalan Karakutty teremtette. 

  18. "Isten" egyértelműen létezik, mint egyes emberek és embercsoportok tudatában és tudattalanjában lévő speciális érzésforma, viszont az az "Isten", amit a jelenlegi bibliára épülő vallások meghatároztak, a logika szabályai szerint egyértelműen nem létezik. Az istenhit egyes szélsőséges formáit gyógyítható lelki betegségnek tekinthetjük. Ezért önzetlen tanítással célunk segíteni azon embertársainkon, akik az istenhit nevű lelki betegség állapotában vannak. 

  19. A bibliában leírt "Isten" az özönvíz, Jézus és más kudarcok után önmagát áldozza fel az emberiségért. Tehát nyugdíjba vonul. 

  20. Nincs egy olyan vallás sem, amely minden kérdésre és mindenkinek választ ad. Tehát nem létezik és nem is igen jöhet létre egy tökéletes vallás. 

  21. A jog is csak egy eszköz, amit lehet jóra és rosszra is használni. Ne csodálkozz el azon, ha észreveszed, hogy a törvények néha csak papíron léteznek és a gyakorlatban nem. 

  22. Sajnos mindig is voltak és a realitás az, hogy mindig is lesznek a törvények szerinti egyenlőeken túl még egyenlőbbek. Az igazságszolgáltatást célszerűbb lenne jogszolgáltatásnak nevezni. 

  23. Az a biztos, hogy semmi sem biztos. 

  24. A túlvilági létre akár van, akár nincs kár készülni. Élj emberként. 

  25. A gondjaidat elsősorban neked kell megoldani, mint ahogy a lelkedet is Te tudod meggyógyítani, másoktól elsősorban csak tanácsot és segítséget kaphatsz. Az orvostudomány sokat fejlődött ezen a téren, ne szégyellj felkeresni szakembert. 

  26. A tévedés jogát fenn kell tartani és a tévedés nem szégyellnivaló, az élet velejárója. A világ és te is változol, változhat az álláspontod is. 

  27. Becsüld mások őszinte, kendőzetlen véleményét, még ha az nem is kecsegtető számodra. 

  28. A világot és az embereket érdekek mozgatják, ezért alaposan vizsgáld meg azt, aki azt a látszatot kelti, hogy önérdeke nélkül cselekszik. 

  29. Igyekezz segíteni embertársaidon, ha módodban áll, de ne engedd, hogy kihasználjanak, vagy túl jámbornak tartsanak. 

  30. Lehetőleg kerüld az erőszakot, de ha megdobnak kővel, igyekezz elérni, hogy ismételten ne tehessék ezt meg veled. 

  31. Senkit nem kényszeríthet semmilyen hatalom, vagy közösség, hogy önálló akarata, vagy lelkiismerete ellenére akár fegyveres, vagy akár fegyvermentes katonai szolgálatban részt vegyen. 

  32. Az általános emberi érzéseket, értékeket, mint például a szeretetet, vagy a boldogság nem az egyik vagy másik vallás találta fel, bár sokan igyekeznek ezt elhitetni velünk. 

  33. A cselekedeteidért elsősorban saját magadnak vagy felelős, ha azzal senkinek nem ártottál, ne teremts magadban feleslegesen bűntudatot csupán a hagyományok miatt. 

  34. A pénz jelentőségét igyekezz mindig reálisan látni. Ne hagyd, hogy a pénz mozgasson téged, hanem te mozgasd a pénzt. 

  35. Igyekezz önálló egyéniséggé válni. Ha valamiben jobbat tudsz, akkor mások utánozzanak téged, ne te őket. 

  36. Szeresd és óvd az élővilágot. Élj harmóniában a világgal.

  37. A szerelem a stresszhez hasonlóan lehet építő és romboló hatású is az egyéniségedre.

  38. A tudomány is, akár a vallások követ el tévedéseket. 

  39. Sajnos a mai világban sokszor nem azaz elsődleges, hogy ki mit tud bizonyítani mások előtt, hanem az, hogy mit tud elhitetni másokkal. Ezt bármennyire is helytelennek tartjuk, figyelembe kell vennünk. 

  40. A vallások megfelelő helyen való bírálata, kritizálhatósága, vagy a velük szembeni emberbarát szkepticizmus, ugyanolyan alapvető emberi jog, mint a gyakorlásuk.

  41. A mindenkit érintő információk nem elhallgathatóak.

  42. Létezik egy logikátlan világ is, amiben csak úgy vannak és bekövetkeznek a dolgok nincs miértje, nincs ok és okozat. 

  43. Ne kételkedj a látszólagos lehetetlenben, ha működik. Viszont ellenőrizd le még saját magadat is, mert az emberi elme saját önmaga becsapására is képes.

  44. A gondolataidnak, pláne ha azt imához, vagy meditációhoz hasonlóan teszed gyógyulást elősegítő, vagy céljaid könnyebb elérését megteremtő ereje lehet. 

  45. Tanuld meg értékelni a mindennapok örömeit. 

  46. Tanulj meg bizni önmagadban is.  Próbáld meg szeretni és becsülni önmagad. 

  47. Szeress élni és törekedj az egészséges életre.

 egyik_vallast_sem.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr4713828232

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Einstein csak 12 éves koráig volt vallásos 2018.05.27. 07:59:40

Albert Einstein sajátos világnézettel rendelkezett, amely nem volt a hagyományos értelemben vett istenhívő, sem ateista. Tehát egy tanult és tudós meteorológus már nem hiheti azt, hogy a villámokat Zeusz dobálja az égből, meg hogy az égdörgésben, menny...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása