Valláskritika, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Einstein csak 12 éves koráig volt vallásos

2007. március 13. - IGe

Albert Einstein sajátos világnézettel rendelkezett, amely nem volt a hagyományos értelemben vett istenhívő, sem ateista. Tehát egy tanult és tudós meteorológus már nem hiheti azt, hogy a villámokat Zeusz dobálja az égből, meg hogy az égdörgésben, mennydörgésben bármelyik Isten haragja nyilvánul meg.Részlet A. Einstein 1946-ban írott önéletrajzából:

"A hajszából az első kivezető utat a vallás mutatta, melyet a hagyományos nevelő-oktató gépezet minden gyermekbe beleplántált. Így lettem én is - noha vallástalan (zsidó) szülők gyermeke voltam - mélyen vallásos, ez azonban 12 éves koromban hirtelen véget ért. A népszerű tudományos művek olvasása során hamarosan meggyőződtem arról, hogy a bibliai történetek jó része nem lehet igaz. Ennek következményeként szinte fanatikus szabadgondolkodóvá váltam, amihez az az érzés társult, hogy az állam szántszándékkal hazudik az ifjúságnak. Ennek az élménynek az lett a következménye, hogy bizalmatlan lettem minden tekintéllyel szemben, szkeptikussá lettem a mindenkori társadalmi környezetben élő meggyőződésekkel szemben
...
ott állt előttem a tőlünk függetlenül létező külső világ, amely nagy és örök rejtély ugyan számunkra, de legalább részben hozzáférhető szemléletünk és gondolkodásunk számára. Szemlélése szabadulásként hatott rám ... félig tudatosan, félig tudattalanul az a legfőbb cél lebegett előttem, hogy ezt a személyünkön kívüli világot a lehetőségek keretén belül megértsem ... az e paradicsomba vezető út nem volt olyan kényelmes és csábító, mint a vallási paradicsomba vivő, de megbízhatónak bizonyult, s sohasem bántam meg, hogy ezt az utat választottam."

 

 

"Én egy mélyen vallásos hitetlen vagyok"

"Termés
zetesen hazugság az, amit vallásos meggyőződésemről egyesek írnak, s ezt a hazugságot újra meg újra megismétlik. Nem hiszek a személyes Istenben , s ezt a felfogásomat sohasem titkoltam el, hanem mindig világosan kifejezésre juttattam. Ha van valami bennem, ami vallásosnak nevezhető, az az a határtalan csodálat, amelyet világunk szerkezete ébreszt bennem, világunké, amennyire azt tudományunk feltárni képes.
[...]
Nem hiszek az egyén halhatatlanságában, az etikát pedig kizárólagosan emberi ügynek tekintem, mely mögött nem áll semmiféle természetfeletti hatalom vagy tekintély., Az utóbbi idézetek forrása: Helen Dukas és Banesh Hoffmann (szerk.): Albert Einstein: The Human Side (Princeton University Press)

 

 

„Az a szó, hogy «isten», számomra semmi más, mint az emberi gyengeség kifejezése és terméke; a Biblia tiszteletreméltó, ám primitív és meglehetősen gyermeteg legendák gyűjteménye. Ezen számomra a legkifinomultabb értelmezés sem fog változtatni.”... „Számomra a zsidó vallás – mint minden más vallás – a lehető leggyermekdedebb babonák megtestesülése. És a zsidó nép, amelyhez boldogan tartozom, és amelynek mentalitásához erősen kötődöm, semmiben nem különbözik a többi néptől. Tapasztalataim szerint nem jobbak, mint más embercsoport, bár a legrosszabbtól megvédi őket a hatalom hiánya. Ettől eltekintve semmilyen szempontból nem «kiválasztott nép»”. (saját kézzel írt levél 1954-ben Erich Gutkind filozófusnak)

Ez az igazság és a tény. Tehát kérem senki sem feledkezzen meg róla, hogy Albert Einstein valóban vallásos és istenhívő volt gyerekkorában, de felnőttként már nem. A tudás nem hagy helyet a hitnek. Lehet valaki tudós egy bizonyos dologban és totálisan buta sok másban. A tudás egyazon dologban zárja ki a hitet, és nem egymástól teljesen független dolgokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr9046014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.24. 10:47:34

\"Én csak mély sajnálattal látom, hogy Isten olyan sokat megbüntet gyermekei közül számos butaságukért, amelyekért csak Ő Maga tehető felelőssé; véleményem szerint csak nemlétezése lehet mentség számára.\"

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.08.03. 09:06:23

junik.freeblog.hu/archives/2008/06/01/egy_kis_Einstein_-osszes/

A kreativitás titka, hogy jól tudod leplezni a forrásaidat

Mióta a matematikusok megtámadták a relativitás-elméletet, azóta én magam sem értem.

Soha nem gondolok a jövőre. Úgyis mindjárt itt van.

A zsenialitás és a hülyeség között az a különbség, hogy az előbbinek határai vannak.

Az időnek egyetlen oka van: minden nem történhet egyszerre.

A világban az a legérthetetlenebb, hogy megérthető.

Tartsd a kezed egy percig a forró kályhán, meglátod, egy órának fogod érezni. Beszélgess egy csinos nővel egy órát, mintha csak egy perc lenne. Na, EZ a relativitás.

Az okos emberek megoldják a problémákat, a zsenik pedig megelőzik őket

A gravitáció nem tehető felelőssé, ha valaki szerelmbe esik

A kérdés, ami néha elbizonytalanít: én vagyok őrült, vagy mindenki más?

Ha csak az ismert dolgok érdekelnének, lakatosnak mentem volna.

Csak két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi butaság, bár az elsőben nem vagyok egészen biztos


Ha a tények nem igazolják az elméletet, változtasd meg - a tényeket.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.09. 18:54:40

Albert Einstein Tudásod Legyen a Hited Egyház

Kiknek ajánlott csatlakozni?

Szabad, kötetlen gondolkodóknak ajánlott csak a belépés, akik se nem ateisták, se nem emberarcú, vagy bibliai istenhívők. Ez a hit a panteizmus és a buddhizmus bizonyos ágaival, részleteivel mutat hasonlóságot, de igazából egy gyökeresen és forradalmian új világnézet, vagy inkább bátran nevezzük, annak ami, vallás.

Einstein írta 1:

Mindenki tudja,hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.

Einstein írta 2:

Minél inkább fejlődik az emberiség vallásos világképe, annál inkább úgy tűnik, hogy az őszinte vallásosság nem az élettől, haláltól való félelemben, a vak hitben rejlik, hanem abban a törekvésben, hogy racionális ismereteket szerezzünk.

Tipp

Einstein írta 3:

Én egy mélységesen vallásos hitetlen vagyok; ez egy új vallásféle.

Einstein írta 4:

Egyetlenegy probléma sem oldható meg azon a tudatossági szinten, amelyen az keletkezett.

Einstein írta 5:

A képzelőerő mindennek az alapja. Ez az, ami bepillantást enged a jövőbe.

Einstein írta 6:

A kreativitás titka, hogy jól tudod leplezni a forrásaidat.

Einstein írta 7:

A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.

Einstein írta 8:

Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi.

Einstein írta 9:

Nem tudok elképzelni egy személyes Istent, aki közvetlenül befolyásolná az egyének cselekedeteit... Vallásosságom a végtelenül felsőbbrendű szellem alázatos csodálata. E szellem a kis dolgokban nyilvánul meg, hogy megérthessük valóságát.

Einstein írta 10:

Nem vagyok én olyan okos, csak többet foglalkozom a problémákkal.

Einstein írta 11:

Meglehet, Jézusnál nagyobb dolgokat is véghez tudunk vinni, mert a Bibliában róla írottak költőien kiszínezettek.

Einstein írta 12:

A logikus gondolkodás és a logikai szemléletmód révén a tudomány képes arra, hogy csökkentse a babona mennyiségét a világban.

Einstein írta 13:

Természetesen hazugság az, amit vallásos meggyőződésemről egyesek írnak, s ezt a hazugságot újra meg újra megismétlik. Nem hiszek a személyes Istenben , s ezt a felfogásomat sohasem titkoltam el, hanem mindig világosan kifejezésre juttattam. Ha van valami bennem, ami vallásosnak nevezhető, az az a határtalan csodálat, amelyet világunk szerkezete ébreszt bennem, világunké, amennyire azt tudományunk feltárni képes.

Einstein írta 14:

Az a szó, hogy «isten», számomra semmi más, mint az emberi gyengeség kifejezése és terméke; a Biblia tiszteletreméltó, ám primitív és meglehetősen gyermeteg legendák gyűjteménye. Ezen számomra a legkifinomultabb értelmezés sem fog változtatni.

instein írta 15:

A népszerű tudományos művek olvasása során hamarosan meggyőződtem arról, hogy a bibliai történetek jó része nem lehet igaz. Ennek következményeként szinte fanatikus szabadgondolkodóvá váltam, amihez az az érzés társult, hogy az állam szántszándékkal hazudik az ifjúságnak.

Einstein írta 16:

Az én vallásom a korlátlan, magasabb rendű szellemiség alázatos csodálatából áll, amelyből gyarló és esendő értelmünk csak egy csekély részletet képes megismerni. A felfoghatatlan világegyetemből felénk táruló csodálatos értelmi erőnek a létébe vetett mély, ösztönös hit az, ami az én Isten-képemet megformázza. - A New York Times nekrológjából (1955. április 19.)

Einstein írta 17:

Tanulj a tegnapból, élj a mának és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.04.20. 16:24:58

Ennek a cikknek a címe és bevezetõje 10930 alkalommal jelent meg. Összesen 3008 alkalommal olvasták el a valláskritika.virtus.hu-n

Lovag, aki azt mondja: Ni! 2013.08.03. 09:53:47

Ádám és Éva története nagyon jól kiegészti ezt. Ott is arról van szó, hogy tudás nem kell, csak hit. Ha valaki a tudást akarja inkább, akkor takarodjon. De lehet, hogy ha az isten nem űzi ki őket a paradicsomból, akkor maguktól távoztak volna, mert az alma elfogyasztása után rájöttek, hogy a főnök hazudik. :)