Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Mit Tudhatunk eléggé biztosan Egely vitalitásmérőjéről?

2007. május 05. - IGe

Avagy az index tudomány fórumában lefolytatott vita összefoglalása. ... de időközben még egy külön blogot is indítottam és írtam a témában: egely kerék kisokos blog

 

Mit Tudhatunk eléggé biztosan Egely György féle úgynevezett vitalitásmérőről; avagy az index tudomány fórumában ( http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9024500&w=50 ) lefolytatott

VITA ÖSSZEFOGLALÁSA 2001.04.25-én
 
1. Nem önálló ötletre alapul, az USA-ban korábban forgalomba került hasonló szerkezet Energy Wheel néven 1980-ban. Maga az alapötlet legalább 50 éves. Tehát Egely legfeljebb újítónak mondhatná magát feltaláló helyett, mivel nem talált ki egy elveiben új szerkezetet, csak kényelmesebbé tette a működtetését. A nemzetközi feltalálói konferenciákon és kiállításokon a kerék a csomagolásra és a dizájnra kapta a díjakat és nem a működésre.

2. Egely György (Zyx szerint sem) nem végzett semmiféle kontrollkísérletet a kerékkel a hőhatás vizsgálatára. A vízforgatásos eredményeit tekinti a kerékre is igaznak. Hát a kettő nem ugyanaz.

3. A parajfalók 1998-ban végeztek kísérleteket a hőhatással kapcsolatosan és az eredményes volt, tehát a kerék csupán hőhatások és áramlások miatt is forgásba jött. Ez 2 ford/perc értéket jelentett huzatmentes környezetben.

4. Egely György 6 fordulat/perc, vagy 100%-os értékben adta meg az átlagember átlagos vitalitásszintjét. Egely Györgya készüléket objektív mérőműszernek nevezi. A vitalitás-, bio-, életenergiák mérését felváltva használja az állítólagos objektív mérőműszerére.

5. Egely György elismer az Élet és Tudomány 1998/26 számában egyértelműen a Parajfalók hatására, egy 33%-os hibaszázalékot hő hatására az átlagos 6 ford/perc értékhez viszonyítva a műszerén.

6. Bebizonyosodik, hogy a kerék nem működik, ha bármilyen szilárd anyaggal buraszerűen körülveszik. Ezt Egely György is elismeri. Sőt már úgy sem működik kielégítően, ha a kezekre és a mérőműszerre együtt húzunk egy zacskót. Tehát a kéz és a műszer között nincs semmiféle akadály.

7. Bebizonyosodik, hogy az emberi kéz hőeloszlása nem homogén, hanem akár 8 celsius fok hőkülönbségek is lehetnek rajta. Könyvre való hivatkozás: János Boczán dr M.D.;New Concepts Concerning the Test of Fitness for Driving 1986

8. Bebizonyosodik, hogy stresszes emberek kezén nagyobbak a hőkülönbségek. könyvre való hivatkozás: János Boczán dr M.D.;New Concepts Concerning the Test of Fitness for Driving 1986

9. Bebizonyosodik, hogy a kereket eltérő hőmérsékletre felmelegített különböző (élettelen!!!) tárgyakkal is (két vasaló) az átlag emberi értéken azaz 6 ford/percen meg lehet forgatni. Ezt bárki kipróbálhatja.

10. A kerék mindig abba az irányba forog, amerre a körülötte lévő levegő áramlik és sohasem ellenkezőleg. Ha a kereket rögzítjük a levegő akkor is áramlik, tehát nem lehetséges fordított ráhatás. Ezt is bárki kipróbálhatja.

11. Gyurmában tárolt hő képes nagy értéken megforgatni a kereket, amikor már semmi élő nincs a közelben. Ezt is bárki kipróbálhatja. Korábban itt leírtam, hogyan kell megtenni.

12. Bebizonyosodik, hogy sokan akkor forgatták a legnagyobb értéket a kereket, amikor betegek voltak. Pl: Gráff Zoli hozzászólása

13. Évtizedes gyakorlattal rendelkező, nyugodt pszichológiai szakembereknek nem akart forogni a kerék. Egy Egely György kerék forgalmazó cég vezetőjének levele alapján.

14. A kereken közben módosításokat végeztek így 24 ford/perc helyett 36 ford/percet is tud már mérni. Az átalakítás lényege, hogy szabadabbá tették a levegő áramlását a tárcsa körül, annak magasabbra való helyezésével az alaplapjától.

15. A mozgó levegő az a legésszerűbb anyag ami a kereket forgatja és nem tud áthatolni semmiféle tömör buraszerű anyagon a kerékhez. Továbbá ha a kézre és a műszerre együtt egy zacskót húzunk akkor a zacskó akadályozza a levegő áramlását, de a bio/élet energiáét nem lenne szabad hiszen a kéz és a kerék között nincs semmi.

16. A tenyér izzadása és hűtése miatti légmozgás is szerepet játszhat a forgás létrejöttében. Az egyik hozzászóló kísérletei alapján.

17. Emberi test közelségére mozgást végző szerkezet megnevezéssel a Szabadalmi Hivatal 1999.12.22-én, 10 év kérelem után 217 477 lajstromszámmal találmányként bejegyzett egy szerkezetet. Ezt feltalálói tevékenység hiánya, vagy már létező találmány okokkal a Szabadalmi Hivatal jogi osztálya szerint kérelemmel semmissé lehet tenni. (később a szabadalmi oltalom tudtommal megszűnt, mert nem fizették ki a díját)

18. Egely György és ((Paulinyi Tamás)) nem tudja megvédeni "találmányát". Az általa/uk említett bio/élet/vitalitás energia mérési jegyzőkönyveket nem teszik sem itt, sem tudomásom szerint máshol közzé. Előzőleg ezzel mindenhol dicsekedtek, hogy vannak, de amikor konkrét kérés történt megvizsgálásukra valahogy már nem is olyan fontosak.

19. A hőelmélet elegendő Egely György bio/élet/vitalitás elméletének az elvetéséhez és szinte teljes magyarázatot ad a kerék mozgására, amely egyébként is rendszertelen (gyorsuló, lassuló)és semmiképpen nem lineáris. Persze itt az is fontos lehet, hogy a hő nem csak hőátadással, áramlással terjed, hanem sugárzással is. Tehát ha a környezet hősugárzásait is vizsgálnánk talán még kisebb lenne a hiányzó rés. Továbbá a tenyér izzadása, párolgása és hűtése is befolyásoló tényező lehet. A kerék egy idő utáni lelassulására a hőkiegyenlítődés a magyarázat.



Szerintem a fentiekből a következő következtetéseket lehet levonni;
 
I. A kereket a levegő mozgatja, illetve mozgó levegő nélkül a kerék sem forog.

II. Az Egely György által megadott vitalitástáblázat téves

III. Az Egely György által megadott összefüggés a vitalitás és a kerék forgása között nem állandósítható, mert rendszertelen, de ezen rendszertelenségen túl is inkább fordított, mint amit megadott. Tehát a stresszes embereknek nagyobbak a kezén a hőkülönbségek és ezért nekik forog általában gyorsabban a kerék és nem a nyugodtabbaknak. Tehát az egely kerék egészség helyett inkább betegségre ösztönzi használóját.

IV. Egely György nem mondhatja magát feltalálónak a 217 477 lajstomszámmal a Magy.Szab.Hivatalban nyilvántartott szerkezetnél.

V. Egely György képtelen érveket felhozni találmánya működését illetően, és képtelen cáfolni az általunk felhozott ellentmondásokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr2671045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.25. 15:33:19

"DcsabaS_


Hááááát fiúk, a fene sem hinné, hogy ez a téma még mindig aktuális (:-)...
Pár éve volt nálunk (KFKI) is az Egely kerék, így volt alkalmam kipróbálni. (Használati utasításra nem emlékszem.) Leírnék egy-két dolgot, aztán mindenki kezdjen vele, amit akar. De mielőtt megtenném, rögzítem, hogy nem különösebben érdekel Iván Gábor, Egely György, vagy a vitájuk. Az Egely kereket úgy tekintem, mint egy eszközt, ami önmagában csinál valamit, és az a kérdés, hogy hogyan, és mire jó.
Na szóval:
1.) Amikor először megpillantottam a kereket, akkor a szükségtelennek tűnő bonyolultsága miatt az első gondolatom az volt, hogy talán valami csalás lehet a dologban. Ugyanis egy kereket nagyon sokféle trükkel lehet mozgatni, ha van egy kis elektronika és elem. (Márpedig van.) Lehet parányi indukciós tekercsekkel, lehet változó fegyverzetű kondenzátorokkal, kicsike szelepekkel, mechanikus rezgetéssel, lokális melegítéssel és még nagyon sokféle huncutsággal machinálni. Ezért az időm jó részét az vette el, hogy ezeket zártam ki (a cuccot is szétszedtem). A vizsgálódásom eredménye az volt, hogy nem láttam kimondottan csalásra irányuló próbálkozás nyomát. Amit láttam, az az volt, hogy a kerék igen könnyű, jól csapágyazott, a levegőbe jól belekapaszkodó (fogak), az elektronika pedig tényleg a számlálásra van használva, ami egyébként szükségtelen, de tudományosabb külsőt kölcsönöz az eszköznek (:-).
2.) Ezután nekiálltam kimondottan a forgást vizsgálni. Az hamar világossá vált, hogy időnként tényleg forog a kerék, és hogy van korreláció az emberi kéz és a forgás között. A természetes feltevés az, hogy a kéz befolyásoló hatása a következőkön alapulhat:
2.1.) legyezi a levegőt
2.2.) tereli a levegőt
2.3.) párásítja a levegőt
2.4.) melegíti és áramoltatja a levegőt (hőátadás)
2.5.) melegíti és mozgatja a kereket (hősugárzás)
2.6.) megváltoztatja a környező elektromos teret
3.) A legyező hatás 2.1.) ellen kis odafigyeléssel lehet védekezni, nem az okozza a forgást.
4.) Miután az eszközt leborítottam egy üvegbúrával, a forgás gyakorlatilag megszűnt. Ezért a 2.6.)-os effektus ki is esik, hiszen az üveg nem árnyékolja le az elektromos teret. (Azért kipróbáltam plexivel is, a hatás ugyanaz volt.)
Kipróbáltuk azt is, hogy enyhe vákuumban (1 torr környékén) mi történik. Ha a kerék korábban forgott, akkor sokkal lassabban állt le (a várakozásnak megfelelően), de ha egyszer leállt, akkor már nem indult el. Ez a légáramlások szerepét valószínűsíti.
5.) Erős fényű lámpákkal és lézerrel is megcsiklandoztuk a kereket, hátha mozgásba tudjuk hozni. (Ez elvben lehetséges, hiszen a lokálisan magasabb hőmérsékletű felületről a levegő molekulái jobban visszapattannak, és ez nagyobb impulzust ad neki.) Optimális esetben ehhez a fogak helyett lapátoknak kellene lenniük a keréken. A tapasztalat az volt, hogy a fogaskerék érdemben nem jött mozgásba. Ezért kizárható 2.5.), vagyis hogy a kerék forgásának az lenne az oka, hogy közvetlenül melegíti a kereket.
6.) A kéz párolgásának hatását úgy vizsgáltam, hogy felvettem egy vékony gumikesztyűt (az UHV vákuumtechnikában általánosan használatosat). Ez átengedi a kéz hőjét, de a külső felülete rendkívül tiszta, és nem párologtat vizet. A kereket ettől még lehetett mozgatni, szóval a 2.3.) párásítás nem szükséges a forgatáshoz, még ha lehet is valami szerepe.
7.) Maradt tehát a következő két természetes feltevésünk a kerék mozgatására:
2.2.) tereli a levegőt
2.4.) melegíti és áramoltatja a levegőt (hőátadás)
Minthogy a légáramlások szerepe ilyen nagynak tűnt, szárazjéggel (fagyott szén-dioxiddal) láthatóvá tettük őket. Ekkor közvetlenül látható volt a keréknek a légáramlásokkal való kapcsolata. Sajnos videó felvételt nem csináltunk (éppen nem volt kéznél kamera), az Egely kereket meg hamarosan vissza kellett adjam a gazdájának. Mindenesetre, akinek van kereke, és hozzá tud jutni szárazjéghez, esetleg folyékony és párolgó nitrogénhez, vagy valamivel tud alkalmas füstöt generálni, az megnézheti a kapcsolatot maga is. A kerék mozgása a várható fáziskéséssel mintegy követni igyekszik a légáramlatokat.
Volt ez utóbbi vizsgálatnak számomra is egy tanulsága. A légáramlás olyan, hogy amikor olyan gyenge, hogy szinte már nem is érzékeljük a kezünkkel, vagy az arcunkkal, akkor is nagyon gyors. (A lélegzésünk is nagyon zavaró lehet.) De nem csak hogy gyors, gyakran TURBULENS is. És most jön a lényeg: úgy tapasztaltam, hogy az Egely kerék hatékony mozgatása lényegében azon múlik, hogy ki milyen ügyesen tudja a kezével terelgetni, erősítgetni a turbulenciákat. A nehézséget az okozza, hogy ha nincs a levegő megfestve valamilyen füstszerű anyaggal, akkor nehéz manővereznünk, ugyanis a kerék csak jelentős fáziskéséssel követi a levegő mozgását. A stratégia mindenesetre az, hogy a kerék forgáának változásait kell minél hamarabb észlelnünk.
Visszatérve a kérdésre, hogy mire jó az Egely kerék, azt mondanám, hogy lényegében egy ügyességi játék, ezért alkalmas a gyakorlottság és a pillanatnyi koncentráló képesség tesztelésére. Persze, erre a célra alkalmas lehet az is, ha megpróbálunk ujjunk hegyén egyensúlyozni egy hosszú pálcát, vagy megpróbálunk egy fonálon lengő kis testet belelógatni egy nem sokkal nagyobb lyukba, vagy úgy próbálunk meg szorosan körberajzolni valamit, hogy ne érjünk hozzá, stb."

2002-06-25 08:38:58 (733)

iFok 2007.09.26. 04:53:27

Nem támadni akarom amit írsz, de csak megjegyezem hogy [egyenként reagálva arra amit felsorakoztattál]...
1.www.abcinfo.com/engwhlx.htm
Egely-t sem akarom védeni, de úgy látom ez az összetákolt
szerkentyű nem igazán ér fel egy led-kijelzős fotocellás-sebességmérős szerkezettel
2. Érdekes valóban, no, de mi késztette forgásra a platinalemezeket a vízzel telt edényekében?
3. Ha nem lenne az "is" a mondatban akkor még félre is lehetne érteni azt.
4....akkor itt az a kifejezés amit még definiálni sem kell: pszichotrónikus energia
5. Nahát legyen tudvalevőleg elkönyvelve mint erény, nem? :-)
6. Ha bebugyolálsz egy kisérleti célszemélyt és összecsomagolod a kisérleti céltárgyal akkor a feje-búrája is felfő az illetőnek miközben azon erölködik hogy bírja forgásra , de még mozdulni sem tud, hát még forgatni. XD
7. Tehát az alapból a hőemlekedéssel együtt, -+37 celziusfokhoz hozzáadunk vagy levonunk a 8 fokot. És így vagy 45 vagy 29 fokot érünk el...
8. Amikor valaki megfog egy kis jég kockát akkor nyilván nem fog nyomban el is olvadni. Nem is olvadhat el tüstént mert ahhoz télleg állandó és homogén kéne legyen a tenyerünk hőeloszlása.
9. Eltudom képzelni, hogy az a bizonyos két darab vasaló milyen helyzetben kellett elhelyezni ahhoz, hogy a kivánt forgás, netalán maga a mozgás megvalósuljon....
10. Nem próbáltam széllel szembe pisilni, de akkor gondolom Neked van valakitől egy viszonítási alapod arra vonatkozólag, hogy mi ilyenkor a helyzet és ebben tapasztalatod van......
11.Ez is egy kis magyarázatra szorul, hm.. arra gondolsz, hogy ha egy gyurmát odateszek a készülék mellé és elötte elmondom az instrukciókat akkor az mint egy élőlény megforgatja amerre én kérem??
12. Még annó egy rövid és velős mondatban valaki azt írta az index fórumán abban a bizonyos topikban. De nem(!!) azt, és nem úgy, hogy csak akkor és csak úgy ha beteg, vagy beteg volt.
13. Más talán a pszichológia (hu.wikipedia.org/wiki/Pszichol%C3%B3gia) vagy talán már ezt is difiniálni kell ? Mibe fogadunk hogy mondjuk egy shaolin szerezetes sem forgatja meg,
hanem, ha kedve tartja meg is lebegteti azt a szemed láttára. :D
14. A sebességmérő nem képes másképp követni és feldolgozni a kerék mozgását ha nincs a kerék fogai között egy bizonyos távolság.
A jelenlegi nem képes 24fordulat/perc-es sebességen túl/felett észelelni, gyakorlatilag kialszik amikor 24 fölött forgat valaki.
Különben egy olyan készülék amely tudja mérni a percenkénti 36 fordulatot egy ugyanolyan méretű kerékkel elég drága lenne, hogy piacképes legyen, nemdebár?

15. Ez már úgy tűnik, hogy más mint a 6.pontban lefektetett álításod. De már ellentmondásosabb.
Először említed azt, hogy ott, mint a "celofánba" úgy "díszített" emberkénk és a készülék "szintén" bóraszerűen és
hermetikusan-meg mittom én-, ehh....most akkor ott van a zacskó vagy nincs? Ha mégis ott van, akkor van valami..de ezen nem fogok lovagolni...
16. Az a valaki azt állította, hogy amikor forgatja a kereket akkor érzi, amint az izzadó tenyerén suhog a levegő kerék forgása által (!!!) létrejött légmozás következtében..
És nem az izzadság, mint a tenyéről elpárolgó/"vapor" levegő mozgatná a kereket, nem bizony, vagy ahogy állítod.
17. De ugye nem azt bizonygatod hogy az a találmány nem (!!!) az Egely Wheel,ami a 217 477 lajstromszámmal találmányként be lett jegyezve?
18. Azt állítod e, hogy nem is leteznek ilyen kisérleti eredmények vagy pedig azt hogy vannak csak eltitkolják/visszatartják azokat jegyzőkönyvestűl mindenestűl?
19. dr. Egely György 1982-ben műszaki hőtanból doktatorátusi címet szerezet a Budapesti Műszaki Egyetemen.
Ez alapján szeretném megtudni, hogy Te kompetens vagy e abban, amiben én mint informatikus nem vagyok hivatott megállapítást
tenni lévén laikus vagyok ilyen téren, mert, nem ez a végzettségem/szakmám.
De lexikális tudásra én is szeret tehetek nem erről van szó.
A másik ha Neked mégis van ilyen irányú végzettséged akkor szeritnem nem itt kéne lerendezni a net nyilvánossága elött ezt az ügyet, hanem el kéne járnod -akár peres úton- mondjuk a fogyasztóvédelemnél vagy hasonló...
Bizonyítsd be az ellenkezőjét annak amit Ő állít.
Talán ennyit erről...

Üdvözlettel: iorgu

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.26. 08:10:05

iorgu

Fogok részletesen is válaszolni. Addig is. Nem nekem kell bizonyítanom, hanem Egelynek kellene, de nem tud.

Nem áll szándékomba Egely ellen semmilyen hivatalos eljárást indítani, mert a hülyeséghez mindenkinek, így neki is joga van. Amennyiben viszont esetleg más indít ilyen eljárást, akkor ott esetleg, mint az adott téma egyik legjobb hazai ismerője vállalom a nyilatkozatot, tanuskodást. Lásd Vágó Istvánnak és róla szóló cikkemet:

Vigyázni, mert Vágó István is átver !
vilagnezet.blog.hu/2007/09/24/miert_ne_irj_a_szkeptikus_tarsasag_blogj

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.26. 08:50:57

Ja és itt lehet a neten megvásárolni, aki szeret hülyeségre pénz kiadni és játszani:

www.egelywheel.net/hu/fooldal.php

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.26. 08:57:37

www.youtube.com/watch?v=1LU52QanSK8

Van itt egy érdekes videó, aminek a megfejtését, annak ellenére, hogy ma néztem meg először már kb 5-6 éve leírtam.

iFok 2007.09.26. 12:16:08

Elmondok, valamit amire Te magad is rájöhettél-vagy ez az amire- és elég durva is, valóban,
hogy létezik egy másik befolyásoló tényező ami a kerékre mint bármi más egyebet a dologból levonva felvethető
amit azt ott leírt egyik elmés hozzászólásban szerepel is:
abetted:
"It's a light windmill. The light acts on the paper in such a way that it moves it due to the reflection of light upon his hands. Word."

...ehhe he, ha Te voltál az akkor gratulálok,
kedves Word, alias: IGe

lefordítva :

Ez egy "fényforgó"(fénnyel hajtott "szélforgóhoz" hasonló valami, ami a kereket fény hatására...).
A fény egy olyan módon viselkedik, hogy pontosan az kézről rávetül a papírra és az hozza mozgásba.

Redukálva az összes lehetséges magamban felötlődő válaszokat, leszűrve a megfelelöt, arra kell jutnom, hogy azt mondjam:
-Ezt meg kéne ismételni sőtétben is,legalább ugyaolyan erdeménnyel. Hogy cáfolni lehessen.
De nem reklámozni vagyok itt, hanem hozzászólni, csak ki kell próbálnia mindenkinek aki hajlandó venni a fáradságot.

Köszönöm,
Tisztelettel: iorgu

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.26. 13:58:34

iorgu Ez az egyik megoldás (erről is írtam már korábban a fórumban), de van még egy másik is, annak ellenére, hogy maga Egely több helyen is lenyilatkozta, hogy a kütyűje bármilyen anyagú búrával letakarva már nem forog.

A te felvetésednél sem kellene sötét. Elég letakarni, körbevenni egy kartonpapírral és csak egy kémlelő nyilást hagyni.

iFok 2007.09.26. 14:23:30

Én ezt mint egy kisérletező személy saját magam tapasztaltam.
És ennek az oka, nyilván az, hogy azt a bizonyos pszichotrónikus energiát át kéne köldeni azon a búrán keresztűl, ami hozzátéve, hogy a kiváltságos tehetségű emberkéknek sikerül is, nagyon nehéz feladat.
Sztem,nincs szükség arra, hogy "szegény" célszemélyünket kinlódni hagyjuk, hogy számításaival bemérje a kereket és azt mindenféle akadályon keresztűl forgásra kényszerítse.
Ott van még a távolból való ráhatással elérhető forgatás.
Találjunk valami igazán kivitelezhető kisérletett, mint az átalam említettet, ha megfelel.

,iorgu

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.27. 12:06:45

Megnéztem a Szabadalmi hivatalban találtakat és úgy látom a bejelentéshez képest nem is olyan régen lett csak megadva a szabadalom. 1999.12.22-én. Tudja valaki miért kellet várni ezzel 10 évet?

A bejelentés ügyszáma : 896645 A bejelentés napja : 1989. 12. 18
Adatközlés napja : 1990. 03. 28
Közzétételi szám : 61889 Közzététel napja : 1993. 03. 29
Lajstromszám : 217477 A megadás napja : 1999. 12. 22
A megadás meghirdetési napja : 2000. 02. 28
Nemzetközi szabadalmi osztályozás : A61B-005/00

Cím : Emberi kéz vagy testrész közelségének hatására forgómozgást végző szerkezet

Bejelentõ-feltaláló : D. M. dr. HU
Egely György dr. HU

Egelywheel · http://www.egelywheel.net 2007.09.29. 01:36:12

Ja, IGe jól mondja: nálam meg lehet venni!

www.egelywheel.net

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.10.15. 18:30:20

A kerék teljes él vetülete 1,3cm2.
Ez a 72drb fog és a hat küllő éle, a 0,11mm vastag lemezből!
Meglepően sok!
JF"
süti beállítások módosítása