Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Kereszt-horog motivummal? Vagy csak a szvasztika átértelmezése?

2007. június 08. - IGe

A szvasztika egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták. A magyar népművészetben forgórózsának nevezik.

szvasztika2.jpg

"SZVASZTIKA (wanzi)A szvasztika mind Kínában, mind Indiában a legrégibb szimbólumok egyike. Az Indus menti Mohendzso Daro kultúrában (i. e. 2500-1500) már a jószerencse szimbólumának számított. Kínában leginkább a halhatatlanok, a halhatatlanság jelvényeként futott be nagy karriert. A szvasztika leggyakrabban az óramutató járásával megegyező irányú, de esetenként találni az óramutató járásával ellentétes irányút is (ez sem keverendő össze a fasiszta horogkereszttel, amellyel semmilyen kapcsolatban nem áll"

(forrás:http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/szvasztika.html)

 

szvasztika1.jpg


"A magyar népművészetben gyakori, korai emlékei 17—18. sz.-i geometrikus díszű → lőporszarukon láthatók, a mo.-i példányoknak ez a legjellemzőbb, középpontba állított motívuma. A 18. sz.-i → fafaragásban is gyakori még a svasztika, főként a dunántúli mángorlókon, itt többnyire összekapcsolás nélkül állnak egymás mellett a rozetták, köztük nagy számban svasztika. A későbbiekben azonban a → virágozás erőteljes előretörése nyomán a svasztika ezt a központi szerepét elveszti és rendszerint virágmotívumként illeszkedik a mintázatba. Valószínűleg ezáltal alakult ki a svasztika népnyelvi forgórózsa neve. — A 19. sz.-i népművészetben a svasztika már rendkívül ritka.

(forrás:http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-1396.html)

A szvasztika motívum egy ősi jelkép, amelyet sok helyen használtak. A szerencse kiválasztottja volt a jelentése. Sokak szerint a napot is, mint energiát is jelképezte. A teozófiai társaság megalapítója Helena Petrovna Blavatsky (1831 - 1891) sokat foglalkozott ezen jelképpel, ami a Teozófia jelvényébe is bekerült. Az alapító erősen indiai kötődésű volt és a Teozófiai Társaság központja is ott van tudomásom szerint Madraszban. Ő vezette be egyik mitikus könyve által az árja szót is nyugaton, aminek addig csak indiai eredete és értelme volt.

Ezen könyvet olvasta valamiféle Josef... Liszt misztikus író, aki az árja szót átértelmezte a németekre létrehozott különféle misztikus csoportokat, Thule társaságok. A Thule társaság tagjai alapították később a Német Nemzeti ... NSDAP párt elődjét. De előtte... Már az elő világháborúban feltűntek a német repülőgépeken az akkor még fordított forgásirányú horogkeresztek, katonák a nyakukban viselték mint szerencsehozó talizmánt. Más országokban is népszerű volt a motívum. Angliában több cégnek, társaságnak a jelvényében szerepelt, de a ottani misztikus társaságok is gyakran a ruhájukra hímezték. Németországban a különféle ünnepségeken lovagi pajzsokon és sok más formában is egy bejáratott kabalajelvény volt.

Ezt a jelvényt saját kezűleg dizájnerezte át Hitler a náci párt jelvényének és zászlajának. Megfordította a jellemzőbb forgásirányt és fekete, fehér és piros színeket használt, mint a régi német birodalmi zászló színei. Természetesen az árja és a kiválasztott nép beivódott a népességbe, csak erősíteni, katalizálni kellett. A német nép úgy érezhette, hogy csak régi jussát foglalja vissza.

Amit Hitler tett a szvasztikával, az általános diktatórikus módszertan. Sztálin és a katolikus egyház is teljesen hasonló eszközökhöz nyúlt. Régi jelképeket, szokásokat értelmezett át.

Van-e misztikus kapcsolat a kereszt és a horogkereszt mítosza és az általuk elért tömegmanipulációk között? A témát részben egy adott történelmi kort felelevenítve az ÁMEN című fim is boncolgatja, amit néhány éve vetíttek a mozikban és a TV-és filmcsatornákon.

Régebben több vitafórumot is nyitottam erről, amit, még ott, illetve részben itt a kommentekben is folytathatunk. Illetve aki még többet akar megtudni, annak javaslom a Wikipédián általam nyitott Szvasztika szócikket:

 

szvasztika3.jpg
Vitafórum a témában

továbbá ezen kötődő blogbejegyzést: Wewelsburg: náci Camelot, vagy árja Vatikán?

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr3894842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medveir 2009.01.18. 11:22:57

"Sztálin és a katolikus egyház is teljesen hasonló eszközökhöz nyult. Régi jelképeket, szokásokat értelmezett át." - aki erről akar többet megtudni, annak javaslod a Wikipédiát?

Hogy lehet egy ilyen kijelentés után a dogmavédő pletykalapot reklámozni?
Ha még csak kérdés formájában is felveted, örökre tiltanak.

Hiteles forrást nem tudsz?
süti beállítások módosítása