Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Csak egy film? Kereszt-horog motívummal.

2007. június 16. - IGe

Nagy volt a morgolódás, mind a film, mind a film plakátja körül. Mi is a fontosabb? Egy egyeduralomra törő vallás érdeke, vagy a múlt történéseinek feltárása? Így írtam erről régebben;

 Az újszövetség sem igazán az emberek szeretetére nevelő mű. Abban is csak egy az elsődleges a bibliai "Isten". Az ember csak a bibliai "Isten" dicsőítésének az eszköze. Az újszövetség szintén kivételt és megkülönböztetést tesz az emberek között. Csak éppen nem a fajuk és a bőrszínük szerint, hanem attól függően, hogy hisznek-e a bibliai "Isten"-ben, vagy nem. Az újszövetség szerint, aki nem hisz a bibliai "Isten"-ben, azt mindenféle hátrányos és megkülönböztető jelzővel látták el, aki pedig hisz azt mindenféle pozitív és előnyös jelzőkkel illették. Mint láthatjuk a későbbi korokat, ezen elméletet felhasználva embereket öltek meg máglyán és keresztes háborúkban. A keresztény egyházak visszaélései ellen mindig is küzdöttek a felvilágosult emberek. Ezért sikerült, többek közt a Francia forradalomnak is köszönhetően, a mai napra ellenőrizhető jogi keretek közzé szorítani működésüket. Így napjainkban már nem jelentenek igazi veszélyt az emberiségre.
 

"Kereszténység = nácizmus. Ezt sugallja a plakát." nácizmus: Más népek leigázására és megsemmisítésére, idegen területek meghódítására törő diktatórikus és totalitárius rendszer. Hát a kereszténység 2000 évét egyben nézzük, akkor nagyon sok korszakban és helyzetben stimmel a megállapítás. Persze nem mindenütt és itt is helytelen lenne a kollektív felelősség elve.

A film taglalja katolikus egyház hallgatólagos felelősségét a holokausztban, ami sok esetben tagadhatatlan hiszen jól dokumentálva van néhány akkori esemény. "A pozsonyi rabbi segítséget kért a pozsonyi püspöktől, az ártatlanok védelmében..: A püspök válasza: Nincs köztetek ártatlan ama Húsvét óta. "

Egy a filmről szóló fórumba ezt írtam 2002-ben: "Most már fel is fognak gyorsulni az események. A EU az egyházon belüli erőszak és annak eltusolása miatti Vatikánt elítélő határozatával indult el a folyamat más medrekben. Egyszerűen a folyamat végén legalább olyan szalonképtelenné válik a kereszténység, mint eszme, mint a kommunizmus. A Római Katolikus Egyház pedig mint szervezet, olyan szalonképtelenné válik, mint a volt szovjet pártállam. ÉN ÍGY LÁTOM A JÖVŐT."

Az a véleményem, hogy ez a film az álláspontomhoz és gondolataimhoz nagyon hasonló dolgokat feszeget.


Costa-Gavras: az egyház ma is vétkezik

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr5599710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.17. 10:08:13

#5 - Imp Cheeky - 2007.06.16 - 16:03:23
#3-nak:A rom.kat.egyh. "alapvető" törvénye a mások elnyomása, egyegyuralomra törekvés. A golabalizált egyház, egy elvet vallva, a helyi sajátosságokat figyelmenkívül hagyva, csak saját eszméi szerint szeretné berendezni a világot.Ennek véghezviteléhez semmitől nem riad vissza.
Központi csúcszervét "az öregek tanácsát" felhasználva,minden országba saját elvbarátait kinevezve kívánja az adott ország lakosaira kiterjeszteni egyuralmát!Olyan, a katonai hiorearchiát lemásoló szervezetet épített ki, melynek segítségével képzi ki "katonáit". Ezekeket egyenruhába járatja, kaszárnyába zárva tartva, és szigorú, saját rendszebályok alapján meghatározott életvitelre kényszerítve telepíti le a világ valamennyi országában.
Minden rendszerben gazdasági befolyásával kívánja politikai befolyását is erősíteni, ezért, azokat akik nem válalják "hitüket", nem tartják kiválasztottnak, és azok számára halált kérnek!Azoknak nincs hely ezen földön, de még a halkálban is megkülönböztetésben részesítit őket! Kirekesztő,antidemokratikus, a nagytömegek érdekét elvető szervezet.Évszázadokon keresztül kihasználva a tudást, éás azzt megtartva magának, tudatlanságban tartotta a befolyása alatt tartott tömegeket. Becsapta, hazudott nekik, akadályozta őket a tudas megszerzésében, sőt azt "bűn"-nek minsősítette.Gazdasági hatalmának kiszélesítésére, háborúkat indított,népeket igázott le, egész nemzeteteket tett tönkre. Népcsoportokat írtott ki,kúltúrákat törölt el, és lopott el kúúltúrákból származó javakat. Legyenek ezek eszmei, vagy anyagi természetűek.A tetteik, állandó ellentmondásban vannak "hitük" írott szabályával.Amit másokkal be kívánnak tartatni, azt azonban koránt sem érzik kötelezőnek, magukra nézve.Ezzel is bizonyítják, hogy mind az amit prédikálnak, számukra is elfogadhatatlan, sőt, Ő maguk sem hisznek benne!Természetesen a "kivételek" erősítika a szabályt! De ezeket az eszméket és ezek követőit nem is engedik be maguk közé.Ezt nem csak szavakban bizonyítják,de sem gazdasági, sem helyi(földrajzi) értelemben is elkülönülnek. Eszmeileg, "hitértelmezés"-ben,a dogmák terén, és a bibliai magyarázatokban sem kívánnak velük közösséget vállalni! Arról már nem is beszlhetünk,hogy esetleg hitvitába száljanak velük, hiszen egy "hívővel" szemben, nekik valódi "hitetleneknek" semmi esélyük nem lenne.Egyszerűen nincs erkölcsi alapjuk, mások elítélésében,megítélésében, mások számára előírások megkövetelésében.Gondolkodj csak el rajta!

FaW 2007.07.10. 15:48:50

Az egyház már régóta pusztán egy politikai szervezet,nem több.Hatalma azonban csak fokozatosan erodálodhat és ez érthető,hiszen történelmi időkön átívelően építette föl ezt a hatalmat gyakorlatilag az európai majd később részben az onnan kiinduló újvilági civilizációba, annak minden aspektusába ágyazva.Fontos azonban a civilizációt mint komplexitást említeni,hiszen hosszu ideig a katolicizmus elleni fellépés sem nélkülözte annak tekintélyelvű,olykor dogmatikus kizárólagosságra törekvő magatartását akár a reformáció bizonyos történéseit,vagy a forradalmakat esetleg netán éppen az ateizmus nevében/is/fellépő mozgalmakat,vagy rendszereket tekintjük.Kérdés,hogy/mi/az ateisták olyan magas fokán állunk-e az öntudatnak,hogy fölmutassunk az emberek együttélésének olyan lehetőségét ami tekintetbe vesz bizonyos vitathatatlan,létező értékeket amik ha úgy vesszük mindennapjainknak talán nem csak kulisszái/lásd művészetek,építészet,városkép ahol még van,zene stb/.Az ateizmus valójában nem lehet hatalom alapja,csak a személyiség autonomiájáé,hiszen aki igazán autonóm az elsősorban nem függ.Akár van Isten akár nincs.Nem fogad el hierarchiákat amiknek alapja,hogy az alávetettjei tudomásul veszik a kiszolgáltatottságot,hanem a jog/egyenlőségre törekszik.Ezért szükséges kézzel lábbal tiltakozni,amikor a kommunizmust mint az ateista hatalom csúcsát,annak gyilkos és legkártékonyabb megjelenési formáját állitják szembe a keresztény értékekkel.Nem komáim.Ateista hatalom nem lehetséges és ami a kommunizmus volt az csak a zemberek,a társadalom mint autonom személyiségek sokasága megjelenésének és tartós fennmaradásának képtelenségét bizonyítja.Hatalmas igény van a függőség,mint társadalmi szervezőerő létére,márcsak politikai szempontból is és ez párt és/vagy felekezeti síkokon jelentkezik a leginkább.Ezzel egyelőre nincs mit tenni.Törekedni kell és talán egyelőre lehet a politikai hatalmi játékokon belül való kiszolgáltatódás ellen.Az ősi zsarolósdi ellen ami egy konkrét politikai érdekkörhöz köti az egyént akkor is,ha az illető pusztán azért próbál meg kimaradni politikai,ideológiai harcokól mert úgy érzi ezek csak a harcbanálló felek hierarchiájának csúcsin állók (illetve oda törekvők) érdekeit szolgálja.A nagyobb veszély a gazdasági kiszolgáltatottságban van és ezt mind pártok mind klerikusok tudják és használják.Kérdés,hogy gazdaságban van e autonómia?

FaW 2007.07.10. 16:07:05

FaW=freedom and whiskey.
Sajnálom ,de ez van.
Ha úgy jobb a legközelebb F&W leszek.

nemzetiszocialista 2011.05.04. 11:41:27

Többszörösen is érintett vagyok az ügyben. Mint "minden rendes embert" engem is megkereszteltek,azonban az életem során megtapasztalván az egyházak,vallások -legyen az bármilyen felekezet is- abszolút romboló hatását a társadalomra illetve az egyénre vonatkozóan, levetettem magamról a keresztet. Nem szégyen a pogányság.Ad valami tisztaság érzetet,ami el sem mondható szavakkal.Vége a bálványimádatnak...A XXI.században nem hinném ,hogy nem létező,kitalált figurákban kellene hinnünk. Ezeket a kétes jelképeket-Isten,Jézus,Allah...stb-nem imádhatjuk,mert az elméleti fizika,már régen túllépett rajtuk. Nem beszélve arról,hogy az elmúlt több ezer év során a fenti neveket politikai célokra,vagyonok gyarapítására,mások megölésére használták fel.A vatikánt le kellene söpörni a föld szinéről, az összes képmutató, hazug püspökkel együtt és még ez sem semlegesítené az inkvizíció bűneit. A katolikus egyházhoz több vér tapad,mint az USA összes gaztettéhez a világban,pedig az sem kevés...
A nemzetiszocializmusról pedig csak annyit - szerecsenmosdatás nélkül- ott és akkor, abban a történelmi helyzetben nem volt alternatíva. Vagy a komcsik,vagy az NSDAP. Nem volt más kiút. Az NSDAP tevékenységét ketté kell választani. 1923-1938 közötti pozitív időszak.33-38 között egyértelmű Németország gazdasági felemelkedése. Világhatalom lett egy szétzilált, megcsonkított, gazdaságilag padlóra tett országból.Köszönhető ez az USA,Anglia és Franciaország (európai zéro) szövetségének.Franciaország mindíg zéro volt,csak szeret szuperhatalomként tetszelegni... A 2. Világháborúban hat hét alatt lett vesztes... szégyenletes bukás volt. Azt,hogy ma Párizs az ami,csak Hitler hajnali jókedvének köszönheti. (szó szerint: "Párizs szép város,de a mi Berlinünk sokkal szebb lesz.Hagyjuk meg Párizst túristalátványosságnak") No ,de vissza a nemzetiszocializmus első korszakára: útépítések,autó-pályák,első TV-közvetített olimpia Berlinben,munkásüdültetések (Kraft durch Freude mozgalom),RAD mozgalom,az anyaság támogatása, a mezőgazdaság/parasztság felemelése. Mi kell még ? A tizedéért ma sokat adnánk !!! A korszak második fele ,1938-1945, egy másik táma ...Hiba volt,ez ma beismerhető. Ámbátor, a világháború elkerülhetetlen volt.Amennyiben nem Németország, akkor 2 éven belül Sztálin elkezdte volna. Sajnos,ma az emberek egyáltalán nincsenek tisztában történelmi helyzetekkel és tényekkel.Csak holokauszt létezik, ez minden. Ezt a hülyeséget aztán beszopja mindenki. Mi magyarok mindíg is hiszékeny nép voltunk... Hiszünk hatalmaknak,politikusoknak,kormányoknak és a médiáknak is... Nagy hiba !!!
süti beállítások módosítása