Valláskritika, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Hetek újság kérdései felénk

2010. december 27. - IGe

"Tisztelt Egyházvezető! A Hetek című lap számára készítek cikket a pogány vallásokról, ehhez szeretnék az alábbi kérdésekre választ kapni:


  • Körülbelül hány taggal rendelkezik egyházuk?

  • Milyen módon csatlakozhatnak a hívők?

  • Mit jelent az, hogy az örök körforgásban hisznek? Ez olyasmi, mint a reinkarnáció?

  • Honlapjukat olvasva kitűnik, hogy meglehetős ellenérzéssel viseltetnek a kereszténység iránt. Mi ennek az oka?

Köszönettel: Hetek szerkesztősége 2009.10.07."

Válaszunk:

1. Az Árpád Rendjének Jogalapja Tradicionális Egyház nem tartja magát pogánynak vagy újpogánynak. A pogány egy, a katolikusok által eredendően a tradicionális európai vallásokra kreált szitokszó. Természetesen pogányok vagyunk, ha pogány mindenki, aki a kinyilatkoztatásos-látomásos, misztikus messiásvallásokkal szemben a kozmikus és természetközeli hagyományok örök vallásához tér vissza. Őseink azonban saját azonosításukra sohasem használták ezt a szót, nem nevezték magukat pogánynak. Ahogyan Görögországban feléledt Zeusz tisztelete, mi úgy élesztjük fel Árpád korának magyar vallását. Árpád volt a valódi, a hagyományok, a törvény (ld. 1896. évi VII. tv.) és a Magyar Tudományos Akadémia vizsgálatai által is elismert államalapítónk és őseink vallásának védelmezője. Azért Árpádhoz nyúlunk vissza, mert ő volt az utolsó boldog, organikus, életigenlő korszak letéteményese; egy korszak autentikus szimbóluma. Mások legfeljebb csak az első keresztény királyi állam (I. István király), az első kommunista állam (Kun Béla), az első fasiszta állam (Szálasi Ferenc) vagy az első szocialista állam (Kádár János) alapítói lehetnek.

 

2. Az Árpád Egyházat (rövidített elnevezés) 2008 őszén jegyezték be, és az APEH 1% -os támogatási listáján szereplő 169 egyházból a 87-ek vagyunk, 170 felajánlóval.

3. A csatlakozás jelenleg személyes kapcsolatépítés vagy a honlapunkon keresztül történő jelentkezés révén történhet, de aktívan ténykedünk egy közösségi jellegű internetes oldal, valamint az egész országot lefedő, sőt az országhatárainkon is átívelő szervezeti struktúra felépítésén..

4. Az örök körforgás kicsit sarkított kifejezés. A lényeg az örök megújulás és az a felfogás, hogy az ember nem szakítható ki önkényesen az élő és élettelen, szerves és szervetlen világból, nem egy olyan lény, akinek bárki alárendelte volna a Földet.

Az ember az organikus, egymásba fonódó világ része, az ember maga is azoknak az emberi léptékkel objektív törvényszerűségeknek van alávetve, mint bármi más. Ebből egy olyan organikus felfogás, létszemlélet következik, mely a kereszténység, az embernek és az istennek e közegből való kiszakítása előtt minden nép számára egyértelmű volt, elég csak meg a görög, etruszk vagy római hagyományokra utalni. A magyar hagyományok is ezt az egyetemes konklúziót mutatják nekünk, de természetesen saját, magyaros "ízzel": mondáinkon keresztül hozzánk szólnak, bennünket szólítanak. Nietzsche találó megfogalmazásával élve csak a tömlőszerű emberi felfuvalkodottság fogad el olyan torz képet, mely szerint az emberiség, illetve az egyén az alfa és az ómega, illetve hogy az ember pótolhatatlan, tőle forog a Föld - az organikus felfogás szerint az ember egy önmaga tökéletesítésére törekvő, örökké megújuló életfa egyik hajtása, levele. Az élet valójában egy önmagába visszatérő, ciklikus jelenség, melynek örök megújulása egyszerre teszi dinamikussá és az emberi léptékkel végtelen lánc miatt statikussá is azt.

5. 2009. szeptember 20-án olvasták fel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelét , amelynek a legfőbb mondanivalójával - talán első hallásra meglepő módon - mi is tökéletesen egyetértünk, noha az iromány tartalma eléggé önellentmondásos és általánosságban kritizálható is. Egyetértünk azzal, hogy a magyarság ősi tradicionális vallását és az attól teljesen idegen katolicizmust nem lehet összevegyíteni. Az általunk ismert -ősmagyar- jellegű vallási közösségek között, sajnos, nem leltünk egyetlen egyet sem, amely ne próbálkozna ezzel. Mint ahogyan egyre több európai országban feléled az ősök és vallásuk tiszteletének a hagyománya, úgy mi is igyekszünk feléleszteni mindazt, amit őseink a katolicizmus egyeduralkodása előtti természetes vallásukban tiszteltek. Más kérdés, hogy ők nem voltak olyan szerencsések, mint az az internacionalista vallás, amely a kommunista-szocialista időszakot is képes volt átvészelni. Ezzel szemben a mi vallásunk egykori intézményrendszerét lerombolták, vagyonát elrabolták, vallásos rituáléit betiltották, papjait legyilkolták, híveit üldözték, ráadásul pedig még a történelmi szerepét és az emlékét is meghamisították. Mindezt egy akkor alig ezeréves múltra visszatekintő, türelmetlen és látomásos vallás nevében követték el a történelemelőtti időkből származó, sok ezer éven átívelő, organikusan felépülő tudásanyag megsemmisítése végett. E rombolás ideológiai alapjait a Római Katolikus Egyház teremtette meg, jórészt a gyakorlatba is átültetve azokat. Táltosaink a vallásuk és szokásaik sárba tiprása láttán jövendölést tettek. Ez volt az úgynevezett turáni "átok", amely szerint mindaddig, amíg idegen vallás uralkodik hazánkban, itt mindig széthúzás és ellenségeskedés lesz magyar és magyar között.

Meggyőződésünk szerint ennek csak akkor lesz vége, ha visszatérünk ősi gyökereinkhez, ismét felfedezzük és birtokba vesszük a -gyökérmetszők- által elfeledésre ítéltetett hagyományainkat, és újra felépítjük azt az organikus társadalmat, amelyet ezer éve leromboltak. Visszaadni a határainkon belül és kívül élő véreinknek az ősidőkben létrejött, az őshazából származó, a sajátos lelki alkatunkat tükröző -magyar vallásunkat-, az igazi nemzeti identitásunkat, és így megszüntetni a széthúzás és az ellenségeskedés okát - ez a legfőbb célunk.


Árpád Rendjének Jogalapja Tradicionális Egyház vezetősége


A hetek cikke -amely egyértelmű válaszaink ellenére számos valótlan összemosást, hibás állítást és sztereotipiát is tartalmaz rólunk

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr812542593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.