Valláskritika, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Likvid demokrácia, vagy politikai piramisjáték?

2013. február 19. - IGe

A kalózpárt és a likvid demokrácia utópiának minősül Magyarországon. A szavazatok multi lever marketingszerű szerzése és felépülése semmi jóra nem vezet. Ez csak egy politikai piramisjáték. Sőt még annál is cikibb, mert ebből kialakulhat egyfajta szavazat piac, szavazat tőzsde. Azaz a politikai érvényesítés is egyértelmű árucikk lehet. A szavazatoknak ára lehet, és azt eladni és venni is lehet különféle nagyságú csomagokban. Az, hogy ez nem lesz így, mert vigyáznak rá, hogy ne így legyen egy mese, egy beetetés. Semmiféle garancia nincs rá, hogy ne ide vezessenek a folyamatok. 

likvid demokracia kalozpart.png 

A kalózpártnak és a hozzá hasonló alakulatoknak gyakorlatban is véghezvihető ésszerű dolgokat kellene tennie és nem a mesék utópisztikus világában lebegnie. Érdemes lenne még több dolgot átgondolniuk. Szívesen segítek. Jelzem több éven keresztül értékesítési és marketing igazgató is voltam egy jelentős cégnél. A rossz marketing és arculat meg ugyebár kapa nyele a láb között, ami igen fájdalmas dolog.

Gondolom a név adott, de azért agyalni kellene rajta, mert a kalózkodás az azért mindig is illegális volt, még akkor is, ha arra egy királynő adott engedélyt. A kalózkodás azért egyenlő a zsákmányszerzéssel, lopással, öléssel, törvényen kívüliséggel stb. Ha már a nevet annyira meg akarják tartani vigyék el az jegyellenőr, kalauz jelentés felé inkább. Egyébként én nem félnék teljesen lecserélni a nevet és a logót és a koponyás, fekete zászlós, falábú stb f-ségeket. A robinhudkodás, meg betyárkodás arculatra hajazás is le van járatva hazánkban. Ezek a társadalom tudattalanjába is beépültek. Óriási energia megfordítani. Felesleges is erőlködni vele.

Persze minden utópiának vannak lelkes rajongói, meg akár szervezetei is. Aztán ennyi és nem is tud messzebb, tovább jutni. Jelenleg a KalózPárt 0,.... akármennyi arányú szavazatra esélyes egy országos pártokat felmérő szavazáson. Az, hogy ezen az úton tovább menve át lehet lépni akár az 1%-os befolyást, az az egyértelmű UTÓPIA.

El kell döntenie a KalózPártnak, hogy ragaszkodnak a DOGMÁikhoz, vagy egy az élet változásait lekövetni tudó EVOLÚCIÓS utat követnek. Továbbá kérem a Kalózpártot, hogy SOS döntse el belső szavazással, hogy pártok nélküli demokráciát akarnak, vagy csak kormányváltást. Mert ha valóban pártok nélküli demokráciát akkor, akkor semmi értelme a pártokkal tárgyalniuk (LMP, 4K, Együtt 2014 Mozgalom stb) és szövetségeket létrehozniuk. Egy seggel a KalózPárt sem sem tudtok két lovat megülni. Tehát ne is próbáljátok! Egyértelmű döntést kérünk. Mert a szavazók nem szeretik az átveréseket. Lásd Egymillióan A Magyar Sajtószabadságért mozgalmat, ami mára egy pártszövetség része.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr905088296

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választási alkotmány 2013.02.19. 11:52:25

Sajnos a Ptk., illetve a hallgatói tiltakozások miatt nem részesült elég figyelemben az alaptörvény módosítás javaslata. Pedig a fenti három ügy szorosan összefügg egymással. A mostani módosítás - mely valószínűleg csont nélkül át fog menni -, illeszke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

likviddemokrata 2013.02.22. 18:51:15

Sajnos a cikkíró arra nem gondolt, hogy most is "szavazattözsde" van: Mindenki arra szavaz, akitöl többet várhat. Persze mivel csak ígéretek vannak, ezért semmi sem konkrét. Pont miután minden döntés a közvetlen demokrácia rendszerében a miénk,szavazóké (még akkor is ha delegáltunk a szavazatunkat, mivel azt bármikor visszavehetjük vagy a "képviselönk" mi nevünkben tett szavazatát felüírhatjuk), ezért már nem csak egy szük parlamenti réteg adhatja el a szavazatát, mint pl. most, hanem akár a társadalom egésze is. De mivel az egyén bármikor visszaveheti a delegált (netán megvett) szavazatát, ezért értelmetlen megvenni. A szavazatvételt meg a törvény büntetné továbbra is, vagyis a visszavett szavazatért a fizetö fél nem követelhetne semmit (nem lenne jogalapja). Vagyis értelmetlen lenne sok-sok ember szavazatába bárkinek is beruházni. Nem értem, hogy ezen miért nem tud már IGe túlllépni. Inkább hívja fel a rendszer hiányosságaira, és javasoljon rá megoldást. Az építö lenne...

Norris74 2013.02.23. 05:32:05

Ez is egy vélemény. Az meg úgy, ahogy feneke, mindenkinek van.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.05.08. 15:38:26

"A likvid demokrácia mint utópia:
Igen, abban az értelemben ez is utópia, mint az, hogy mindenki egyenlőnek születik. A valóságban sosem lesz tökéletes, de törekedni kell rá. Lényege, hogy mindenki, folyamatosan részt vesz a politikai döntéshozatalban, valamint az, hogy a leghasznosabb tudás mindig eljusson a döntéshozókhoz. Ez a köznép és az államvezetése között tátongó gazdasági, társadalmi és információs szakadék felszámolását szolgálja.
Multi-level marketing szavazatok:
A felvetés jogos, a veszély valós, de ez nem a likvid demokrácia sajátossága. A jelenlegi képviseleti rendszerben az "oligarcha-hűbéres" vagy "bátyám-uram"-világ pontosan így működik most is. A likvid demokrácia pontos jogi- és intézményi háttere egyelőre nincs kidolgozva, de a probléma szabályozási, eljárásrendi és intézményi eszközökkel kezelhető. A likvid demokrácia egy átfogó társadalomszervezési koncepció, a szavazatvásárlás pedig egy ügy, csak egyetlen fa az erdőben.
Gyakorlatban kivitelezhető ésszerű dolgok:
Igen, ezeken is dolgozunk. Jelenleg nagyon röviden a párt alapprogramjában megjelölt feladatok között megtalálod azokat, amikben már kialakult a konszenzus. Természetesen mindegyik további, részletesebb kidolgozást igényel még. (wiki.kalozpart.org/index.php?title=Alapprogram)
A Kalózpárt, mint név:
A név azt jelenti, amilyen tartalommal megtöltöd (pl. Google). Mi szeretjük ezt a nevet, és marketing szempontok miatt nevet váltani nem áll szándékunkban. Ez egyetlen hiteles politikai vagy társadalmi erőnek sem állhat szándékában.
Az 1%-os küszöb:
Mi nem halunk bele, ha nem kormányozhatunk. :) Egy ideát képviselünk, amit, ha többség elfogad és támogat, akkor fennmarad a párt. Ha a többség mást akar, akkor meg majd megszűnik, vagy más formában működik tovább. Ez ilyen egyszerű.
Párt nélküli demokrácia vs. kormányváltás:
A párt nélküli demokrácia egy hosszútávú vízió, aminek eléréséhez a társadalom további fejlődésére is szükség van. Máról holnapra nem lehet bevezetni. A Kalózpárt a demokratikus keretek között igyekszik a rendszer elégtelenségeit kijavítani és fejleszteni, ezért a mostani képviseleti rendszerben a képviseleti elvek mentén műkődő pártokkal is együttműködik. Emellett a Kalózpárt nem ért egyet a kormány politikájával. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyet kell értenünk bármely ellenzéki csoport bármely önjelölt vagy felülről kijelölt vezetőjével, pláne csatlakozni hozzá. A párt rendelkezik együttműködési alapelvekkel és bárkivel kész együttműködni, aki azokat betartja.
Reméljük, sikerült a képet egy kicsit tisztába tenni!
Üdvözlettel,
Kalózpárt."

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2016.03.25. 00:20:29

"ebből kialakulhat egyfajta szavazat piac, szavazat tőzsde. Azaz a politikai érvényesítés is egyértelmű árucikk lehet. A szavazatoknak ára lehet, és azt eladni és venni is lehet különféle nagyságú csomagokban."

Nem igazán értem a "feltételes mód" használatát :O
Manapság igenis MŰKÖDIK a szavazat piac.
És itt most még csak nem is a "láncsszavazás" legendájára gondolok (néhány FELES-ért), meg nem a GULYÁS vagy lejárt szavatosságú SZÁRAZTÉSZTA osztogatási ügyekre...
Szavazatot is NAGYBAN érdemes "venni" (ahogy BANKOT is érdemesebb ALAPÍTANI, mint rabolni;)) tehát ilyenekkel, mint:
"Nagyarányú adócsökkentés", meg
"A rezsicsökkentés folytatódik" stb.