Valláskritika, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Tisztességes Bírói Magatartásért önszerveződő szövetség működési keretei

2018. február 14. - IGe
fasces.png
ALAPVETÉSEK - ALAPÉRTÉKEK
Elfogadva 2018.02.18

I. Szövetségünknek és az azt alkotó szervezeteknek egy közös célja van, amely a nevünkben szerepel. Tisztességes bírói magatartás elérése. Ezen a téren nagyon súlyos rendszerszerű hibákat, hiányosságokat és önellentmondásokat tártunk fel és közös összefogott erővel teszünk ellene, hogy tiszta játékszabályok és kettős mércék nélküli állapotok valósuljanak meg. Valódi jogállamiság legyen.

II. A Tisztességes Bírói Magatartásért szövetség képletes hasonlatokkal egy ernyőszervezet, vagy egy összekötözött vesszőnyaláb. Egy olyan szalag, amely sok különállóan, önmagukban könnyen eltörhető vesszőszálat egy közös és már nagyon nehezen eltörhető, egyesek számára eltörhetetlen vesszőnyalábbá fog össze. Összefogást és közös szándékot képviselünk.

III. A Tisztességes Bírói Magatartásért szövetség, az egy közös célt elfogadó és azért tenni akaró szerveződések csatlakozhatnak. Egyének csatlakozására nincs lehetőség. Azt az egyik alkotó szerveződésen keresztül csak közvetve tehetik meg. Az egy világos cél kibővítésére, átírására, más célok felvállalására szintén nincs mód.

IV. A Tisztességes Bírói Magatartásért szövetség semmilyen más témában nem tölti be az ernyőszervezet funkciót, a csatlakozott tagszervezetek, nem felelősek a másik tagszervezet, vagy annak tagjai semmilyen kijelentésért, akciójáért még a tisztességes bírói magatartás témájában sem.

V. A Tisztességes Bírói Magatartásért szövetség semmilyen formában nem korlátozhatja, vagy szabályozhatja egy hozzá csatlakozó szerveződés működését, felépítését, cselekedeteit. Azok továbbra is önállóak maradnak, viszont ad egy keretet és lehetőséget a tag szerveződések részére, hogy egymás tevékenységeihez önszántukból és akaratukból csatlakozhatnak, azt támogathatják, akár közösen is felléphetnek. Bármilyen közös fellépés csak önkéntes alapú lehet, abból aki akar távol maradhat. Emiatt senkit, semmilyen hátrány nem érhet. Meggyőzés megengedett ilyen téren, de a nyomásgyakorlás már nem. Egyértelmű előny, ha egy szerveződés kitalál valami olyan dolgot, amelyhez sokan csatlakoznak, akkor az nagyon erőssé válik, válhat ez által.

VI. Jogunk van működésünk elősegítése miatt elnököket, alelnököket, és különféle pozíciót betöltő és munkafolyamatokat összehangoló, vezető, azt képviselő betöltő személyeket választani. Ám ezek a funkciók tényleges hatalommal nem járhatnak. Őket a tagszervezetek képviselői által, legalább 65%-os támogatással lehet kinevezni.

VII. A szerveződésünknek ezen a fokán nem kívánjuk magunkat hivatalosan hazánkban semmiféle szervezetként bejegyeztetni. Nem vagyunk önálló egyesület, nem vagyunk jogi személy sem. Így nem lesz sem nyilvántartási számunk, sem bankszámlánk, sem székhelyünk, sem irodánk. Amennyiben hivatalosan bejegyzett szervezeti formára a jövőben mégis szükségünk lenne, az ettől az önszerveződő mozgalmi jellegtől teljesen elkülönülten történne.

VIII. Tevékenységünk jellege: tisztességes bírói magatartást, a bírói etikát, tudományos módszertant fókuszba helyező közös nyilatkozatok, közlemények, beadványok, egyeztetések, posztok, projektek, képi-grafikus, karikatúra jellegű megjelenítések, demonstrációk, beszédek, kritikák, felhívások, törvénytervezetek, törvénymódosítások kezdeményezése, oktatás, ismeret terjesztés. Az önszerveződő szövetség -központilag- nem szervez és nem is szervezhet semmilyen engedélyhez kötött dolgot, mint például tüntetéseket, de ezen kívül bojkottot és polgári engedetlenséget sem indít és indíthat. Azt a tagszervezetek önállóan vihetik végbe és csak önállóan csatlakozhatnak hozzá más tagszervezetek. Központi döntést ilyen témákban nem tárunk elfogadásra és nem is foglalkozunk vele.

IX. Nem csatlakozhatnak hozzánk pártok, vagy pártpolitikát megjelenítő és azt képviselő szervezetek. Nem csatlakozhatnak hozzánk olyan szervezetek sem, amelyek vagy elveikben, vagy tetteikben az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát nem tekintik irányadónak. Továbbá természetesen olyanok sem, amelyek semmilyen tevékenysége nem érinti a célunkat.

X. A szövetségbe a felvétel jelentkezéssel indul. A felvételt két arra kijelölt alkalmas személy végzi. Őket a tagszervezetek képviselői által legalább 65%-os arányban kell elfogadni. Abban az esetben, amennyiben a jelentkező előzetesen megfelel és beilleszkedhet a mozgalmunkba elindítja a jóváhagyási eljárást. Értesíti véleményezés miatt az addigi összes tagszerveződés kijelölt képviselőjét és nekik egy hét áll a rendelkezésükre a visszajelzésre. Egy hét eltelte után a beérkezett adatokat elemezve a két egybehangzó igennel lehet jóváhagyni a felvételt.

XI. A szövetségből való távozás, az adott tagszervezet részéről való bejelentéssel történik. Azt kötelesek vagyunk tudomásul venni és közzé is tenni. Nem szokványos esetben, például kizárásnál a tagszervezetek 65%-nak a bizalmi megvonása szükséges.

XII. A közös munkában a tagszervezetek egy-egy kijelölt és arra alkalmas képviselő -kapcsolattartó- útján vesznek részt. Nagyobb szervezeteknél, lehetőség van a súlyozásra. Tehát vagy több képviselőre, vagy egy képviselőre, de neki nagyobb befolyásolási “súlyára”.
vesszonyalab.JPG
Némi kiegészítő magyarázat: Ezen működési elv gyakorlati használhatósága, nem egy utópia, vagy szélből kapott lehetetlenség, amit számos már megtörtént tény bizonyít. Bizonyíték rá a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája, amely 2004-ben így érte el az egyetlen fő célját. Bizonyíték rá az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért mozgalom, amely addig volt sikeres, amíg hasonlóan működött, sok részeredményt ért el, és akkor jelentkeztek a problémák és indult meg a szétesés, amikor hivatalos nyilvántartott szervezet lettek. Bizonyíték rá a Netadó elleni mozgalom, amely hasonlóan érte el a célját. Ott teljes volt a siker, sőt még kétszeres net-áfa csökkentés is lett utóhatásaként.

A tagszervezetek agy idegsejtszerű kapcsolódási elve, azt teszi lehetővé, hogy nem kell és nem is szükséges mindenkinek mindenkivel kapcsolódnia, információt cserélnie, hiszen elégséges csak a számára legfontosabbakkal a legközelebb állókkal és csak a legfontosabb témákban.

A jelenlegi és jövőben is remélt aktív bírók részvételi lehetősége miatt kellett belekerülnie bizonyos tiltásoknak. Ami igazából csak formalitás, hiszen azt a csatlakozó szervezeteket nem köti.

Ezen működési keretek leírását megelőzte egy 3-4 hónapos tesztelési időszak is. Ezen időszak számos közös eredményt hozott és számos kijavítandó hibát is feltárt. Jelen esetben már 5 szerveződésből állunk, amelyek a következőek: Bírói Önkény Ellen mozgalom (nyílt fb oldala, zárt fb. munkacsoportja); Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség mozgalom; Meghunyászkodott Igazság (nyílt fb. oldala); A Megtévedt Fehér-köpenyes Sarlatánok és az (i)gazságszolgáltatás Hálójában csoport (nyílt fb. oldala, ; nyílt fb. munkacsoportja) Bírósági Megfigyelések csoport (titkos fb csoport).
tbm_egyesulet_kep2_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr4213667398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.