Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Iván Gábor IGe könyve; Túl Richard Dawkinson

2019. október 10. - IGe

Tudományon átszűrt "Isten, avagy van egy kis bibi az ateizmussal című esszém, minimalista, próba nyomtatott fedőlapja látható itt a képen. Ez még kereskedelmi forgalomba nem fog kerülni. Sőt elképzelhető, hogy angol, német vagy más nyelvű verziók fognak először és csak külföldön megjelenni. Belső címlapján szerepel; Túl Richard Dawkinson.

ige_konyve.jpg

 A direkt nagyon rövidre írt könyvecskében három lényegesebb gondolati elem van, amit ide is tudok belőle idézni:

Első: "Isten"-t is lehet tudományosan vizsgálni.

Egyre több helyen ütköztem egy ilyen válaszba, hogy miért nem: "Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén. Nem lehet sem bizonyítani, sem cáfolni." Nagyon sokan ezzel győzködtek. Nekem ez sehogyan sem volt logikus. Egyrészt mert ez tudományos állításnak próbál látszani, de azt igazolni kellene, de az nem történt meg. Elég hamar rájöttem, hogy ez csak egy átverés. Egy körbezárt hivatkozás (petitio principii), ami gondolkozásbéli és érvelési hiba. Nem megengedett a tudományban. Tehát hamar túlléptem rajta és elkezdtem a konkrét tudományos módszertani vizsgálatot "Isten"-nel, ha már más addig nem tette meg.

ige_konyve_tudomany.jpg

 Második: Isten tudományos meghatározása:

Isten, az általános és tudományos Isten ugyan is ez, és ezt semmi értelme tagadni, mert igaz. A tudomány szűrője csak azt engedte át, ami a valóság:

Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet

Isten, Játék, Autó, Sereg, Zenész, Marha, Zöldség mind gyűjtőfogalom, akár kicsi, akár nagy kezdőbetű. Még akkor is, ha valaki Istennek, vagy Zöldségnek nevezei el a kutyáját, vagy a lovát. Akkor is több ilyen név, elnevezés van és több mindent gyűjt egybe, azonos elnevezés alatt nagy kezdőbetűvel.

Amennyiben a meghatározást három logikai részre bontjuk, akkor azt látjuk, hogy az első kettő teljesen egyértemű tény. Ráadásul köztudomású tény. Igazából csak a harmadik elem a kényszerképzet, ami különösebb bizonyítást és levezetést igényel. Illetve az se nagyon, hiszen már neurológus, pszichológus képzettségű Freud és nagyon sok más tudós is kerülgette már ezt a meghatározást, de nem neurózis jellegű, hanem kényszerképzet a pontosabb diagnózis rá. Hiszen az „Isten”-ben hívő embert jellemzően nem lehet és lehetetlen észérvekkel meggyőzni hite tarthatatlanságát illetően. Amit valóságnak vél.

Az „Isten” tagadó, tehát az ateista embert, aki legtöbbször racionális gondolkozónak próbálja beállítani magát szintén lehetetlen észérvekkel meggyőzni, hogy tagadása, egy pontosan és tudományosan definiált „Isten” tekintetében értelmét veszti. Tagadásának, csak akkor van értelme, ha mások vallási jellegű „Isten” kényszerképzeteit fogadja el, de azzal már valamiféle látens „Isten”-hite is lesz egyben.

Harmadik: Richard Dawkins memetikai és logikai tévedése:

Két évtizedes kutatásaim és teszteléseim vége felé 2019 tavaszán vettem csak észre, hogy az addig eléggé vitatott memetika közben erősebben beágyazódott a tudományba. Így viszont utólag ismertem meg a közben sokak által megírt memetikai elméleteket, amit magam mint párhuzamos felismerést a gyakorlatban erősen folytattam. Így láttam, hogy amit én „Gyógyító Vakcina Gondolat Vírusok”-nak nevezek, azt a memetika immun-mémnek sorolta be. Ez kellemes meglepetés volt számomra Dawkins elnagyolt memetikai írásai után, mert így többszörös megerősítés is megvan, ami fontos a tudományosság szempontjából. Dawkins csak azt ismerte fel, hogy „Isten” egy veszélyes fertőző mém, de azt már nem, hogy akkor nincs értelme „harcos ateizmussal” tagadni, támadni, hanem gyógyítani érdemes.

Amennyiben a tudományos módszertan helyes és igaz utat mutatja meg, és minden jel szerint igen, akkor már csak némi idő szükségeltetik, hogy az emberiség egyik legnagyobb, vagy inkább egyértelműen a legnagyobb mémjét, memetikai problematikáját, megoldottnak tekinthessük.

Illetve lenne még egy negyedik is, az ateizmus logika és a  tudományos érvelés szabályai szerinti megbukása, de azt a szálat direkt nem erősítettem meg itt, mert annak egy külön kis könyvecskét szánok.

Most kezdtem el osztogatni és eljuttatni általam lényegesnek tartott helyekre, de kérni is lehet, akit érdekel, de csak szűk szakmai körök kaphatják meg jelenleg még; Memetikai, pszichológiai, kognitív tudományi, logikai, ismeretelméleti, tudományfilozófiai, szemantikai .... szakmai körök indoklással igényelhetnek belőle. Teológusok kérem kíméljenek.

Tudományos Isten feltárás egy pdf fájl verziója, szabadon elérhető. P-Dox Semmiben Sem Hívők vallás időszámítása (+40 ezer év a mostani még hivatalos Eu-hoz ) szerinti 42 023. március 28.-tól. Amiben főként sima pszichológiával magyarázom még a dolgokat. Le is tölthető és baráti körben tovább is adható, csak üzletelni tilos vele, meg netre, teljes egészében feltölteni másnak, rajtam kívül. Arra mutató link persze szabad.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr7615215452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.10.11. 08:11:44

Az a zagyvaság, hogy zagyvaság.
Az a magánügyed, hogy Te nem érted.
Ha szerinted ez a tudományos elvek alapján általánosan és nem csak neked az,
akkor meg illene írni egy leleplező kritikát róla.
Amit örömmel fogok szétcincálni, ha írnál. ... de nem fogsz.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.10.11. 14:52:51

"Szia Gábor.
El is olvastam az esszéd.
Tanulságos, és kijózanító...talán ezek a legjobb szavak rá.
Köszönöm hogy az első olvasóid között lehettem.
Rám hatott az biztos. Sok sikert kívánok a könyvednek.
Üdv."

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152442229&t=9133555

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.10.11. 16:06:00

Megjegyzem, hogy jelenleg megértőbb tudok lenni a JahveZsidóSátánIsten hívők kényszerképzetével, mint az ateistákéval. Az ateistáknak nincs mentségük, hogy miért nem tudnak logikusan és tudományosan gondolkozni és érvelni is.
A JahveZsidóSátánIsten hívőknek eléggé sok mentő körülményt lelek.
Erről egy részlet a könyvemből:

Ateista: Hívő! Nincs semmitek, csak a VAK hit!

IstenTudó: Ateista! Nincs teljesen igazad Hívővel kapcsolatosan. A vallás sokak számára, még ha tudják is, hogy nem igaz, egy túlélő kulturális, vagy kulturálatlansági készlet. A társadalmunkban és más társadalmakban is alapvetően rengeteg hazugság és megvezetés, manipuláció van. Sokszor csak az elől menekül valaki a vallásba. Másik szempontból meg esetleg azért menekül bele, mert csak így tud érvényesülni. Úgy tud életben maradni. Kényszer hatása, de ez egyben a darwini-természetes kiválasztódás és alkalmazkodás törvénye hatására teszi. Nézd meg ezt az idézet és a költői túlzáson kívül, sajnos alapvetően igaz. Sokkal igazabb, mint hamisabb. Na ebből való menekülés miatt is válhat valaki vallásossá.

„Egy olyan világban élünk, ahol a doktorok lerombolják az egészséget, jogászok lerombolják az igazságot, egyetemek lerombolják a tudást, kormányok lerombolják a szabadságot, sajtó lerombolja az információt, a vallások lerombolják az erkölcsöket, a bankok lerombolják a gazdaságot” Cris Hedges

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.10.17. 08:42:07

ateizmus: Tagadás vallás. Árnyékbox mások képzeletbeli barátaival. Egy ellen ideológia, ami maga is dogmatikus és logikátlan. Egyben egy hasznos ellenségkép is a monoteistáknak. // rövidebben: egy memetikusan terjedő és fertőző kényszerképzet.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.10.17. 09:08:54

A kutatásaim azt adták ki, hogy a memtikusan fertőző és terjedő Isten kényszerképzet meg átragadt az ateisták nagy részére. Ez is bizonyított.
Ebből következik, hogy az ateizmus tudományos át-definiálása elkerülhetetlen:
Valami ilyesmire:

ateizmus: Egy memetikusan terjedő és fertőző kényszerképzet. Tagadás vallás. Árnyékbox mások képzeletbeli barátaival. Egy ellen ideológia, ami maga is dogmatikus és logikátlan. Egyben egy hasznos ellenségkép is a monoteistáknak.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2019.10.18. 09:38:58

Most kezdtem el osztogatni és eljuttatni általam lényegesnek tartott helyekre, de kérni is lehet, akit érdekel, de csak szűk szakmai körök kaphatják meg jelenleg még; Memetikai, pszichológiai, kognitív tudományi, logikai, ismeretelméleti, tudományfilozófiai, szemantikai .... szakmai körök indoklással igényelhetnek belőle. Teológusok kérem kíméljenek.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2019.12.24. 14:11:25

Van benne néhány javítani és kiegészíteni való is.

+ bele fog még kerülni, hogy az "Isten" szó kizárólagos használata mint egyes monoteista, mind egyes ateista körök részéről, nem csak logikailag, de szemantikailag/értelmezéstanilag sem megengedhető és téves. Hiszen több tucatnyi az egyistenhitű vallások száma is és azok Istenei sem azonosak és mindegyiknek van külön azonosító neve.

Valószínű kevertem valamit és tévedtem egy dologban Gödellel kapcsolatosan.
Nos összekevertem egy másik matematikussal, aki végül is mivel nincs matematikai Nobel-díj közgazdaságtanból kapta meg.
John Forbes Nash Nobel -díjas is volt még is tudott mellette elmebeteg is lenni.
süti beállítások módosítása