Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Boldog Kerecsen-t !

2008. december 30. - IGe

Boldog Kerecsen-t, felszabadult Sólyom illetve papírsárkány reptetést és Micimackó békéjét.

Kerecseny sólyom.jpg
Kerecsen, vagy a mesék Főnix madara sokakat, így a testvéremet is megihlette, amikor évekkel ezelőtt írtam és beszéltem neki róla. Olyannyira, hogy a következő levelet írta Karakutty 42 002 évében, amely olyannyira mese, hogy már-már igaz is:

 

Szerbusztok Kedves Barátaim!

 

Nagyon sok szép karácsonyi üdvözletet kaptam, amit köszönök szépen. Cserébe egy "megtörtént" mesét szeretnék elmesélni nektek:

 

Tökös ősapáink és belevaló ősanyáink - akiknek gyönyörű országunkat és szülőföldünket köszönhetjük - régen ünnepelték a karácsonyt, ami persze akkor még nem ezen a néven futott.

 

Ők ezen a napon azt ünnepelték azt, hogy az éjszakák rövidebbek lettek a nappalok pedig hosszabbak. Ennek ünnepére Kerecsen Sólymot röptettek a magasba, tiszteletére pedig valamilyen fát, legtöbbször fenyőfélét állítottak a házba. Minden évben történő megemlékezésükkel a hálájukat fejezték ki a TERMÉSZET  felé, melynek mindent köszönhettek (napfényt, gyümölcsöket, gabonát, kenyeret, vizet, vadat, halat) illetve örömüket, hogy ettől a naptól több időt tölthetnek a szabadban ezzel is jobban biztosítva megélhetésüket.

 

Természetesen ezen az estén a család együtt volt és békésen töltötte el a fa mellett a finom vacsoráját. Elektromos fogkefe, mikrohullámú sütő és távirányítós autó nem volt a fa alatt.

 

Ez az ünnep pogány volta miatt egyeseknek szúrta a szemét és mindent megtettek, hogy ezt beszüntessék. A mély gyökerek miatt a gyakorlatban ez már képtelenség volt, viszont egy kis elméleti csúsztatással sikerült „eltorzítaniuk”. Így lett többek között a Kerecsen szóból is Karácsony.

 

Szegény őseink forognak is a sírjukban és nem értik, hogy az okos unokáik, akik megemlékeznek nagyon sok szép ünnepről, Anyák napja, Nők napja, mért feledkeznek meg az egyik legnemesebb ünnepünk igazi tartalmáról. Azt sem értik, hogy mért kell ezen ünnep előtt tömérdek felesleges kütyüt és himbi-limbit előállítani és ajándékozni, amelyek előállításával csak a környezetet, a vizeket, a levegőt szennyezzük és rohangálni őrülten, ősi szavaikkal élve: „mint a kutya seggében a savó”, ahelyett, hogy mindenki békében ülne otthon és azt ünnepelné amiért is valójában keletkezett ez az ünnep. Őseink viszont reménykednek, hogy vannak még a leszármazottak között macsó magyar legények és vagány magyar leányok, akik továbbadják azt amit elkezdtek és ha Kerecsen Sólymot nem is, de nádból és zsírpapírból készített papírsárkányt biztos reptetni fognak gyerkőceikkel.

 

Valószínű egy kicsit örülnének annak is, ha a unokáik nem csak Boldog Karácsonyt kívánnának egymásnak, hanem jeleznék egymás és gyermekeik felé, hogy mi is az a KARÁCSONY valójában.

 

Én eme mese függvényében kívánok mindenkinek Boldog Kerecsen-t, felszabadult Sólyom illetve papírsárkány reptetést és Micimackó békéjét az Új Évben.

 

De ez csak egy mese, ahogyan a karácsony is az, és hogy nehogy valaki is elhiggye.

 

főnix.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr58848285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása