Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

A Magyar Jedi Rend Sajtóközleménye

2011. október 02. - IGe

 

 A Magyar Jedi Rend, Jedi Tanácsa tiltakozik az ellen, hogy a KSH a 2011-es Népszámlálás online kérdőívében nem ad lehetőséget a szabad vallás kinyilvánítására azzal, hogy az ide kapcsolódó kérdés válaszadási lehetőségénél egy menüben felsorolt listából lehet csak és kizárólag választani! Ugyanakkor a papír alapú kérdőíven pedig lehetősége van az embereknek a vallási meggyőződésüknek megfelelően válaszolni.

Ezzel nem csak a Jedi vallás követői kerülnek hátrányos helyzetbe az összesítés után, hanem minden más vallás hívői is! Kértük az érintett válaszadókat, hogy ameddig a szükséges javítás nem történik meg, addig csak és kizárólag a papír formátumú kérdőíveket töltsék ki.

Továbbá kifogásoljuk a KSH illetékeseinek különböző médiákban tett nyilatkozatait is, miszerint a feldolgozás során az "Egyéb" kategóriába fogják sorolni a papír formátumú kérdőíveken megjelölt Jedi Vallás-t! Ha valóban kíváncsi a KSH az ország lakosainak a vallási hovatartozására, akkor kötelesek azt számszerűen is kimutatni úgy, mint ahogyan azt megtették Angliában, Ausztráliában és más demokratikus országokban is.

A Jedi Tanács véleménye szerint a KSH jelenlegi magatartása mind hazai, mind nemzetközi alapvető emberi jogokat is sért, valamint sérti a Magyar Alkotmányban is foglalt vallásszabadságot! 

Felhívtuk a vallásunk követőinek figyelmét, hogy amennyiben a kérdezőbiztossal közösen töltik ki a kérdőívet, ne engedjék a biztosnak az Önkényes beírást! Többen jelezték, hogy amint kimondták, hogy Jedi Rend, a biztos nem ismervén ilyen vallást, az egyéb kategóriát jelölte meg a vallási hovatartozásnak, vagy önkényesen ateistának jelölte!

Máté-Tóth András valláskutató, a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi tanszékét vezető professzora szerint a 2011-es népszámlálási kérdőívben hibásan szerepel a vallási hovatartozás kérdése. A 2011-es kérdőív kérdése és válaszalternatívái következetlenek. A fő kérdés “érzi magát” fordulatot tartalmaz, a tagadó válaszalternatíva elhagyja az érzést, és a “nem tartozik” fordulatot alkalmazza. Az idei kérdőív a 2001-eshez képest kiegészül az “ateista” válaszlehetőséggel, amely filozófiai és hitvallási kérdés, egyáltalán nem illik a vallási intézményhez való tartozás kérdéskörének logikájába. A professzor szerint alapvető kérdőív-szerkesztési törvény, hogy egy modulon belül az adott minta véleményét teljesen lefedő alternatív válaszok kínálhatók csak fel. A válaszok megoszlása csak így képezheti le a megkérdezettek véleménymegoszlását, átfedések nélkül. Márpedig a felekezethez tartozás érzése és az ateista hitvallás egyszerre is jellemezheti a megkérdezettek egy részét, sőt például a buddhista vallás hívei a legtöbb esetben ateistának vallják magukat.”

A hibásan feltett kérdésre és azon emberi alapjogra, hogy a vallását bárki szabadon, akár egyénileg is megvallhatja, gyakorolhatja, teljesen jogos bármiféle válasz. Azt a Hivatal semmiféle kényszerválasztással nem befolyásolhatja és korlátozhatja.

Éppen ezért 2011. 10. 03-án, hétfőn hivatalosan is jelezni fogjuk panaszunkat és észrevételeinket Dr. Szabó Máté, Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának. Egyben megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy élünk-e büntetőjogi feljelentéssel a KSH ellen.

A Jedi Tanács felszólítja a KSH-t, hogy azonnal tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az ország lakossága szabadon megjelölhesse a vallási hovatartozását az online kérdőíveken is! 

A Magyar Jedi Rend, Jedi Tanácsa

Jedi vallás leírása

Jedi vallású közösségi oldalak és tagságuk:

 

Jedi vagyok 945 tag
Vállald a népszámláláson, hogy Jedi vagy. 17.789 tag

Más országokban a Jedi vallásúak száma népszámlálások alapján:

Anglia és Wels : 390.127 fő

Skócia: 14.052 fő

Ausztrália : 70.000 fő

Canada : 21.000 fő

Új Zéland : 53.000 fő

Külföldi, jelentősebb Jedi vallás jellegű közösségi oldalak:

Jedizmus wikipédia szócikk

Jedi : 58.700 kedvtelés

http://www.jedichurch.org/    facebookon bejelölt tagok: 3.193

http://templeofthejediforce.org/

1.170.000 google találat a "Jedi Religon" rákeresésre.

 Közleményünket megjelentette:

168 Óra Online

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr443272042

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megszámláltattunk. 2011.10.03. 09:59:21

Begyűrűzni látszik kis hazánkba is digitális kor, a 17. népszámlálást (remélem jól emlékszem a sorszámra) már elektronikusan is lehet teljesíteni, jómagam ezt is cselekedtem. A népszámlálás jó dolog, fontos dolog, és mégis a legtöbb ember rühelli. Szám...

Trackback: Interneten nem lehetsz Jedi 2011.10.03. 09:21:26

A Magyar Jedi Rend, Jedi Tanácsa Sajtóközleményben tiltakozik az ellen, hogy a KSH a 2011-es Népszámlálás online kérdőívében nem ad lehetőséget a szabad vallás kinyilvánítására azzal, hogy az ide kapcsolódó kérdés válaszadási lehetőségénél egy menüben...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szegedbicaj 2011.10.02. 16:35:55

Valóban fölháborító.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.10.03. 13:47:39

Nagyon dióhéjban, de ez is csak azoknak jó, akik más vallásokban jártasak. A cshi-kung és mondjuk a kung-fu keverékéhez hasonló vallás, amelyet lehet használni valós harci helyzetekben. Nekem főként meditatív és erkölcsi jellege ami tetszik és használom. Az úgynevezett "elme és erő kontroll" -t. Amikor elménket és erőnket érezzük és bánni is tudunk vele.

márta)) 2011.10.03. 21:07:20

A Magyar Jedi Rend, Jedi Tanácsa tiltakozik "
Nahát! Hogy mik vannak?!
Csak nyugodtan tiltakozzon, akinek nincs "jobb dolga".
:)

menőmano 2011.10.03. 21:18:30

Ezzel nem csak a Jedi vallás követői kerülnek hátrányos helyzetbe az összesítés után, hanem minden más vallás hívői is!"

Magasságos egek ura!! Milyen jó volna, ha csak ennyi probléma lenne ebben az országban. !

"szabadon megjelölhesse a vallási hovatartozását "

Hűha! a nép egy csoportja azért van felháborodva, hogy miért kellene megjelölni, a másiknak az a baja, hogy nem tudja bejelölni.
Micsoda elégedettlen népek vagytok. ) Mindenkinek egyéni- szíve- joga a vallás. gyakoroljátok magatokban".
Miért csináltok ebből ekkora ügyet???
oszt.kész.kalapkabát.jónapot!
:))))

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.03. 22:11:46

Elsőre viccesnek tűnik a Jedi rend, de bele kellene gondolni, mi is van mögötte.

hegyilány 2011.10.03. 23:43:44

Hol van leirva, hogy vicces????

hu.wikipedia.org/wiki/Jedik

De túlzottan engem személy szerint nem is nagyon érdekel.
Bocsánat!

Jóccakát!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.10.05. 09:41:44

Várható volt, le lettem tiltva a KSH oldaláról, pedig éppen most akartam ott őket megkérni, hogy az online bevallás vallási "Érzés" választható listáját tegyék nyilvánossá, hiszen ez közérdekű adat és kötelességük megadni. Megteszitek helyettem. Köszönöm. Továbbá a KSH oldalát célszerű lenne levenni minden Jedi oldalnak az ajánlott oldalak listájáról. Én már levettem.

Asakura Hao 2011.10.05. 20:22:57

Nagy a baj!!!
Azt írtam a cédulára, hogy Jedi egyház.
A kérdezőbiztos, egy 25+-s csajszi, rákérdezett, hogy "miazajedi". Na akkor bizonytalanodtam el, hogy, kevés lesz a vallással kapcsolatban megemlített "Jedi" szó...
sőt, az egyház szó is okozhat még galibát a feldolgozás során. ;(

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.10.06. 09:07:32

Összes: 21608
Hónap: 2671
Nap: 115
Online: 8

a Jedi Vallás oldal olvasóinak a száma. Most egy kicsit meg fog ugrani.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.10.06. 09:27:50

Varga Dezső
T. KSH! Ez már több a soknál! Nem elég, hogy a biztosok nem hajlandóak beírni a lapokra a Jedi Rend -et, mint vallást, amivel nyílvánlaóan újabb törvénysértést követnek el, de még most beveszik a katolikus gyűjtőfogalmat is a listába amik közül lehet választani! Kérdezem, hogy akkor utólag minket miért nem? Vagy jobbat mondok, miért nem teszik szabaddá a vallási hovatartozás kinyilvánításának lehetőségét úgy, mint a papír formátumon? Rosszabb mint a kommunizmus! Vagy visszamentünk az időben???? Persze tudom én, hogy a katolikusok rá tudnak csapni Viktorka tarkójára és enyjebenyje megjegyzést fűzni, hogy a választások előtt nem ezt beszéltük meg!!!!!!!! Ébredj már végre bírka Magyar!!!!!!!!!

Nemir Ombe

Tegnap "elfelejtettetek" válaszolni...

Kérem a KSH-t, hogy jelölje meg, hogy hol érhető el nyilvánosan és egyben a teljes válaszlehetőség listája az online kitöltési verzió vallási "Mely vallási közösséghez tartozónak érzi magát?" kérdésére. Ez a 38.kérdés papír kérdőíven.Ez közérdekű információ, amelynek megadását nem tagadhatják meg.

www.facebook.com/pages/N%C3%A9psz%C3%A1ml%C3%A1l%C3%A1s-Ksh/174821675912092

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.10.06. 09:44:13

Vállald a népszámláláson, hogy Jedi vagy.

Sziasztok!
Megtorpant a csoport növekedése, pedig számtalan Jedi van még a Facebookon. Kérünk Titeket, hogy osszátok meg oldalatokon a Jedi vallás megjelölésének lehetőségét a 2011-es népszámláláson!
Az online kitöltésen még mindig nem változtatott a KSH, így mindenkinek a papír alapú kitöltést javasoljuk. Amennyiben a népszámláló biztos nem akarja beírni, úgy azt a számának megjelölésével jelezzétek és fel fogunk ellene lépni, hisz jogellenesen cselekszik akkor.
Továbbá javasoljuk, hogy a Facebook profilodban is állítsd be a Jedi vallást.

www.facebook.com/jedivallas
süti beállítások módosítása