Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Jézus körülmetélése, január 1-i keresztény ünnep

2008. január 21. - IGe
Jézus körülmetélése, január 1-i keresztény ünnep. Sok mai keresztény egyház szeretné letagadni a saját történelmének egy részét és kikozmetikázni körömlakkal fényesre. Jézus körülmetélésének a megünneplése is ebbe a kérdéskörbe tartozik.
körülmetélés.jpeg

Azért még fellelhető itt ott egy utalás. Az egyik hazai orthodox egyház http://www.extra.hu/Szerb-Templom/ ünnepli meg az Ó Gregorián naptár szerint január 14-én, az új Julian naptár szerint január elsején "Az Úr körülmetélése" ünnepet. Tehát a bibliai mítoszalak, Jézus hímvesszőjéről, a fityma vallási meggyőződés miatt végrehajtott eltávolításáról emlékeznek meg.

Kíváncsi voltam, hogy ezt a hazai és európai kultúrkörben nem éppen szalonképes fura ünnep, mennyire is katolikus konform például idehaza. A válasz az egyik hazai katolikus internetes portál papjától megerősítő volt: "December 25 karácsony ünnepe. A nyolcadik nap pedig január 1. Jézus körülmetélését olvassuk az evangéliumban, és Mária istenanyaságát is ünnepeljük. " Csak éppen nem síppal, dobbal nádi hegedűvel és nagy csindratdrattával, hanem egyre eldugottabban, derült ki a további kérdeződéskor. Hogy miért? Annak sok oka és magyarázata van, és számos önellentmondást hordoz magában a kérdéskör. Javaslom gondolkozzunk el rajta.

Régebbi vitafórum a témában

Tóta W. feldolgozásában a régi fórumtémám

Január elseje, a Szent Fityma ünnepe

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr73306000

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Metélt banánt vennél, ennél? 2013.11.06. 15:40:45

Csonkolt banánt, ahol beférkőzhetnek a fertőzések vennél, ennél? Mert mi nem. Szerintem te sem.

Trackback: Metélés szopogatással 2013.11.06. 15:40:31

Maga a vallási okból végzett csonkolás is erkölcstelen és egészségtelen is. A közben végzett rituális csókolgatás, puszilgatás, szopogatás, szájjal történő vérleszívás meg életveszélyes dolog. Még akkor is, ha ezt nem minden rabbi...

Trackback: Körülmetélés vita a Szkeptikus Társaság csoportjában 2 2013.11.06. 15:38:00

A Szkeptikus Társaság nyílt facebook csoportjában érdekes vitára figyeltem fel amit a Szórakoztató Képes Erkölcstan ezen bejegyzése indított el és a napokban itt is írtam róla; Metélés és a csecsemő keresztelés is erőszak. A Szkeptikus Társaság oldali ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fény 2008.01.22. 15:28:37

A körülmetélkedés nem elsősorban vallási rítus volt, hanem egészségügyi, amit valási köntösbe burkoltak, hogy az embereken ezt végre lehessen hajtatni.
Ugyanezért kellett az asszonyok mensruáviós idejében tisztátalannak nevezni őt, és külön sátorban vagy szobában lakott ezen idő alatt.
Teljesen érthető, mert az akkori tisztálkodási körülmények nem igen voltak adottak, ehhez még a forró éghajlat is besegített.
Tehát miért is ne metélték volna körül Jézust?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.01.23. 09:55:03

egy rakás sivatagi nép nem metélkezett, hanem tisztálkodott.

Bummer 2008.01.23. 11:53:53

Ünnepeink arra valók, hogy a mai embernek jelentsenek valamit. A mai embernek a körülmetélés egy fura ősi szokás, nyilván nem fogjuk ünnepelgetni. Nem mi vagyunk az ünnepekért, hanem az ünnepek értünk.

Randomgeneráltmegmondóember 2008.02.06. 00:36:03

Ó,te szegény!Miért pörögsz még mindig ezen a témán?Ultrairónikus,szellemes analógiáiddal,írásaiddal már rég megsemmisítő csapást mértél az amúgy is kilátástalanságban vergődő vallások halványuló körvonalaira.Értem én,hogy valahol megkell mutatni páratlan éleslátásodat,de ennek igazán semmi értelme.A vallás ma már nem meghatározó társadalmi tényező.A fejlődő világban vannak még fanatizálódott gócok,amelyek próbálják téves meggyőződésük alapján formálni a világot,de nyilván őket ész érvekkel nem lehet meggyőzni.Bízzunk az evolúcióban.
Nem más ez,mint szellemi önkielégítés.Egy rég legyőzött,túlhaladott jelenséget próbálsz valós problémaként beállítani és "küzdeni" ellene.
Mint gyakorló ateista és az éleslátás nemzetközileg is elismert nagymestere azt ajánlom,terjeszd a környezettudatos létszemléletet inkább,sokkal nagyobb szivességet teszel a jövő generációinak.

$pi$ 2013.12.08. 13:35:56

@fény: "A körülmetélkedés nem elsősorban vallási rítus volt, hanem egészségügyi, amit valási köntösbe burkoltak, hogy az embereken ezt végre lehessen hajtatni."

Bizonyítsd be!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.12.08. 13:58:48

@fény: igen sok vallási rendelkezés hasonló gyökerekből ered, szóval nincs ebben semmi meglepő.

CheetahRabbit 2014.01.01. 09:48:10

Jan. 1. a zsinati liturgikus reform előtt Jézus körülmetélésének ünnepe volt, az efezusi dogmának viszont nem volt külön ünnepe. Újévkor ugyanazt a misztériumot ünnepeljük, mint karácsonykor: az Ige megtestesülését, csak Mária oldaláról. Méltó és igazságos, hogy a szülött után a szülőt is megünnepeljük.
Ami az ünnep evangéliumát illeti, nem volt ok rá, hogy az Egyház megváltoztassa, mert a körülmetélés a zsidóknál egy természetes esemény volt, ráadásul a névadás ünnepe. Jézus zsidó volt, nyilván körülmetélték, még ha az Egyházban ez már nem is lett szokás.

Sunny Days 2014.01.01. 16:23:09

ennek az írásnak se füle, se farka...

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.01.02. 13:58:00

Január 1. – A mi Urunk Istenünk és Üdvözítőnk Jézus Krisztus körülmetélésének ünnepe

Az Úr körülmetélése

Nyolc nappal a Megváltó születése után szülei elvitték Őt, hogy elvégeztessék a körülmetélést (vö. Lk. 2, 21). Ezt Isten parancsolta meg Ábrahámnak. Akkor az Úr azt ígérte, hogy örök szövetséget köt Ábrahám utódaival: „Ez a szövetségem közöttem és közöttetek, és utódod között, amelyet meg kell tartanotok: metélkedjék körül közöttetek minden férfi, metéljétek körül előbőrötök húsát, hogy az legyen a jele a szövetségnek közöttem és közöttetek. Nyolcnapos korában metéljenek körül közöttetek minden fiúgyermeket, nemzedékről nemzedékre…” (Ter. 17, 10-12). Az Úr az emberek iránti mérhetetlen együttérzéséből és végtelen szeretetéből kifolyólag felvette a saját maga által teremtett emberi természetet. Méghozzá e testet annak bukott és halandó állapotában vette fel. Maga eközben teljes mértékben bűntelen maradt.

A kis bőrdarab levágása a bűnös emberek halandóságát szimbolizálja és az Istennel, a tisztával és a bűntelennel való szövetségről tesz tanúbizonyságot. Maga Isten és a Törvény alkotója elfogadta a szövetség általa elrendelt jelét. Eljövőn a földre, Krisztus alázattal teljesítette a Törvény minden előírását, mutatván ezáltal, hogy az Ótestamentum homályos szimbólumai Őbenne nyernek magyarázatot. Az e napon kiontott néhány csepp vér azon vér előképe, ami a Kereszten ontatik ki, hogy lemossa a világ bűneit, és megszabadítson bennünket az átoktól. Éppen ezért az Úr körülmetélésével együtt a megváltásunk ezen egész titkára is emlékezünk.....

szynaxarion.wordpress.com/2013/12/31/januar-1-14-a-mi-urunk-istenunk-es-udvozitonk-jezus-krisztus-korulmetelesenek-unnepe/
süti beállítások módosítása