Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Tudományfilozófia főbb felismerései

2022. november 07. - IGe

tudomanyfilozofia_fej.jpg

Gondolkodunk, tehát tévedünk is? 

A "Tudományfilozófia" főbb felismerési közé tartozik, hogy az általános filozófia kb 90-95%-a áltudomány és ál érvelésekre épül. Saját rendszerén belül is vannak persze ilyenek. Tárjuk fel! Hozzuk ide, idézzük id a legfontosabb fejezeteit! A személyeket akikhez kötik,  kérem megemlíteni, de nem az ő személyük a fontos, hanem az érveléseik, vagy érvelési hibáik. Kérem a topikban betartani a Kulturált Vita és a Helyes Érveléstan szabályait és az Érvelési Hibákat kerüljük és iktassuk ki. 

vallások / hitrendszerek vs. filozófia:  a helyes érveléstan az elválasztó 

filozófia  vs. tudomány:  az empirikus bizonyítás és a tesztelés az elválasztó 

Nos aki a helyes érveléstant sem tudja betartani, az bizony csak a hitrendszer szint.

 Fórumban eddig érintett témák:

1. Az általános filozófia kb 90-95%-a áltudomány és ál érvelésekre épül.

2. Karl Popper falszifikációs elve csak kőleves effektus. A tudományos módszertan és a tesztelés elegendő. Ugyebár K.Popper elméletének a falszifikációja az, hogy bemutatunk akárcsak egy esetet is, amikor szükségtelen és más a helyzet. Nos nagyon sok esetben felesleges. 

3. Istent is meg lehet tudományosan határozni, nem áll kívül a tudományon

4. Bécsi kör az erős alap

5. Mi is a tudomány, áltudomány, igazság?

6. Isten & Babig párhuzam

7. A tudomány és a tudományos módszertan elve sem hirdeti az anyag elsőbbségét a gondolkozás felett !!! Tehát nem materialista. Semmilyen izmus sem érdekli.

8. Posztmodern filozófia értelmetlenségeire példák

9. "Az evolúció egy tiszta matematikai algoritmus."  - zagyvaság elemzése és cáfolása.

10. Gödel egyik tétele sem matematika, hanem csak filozofálgatás. A filozófiai állításokat helyettesített be a matek sötét oldalát képző formalizálásba. Magyarán csak kódolni próbált ... és hát nem túl jól ...

11. A matematikai formalizálás korlátjai.

12. Világegyetem határa csak egy körkörös érvelés.

13. John Forbes Nash vöröseltolódás elmélete Albert Einsten felé.

14. 2002-ig volt összeesés elmélet is az univerzumra, akkor rájöttek, hogy rosszul mértek és számoltak és így törölték.

15. Sir Roger Penrose, fizika Nobel-díj nyertes, konform ciklusos kozmológiája

16. Tudomány és áltudomány szétválasztása és szétválasztási módszertanának megadása, tesztelése.

17. A teológia egyértelmű áltudomány és a politika és a belőle fakadó jog is.

18. Publikáció. Mi is az? Tudományos Isten bizonyítás publikált-e, vagy sem?

19. 800 milliárd fényévre nem nagyon tudunk sem mérni, sem ellátni. A jelenlegi technikai és tudományos szintünkön. Ezzel meg felvetődik az Univerzum határa, vagy csak a méréseink és tudásunk jelenlegi határa kérdéskör.

20. A 2022 év októberben kezdődő országos népVALLATÁS kérdőívén az ateizmust a vallások közé sorolták. Egyébként tudományfilozófiailag teljesen jogosan.

21. St. Hawking " Nincs semmi a Déli-Sarktól délebbre" hablatyolása körkörös érvelési hiba csak, akárcsak a Hófehérkénél, nincs Hófehérkébb feltételezett tanpélda állítás is az. Ezt a marhaságot sokan másolják, még Északi-Sark variációban is. 

22. A "hívők" egy értelmetlen és átverős halamaz logikailag. Paradoxon és oximoron jellegű is.  Ha elég egy istenben, vagy akár Hókuszpók szakállának bűvös erejében hinni, hogy valaki hívő és vallásos lehessen, akkor ugyan ilyen logikai elv alapján elegendő egy istent, vagy bármilyen bűvös dolgot tagadni, vagy kételkedni benne, hogy "kételkedő" lehessen. Tehát minden egyes "hívő", sokkal nagyobb mértékben "kételkedő". 

23 . A matematikában minden lehetséges helyesen és a 2,4 +2,4 = 4,8 egész számra való kerekítéssel és még néhány más kötött szabállyal, éppen ilyen. Ebben az esetben 2+2=5 és teljesen logikusan és szabályosan. Még mindig filozófiai vita folyik arról, hogy a matematika tudomány-e.

24.  Halálból való visszatérés félre magyarázásai. Azok inkább csak halálközeli esetek. 

25. A JudeoKeresztény vallás Jézusa valóságos történelmi személy volt-e?  Egyértelműen kitalált és a főbb ismérvei korábbi vallásokból átvett, vagy plagizált. 

26. A "tervezett elavulás" lehet tervezett tartósság is. Persze a végeredménye azonos. 

27. OpenAi chatgpt és hasonló "mesterséges intelligencia" programok jelenleg még csak egy Mém-Masinok (mém gépezetek) és nem intelligenciák. Másolnak, ismételnek, máshol mástól halott, olvasott dolgokat. Az intelligenciák képesek lennének önálló gondolkozásra, de ezek nem képesek arra. Ahogy a legtöbb ember sem képes többre. Sőt mivel jogvédett dolgokkal is megteszik és nem megfelelően felvetődik a mesterséges plagizátor átnevezés is. 

28. Materializmus, ateizmus és s scientizmus is bukott elméletek a tudományfilozófia alapján. Igazi tudós ideológiailag semleges. 

29. MonoŐsRobbanás elmélet legalább 6 helyen sérti az alaplogika és a helyes érveléstan szabályait, azaz a valódi tudományos módszertant is. Sőt a PoliÖsRobbanás elméletek is kiütik logikailag. A MonoŐsRobbanás Hiedelem ugyanolyan nevetség, gúny tárgya és szitokszó lehet néhány évtized múlva, mint jelenleg a LaposFöldesség.

30. Karbonbábnyom nagyon bugyuta és hibás elnevezés. Szegény SZÉN!!! A végén még kitiltják a gyógyszertárakból meg vegyvédelmi gázálarcokból, meg a pollenszűrőkből is.

31. IQ teszttel csak butaságot lehet mérni, a jelenlegi tudásunkhoz képest, okosságot nem. Hiszen még nem is tudjuk, mi is lesz az az okosság a jövőben.  Nagyon vicces, amikor olyanokat is IQ tesztszámmal látnak el, akik soha életükben nem töltöttek és nem is tölthettek ki ilyen jellegű tesztet. Értelmes ember persze ma sem tölt ki ilyet.

32. Elektronos autók esetén egyáltalán nem biztos, hogy az egyre nagyobb töltésteljesítményű elektromos töltőoszlopok tömege a jó megoldás. 2-3-4 literes nagy teljesítményű és cserélhető akkukat tartalmazó akkufal leválthatja, ami egyben hálózatkiegyenlítő szerepet is betölt.

33. A hazai Szkeptikus Társaság tudományossága erősen megkérdőjelezhető és inkább áltudományosak lettek már napjainkra. 

34. Jelen korunk társadalmának két legveszélyesebb áltudománya és fertőző mémje, avagy pszichovírusa a POLITIKA és a belőle fakadó JOG !!! A politika olyan hasonló speciális hit és vallási rendszer, mint a katolicizmus, vagy az iszlám például. Nem véletlen az összeforrás is sok helyen és területen. A politika pártok is híveket és hívőket gyűjtenek és ha kell fanatizálják is őket. A politikusok előremenetele is az ilyen politikai elhitetésektől függ főként. 

35. Nem egy matematika van, ahogyan "Vallás" sem csak egy van, hanem matematikák és vallások. Amelyek elveikben és szabályaikban ellenkeznek egymással.

36. Minden jel szerint a memetikailag, vagy bárhogyan sokszor ismételt dolgok valamiért tárolódhatnak a DNS-ben. 

37. A "létezés" nagyon nagy manipulatív fogalom. Ami az áltudományos metafizika hordaléka és öröksége. Illene kinőni.

38. A teológiára a körkörös érvelési trükk a legjellemzőbb. Ami és sok más miatt is egyértelmű áltudomány. Szerencsére egyre kisebb társadalmi befolyással.

39. "Memetika" jelenleg a tudomány és áltudomány határán helyezkedik. El kellene különíteni a két részt. A pszichovirulógia új elnevezéssel erre törekszik.

40. Vitakultúrát és a helyes érveléstant betartani nem tudókkal teljesen felesleges dolog a bárminemű kontaktus. 

41. Egyes  tudósok szerint, az emberi beszéd és nyelv csak néhány tízezer éves dolog. Az emberré válás már bizonyított 7-8 milliós folyamatában inkább több százezer, de az is lehet hogy a millió év lehet az igazabb.

42. A tudományban hinni butaság. 

43. Netes filozófia csoportok, előnyei és hátrányai. 

44.  

 

scientizmus_tudomany.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr2417972512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.08.30. 12:51:56

Az eddigi témaösszegzőben lévő 12, 14,15,19, 21,29-es dolgokhoz tartozik:

Néhány lényeges elem, amiért a dolog amirét a BigBang elmélet nemsokára be fog dőlni:

I.

“Úgy tűnik, helytálló az az elv, miszerint ha egy fizikai elmélet szingularitást tételez fel, akkor ez annak a jele, hogy az elmélet összeomlott.”

II.

Legfőbb gondja, hogy kitalált és utólag próbálják igazolni, akárcsak a bibliát. Az ősrobbanás elméletet egy belga katolikus pap találta ki. - Igen. A szent ősrobbanás csak egy átverés. A matematikában nem véletlenül nincs szuper halmaz. Univerzum, avagy más nevén a Világmindenség tágulása is hasonlóan logikai lehetetlenség. A logika nem véletlenül nem ismer el semmit, ami ellentmond az ok-okozati szabályának.

III.

A monoteizmus ellentétben van a politeizmussal. Logikailag egymás kizárói. Az egy és abszurd és abszolút ŐsRobbanás elmélet ellentétben van a sok-sok Robbanással, tehát a Multiverzum ( PoliŐsRobbanás ) elmélettel. Egymás logikai kizárói. De ezen kívül is számtalan más alaplogikai hiba is van benne. A multiverzum elmélet modern támogatói közé tartoznak : Don Page , Brian Greene , Max Tegmark , Alan Guth , Andrei Linde , Michio Kaku , David Deutsch , Leonard Susskind , Alexander Vilenkin , Yasunori Nomura , Raj Pathria , Laura Mersini-Houghton , Neil deGrasse Tyson , Sean Carroll , Stephen Hawking , stb...

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2024.01.10. 13:35:54

Tudományfilozófia főbb felismerése

vallások / hitrendszerek < helyes érveléstan az elválasztó > filozófia

filozófia < az empirikus bizonyítás és a tesztelés az elválasztó > tudomány

Nos aki a helyes érveléstant sem tudja betartani, az bizony csak a hitrendszer szint.
süti beállítások módosítása