Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Tudományos Tévhitek, de csak 100 évnél nem régebbiek

2023. március 04. - IGe

Tudományos tévhitek napjainkban azok, amit régen az akkori tudományos ismereteink szerint tanítottak nekünk az iskolában, azóta viszont a tudomány fejlődésével, már többet és máshogy tudunk ezekről a kérdésekről. Jellemzően  egy emberöltőn belüli, max 100 éves intervallumot elemzünk. Ez tehát egy sajátságosan egyedi gyűjtemény, a sok hasonló közt. Hozzám konkrétabban csak a 12, 42, és 50-es pontok köthetőek. 
osrobbanas_tevhit.jpg

1. A dinoszauruszok óriási gyíkok voltak ( a madarak elődei is )

2. A naprendszernek 9 bolygója van (volt 10 is, de most 8 lett)

3. Valakinek a jobb, valakinek a bal agyféltekéje domináns ( kitaláció , áltudomány)

4. A haj és a köröm halálunk után is nő  (nem nő)

5. Az anyag legkisebb építőelemei az elektron, proton, neutron  (vannak kisebbek is )

6. A Neandervölgyiek ostoba vademberek voltak (nem teljesen...tudtak kötelet fonni, saját ruhát varrni állatbőrökből és a dárdáik is hatásosak voltak)

7. Föld kora 2 milliárd év ... (majd 4,7 milliárd év)

8. Világegyetem kora hasonlóan változó volt   (Ebben igazi a káosz. Volt kb. hatezer éves egyik teremtéstörténet miatt. Volt öröktől létező is. Majd jöttek a különféle túl konkrét, de változó számadatok, ami most épen ~13,8 milliárd év. Nem lesz ez sem sokáig így.) 

9. Ősrobbanás tényként volt tanítva. (Nem az és már éppen megbukóban van. Az viszont tudományos tény, amit egyesek túlzottan figyelmen kívül hagynak: A vöröseltolódás nem egyértelmű távolság-indikátor. Sok minden más is okozhatja. Tehát hibaforrás is, aki mindenhatónak képzeli. Például ami sokaknak ismerős lehet: "Vörös az ég alja, vihar lesz." + “Úgy tűnik, helytálló az az elv, miszerint ha egy fizikai elmélet szingularitást tételez fel, akkor ez annak a jele, hogy az elmélet összeomlott.” + Nagy Összeomlás elmélet már elbukott.  )

10. A teremtés történetek egyike, a JahveIsten általi a sokból, tényként volt tanítva. (nem az  ... és éppen megbukóban van, vagy már meg is bukott)

11. A Dunning-Kruger hatás általánosan igaz.... (Inkább kamu, mert számos kontrollkísérlet cáfolta. Továbbá Dunning és Kruger 2000-ben Ignobel-díjat kapott a munkásságáért, mert képtelenek voltak felismerni mennyire is nem értenek sem a tudományhoz, sem a pszichológiához.)

12. "Isten"  kívül áll a tudományon... (nem áll kívül ... már van Tudományos Isten)

13. Az ateizmus álláspontja tudományos  (nem az ... metafizikai áltudomány)

14. A vegyiparnak nincs hulladéka...  (  tudjuk van)

15. Teológia tudomány ... (nem az, áltudomány)

16. Nyelvészet tudomány ... ( inkább csak ismeret, van tudományos és áltudományos része is)

17. A nyelv különböző területein érezzük a különféle ízeket .. (csak az intenzitás más)

18. Az űrben nincs gravitáció (van ott is)

19. A világ legnagyobb állata a kék bálna, növénye a mamutfenyő ... (mára már egy gomba és valami tengeri fűféle a legnagyobb élőlény )

20. A víznek (H2O)  három "halmaz"-állapota van ...(mára négy lett)

21. A piramisokat rabszolgákkal építették ... és sírkamrának  ... (nem rabszolgák és máshova is temetkeztek)

22. A Kolumbusz fedezte fel Amerikát .... és felfedező volt (Mások hamarabb és inkább csak szerencsevadász és kupec volt.)

23. Edison találta fel a villanykörtét ( előtte is volt már ... csak a tökéletesítésében vett részt )

24. Három egyistenhitű vallást ismerünk, a zsidó, kereszténység, iszlám ... ( Inkább 30-nál is többet. mandeusok vagy szábeusok, kereszténység, zsidó vallás, krisna tudat, iszlám, bahá'í, drúzok, atonizmus, vaisnavizmus, kaodaizmus, manicheizmus, mormonizmus, rasztafariánus mozgalom, szikhizmus, unitárius vallás, yazdanizmus - kurd, zoroasztrizmus,  Baiamet vallás, Yolngu vallás, andamán népek vallása,  kinai előhitrendszer, himba nép a monoteista panenteizmusa, igbok az egyistenhit, Waaq az Afrika szarván sok kusita nép hagyományos vallása, Perún viharisten, cseroki vallás, Nagy Szellem,  Teotl egyetlen univerzális erő, tengrizmus, protoindoeurópai vallásban  Dyéus  volt az Isten, ...  stb)

25. Különféle hittan oktatás   ( hittan ... majd az ellenkezője ... és megint hittan)

26. Definíciót nem lehet bizonyítani (sokféle van ... és a reális definíciót pl. kell. Egy komolyabb lexikont forgatva 10-20 fajta definícióról is olvashatunk.)

27. A földi élet körforgása fotoszintézis és napfény nélkül nem lehetséges ( mélytengeri kürtőknél lévő élőlények cáfolták)

28. E = M x C2 .... C= gyorsulás / sebesség / fénysebesség / fénysebesség vákuumban / pillanatnyi fénysebesség / fénysebesség maximuma ???? - elemzés alatt ...(Vannak tömeg nélküli részecskék is már. Gluon, foton stb. Tehát az adott képleten kívüli világ is van. ) 

29. Magyarország 1000-től állam csak ...( Nem igaz, mert előtte ~ 104 évig szintén állam voltunk, fejedelemség)

30. Ha nem hiszel "Isten"-ben, akkor ateista vagy. Nincs más lehetőség. ( Marhaság és hamis dilemma érvelési hiba... nagyon sok más lehetőség van. Ahogyan az a tudományos tény, hogy "Isten"-ből is sok van. )

31. Nagy kezdőbetűs " Isten" istenből csak egy van ... ( Nem igaz és annak is van külön neve is. A bibliai judeokeresztény Isten nevei: JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Él = Élim = El-Saddaj = Él-Eljon = Demiurgosz …stb.... "Isten" az egy név? Tényleg és László név is csak egy van hazánkban és nem inkább cirka 370 ezer? )

32. Öt érzékünk van.... ( jelentősen több van)

33. A szén-dioxid a fotoszintézis, így a földi élet egyik létszükséges anyaga. ... ( most meg "szennyező" és "káros" anyag lett .... itt az utóbbi a hibás felfogás. Helyesen esetleg CO2 többletről lehetne értekezni. Vagy optimális egyensúlyi állapotról. Másrészt meg egy ember 0,04 % széndioxid tartalmú levegőt lélegez be és 4-5% nyit ki. Akkor a 8 milliárdos létszámmal mi vagyunk a légkörünk egyik legnagyobb károsítói? !!! Nem is gondolva a többi hasonlóan lélegző élőlényre. )

34. Valamiről sokat és rendszerezve tudni tudomány ... ( Nem az, nem elégséges feltétel, az max ismeret lehet csak. A "tudós" nagyon nem egyenlő a tudományos tudóssal. Rendszerezetten sokat tudni valamiről az még messze nem tudomány)

35. Az agyunk kapacitásának kb 10%-át használjuk csak ki. ... (nem igaz ... csak egy elterjedt téveszme)

36. A kettes típusú cukorbetegség krónikus és visszafordítgatatlan. Örökre megmarad. ... (Ma már tudjuk, hogy az esetek többsége a test zsírfeleslege eltüntetésével, azaz fogyással és aztán súlytartással megoldható, gyógyítható.)

37. Sem a Holdon, sem a Marson nincs légkör... (mégis van, ráadásul helikopterezik a Marson a NASA.)

38. Az állatok és főként a rovarok nem tudnak gondolkodni, erre csak az ember képes ... (2012-ben Cambridge-ben az etológusok kiadtak egy deklarációt, ami szerint a gerinces állatok úgy gondolkoznak és éreznek, mint az ember, csak az ember ezt komplikáltabban teszi. Kiderült a méhek is gondolkodnak.)

39. A világunkat az anyag alkotja. .... ( felfedeztek tömeg nélküli részecskéket is, amelyeket már így nem nagyon lehet anyagnak állítani)

 40. A vakbél haszontalan és felesleges szervünk. ..(  Egyáltalán nem haszontalan. Valójában az a célja, hogy megvédje a belekben található hasznos baktériumokat. )

41. 2+2=5 nem lehet a matematikában helyesen. ... (de lehet:  2,4 +2,4 = 4,8  egész számra való kerekítési, megfelelő megjelenítési és  műveleti sorrend szabály utasítással éppen ilyen. Ebben az esetben 2+2=5 és teljesen logikusan és szabályosan.)

42. Kurt Gödel első nemteljességi tétele matematika és helyes, bizonyított ... ( Inkább filozofálás, ami számos érvelési és logikai hibát tartalmaz. Tehát valóságban érvénytelen is. Max paradoxon példaként lenne helyes.)

43. Szingularitás szót egy értelmes szónak próbálták megadni, mint az Ősrobbanást megelőző állapotot. ... ( Michio Kaku a New York-i City University College elméleti fizika professzora, a húr-térelmélet egyik megalkotója nyilatkozta:  ... vannak olyanok, akik végtelen gravitációs szingularitásról hablatyolnak, nos ez ostobaság. Nincs olyan, hogy végtelen gravitáció. Csak azért használjuk a szingularitás szót, hogy palástoljuk tudatlanságunkat.)

44. A fénysebesség maximumánál nincs nagyobb sebesség. ... ( de van egy hely az asztrofizikában, ahol a feltételezett univerzum tágulása még is GyeviBíró jellegű, kivétel és megengedett a fény sebesség maximumának a meghaladása. Ráadásul körülbelül 3,4 -szeres átlagos értékkel.  Továbbá részecskeütköztetésnél bizonyos részecskéket sem köti, az információ teleportálását sem, ja és a NASA fejleszti a fénysebességnél gyorsabban haladó űrhajót. Ha lehetetlen lenne, nem tenne ilyet a NASA. )

45. A Föld ellipszis alakú pályán kering a Nap körül. ...  (Nagyon pontatlan és megtévesztő, mert nem két, hanem három, az idővel együtt persze már négydimenziós, sokkal bonyolultabb a mozgás és enyhén elgörbült dugóhúzószerű. Sőt még ennél is bonyolultabb kettős és még többszörös spirálmozgás.)

fold_nap_mozgasa2.JPG

46. Az igazságról racionális vitában illő és lehet a másikat meggyőzni. .... ( A vita és a racionális vita a legtöbb esetben teljesen értelmetlen, hiszen sem ideológia függőség, sem kényszerképzetek esetén nem hat a modern pszichológia és pszichiátria feltárásai és eredményei alapján. Anyagi és más érdekeltség esetén sincs semmi értelme.)

47. A matematikai pitagorasz tétel felfedezését és első bizonyítását az i. e. 6. században élt görög matematikusnak és filozófusnak, Püthagorasznak tulajdonították. ....( "A Columbia Egyetem gyűjteményében őrzött Plimpton 322 nevű babiloni agyagtáblát közelítőleg 1800 évvel időszámításunk előtt készítették. A rajta látható táblázatok pitagoraszi számhármasokat tartalmaznak. Vagyis a Pitagorasz-tételt ismerték már több mint 1000 évvel Püthagorasz születése előtt! De a tábla a pitagoraszi számhármasokon kívül trigonometrikus értékeket, a szinuszhoz és koszinuszhoz hasonló mennyiségeket is tartalmazott." )

48. Albert Einstein dolgozta ki az E = M x C2 képletet. ... ( Nos nem igaz. Csak ő tudta a legjobban megmagyarázni. "Einstein előtt, az 1880-as években J.J. Thomson fizikus, az elektron felfedezője elkezdte azt gondolni, hogy egy mozgó, töltött részecske elektromos és mágneses mezőjének energiát kell hordoznia. Megpróbálta számszerűsíteni ennek az energiának a mennyiségét. Bonyolult volt, de a feltételezések egyszerűsített halmaza lehetővé tette Oliver Heaviside számára, hogy számítást végezzen: meghatározta az "effektív tömeg" mennyiségét, amelyet egy töltött részecske hordoz, arányos az elektromos térenergia (E) osztva a fénysebesség (c) négyzetével. Heaviside-nak 4/3-os arányossági állandója volt, amely eltért az 1-es számításában szereplő 1889 valódi értékétől, akárcsak Fritz Hasenöhrl 1904-ben és 1905-ben. Henri Poincaré 1900-ban önállóan levezette az E = mc²-t, de nem értette levezetéseinek következményeit.")

49. A Tejút az egyetlen Galaxis az univerzumban ... ( nos ez 1924-ig volt csak így. Hubble amerikai csillagász a kaliforniai Mount Wilson tetején lévő távcsővel akkor bizonyította be, hogy  sok galaxis van szétszórva az űrben.) 

50. A Politika és a Jog társadalomtudomány. ... ( nos nem azok, hanem  társadalmunkra legveszélyesebb korunk két áltudománya, amelyek ráadásul egymásból fakadnak. ) 

hulyites_politika.jpg

Az áltudományt meg mi hitelesíti??? Mint a Teológia, Politika, Jog stb ... mi is? Egyetemi diplomák és tudományos díjak???? � dr. Dr. PhD, docens, MTA akadémikusság stb... Az ellen kellene küzdeni elsődlegesen. A laposföldesek és lapos Nap és Föld-pályások csak kishalak. Meg elterelés a főkolomposokról.

 + 

28 és 48 pontokhoz tartozik, hogy az adott tömeg-energia ekvivalencia kiinduló képletnek van már két bővítése is, mert az alap hiányos. Bővebben itt.

+

"Hallottál már a Cserenkov effektusról?A cserenkov-sugárzás olyan energiaforma, amelyet kék fényként lehet érzékelni, amikor az atomokat alkotó elektromosan töltött részecskék gyorsabban mozognak, mint a fény.Bizonyos közegekben alacsonyabb a fénysebesség, és a részecskék gyorsabban utaznak a fénynél. 1934-ben Pavel Cherenkov látta ezt a kék fényt egy vízbe helyezett radioaktív készítmény körül.Igor Tamm és Il'ja Frank tovább magyarázta a jelenséget 1937-ben: a töltött részecskék megzavarják az elektronokat, ahogy áthaladnak egy médiumon. Amikor ezek visszatérnek a pozíciójukba, fényt bocsátanak ki. Általában ez nem ad megfigyelhető fényt. Azonban, ha a részecske gyorsabban mozog, mint a fény, egyfajta fényvisszafolyás jelenik meg.1958-ban fizikai Nobel-díjat kaptak hárman a Cserenkov-hatás felfedezéséért és értelmezéséért."

További tudnivalók: https://bit.ly/3X4uIdB

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr3318063712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2023.03.05. 10:48:49

Elolvastam!
:)
100 év múlva.... ha élnénk.... mit lehet maj tévhitnek hívni.?
Macerás!Manapság mást gondolni.... gyűlöletet kelt! Leszoktam a kommentelésről.Talán ez az első az idén. Nem látom értelmét, csak..... dühöt haragot rosszat szül!
Kellemes vasárnapot!
Minden jót!

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.07. 09:59:05

@csakférfi:

Sokkal hosszabb lesz a lista és díszes helyen fog benne szerepelni a Politika és az abból fakadó Jog, mint a legnagyobb korunk átverése és áltudományai.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.09. 20:43:40

A MAGYAROK TUDÁSA: A MI FÖLDÜNK (emf-kryon.blogspot.com)

"A Vortex mozgás
A bolygóink a Nappal együtt száguldanak keresztül az űrön, és egy hatalmas kozmikus DNS spirál útvonalát járják be.

Amikor megteszünk egy fordulatot a Nap körül, már több száz kilométert utaztunk az űrben.
Valójában így halad a világűrben a Naprendszer - a Vortex mozgás:
video: www.youtube.com/watch?v=0jHsq36_NTU
Az élet Vortex mozgásból áll, és nem körkörös mozgásból!"

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.10. 15:16:54

Az ősrobbanás-elmélet híveinek egyik legnagyobb gondja az, hogy bár “a világegyetem keletkezését” igyekeznek megmagyarázni, az általuk javasolt eredetet nem lehet matematikai úton leírni. Az általánosan elfogadott ősrobbanás- elméletek szerint a világegyetem, kezdeti állapotában egy végtelenül kis kiterjedésű, ugyanakkor végtelen sűrűségű és hőmérsékletű pont volt. Ez az állapot azonban túl van a matematikai leírhatóság határain – semmit nem lehet róla kijelenteni; a számítások teljesen összezavarodnak, értelmetlenné válnak. Olyan ez, mint amikor nullával próbálunk meg elosztani egy számot – mi a végeredmény? 1?… 5?… 5 billió?…??? Lehetetlen megmondani. A szaknyelv ezt nevezi szingularitásnak.

A Szingularitás (szingularitas.hu)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.14. 12:06:35

A Columbia Egyetem gyűjteményében őrzött Plimpton 322 nevű babiloni agyagtáblát közelítőleg 1800 évvel időszámításunk előtt készítették. A rajta látható táblázatok pitagoraszi számhármasokat tartalmaznak. Vagyis a Pitagorasz-tételt ismerték már több mint 1000 évvel Püthagorasz születése előtt! De a tábla a pitagoraszi számhármasokon kívül trigonometrikus értékeket, a szinuszhoz és koszinuszhoz hasonló mennyiségeket is tartalmazott.

A matematikára semmi szükség!? - Uniside

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.24. 12:23:16

"ellipszis [e v. ë] főnév -t, -ek, -e [ë, e], (régies írva: ellipsis is)1. (mértan) Olyan zárt görbe vonal, melynek bármely pontjához a két gyújtópontból húzott távolságok összege állandó; lapított kör."
Az ellipszis egy kétdimenziós dolog eleve és ugye ott a "mozgás" ugyanoda tér vissza, ahonnét indult. Itt meg nincs visszatérés a valóságban ugyan oda.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.24. 12:25:56

A spirálmozgás. Egymástól nagyon eltérő nézőpontokból is spirálmozgás lesz. A ellipszishez meg kell egy fix pont, mert csak onnét igaz, és így az csak egy fixea idea. Hasonlóan berögzült idea, mint a laposföldesség.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.24. 14:20:03

Szomorú, hogy jellemzően az iskolákban a lapos Nap és Föld-pályát tanítják. Ami egy ULTRA LAPOS síkon van csak és ellipszis jellegű. Nos nem olyan a valóságban, hibásan pontatlan. Örvénylő enyhén görbült dugóhúzószerű ez a pálya. Lásd az alábbi szemléltető grafikákon. Kiegészítés később: A témában kérem a csillagászokkal és az asztrofizikusokkal vitázni! Aki úgy gondolja, hogy nincs igazuk. ... de főként a Napot és a Földet kellene meggyőzni, hogy ne úgy mozogjon az Űrben, ahogyan mozog.

www.facebook.com/groups/magyarlaposfoldtarsasag/posts/1544252205983904/

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.24. 19:00:41

Viszont itt tényleg kibontakozott az "2D-és a Világ, Az Ellipszis Alakú Pályában Hívő vallás"

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.24. 20:40:43

Pont azt vizsgálom és kutatom itt, hogy a LaposFöldesektől magukat ososabbnak képzelők, tényleg azok-e. Nos eddig döntetlenre áll a meccs.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.24. 20:53:18

Az hogy a Nap és a Föld mozgáspályája nem lapos , ezek annyira köztudomású adatok, hogy naponta írnak róla a különféle újságok is. "a Föld a valójában nagyon mozgékony hely. Forog a tengelye körül, kering a Nap körül, és a Naprendszerrel együtt kering a Tejútrendszer középpontja körül ... az Egyenlítő hossza 40 070 kilométer, a bolygó tehát óránként 1670 kilométeres sebességgel forog. ... óránként nagyjából 107 247 kilométeres sebességgel kerüljük a Napot. ...Tejútrendszer galaxis ...792 ezer kilométeres sebességgel haladunk csillagrendszerünkkel. ..." - Tehát a kerülési sebességhez képest kb. hét- nyolcszoros sebességgel haladunk is közben a Nappal együtt a Tejút Galaxisban. Aki ezt tagadja ... joga van hozzá és ennyi. Foglalkozni nem kell vele. Lapos Nap és Föld-pályás.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.27. 11:40:27

Nincs ilyen, hogy jogtudomány, csak jogismeret van. Olyan sincs, hogy hittudomány, csak hitismeret van. Olyan sincs, hogy politikatudomány, csak politikaismeret van.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.12.22. 10:16:53

Tudományos Tévhit ez is. Bár már többen igyekeznek menteni az "észlelhető univerzum" mondókával. Csak ugye az Univerzum magyar jelentése; VILÁGMINDENSÉG. :-) Ja az adatok a NASA netes oldaláról származnak.

The age and size of the universe over the years

1919 Age: Infinite Size: 300,000 light years

1929 Age: 2 billion years Size: 280 million light years

1955 Age: 6 billion years Size: 4 billion light years

1965 Age: 10-25 billion years Size: 25 billion light years

1993 Age: 12-20 billion years Size: 30 billion light years

2006 Age: 13.7 billion years Size: 94 billion light years

The Universe is really "expanding". In about 87 years, it grew more than three hundred thousand times larger. :-) Do you need more authentic proof? :-)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.12.31. 15:12:26

"– Amikor Einsteinnel találkozott és elmondta neki néhány fizikával kapcsolatos ötletét, akkor Einstein hogyan reagált?– Éppen egy diák asszisztense ott volt vele, és erre nem igazán számítottam. Elmondtam az ötletemet, ami azzal volt kapcsolatos, hogy a fotonok energiát veszíthetnek az Univerzumon át történő hosszú utazásuk során, emiatt észlelhetünk vöröseltolódást. Másoknak is eszébe jutott ez az ötlet. Sokkal később láttam, hogy egy tudós Németországban írt erről egy cikket, de most nem tudok pontos referenciát adni. Ha ez a jelenség valóban létezne, akkor az aláásná azt a népszerű elméletet, hogy a Világegyetem tágul, ugyanis a tágulásnak tulajdonított vöröseltolódásnak más magyarázatát találnánk."

forrás: John Forbes Nash évfordulójáraInterjú a 2015-ben Abel-díjat nyert John F. Nash Jr. professzorral
süti beállítások módosítása