Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Intelligens Design - Babona új köntösbe húzva

2007. június 20. - IGe

Egy erőszakos ideológia számtalan új és újabb trükkel igyekszik megakadályozni a végleges bukását. Pedig a fejlődés elsöpri őket.

" Alkotmányellenesnek nyilvánították az intelligens tervezés nevű teremtéselmélet oktatását az állami iskolákban. A harrisburgi (Pennsylvania) szövetségi bíró tegnap úgy határozott, hogy Dover iskolakerületében kizárólag a darwini evolúciós elmélet tanítható a biológia órán, az intelligens tervezésre, mint attól eltérő alternatív tudományos nézetre való bármiféle utalás nélkül.

Az ügy háttere, hogy az iskolaszékben a vallási konzervatívoknak sikerül keresztülvinniük, hogy az evolúciót olyan tanként tüntessék fel, amely nem bizonyított és ezért ismertessék a tanulókkal a vitatott, de hívei által tudományosnak nevezett rivális elméletet is, amely szerint a világ és az élet olyan bonyolult és összetett, hogy az egy magasabb rendű hatalom tudatos tervezését feltételezi.

Nyolc család azonban panaszt nyújtott be a bíróságon a darwinizmust tagadó kreacionizmus tudományos köntösbe bújtatott újabb változatának tanítása ellen. A kreacionizmusnak, mint a darwinizmus vallási kritikájának az állami iskolákban való oktatását az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság 1987-ben már betiltotta, az állam és az egyház elválasztásának alkotmányos elvére hivatkozva. (mti)"
"Az Amerikai Tudományos Akadémia úgy foglalt állást, hogy az értelmes tervezés és a többi, az élet eredetét természetfeletti beavatkozással magyarázó állítás nem tekinthető tudományosnak, mert nem ellenőrizhetőek tudományos kísérletekkel és nem állítanak fel új, saját tudományos elméletet."


Akinek az Amerikai Tudományos Akadémia és az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság ítélete nem eléggé meggyőző, az tanuljon a saját hibájából, mint a buta ember, a közmondásban.


Alkotmányellenes a teremtéselmélet oktatása Amerikában

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr27102597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bummer 2007.06.20. 17:26:25

Az egész vita annyira butaság. Melyik a nagyobb hatalom, aki evolúciót tud teremteni, vagy amelyik egyből differenciált élővilágot?

A tudomány a világegyetem törvényeit vizsgálja és nem azt, hogy ezek a törvények miért vannak, hogy lettek.

A vallás témakörébe a törvény eredete tartozik, a tudomány témakörébe a törvény következménye. A törvény ettől még nyugodtan lehet az evolúció.

Rigor 2007.06.20. 18:09:48

Bummer: A vallás témakörébe a fantáziálás tartozik álmodozás, és mese alapon.

Talán a hibás szóértelmezés szülhette azt az elképzelést hogy a természeti törvény valami olyasmi amit valaki megalkotott kitalált és amúgy egyébként meg lehet szegni, úgy mint az emberi törvényeket, holott két teljesen különböző dologról van szó.

Szó nincs két hatalomról, az evolúciót nem teremtette senki, az egy folyamat ami magától jött létre és kész. Az meg hogy differenciált élővilág csak úgy lett még nagyobb hülyeség, tekintve a tudomány jelenlegi állását.


Bummer 2007.06.20. 22:46:11

Rigor, nagyon félreértesz valamit. A tudomány a világegyetem, az élet törvényszerűségeinek leírásával foglalkozik, a módszerei nem tesznek mást lehetővé.
Az, hogy az "evolúció csak úgy magától lett" (no meg a semmi helyett a valami), legalább annyira spekuláció, mint hogy valaki/valami teremtette. A tudománynak egyszerűen nincs eszköze ennek bizonyítására. Hacsak az antropikus elvet nem vesszük tudományos bizonyítéknak (ti. hogy ha nem ezek a törvények lennének, nem lennénk itt), de ez megszünteti az ok-okozati rendszert, ami egyébként a tudományos gondolkozás alapja.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.21. 08:28:43

Egy biztos, hogy a kreácioniszmust egyszerű józan logikával el lehet vetni, hogy bugyutaság. Az evolúció meg leírásának megfelelően működik. Csak sokan elfelejtik, hogy az evolució (a darwini)nem foglalkozik az élet kialakulásával, hanem már a létrejött élet fejlődési szabályait írja le.

rakovszk 2007.06.21. 08:54:11

A darwini evolúció és a Intelligent Design (röviden:ID)kölcsönösen kizárják egymást. Viszont az evolúció nem zárja ki a természetfelettit, (sőt, ha nagyon komolyan akarjuk venni magunkat, akkor az ID sem zárja ki a materializmust, miért ne lehettek volna a marslakók?!) igazából az egész evolúció körül kialakult vita amiatt a félreértés miatt van, hogy egyesek azt gondolják, hogy a darwinizmusnak van valami mondanivalója Istenről. Nincs. Miért ne alkothatott volna Isten olyan világot, amely azután magától, saját (Isten alkotta) természeti törvényei folytán működik úgy, ahogy azt ő eltervezte, újabb külső beavatkozás nélkül? Az evolúció (ahogy azt Bummer remekül kifejtette) az állatok kifejlődésének "hogyan?"-ját írja le, de a mélyebb okokkal nem foglalkozik, már ha vannak ilyenek.
Az ID mindemellett nem tudományos elmélet, ezért is nem tanítják sehol. Ez nem zárja ki azt, hogy igaz legyen, nem tudom, nem vagyok biológus, az alapján, amennyit olbastam a témában, az evolúcióelmélet mellett azért vannak elég jó érvek, de amíg nincs egy tökéletes modellünk róla, addig nem tudjuk megállapítani, hogy létrehozhatta -e azokat az eredményeket, amiket a kreácionisták ellenpéldának hoznak fel.

m. 2007.06.21. 10:27:36

És mi az a fejlődés?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.21. 10:33:20

rakovszk

Az a gond, hogy az emberiség által teremtett kb 10.000-nyi Isten közül többszázat felruháztak világteremtő képességekkel is. Nos akkor most több száz világunk, van, vagy csak több száz mesénk?

Ja, hogy szerinted vannak igazi, meg szélhámos Istenek? Jah kac-kac:-)

rakovszk 2007.06.22. 09:25:35

Azt remélem tudod, hogy ezen az alapon akkor a tudomány se működik. A fizika aszongya, hogy ősrobbanással kezdődött a világ, sac/kb 14 milliárd éve, a Biblia azt mondja, hogy jó 6000 éve teremtette Isten meghatározott módon. Akkor egyik se lehet igaz! Vagy ne keverjük bele a vallást. A kvantummechanikának ha jól tudom legalább 2-3 eltérő értelmezése lehet, egyformán bizonyítatlanok. Akkor most nincs is kvantummechanika?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.22. 09:38:37

rakovszk

A teremtéstörtének egyértelmű, önellentmondásos baromságok. Értelmes ember ilyen hülyeséget nem vállalhat fel. A tudományos elméletek még további vizsgálatra és pontosításra érdemesek.

Bummer 2007.06.22. 09:59:49

IGe, remélem, hogy nem olyan jellegű ellentmondásra gondolsz, hogy pl. a bibliai történetben már első nap "lett este és lett reggel", pedig akkor még nem is volt megteremtve a nap, mert akkor ez azt jelentené, hogy a szövegértelmezési tudásod nem üti meg egy általános iskolás szintjét.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.22. 13:59:45

Bummer

Miért csak a bibliára gondolsz, amikor az egy innét onnét összekopintott plagizálás? Vannak sokkal ősibb teremtéstörténtek is, százával.

Bummer 2007.06.22. 14:48:31

Természetesen nem csak a bibliára gondolok - a biblia szövegének értelmezésében éppen hogy fontos adalék, hogy más, akkor már létező, közismert eposzokhoz képest (pl. Gilgames) mik a különbségek.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.28. 09:24:36

Még egy fontos momentum. A háborus úszító II PéterPalkó Wojtyla tudtommal tett valami beismerést, hogy Darwin elmélete jó.

Tessék szótfogadni a híveknek a fürrerüknek.:-)

Trajanus 2008.03.25. 01:53:15

Fölösleges a vita, az "intelligens tervezés" elmélete megbukott.

De ha igaz lenne, akkor a tervezőt ki tervezte?
Vagy a tervező magától jött létre, csak az emberek nem? Ha valóban egy intelligens "lény" tevezte az embert és az egész világot, akkor elég nagy balfasz volt, elkúrta az egészet. De az is lehet, hogy direkt "tervezett" mindent ilyen szarul. Méghogy intelligens?!

ID_EGEN 2008.07.24. 20:48:52

Az ID/Értelmes tervezettség lehetséges, az EE/Evolúciós elmélet megbukott.
Babona, bunkóság, és teljességgel tudománytalan hit az, hogy egy ember a porból, a víz, a levegő, és a fény segítségével pár millió év alatt felépítette magát.

Nem szabad a Teremtőt a vallások Isteneiben, megfoghatatlan elképzelhetetlen entitásokban keresni. Az ID nem egy új vallási hit, hanem kőkemény megismerési, tudományos folyamat.

A Tervező kilétét lehetetlen ebből a földi porfészekből pontosan megállapítani. Az biztos, hogy eddig a Földön nem találtak teremtőt, ezért logikus Őt, Őket a Földön kívül keresni.

Ha vannak, időnként ellenőrizniük kell a tenyészetet, tehát mivel mi nem tudunk hozzájuk menni ezért nekik kell idejönni.

Idegen, és érthetetlen repülőszerkezeteket kell tehát időnként észlelnünk. Ezeket az eszközöket a hatalmaknak le kell tagadniuk, mert kezelhetetlen tömeghisztériát okozna egy olyan behelentés, hogy Ufók vannak, Ezt csak lassan csepegtetve lehet megtenni, miközben egy csomó baromarcú röhög:
Ufók, teremtő, hna ja. :))))

Első mohikán 2010.01.17. 02:19:29

@ID_EGEN: No comment. Keress fel egy jó pszichiátert.
süti beállítások módosítása