Valláskritika, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

P-DOX értelmező szótár

2007. június 07. - IGe

 

A P-DOX vallás helyreteszi a köztudatban eddig esetleg helytelenül értelmezett szavakat.

 

Pdox szótár.jpg
 

definíció; Valami legfőbb ismérveinek a megadása, ami által össze nem téveszthetővé válik más egyéb dolgokkal.

logika; A logika azon módszereknek és elveknek a tudománya, amellyel megkülönböztethető a jó (helyes) gondolkodás, ill. érvelés a rossztól (a helytelentől). forrás Saját megfogalmazásom: A logika ok és okozati rendszerek önellentmondás mentes és működő modelljét megadó eljárás.

tudomány; A tudomány egy módszertan, aminek az alapja a logika és az ok okozati összefüggések.  Fő eleme a kritikai vizsgálat és a tesztelés. A tudomány módszertana, ha valami nem működik leírásának megfelelően, akkor azt pontosítja azt, vagy elveti. A vallás és a teológia nem tudomány, mint ahogyan a metafizika sem. Ezek áltudományok. Tekintélyelvre - punktum úgy van, és kész - elfogadásokra épül. Állításait nem veti alá kritikai próbának, és ez alapján nem veti el a hibás állításokat.

hit;  A valótlanságok és igazolhatatlan dolgok valóságként való elfogadása. Hinni csak a bizonytalan dolgokban kell és szoktak, mert a biztosat azt tudni szokták az emberek. Tehát a hit a bizonytalanság egyik jelzője is egyben.

hívő; kritikai képességeiben szelektíven kihívásokkal küszködő

vallás: Amikor az egyén vagy egy csoport fölé helyezi az egyéni meggyőződését és érzelmeit, a logikus és racionális dolgoknak. Másként fogalmazva a vallás nem más mint egy illogikusan rendezett világnézeti, életviteli és erkölcsi rendszer.

egyházRöviden úgy is mondhatjuk, hogy intézményesült vallás. (a hit adószedője) Hazánkban ma már ez egy jogi szervezeti forma neve is.

Isten;  gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet

Jahve; Judeokatolikusok istene, aminek alapsztorija egy biblia nevű könyvben van leírva. Hasonló csak némileg konkurens leírást találni lehet a Tórában és a Koránban is.

szent:  Kaotikus Személyiségzüllesztő Multi Lever Pártért  érdemérem rövidített neve. Másként: Szent kb annyit jelent mind a szocialista haza hőse érdemrend. Egy rezsim kitüntetése.

szeretet: Egy emberi érzés, amely által az egyik ember segítőkészebb és elnézőbb a másikkal szemben, mit egyébként más emberekkel.

parvakk:  A magyar parasztvakítás szóból képzett rövidítés, ami valakik, vagy valami szándékos megtévesztésére utaló megjelenést, viselkedést, vagy érvelési formát jelent. Tehát szemfényvesztés, porhintés, parasztvakítás, megtévesztés a szó jelentése. Parvakkol: az előbbi kifejezésre utaló viselkedésforma.

pokol: Olyan buta emberek ijesztgetésére szolgáló mítoszmese hely, akik olyan buták, hogy hisznek benne.

doxológia;  gör. el. vall. zene. istent dicsőítő ima, ill. ének a római katolikus liturgiában

szentháromság:  A bibliai Isten simán skizofrén.

semmi;  Egy speciális mennyiségjelző szó, amely azt fejezi ki, ha valamiből, valamilyen körülmények között nem található meg kimutatható mennyiség. Önmagában használva értelmetlen és zagyva, amit egy elmebetegség gyanús Heidegger nevű filozófus próbált meg beetetni a jó-néppel a "Semmi" írásmóddal. Ő a nagy kezdőbetűs semmivel jelölte a nemlétezők összességét, ami meg akinek van egy kis gógyija belátja, hogy zagyvaság.

Karakutty; A Mindenek Előtt Lévő Határtalan Karakutty teremtette Istent jókedvében az igazsággal együtt, hogy ez az állítás, biztosan igaz lehessen. Amúgy meg egy általam kitalált mesterséges szó, amit a "para", "Karakum" sivatag, "potty, putty" hangutánzó szavakból raktam össze. Azt kívántam vele bizonyítani játékosan, hogy definiálatlan dolgok létét, vagy nem létét lehetetlen eldönteni, továbbá egy logikai hurkot képeztem vele a világegyetem, Isten és Karakutty teremtéselméletében. Utólag, kb 2 év elteltével a használata után derült ki számomra, hogy Indiában létezik egy ilyen nevű vasútállomás és helység. Egyesek állítása szerint hindi nyelven a kara = jó , kutty = levél üzenet, hír, tehát összerakva ; karakutty = jó hír, jelentésekkel bír. Hogy ez igaz, vagy sem még nem jártam utána, de mindenesetre az ilyen formán, két részre bontott szó, külön külön igen gyakori indiai név.

mítosz;  1. hitrege - a társadalmi fejlődés korai szakaszában keletkezett vallási jellegű mesés elbeszélés, amelyben a természet és a társadalom jelenségei, hatóerői megszemélyesítve, természetfeletti lények és legendás hősök képében jelennek meg. 2. egyén v. a közösség cselekedeteit természetfölöttivé nagyító felfogás, elbeszélés, monda. 3. ritk. nem létező, kitalált dolog (forrás: Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezések szótára, Akadémiai kiadó , Budapest 1986)

pogány;  A Római Kaotikus Egyház nevezte el így a konkurens vallások képviselőit, szimpatizánsait akik rajtuk kívül léteznek a világban. A diktatúrájuk csúcspontján minden saját szektájukon kívülit pogánynak számítottak. Politikailag egy hasznos ellenségképet kreáltak.

létezés; Egy metafizika hablatty és halandzsa. Helyette az értelmes VAN szó használata javallott.


lélek; egy művészeti kifejezésmód, metafora egy adott egyén, vagy esetleg csoport érzelmi, értelmi és viselkedési formájának a leírására.

mindenség;  csak egy szó, mégpedig egy absztrakció. Önmagában értelmesen nem is létezhet meghatározásként. Tehát hozzá kell mindig tenni, hogy miből és milyen halmazon belül minden. Mint például minden gépkocsi Magyarországból. Nem véletlenül nem létezhet a matematikában szuper halmaz. Tehát olyan halmaz, amely magába foglalja az összes halmazt. Hiszen az összes halmazt nem vehetjük már körbe még egy halmazzal, mert közben elfogytak a rendelkezésre álló halmazok. A legnagyobb szám sem létezik csak absztrakcióként, hiszen senki sem tud olyan számot mondani, amihez én ne tudnék egyet még hozzáadni.

ateizmus:   Tagadás vallás. Árnyékbox mások képzeletbeli barátaival. Egy ellen ideológia, ami maga is dogmatikus és logikátlan. Egyben egy hasznos ellenségkép is a monoteistáknak. // rövidebben: egy memetikusan terjedő és fertőző kényszerképzet.

memetika: Emberi gondolatok átadás átvételi szabályait és törvényszerűségeit vizsgáló, feltáró tudományág.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr6594658

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: www.lmprojetos.com.br 2018.04.28. 05:38:59

Frozen with Fear (2000) - Celebvids

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.11.06. 11:42:42

Isten =
1. emberek által teremtett fő mítoszlények
2. egy kényszerképzet

Iván Gábor IGe · http://egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ 2018.10.02. 10:59:47

Ide sokat írtam kommentként:

Kötelező hittanra fel!
2018. szeptember 29. 16:12 - Balint Szolga

blogado.blog.hu/2018/09/29/kotelezo_hittanra_fel#comment-form

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.12.22. 13:53:50

Huú, de régen írtam:

Isten létezésének bizonyítéka teremtője Karakutty.

Szeretteim:-)

Az hogy valaki nem tudja felfogni a Mindenek Előtt Lévő Határtalan Karakutty létét, aki Istent teremtette, az csak az Ő problémája. A bibliai előtti időkből származik az információ, amikor az emberek még sem írni, sem beszélni nem tudtak.

Egyébként teljesen logikus a dolog; Hogy a manóba keletkezhetett volna csak úgy Isten magától? Isten nagyon bonyolult és összetett valami, így csak egy nála hatalmasabb és nagyobb és intelligensebb valami teremthette. Egyébként Karakutty létét nem lehet emberi elmével megcáfolni, mert ő felül van a felfoghatóságon. Próbálja meg valaki ha tudja.

Karakutty létét csak a szuper-intelligens sávban gondolkozó, felturbózott qwdró elme képes felfogi. Azt pedig egyenlőre csak keveseknek adatik meg.