Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

PszichoVirulógia

2021. szeptember 17. - IGe

pleh_csaba.jpg

Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA főtitkárhelyettese, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára. Memetikai írása: A gondolatok terjedési mechanizmusai: mémek vagy fertőzések írásának  a tartalma ébresztett rá, hogy a memetikába, annak zavaros össz-tartalma miatt  nem fér bele a pszichológiai vírusokkal foglalkozó rész, annak el kell különülnie egy új tudományágba a pszichovirulógiába.

A Replika társadalomtudomány folyóiratban is olvasható • 40 (2000. június): 165–185

REAL - az MTA Könyvtárának Repozitóriuma

http://www.dunakanyar.net/~di/cipcs1.htm

" Érdemes megemlíteni, hogy Dawkins mémelméletével (eredetileg 1976-ban jelent ez meg) egy időben Csányi (1979, 1988, 1994) is hasonló felfogást fejt ki, amikor a replikáció szintjeiről beszél, s a kultúrát az emberi idegrendszerben kialakult ideák csoportszintű replikációjaként értelmezi. Vagyis a replikációs gondolat kiterjesztése a kultúrára a hetvenes évek végének nemcsak Dawkinsnál érvényes gondolata. "

"A köznapi kommunikáció és a társadalomtudomány is tele van olyan hasonlatokkal, melyek a gondolatok terjedését a betegségekéhez hasonlítják. Beszélünk "fertőző gondolatokról", akárcsak a "futótűzként terjedő" hírekről. A múlt századi társadalomtudomány és biológia is gyakran látott analógiát az élősdi fertőzések s az emberi közösségek társadalmi problémái között."

"Ennek a "keresésnek" adja meg a keretét Sperber számára a járványtani hasonlat. Ami a kórtan a fertőző betegségek járványtanához képest, ugyanaz kell legyen a gondolkodás-lélektan a reprezentációk járványtanához képest: azt várom, hogy a reprezentációk járványtana, s ezzel a kulturális tények oksági magyarázata az egyik oldalon, a másik oldalon pedig gondolkodáspszichológia részleges átfedésben és kölcsönös relevanciaviszonyban legyenek (Sperber 2000)." ... "Szerintem ebben az esetben sem a redukcionizmusnak, sem az antiredukcionizmusnak nem sok értelme van, és a járványtani analógia plauzíbilisebb megközelítést nyújt." ... "A járványtani hasonlatnak vannak persze sántító mozzanatai is, amit maga Sperber is lát. A fertőző ágensek, például a baktériumok vagy vírusok lényegében változatlanok maradnak minden átadásnál. Sperber felfogása szerint azonban ez nem így van a reprezentációk terjedésénél."

"A terjedéselméletetek egészében azzal az alapvető gonddal küzdenek, hogy vajon mennyire csak biológiai analógiák, s mennyire valódi mechanizmuselméletek szeretnének lenni. Számomra ebből a szempontból azért a fertőzési elmélet a vonzóbb, mert nemcsak bevallja metaforikus jellegét, hanem a kognitív mechanizmusok állandó kiemelésével ígéretet is tesz arra, hogy kiterjeszthető egy valódi, ha nem is magyarázó, de taxonómikus modellé. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy legalább esettanulmányok szintjén valóban alkalmazzák az elméletet. Ez még várat magára. Érvényes ez a kritika a sokkal népszerűbb mémelméletre is: sok jelszó, kevés valódi társadalomtudományi alkalmazás."

- Nos ez utóbbit megtettem a közben eltelt időben.

A témáról bővebben a nemrég indított Memetika és pszichivirulógia  közösségi tanulás nyilvános facebook csoportban írok.

Sőt: "A memetika nem több, mint egy nehézkes terminológia annak kimondására, amit mindenki tud, és ami hasznosabban mondható el az információátadás unalmas terminológiájában. . . A mémet olyan tág értelemben határozzák meg támogatói, hogy haszontalan fogalom, több zavart kelt, mint fényt, és azt jósolom, hogy a fogalom hamarosan feledésbe merül, mint egy csekély értékű furcsa nyelvi furcsaság." forrásTúl lett tolva. Magam is erre jutottam. Tehát nem tudományosan, hanem a memetika is memetikailag terjed el. Ez persze beleillik a pszichovirulógiába és az evolúciós pszichológiába is. 

Mi az az elmevírus vagy másik nevén pszichovírus? A mémek egy speciális szűkebb csoportja. Amit az emberek elméjét megfertőzi, akkor is ha nem akarják. Aztán ezt terjesztik is. Másokat is megfertőznek vele.

A legtöbb pszichovírus fertőzés így zombitámadás viselkedésformát eredményez az abban szenvedőknek. Belső kényszer hajtja őket, hogy aki még nem zombi azt támadni kell addig, meg kell fertőzni, ameddig azzá nem válik.

 Az emberek többsége sokféle elmevírussal fertőzött. .... és emiatt "zombi" viselkedésformája lesz. Ami röviden azt jelenti, hogy valamilyen információs csomagot logikátlanul terjeszt és magában hord. Akinek meg nincs ilyen, azt igyekszik megfertőzni, megtéríteni hogy a viselkedése és a gondolkozása azonos legyen. Akit már sikeresen megfertőzött az onnét már a zombicsoport közösség tagja.

 Tehát aki nem "zombi" az nem is győzködi a másikat, hogy az a jó, amit ő képvisel.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr616691432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.09.17. 08:56:30

IGe: Na itt lép be a pszicho-virulógia, vagy neuro-virulógia. A fejedben lévő "Vírus"-os mémek ellen nincs gyors módszer az immunizációra... ... de értelme sincs sem a vitának, sem a meggyőzési kísérletnek, mert az ilyen "beteg" nem meggyőzhető racionális érvekkel, sem racionális adatokkal. Vedd úgy, hogy most már Boldogkőivel teljesen azonos besorolásba kerültél. Már olvasni sem foglak, sem reagálni, neked címezve a blődségeidre. Kérlek, Te se címezz tehát nekem hozzá-írást!!! Köszönöm.

Pacemaker: Ezt megtiszteltetésnek veszem.

IGe: Részben az, mert nem lehülyézlek, mert nem is vagy az, ahogyan Boldogkői sem az. Te is egy okos ember vagy alapvetően, ahogyan ő is. Csak ugyebár a "Vírus" nincs tekintettel arra hogy ki milyen okos, vagy hány diplomája van, vagy akadémikus-e vagy sem, hanem akit lehet megfertőz. Dettó így viselkednek a pszichológiai vírusok is. Tehát csak mém-fertőzöttek vagytok és nem a teljes tudati területen, hanem annak csak bizonyos részein. Mivel ez igazából, se nem tiszta virulógia, se nem tiszta pszichológia és még tiszta memetika sem, új tudományágat hoztam létre a PszichoVirulógia -át. Ez azt is jelenti, hogy itt is már csak annak kutatási vonatkozásai miatt leszek. Tehát nem kell féltened tőlem azt a valamit, aminek az őrző-védő kommiszárja lettél.

index Fórum » Politika, közélet » Aktuálpolitika » Korona vírus terjedése 248 379

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.04.02. 09:13:51

Ide naplózom egy fb csoportba írt két hozzáírásomat:

Túlesnék gyorsan a csoportba felvételkor kért és vállalt bemutatkozáson, mert különben még elfeledném. : Amolyan irányítástechnikai szakmérnökként kezdtem a pályámat ... és úgy alakult, hogy mára valamiért lényegében tudományfilozófus lettem. Eleinte csak munkám mellett hobbiból fejtegettem meg a tudomány határterületén lévő dolgokat és amikor sikerült egyre nagyobbakba vágtam bele ... szenvedélyem lett ... A legutóbbi felismerésem: Kurt Gödel matematikus első nemteljességi tételéről mutattam ki, hogy az valójában soha sem volt bizonyítva ... így nem is érvényes. Memetikával (ismétléstan, vagy klónozástan) 1,5-2 évet foglalkoztam komolyabban, és a mémtérkép része sok felismeréshez hozzásegített, inspirált ... Akkor is ha mára már le is váltam és továbbléptem rajta ... egy még újabb tudományterületre, amit PszichoVirulógiának neveztem el. // Csatolt kép: Susan Blackmore-tól több személyemnek dedikált ajándékkönyvet kaptam. Ez a talán leghíresebb könyve.

Magát a memetikát is felvittem egy mémtérképre és azt adta ki hogy az is memetikusan és nem tudományosan keletkezett és terjedt el. ... Hümmm... ez már önmagában is inspirált, hogy jogosak lehetnek a vele szembeni kritikák jó része, akkor is ha már egyes részeit meg leellenőriztem és azok helyesek. Mire is gondolok? Némely memetikusok szerint az egész emberi gondolkozás és a kutúra is csak mémek összessége és hasonló kijelentések nekem is alaptalannak bizonyultak. Például a tanulás, a képesség elsajátítása és sok minden más szerintem sem memetika. Jómagam és velem egyetértésben eléggé sok szakember inkább csak a "fertőzésszerű" terjedést soroljuk a memetikához. Ebben felismerésben inspirált Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA főtitkárhelyettese, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára. Memetikai írása: "A gondolatok terjedési mechanizmusai: mémek vagy fertőzések" írásának a tartalma.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.08.11. 11:32:31

Mivel ezt a topikot, teljesen indokolatlanul, már majdnem egy éves korában átrakták a Tudomány rovatból a Rejtélyes dolgokhoz ... magára hagyom. Indokom az, hogy a rejtély része engem nem érdekel, csak a tudományosan igazolható és bizonyítható rész. Azok hozásírásai sem érdekel, akik ebben a rejtélyt keresik. Elve a pszichovirulógia azért alakult meg és vált le a memetikáról, mert a memetika összességében túl sok áltudományos dolgot hordozott magában.

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9248473

135. hozzáírás

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.08.16. 09:12:52

J.S: God is a human construct to the best of our knowledge, the term is antiquated as the universe is extremely complex and I doubt the true nature of reality is as simple as some guy floating on a cloud taking credit for good things that happen and being “mysterious” when horrible things happen. I don’t dismiss the idea of a god or multiple gods but to date there is nothing to support that idea other than the account of ancient people who didn’t know where the sun went at night

Isten legjobb tudásunk szerint emberi konstrukció, a kifejezés elavult, mivel az univerzum rendkívül összetett, és kétlem, hogy a valóság valódi természete olyan egyszerű lenne, mint egy felhőn lebegő srác, aki elismerést vállal a jó dolgokért, amik megtörténnek, és "rejtélyesek" lenni, amikor Szörnyű dolgok történnek. Nem utasítom el egy isten vagy több isten gondolatát, de a mai napig nincs más, ami alátámasztaná ezt a gondolatot, mint az ősi emberek beszámolóját, akik nem tudták, merre ment a nap éjszaka

IGe: Yes, but people didn't create just one "god", but many.

Igen, de az emberek nem csak egy "istent" teremtettek, hanem sokat.

J.S: you’re absolutely right, That’s just where my mind goes being an American and living with the consequences Christianity

teljesen igazad van, pont oda jár az eszem, hogy amerikai vagyok és a kereszténység következményeivel élek

IGe: I also researched why this is. A combined view of psychology, memetics and virology provides the explanation. We are victims of psychoviruses.

Kutattam ezt is miért van. Pszichológia, memetika és a virulógia együttes szemlélete megadja a magyarázatot. Pszichovírusok áldozatai vagyunk.

www.facebook.com/groups/496690893733569/posts/6327023437366923/
süti beállítások módosítása