Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

A matematikai formalizálás korlátai

2022. augusztus 17. - IGe

formalizalas.jpg

Remélem azt már tényleg ki tudja mindenki logikázni, hogy ha Kurt Gödel matematikus első nemteljességi tétele megbukott a tudományosság mércéi szerint, akkor velejárója, hogy a második ilyen tételének is ez a sorsa. Sőt attól tartok, hogy az úgynevezett teljességi tétele is hibás logikára épül. Mert eleve a matematikai formalizálás* mint helyes bizonyítási és érvelési módszertan lehetőségei erősen korlátozottak és rengeteg benne a hibalehetőség. Hatalmas hibalehetőség már az, hogy a sokkal több lehetséges és valós változónál csak egyes kiválasztott változókkal kalkulál és számol. Azaz nem más mint mazsolázgatás érvelési hibát vét. Tudománytörténeti tény, hogy fél matek szakma azon röhögött, amikor Gödel már a matematikai formalizálást is formalizálta és csak számokat akart használni. Ez már nem is mert át, ez már akkor megbukott.

* Az élő nyelv kiiktatását, még csak úgy kb 120-140 éve találtak ki és a matek sötét oldalát jeleníti meg. A matematikai formalizálás az, amikor a nyelvi mondatokat behelyettesíti valaki képletekbe. Már a jellegénél fogva is inkább filozofálgatás, mint matematika. Gyakorlatilag egyes matematikusok túltolták a biciklit és a filozófia / tudományfilozófia feladatait is át kívánták venni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr1817909801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.14. 13:33:26

A formalizálás formalizálásának egyedül a kettes számrendszerben programozott számítástechnikában van, vagy lehetett volna némi haszna, ami persze más módszertannal is megoldott és megoldható.
süti beállítások módosítása