Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Dawkins az Állat-TanÁsz

2017. augusztus 13. - IGe


ateizmus_vallaskarosultaktol.jpg
IGe: Egy tudományosan és nem önkényesen meghatározott Isten létezése tény: Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet /// és mint kényszerképzet lehet szeretni és gyűlölni is. Tehát a kép jó. Sajnos. Mert tényleg sok az ilyen kényszerképzetes ateista.

D. Bence: 3. ráadásul még MÉM is :)

IGe: Igen ezt már Dawkins is nagyon régen felismerte, csak nem lépett benne tovább. Hogy ha az, akkor azt gyógyítani is lehet.

ige_dawkins_mem_1.jpg
D. Bence: Mi az hogy felismerte? Ő találta fel :)

IGe: Ez tévedés. Csak a nevéhez kötik, de nem ő a kiagyalója. Csak a sok hülye amerikai szereti a három-négy betűs szavakat és ezért terjedt el az ő elnevezése. Jómagam a C.G. Jungi tudattalan és kollektív tudattalan szálon jutottam el ugyan oda ahova ő. Úgy hogy sokáig nem is ismertem sem Dawkinst, sem a munkásságát. Pszichológusokat olvastam, nem zoológusokat. ...és valljuk be ez nem egy zoológus terület.

D.Bence: Hanem ki találta fel a mémelméletet ? (jó nyilván te, de más esetleg régebben :) )

IGe: Jómagam inkább kötném ezt egy pszichiáterhez, tehát Junghoz. A pszichiáteri, pszichológusi szakma is hozzá köti a kollektív tudattalan elméletet, persze ettől függetlenül neki is voltak már elődei. ... de ez semmiképpen nem egy zoológusi, tehát állattani dolog. Dawkisnak van egy színésznő felesége és ez már az ő hatása, Olyan szerepekben pózol, amiben nem hiteles és nem is tudós. Ha az lenne, akkor tovább tudott volna lépni benne, de nem tudott. Sőőőt, hogy vigasztaljalak. A hazai mém szó elterjesztésében fontos szerepem van. Mert innét vissza lehet majd kötni arra aki valóban tett ezzel kapcsolatosan lényegi kutatásokat is. Dawkins nem is kutatta ezt a témát, csak úgy bedobta a sötét éjszakába fogalmat és slussz-passz.

D. Bence: Ja meg írt róla könyvet, publikációkat rakás előadást...

IGe: Azokban egyikben sem volt pszichiáteri, pszichológiai kutatási anyag. Ha tévednék kérem idézni azokat a részeket, amelyek szerinted azok. A pszichológiai kutatási anyag, azt jelenti, hogy ellenőrzött és rendszerezett körülmények közt páciensekkel beszélget és kísérletezik.

D. Bence: Na mondjuk ez valóban súrolja a szociológia határát, ami néha szeret átcsapni áltudományba főleg ha kimazsolázott és eredmény orientált felmérések készülnek sugalmazó kérdésekkel.

IGe: Ja ezt teszi, ha valakit tisztelsz, hogy akkor nem tudod reálisan látni. Dawkins egy jó fej, de nagyon messze van attól hogy az ateizmusban, vagy a pszichológiában valódi meghatározó személyiség legyen. Valóban, az isteni téveszme könyve sem más, mint egy Viola Zolis összeollózás, csak kissé magasabb szinten, mint ő tette a Nagy Ateista könyvben. Amit én adtam fel neki feladatként.

nagyateistakonyv3.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr5812742764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.10.21. 11:32:06

Az egyik fő gond, hogy "Isten"-t nem csak az istenhívők, hanem az ateisták is

ABSZOLÚT LÉNYNEK kezelik.

Pedig nem az.

Ezért nem nevezik nevein az Isteneket.

Ezért van csak ez a kényszerképzetes "Isten" írásmód.

G. Nagy László 2018.11.09. 17:04:56

@TanBá: Dawkins nem ateista. Az Isteni téveszmében igen korrektül fogalmaz: mivel isten létét kizárni nem tudja, így egy százas ateista-skálán magát a 95% körüli értékre teszi.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.11.10. 10:56:52

@G. Nagy László:
Viszont hibás lexikális meghatározások miatt, mind a vallási mind az ateista oldal az ateistákhoz sorolja. Sőt a harcos, dogmatikus ateistákhoz. Meg a 95% az pont elég a besoroláshoz.

Persze nekem Dawkins is csak egy beteg ember. Ő is bekapott egy judeokatolikus Jahve fertőző vallási mém-et.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2019.07.19. 15:20:55

Richard Semon evolucióbiológus és memóriakutató a mememtika tudományának valódi névadója és alapkő letevője.

Mnémoszüné Isten a memetika tudományának a valódi névadó múzsája:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151436141&t=9133555&openwith=1

A görög kultúrában a memória istennője, az élet és a kreativitás szimbóluma, a mindent tudó és mindenre emlékező .

"Bár Dawkins mémfogalma a nagyközönség számára újszerűnek hathatott, mégsem volt teljesen előzmények nélküli. A fenti leírásban is szerepel a mém kapcsán egy utalás a memóriára, ami talán nem véletlen. Mnémoszüné a görög kultúrában a memória istennője, az élet és a kreativitás szimbóluma, a mindent tudó és mindenre emlékező titanisz. Nevének felhasználásával jött létre a „Mneme” fogalom, melyet Richard Semon evolucióbiológus és memóriakutató használt először Die Mneme című 1904-ben Lipcsében megjelent könyvében. Semon elmélete Ewald Hering osztrák fiziológus fejtegetéseire épült, aki a memória és az öröklés összefüggéseit vizsgálta (Hering 1921). A közös névvel Hering-Semon elméletnek (vagy közismertebb nevén mnemonikus elméletnek) nevezett tézis szerint a növények vagy állatok protoplazmájában az őket érő stimulusok nyomokat hagynak, amelyek gyakori ismétlődése szokások és örökölhető tulajdonságok kialakulásához vezet. Ebben a modellben a Mneme „a tartós elváltozásra való képességet” jelentette, ami, ha a stimulus után visszamarad a szövetekben, olyan tartós módosulásokat, engramokat eredményez, melyek akár öröklődhetnek is (Semon 1921: 11-12.).

John Laurent a mém és a Mneme fogalmak párhuzamairól szóló tanulmányában megjegyzi, hogy Dawkins saját bevallása szerint nem ismerte a Mneme fogalmát (Laurent 1999)"

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.06.25. 11:44:43

Isteni téveszme könyve például alapjaiban egy főként a judeokereszténységgel szembeni valláskritikai könyv. Annak megfelelő is. (ateista bibliának és tudományfilozófiának is csapnivaló)

milyen fogalom ez egyáltalán ,hogy "ateista biblia"? Azt meg szerintem senki nem vonja kétségbe, hogy Dawkins ateista.

Én kétségbe vonom. Már csak azért is, mert gyerek korában sokáig meggyőződéses judeokeresztény volt. Ráadásuk önként és nem is szülői nyomásra. Másrészt a memetika, azaz az utánzástan egyik újkori meghatározó szereplője. Memetikailag meg "Isten " egy veszélyes mém, még szerinte is. Amit elkaphat bárki, akárcsak az influenza vírusát. Tehát az én kutatásaimban maga Dawkins is csak egy memetikailag megfertőzött ember. Kigyógyulhat az ateizmus mémből/vírusból. Maga az ateizmus az én kutatásaim szerint egy 'vallási'Mém. Amit a neve is jól mutat, de sok minden más is. ( Önző gén vs Önző mém )

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.06.25. 11:46:09

ez egy elég nagy probléma akkor, ha tényleg te szerkeszted a wiki szócikkeket, ugyanis a szubjektiv véleményedet (a.k.a. peer review nélkül) irod le és terjeszted. Dawkins a saját maga által felállitott skálán (1-7) ha jól emlékszem 6.9-nek mondja magát, ami teljesen egybeesik az ateizmus valódi jelentésével ("nem hiszem, de nem is kizárt").

Az azért eléggé vicces és az én álláspontomat támasztja alá, hogy pölö Dawkins 60-70% ateistának vallja magát, vagy csak 60-70% tudja elvetni mondjuk Darth Vader, vagy Hófehérke valóságosságát. :-)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.06.28. 09:36:45

Memetika kutató vagyok és tájékozottabb Dawkins témában mint gondolod. Teljesen más az egészséges tudat, ami meggyőződéses. ... és teljesen más a tudat, ami mém-fertőzött. Tehát nem saját akarat mozgatja, hanem egy mém-fertőzés. Dawkinsnál felleltem a mém-fertőzés számos aspektusát és diagnózisát, tünetét. (Ilyen nincs logikusan egy igazi ateistánál hogy "Isten" csak x százalék valószínűségben nem létezik, x százalékban meg létezhet.) Ez kb olyasmi találó hasonlattal, mint ha valaki bizonytalan lenne abban, hogy Darth Vader nem csak egy kitalált karakter, hanem valóságos történelmi személyiség. .és erre valószínűségi arányt is felállítana.
süti beállítások módosítása