Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Isten jelentéstani felosztásai

2020. február 06. - IGe

jelent-stan-szemantika-n.jpg

 

Az alap kérdés unalmasnak és lerágott csontnak tűnik. Viszont az már nem az, hogy ténylegesen a sok vitában megoldódott-e? Nos eddig nem oldódott meg. A tudományos módszertan, ha lehetőség van rá, akkor az adatgyűjtésből indul ki. Írjuk csak össze "Isten" jelentéseit.  A szemantika a referencia, a jelentés vagy az igazság tanulmányozása. A kifejezés több különböző tudományág alterületeire utalhat, beleértve a filozófiát, a nyelvészetet és a számítástechnikát. "Isten"-nek különféle értelmezési és jelentéstani, azaz szemantikai felosztásai vannak. Talán nagyjából ezek:

1. köznyelvi

2. művészeti

3. átvitt értelmű

4. paradox elvű

5. különféle dogmatikus vallási

6. különféle filozófiai

7. pszichológiai

8. tudományos

 

(1) "Isten" köznyelvi jelentései például ilyenek:

 - Isten szakállas és kötényes bácsi a fellegekben.

- A legnagyobb átverés eszköze az emberiség történelmében.

- Isten: Egy ember által kitalált absztrakt fogalom.

 - Isten mindenkinek más és más

- Hogy micsoda Isten? CSAK EGY SZÓ A SOK KÖZÜL!

 

(2) "Isten" művészeti jelentései például ilyenek:

- Isten a szív dolga, és nem az értelemé.

- Isten a valóság ideája. 

- Isten az ismeretlen legkívánatosabb formája. 

- Isten egy fluidum, és hiperkapcsolatban van mindennel. Mindent kitölt, mint egy medencét a víz. 

- Istennek úgy hiszem, hogy meleg-sárga fénye van, és mennydörgő hangja. Tele van szeretettel, és jósággal.

- A minap az út szélén egy fehér fényt láttam. Lelassítottam, megálltam és láttam, hogy Isten áll az út szélén és integet nekem zseblámpával a kezében. Mogorván jó estét kívánt és forgalmi engedélyt és jogosítványt kért tőlem

 

(3) "Isten" átvitt jelentései például ilyenek:

- Isten olyan személy vagy dolog, akit/amit egy személy rögeszmésen a legfontosabbnak tekint, aki/ami áthatja tetteit, gondolatait, és döntéseit.

-A kapzsi embernek pénz az Istene.

-A szoknyavadász életében minden nő Isten.

- A hasuk az Istenük.

 

(4) "Isten" paradox elvű jelentései például ilyenek:

- Istenre semmilyen szabály nem vonatkozik.

- Isten az abszolút.

- Isten minden halmaz halmaza.

- Isten = Karakutty

- Isten = ŐSTÉNY

- Isten = Istennő, Isten a Legmagasabb rendű Létező. Isten a Mindenek Összessége.

- Isten a Semmi meghasadása.

- Isten egy természetfeletti, de ettől még fizikálisan létező entitás.


(5) "Isten" különféle dogmatikus vallási jelentései például ilyenek:

-Isten az a tudattal rendelkező entitás, aki megteremtette a világot.

-Isten az a végtelen hatalom, amely előtt abszolút semminek érzed magad. Isten az a vezérlő erő, amely irányítja döntéseidet, s mindig a nehezebb út felé vezet, ahová magadtól sohasem mennél. Isten az a végső reménysugár, amelyhez akkor fordulsz, amikor már senkihez sem tudsz fordulni.

-Isten = szeretet.

-Minden, mindenben benne van, öröktől volt és örökké lesz.

-A világmindenség ura.

 jahve-ismerkedese-a-facebookkal.jpg

(6)  "Isten" különféle filozófiai jelentései például ilyenek:

- Isten halott.

- Isten csak egy metafizikai fogalom.

- Isten a legnagyobb parajelenség.

- Isten a mindenség, Isten az, aminél nagyobbat nem lehet elképzelni.

- Isten csak egy "Babig". Tehát olyan értelmezhetetlen szó, amiről a használói nem tudják megadni, hogy mi "Babig" és mi nem "Babig".

 

(7) "Isten" pszichológiai értelmű jelentései például ilyenek:

- Freud a vallást, amin ő a Bibliára alapuló vallásokat értette, kollektív neurózisnak diagnosztizálta. Az istenhívő embert pedig úgy jellemezte, mint aki képtelen felnőni, és büntető és óvó apára van szüksége felnőttkorban is.

- C.G Jung: „Isten nem statisztikai igazság, ezért ugyanakkora ostobaság, ha bizonyítani akarjuk, mint ha le akarjuk tagadni. Ha valaki boldognak érzi magát, sem ezt, sem az ellenkezőjét nem kell neki bebizonyítani. Azt sincs okunk feltételezni, hogy a boldogság vagy a szomorúság ne lenne megtapasztalható. Isten egy olyan általános tapasztalat...

- Thomas Szász magyar származású amerikai pszichiáter írásrészlete: „Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád, skizofrén vagy.”

 

(8) "Isten" tudományos jelentései például ilyenek:

- Isten egy egészségügyi probléma.

- Isten emberek egy csoportjának kollektív tudata. Tulajdonságait meghatározzák az őt alkotó egyedek tulajdonságai, ugyanakkor a kollektív tudat is meghatározó az egyes egyedre nézve.

- "Isten létezik, ha másképp nem is, olyan mém formájában, amelynek az emberi kultúra kínálta környezetben nagy túlélési értéke vagy fertőzőképessége van."

- Kitalált csodás lény v. erő, amelyet imádnak. Néhány világvallásban csak egy "Isten" van, aki elképzelten mindenható és a világmindenség teremtője. Más vallásokban több istent imádnak és az egyes isteneknek jellegzetes tulajdonságaik és 'hatalmuk' van.

- Általános Isten (továbbiakban Isten); egyes emberek és embercsoportok tudatában és tudattalanjában lévő speciális érzésforma, érzelemtípus. Istennel egyesek (az istenhívők) a világ és az élet keletkezését, felépítését, működését próbálják meg elképzelten és logikátlanul magyarázni, illetve élethelyzeteikre keresnek megoldást általa. Míg másokra (például az ateistákra, realistákra, naturalistákra, materialistákra, szkeptikusokra is ) Isten tudattalanul is olyan hatással lehet, hogy logikai és kritikai érzékük az istenhívőkéhez hasonlóan torzul bizonyos területeken.

- Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet 3. egy idegrendszeri/ pszichológiai vírus/ mém. ( bizonyítást a Trükkös Mém című könyv tartalmazza)

........................................

Isten tehát elsődlegesen egy gyűjtőfogalom. Ez a tudományos vizsgálódás és tesztelés eredménye és  ez túl sok tudósnál és túl sok tudományi ágban cseng össze, tehát tény. Sorolok néhányat. Igen pszichológia, pszichiátria is, de ott van a etológia és azon belül a humán etológia, logika, biológia, neurológia, szociológia, történelem, régészet, irodalom, mitológia kutatás, memetika, pszichovirulógia, tudományfilozófia, fizika, kémia ... stb ... persze a szemantikát sem kihagyva.

Gyakorlatilag a teológia , fura módon ateista és néhány metafizikai irányzat mond ennek csak ellen, de azok meg áltudományok

 

a-szemantika-kapcsolata-m-s-tudom-nyokkal-l.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr4915461220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.02.06. 11:44:30

Kisokos - Vallások istenei, alapítói, mitológiai nevei
mek.niif.hu/00000/00056/html/276.htm

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2020.02.08. 10:56:02

Isten természetesen a Mindenek Előtt Lévő Határtalan Karakutty teremtette, az igazsággal együtt. Úgy hogy ez igaz. Cáfolni is lehetetlen.

- Az hogy valaki nem tudja felfogni a Mindenek Előtt Lévő Határtalan Karakutty létét, aki Istent teremtette, az csak az Ő problémája. A bibliai előtti időkből származik az információ, amikor az emberek még sem írni, sem beszélni nem tudtak. Egyébként teljesen logikus a dolog; Hogy a manóba keletkezhetett volna csak úgy Isten magától? Isten nagyon bonyolult és összetett valami, így csak egy nála hatalmasabb és nagyobb és intelligensebb valami teremthette. Egyébként Karakutty létét nem lehet emberi elmével megcáfolni, mert ő felül van a felfoghatóságon. Próbálja meg valaki ha tudja. Karakutty létét csak a szuperintelligens sávban gondolkozó, felturbózott qwdró elme képes felfogni. Azt pedig egyenlőre csak keveseknek adatik meg.

heptakontanonaéder 2020.05.04. 14:30:30

Isten:
Az a rohadék aki azért teremtett a lábunkra kisujjat, hogy sötétben is megtaláljuk a bútorok lábát!
süti beállítások módosítása