Valláskritika, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Tömeges kigyógyulások Isten mémből

2020. október 14. - IGe

Isten mém főként  az ateisták és monoteisták idegrendszerében, de egyes hétköznapi emberben is ártó vírusként van és volt jelen. Már a tömeges kigyógyulások korát éljük. Kihalóban az Isten vírus / mém.

 A dolognak sok oka van, internet, pedofil papbotrányok, erőltetett hitoktatás, tudomány fejlődése, Richard Dawkins, Darrel Ray, új ateisták, béna apologéták és hát jómagam is részben a memetikai tudományos kísérleti eredményeimmel és publikációmmal. Nagysága hazánkban  milliós nagyságrend, Európában közel 100 milliós és a világban milliárdos a becsült mértéke. Van persze néhány adat, amely eléggé pontos, ezt most itt közé is teszem:

Magyarországon Főként a fiatalokat nem érdeklik már a vallások . 67% -ukat egyik vallás sem. ( Beleértve a sajátságos ateista tagadásvallást is.)  A tanulmány két évnyi (2014-2016) adatgyűjtés eredményét elemzi. 

vallastalansag_statisztika.png

Ezeket a nemzetközi adatokat más adatsorok is megerősítik, ami máskor készült és tágabb korosztályra és itt hazánkban azok aránya, akiket nem érdekelnek a vallások 58,5%.

vallassosag_stat2.jpg

"A népszámlálási adatok alapján szinte földrengésszerűnek tűnő változás a vallásosok, különösen a nagyobb keresztény felekezetekhez tartozók számának visszaesése. 10 év alatt 5,5-ről 3,9 millióra esett vissza a magukat katolikusnak mondók száma, de a reformátusok (1,6 helyett 1,15 millió), evangélikusok (304 helyett 214 ezer) száma is óriásit zuhant. Ezzel szemben a vallási közösséghez nem tartozók száma 1,5-ről 1,8 millióra nőtt. Különösen érdekes, hogy míg a kérdésre tíz éve 1,1 millió ember nem válaszolt, 2011-re ez a szám 2,7 millióra emelkedett."

nepszamlalas_vallasok_kamu.jpg

 

egyhazi-statisztika_1.JPG

 

 A tendencia és mértéke tehát közismert és talán még egy adatsort rakok csak be a számtalanból. Spanyolországban kihalóban a templomi házasság és ezt ez a grafikon jól szemlélteti:

spanyol_eskuvok.png

Blogbejegyzésem lezárásaként ajánlok egy vitafórumot a témában  és egy gyógyító vakcina gondolatvírus mémképet:

vallasok_fejlodese.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr4016239486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sadani 2020.10.14. 20:53:06

A táblázatok forrásait nem tudnád feltűntetni?

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2020.10.15. 07:03:34

@sadani: Az első és második felmérésnél ott van benne a képben. A harmadik és negyedik képnél egyértelmű, hogy a népszámlálási adatok vallási hívatartozás részét a Központi Statisztikai Hivatal dolgozza fel. Az utolsónál meg van már olyan is, hogy képkeresés a googléban és az pontosan megadja. Tehát a netes keresők körszakában már nincs sok értelme a forrásmegadásnak, hiszen rá lehet keresni.

szúróféy 2020.10.17. 06:19:10

@sadani: A vallásosság szimptómája a szolgalelkűségnek, az önállótlanságnak, a megvezethetőségnek. A vallásos ember alaptermészete olyan, hogy igényli az irányítást, és keresi a tekintélyt, hogy behódolhasson neki. Nem szívesen marad „egyedül”, vágyik a társai elismerésére és retteg attól, hogy kiközösítik. Tetteit valójában ez a sóvárgással vegyes félelem határozza meg. Nem az fontos számára, hogy jó irányba tartson, hanem hogy megmondják neki, merre menjen. Ezért forszírozza OrrBán rabbi!

Almandin 2020.10.20. 14:10:02

@szúróféy: Nem véletlenül. A politikai vezetőknek is az a vágyuk, hogy az emberek birkaként menjenek utánuk.
Nekem is az a megfigyelésem, hogy akik valamely egyház tanításához ragaszkodnak, azok nem igénylik az önálló gondolkodást, tekintélyelvűek, nem ritkán döntési fóbiában szenvednek. Sokszor ez abból fakad, hogy lelkileg nem tudtak felnőtté válni.
Állítólag genetikai hajlam van arra, ki lesz vallásos.
A hit kissé más. Lehet valakinek úgy is istenhite, hogy nem követ egyetlen vallást sem.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2020.10.22. 11:02:34

Érdeklődés hiányában 500 katolikus templomot bezártak Németországban
Berlin | Ötszáznál is több katolikus templomot számoltak fel Németországban az ezredforduló óta.
MTI 2017. október 6. 18:46
A katholisch.de katolikus hírportál valamennyi egyházmegyéből kért adatokat a bezárt, eladott, vallási használatból kivont, lebontott templomok és kápolnák számának alakulásáról. Két püspökség nem tudott adatokkal szolgálni, de így is biztos, hogy legalább 500 templom működését szüntették be az ezredforduló óta paphiány, pénzhiány vagy a helyi hívő közösség felmorzsolódása miatt.

A felszámolt templomok területi eloszlása egyenlőtlen, a mainzi egyházmegyében például valamennyit sikerült megőrizni, és az ország déli részén is – ahol a legtöbb katolikus él – több püspökségben használnak minden templomot és kápolnát, amely az ezredforduló előtt is működött. Más térségekben viszont nagymértékben csökken a templomok száma, az ország nyugati részén fekvő esseni egyházmegyében például 188 szűnt meg, a szomszédos münsteri püspökségben pedig 79.

Az épületek többsége megmaradt, egy részüket eladták, és sok templomnak új funkciót talált az egyház. A megszüntetett templomok nagyjából egyharmadát, 140 épületet viszont le is bontottak, ami a horrorforgatókönyv egy hívő számára – írta a hírportál.

A Németországban működő több mint 24 ezer katolikus templomhoz és kápolnához képest a szám nem tűnik különösen nagynak, de most még csak a folyamat kezdeténél tartunk – nyilatkozott a portálnak Albert Gerhards, a bonni egyetem katolikus teológiai karának kutatója, aki szerint előre látható, hogy a következő években meredeken emelkedik majd a templombontások száma, ha az egyházban nem gondolják át a templombezárások gyakorlatát és nem törekednek erősebben az intézmények megőrzésére.

A német katolikus püspöki konferencia legutóbbi, 2016-os kimutatása szerint 23,5 millió katolikus él az országban, ami a lakosság 28,5 százaléka. Tavaly 176 ezer embert kereszteltek meg, és 162 ezren léptek ki az egyházból.

Az evangélikusok száma némileg kisebb, 21,9 millió. A vallási közösségek sorában a két nagy keresztény felekezet mellett még a muzulmánoké éri el a milliós nagyságrendet, a 82 milliós országban hozzávetőleg 4-5 millió muszlim él, ez a lakosság 4,8-6 százaléka.