Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Örökkévalónak tartjuk az Univerzumot és egyre többen

2022. január 31. - IGe

"Örökkévalónak*"  tartjuk az Univerzumot és egyre többen. Ez pedig egy a számos ennek megfelelő változata közül, tehát például a  MagnaFánk illetve tórusz alakú ciklikus világegyetem kép.

magnafank_big.jpg

 

Ami lehet akár két tölcséres ŐsTojás / ŐsAtom / ŐsRobbanás / BigBang** / Szingularítás Isten   / Trükkös TeremtésMese elv egymással szembe fordítva is, hogy feloldódjanak a logikai és tudományos ellentmondások:

magnafankigemodell_1.jpg

Mert a tölcséres Semmiből Minden Teremtéselmélettel rendelkező világkép az csak egy tölcsér önmagában:

osrobbanas_kamu2.jpg

 

Itt egy még szebb tóruszos univerzum grafika, folyamatos bumm-bumm-bumm ... -al a közepén. Vagy egy robbanás sem volt ... csak sűrűsödés és tágulás körkörös ciklikus. :

toruszos_bigban_osrobba.JPG

 

Az ŐsTojás / ŐsAtom / BigBang **... kitalált elmélet kezdettel indul, tehát van eleje és kb 2002-ig a végét a NagyReccset is tanították. Aztán egyszer csak kiderült, hogy rosszul mértek és rosszul számoltak és elvetették. Ezzel ellenben:  végtelenített hajtások.   Ha egy szíj / LÁNC / CSILLAGRENDSZEREK  elejét és a végét összekötöd, legyen az bármilyen hosszú végtelenített hajtás egy elemét kapod. Ennyi csak kb a csillagászati végtelen.

magnafank_2.jpg

 

Sőt hiába méricskélsz esetleg jól és tágulást észlelsz a halványzöld mezőben, attól még a piros kör mezőben lehet pont szűkülés is a mérés korlátai, például a hatótávolsága miatt.

magnafank_osobbanas_2.jpg

 

"amennyiben Örökkévalónak tartjuk az Univerzumot" - Igen annak tartják már az értelmesebb csillagászok és asztrofizikusok is.... Nem egy nagy tölcsérnek, hanem inkább egy nagy tórusz alakú fánknak, amelyben ott a végtelenített körforgás .... be a lukba .... ki a lukból ... be a lukba ... ki a lukból ...

osrobbanas_hawking_semmi_1.jpg

Jól dokumentált tény, hogy még az egykori "teremtéshívő"  St. Hawking is jónak tartotta a fánk / tórusz alakú világegyetemet és élete vége felé lényegében át is nyergelt a "több ŐsRobbanásra" ami szintén egy ciklikus elmélet fajta:

 "Még Homer Simpson, fánk alakú univerzumról szóló elméletét is türelmesen végighallgatta a kocsmában. „Nagyon érdekes. Lehet, hogy el kell lopnom” – közölte jellegzetes robothangján, utalva elmélete egyik fontos elemére, a fekete lyukakat körbefogó gyűrűre."

Szerintem csak egy hibajavítási folyamat része, mert a MagnaFánkban sokkal több ki és beáramló kürtőnek kell lennie, amelyek szét is ágaznak és össze is futnak belül. Amit nevezhetünk a sportjátékszerhez való hasonlóság miatt MagnaZorb univerzum modellnek.

* Az "örökkévaló" az ugyan olyan   - csak egy szó, mégpedig egy absztrakció - mint a mindenség ... valójában egy értelmetlen szó logikailag ... művészeti kifejezésként ... ad egy érzést ....Itt csak görbe tükör mutatás, humor.

**   a végtelen nagy belefért a majdnem végtelen kicsibe valamikor ... a majdnem semmikor.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr8416996216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csimbe 2022.01.31. 15:35:32

A fánkon belüli áramlások még hagyján, de hova áramlik az, ami kilép a fánkból?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.04.18. 10:14:08

A BigBang ... Egy nem igazolt elmélet és mint az ilyen elméletek döntő többsége elbukik, ennek is ez lesz a sorsa.

Miért? Mert először kitalálták, aztán próbálják meg a valóságot ráerőszakolni a kitalációra. Ez az áltudományos ismérve.

A valódi tudomány meg fordítva működik. Megfigyelünk, tesztelünk, sokféleképpen tesztelünk és megfigyelünk, ... majd erre húzunk rá törvényszerűségeket meg matekot.

gsgaga 2022.05.01. 22:22:36

@TanNé: Őőő, a mikrohullámú háttérsugárzás nem az Ősrobbanást támasztja alá? Arról olvastam, hogy elég erős alátámasztása éppen ennek. Persze lehetséges,hogy felfedeznek eddig ismeretlen dolgokat, ami miatt már elavult lesz ez az elmélet, de ma nincs ennél jobb, legfeljebb a Teremtés elmélete,már aki hisz benne. Tudományosan még annyira sem bizonyítható, mint az Ősrobbanásé.
Azért csínján bánnék az áltudomány kijelentéssel is: akkor ilyen megközelítéssel Newton gravitációs elmélete is az volt, mivel Einstein általános relativitás elmélete meghaladta amazt.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.05.02. 08:06:33

@gsgaga:

Az Ősrobbanás elmélet kitalált és utólag próbálják csak meg igazolni. Dettó JahveZsidóSátánISten és annak avatárja ZombiJézuska valóságossága szerűen. A háttérsugárzásból levont dolog teljesen mindegy.... mi is ... ... Mérési határ van. ... és azon túl meg ismeretlen és ott a hiba lehetősége.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.05.08. 20:48:39

"A folyamatnak két kimenetele lehet: az egyik, hogy a világegyetem összeomlik, és vége mindennek, a másik, hogy az összeomlást új világegyetem keletkezése követi. Ha a második eset következne be, az azt is jelentené, hogy nemcsak a jelenlegi világ után következik másik, hanem előtte is volt már, és az univerzumok keletkezésének sorát a sötét energia vezérli."

index.hu/techtud/2022/05/08/kozmologia-fizika-vilagegyetem-tagulas-sotet-energia-megfordul-osszehuzodas/

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.09.05. 14:23:23

Az elmélet, az csak egy elgondolást, elképzelést, lehetséges magyarázatot jelent. Tehát nem igazolt tényt.

A legtöbb lexikon és tudós is csak úgy fogalmaz, hogy jelenleg ez az uralkodó kozmológiai modell. Ami ugye azt jelenti, hogy van mellette jónéhány más is.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.09.20. 19:32:31

Stephen Hawking forradalmi tanulmányon dolgozott a halála előtt

Stephen Hawking röviddel a halála előtt egy új tudományos elméleten dolgozott, ami a párhuzamos univerzumok észlelhetőségéről szólt. A szakértők szerint az A Smooth Exit From Eternal Inflation című tanulmány – amit most az egyik legrangosabb tudományos folyóirat szakértői vizsgálnak megjelenés előtt – Hawking legfontosabb tudományos munkája lehet.

A híres elméleti fizikus utolsó tanulmányát egykori kollégái mutatták be. Hawking ebben levezette azokat az úttörő matematikai megoldásokat, amik egy olyan űreszköz létrehozásához szükségesek, amivel bizonyítható lenne, hogy nem egy, hanem több ősrobbanás történt.

Az új tanulmány azzal a problémával foglalkozik, amit Hawking még 1983-ban vetett fel. A határtalanság-elmélet írja le, hogy az univerzum hogyan alakult meg az ősrobbanás folyamán. Eszerint a ma ismert unizverzum egy sűrű pontból robbant bele a ma ismert létezésbe – ezt ma infláció néven ismerjük. Hawking elmélete feltételezte, hogy végtelen számú ősrobbanás lehetett, ami egy matematikai paradoxont hozott létre, mert ennek a mérése látszólag lehetetlen.

Carlos Frenk professzor, a Durham Egyetem kozmológusa szerint Hawking azt feltételezte, hogy a multiverzum létezése nyomot hagyott a világegyetemet átható kozmikus háttérsugárzásban, és ha megfelelő műszert szerelnénk egy űrhajóra, ez a nyom észlelhető lenne.

Ezek az ötletek lélegzetelállító perspektívát nyújtanak arról, hogy milyen bizonyítékokat találhatunk a párhuzamos univerzumok létezésére.

– mondta Frenk.

Thomas Hertog professzor, a belgiumi Leuven Egyetem professzora, aki együtt dolgozott Hawkinggal az új elméleten, két héttel a halála előtt találkozott Hawkinggal, hogy a tanulmányról tárgyaljanak, mielőtt végső jóváhagyásra nyújtanák be.

index.hu/tudomany/2018/03/19/stephen_hawking_forradalmi_tanulmanyon_dolgozott_a_halala_elott/

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.09.20. 19:40:34

"Ciklikus univerzum

A Science című amerikai szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban Neil Turok, az angliai Cambridge és Paul Steinhardt, az amerikai Princeton Egyetem elméletfizika-professzorai megállapították, hogy az eddigi elképzelésekkel ellentétben a világot nem egyetlen ősrobbanás hozta létre.

A Turok és Steinhardt által ciklikus univerzumnak nevezett, összeomlások és újjászületések sorozatán alapuló világmodell Big Bangek és Nagy Reccsek végtelen láncolatát feltételezik. A ma ismert háromdimenziós tér, valamint az idő, az anyag és az energia – egyszóval az univerzum – az ősrobbanáselmélet szerint 14 milliárd évvel ezelőtt, egyetlen Big Bang alkalmával született meg."

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.09.20. 19:41:21

"Az Ősrobbanás-elmélet (angolul Big Bang Theory) elnevezése Fred Hoyle nevéhez köthető, aki tulajdonképpen ki akarta gúnyolni az elképzelést. Az elsősorban a kozmikus háttérsugárzásra alapuló bizonyítékok szerint körülbelül 13,7 milliárd évvel ezelőtt az összes, általunk univerzumként ismert anyag és energia egyetlen mérhetetlenül apró, végtelenül sűrű pontba (szingularitás) sűrűsödött össze.

Noha az elmélet futótűzként terjedt a csillagászok között, a szakma száz százalékosan nem fogadta el megkérdőjelezhetetlenségét. Ennek oka, hogy az Ősrobbanás jelentette szingularitás ellentmond az általános relativitáselméletnek, mivel a fizikai általunk ismert törvényei a jelenség bekövetkeztekor fennálló fizikai paramétereket nem teszik lehetővé. Ezt már Dr. Ahmed Farag Ali állítja; az egyiptomi Benha Egyetem professzora, a kanadai Lethbridge Egyetem szakértőjével, professzor Sauraya Das-szal együtt azt állítja, hogy az általuk alkotott egyenletek szerint nem is volt Ősrobbanás, hanem egy sem kezdettel, sem véggel nem rendelkező világban élünk.

A két kutató leszögezte, hogy amikor nekivágtak számításaik elvégzésének, semmilyen prekoncepció nem vezérelte őket, nem akarták direkt "eltüntetni" az Ősrobbanást, és nem is módosították menet közben az egyenleteket, hogy megfeleljenek ennek az elvárásnak. Ehelyett David Bohm és Amal Kumar Raychaudhuri munkájának egyesítésén dolgoztak, mely a kvantummechanikát akarta összekötni az általános relativitáselmélettel. Ekkor jöttek rá, hogy ha Raychaudhuri egyenleteit Bohm munkájának kvantumkorrekcióival kombinálják a szingularitásra vonatkozóan, akkor olyan univerzumot írnak le az egyenletek, mely egykor valóban kisebb volt, de sosem zsugorodott össze végtelen sűrűségűbe."

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.09.20. 19:44:47

"Harminckilenc, korábban láthatatlan, hatalmas ősi galaxist fedeztek fel japán kutatók. Ez az első eset, hogy ennyi galaxist fedeznek fel egyszerre.

"Ez az első alkalom, hogy nagy tömegű galaxisok létét ilyen nagy számban sikerült megerősíteni a 13,7 milliárd éves univerzum első 2 milliárd évéből. Ezek a galaxisok korábban láthatatlanok voltak számunkra" - fogalmazott Vang Tao, a Tokiói Egyetem kutatója, az Atomenergia-bizottság és a Japán Nemzeti Csillagvizsgáló munkatársa, a felfedezésről a Nature tudományos lapban szerdán megjelent tanulmány szerzője.

"Ez a felfedezés szembemegy a jelenlegi modellekkel, amelyek a kozmikus evolúció ezen szakaszára vonatkoznak, és segít megérteni bizonyos részleteket, melyek eddig hiányoztak" - tette hozzá.

A szupernagy tömegű fekete lyukakkal és fekete anyaggal összeköttetésben lévő galaxisoknak az ilyen mértékű elterjedtsége ellentmond az univerzum jelenlegi modelljének - írja a CNN.com. "
süti beállítások módosítása