Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Tudományfilozófia főbb felismerései

2022. november 07. - IGe

tudomanyfilozofia_fej.jpg

Gondolkodunk, tehát tévedünk is? 

A "Tudományfilozófia" főbb felismerési közé tartozik, hogy az általános filozófia kb 90-95%-a áltudomány és ál érvelésekre épül. Saját rendszerén belül is vannak persze ilyenek. Tárjuk fel! Hozzuk ide, idézzük id a legfontosabb fejezeteit! A személyeket akikhez kötik,  kérem megemlíteni, de nem az ő személyük a fontos, hanem az érveléseik, vagy érvelési hibáik. Kérem a topikban betartani a Kulturált Vita és a Helyes Érveléstan szabályait és az Érvelési Hibákat kerüljük és iktassuk ki. 

 Fórumban eddig érintett témák:

1. Az általános filozófia kb 90-95%-a áltudomány és ál érvelésekre épül.

2. Karl Popper falszifikációs elve csak kőleves effektus

3. Istent is meg lehet tudományosan határozni, nem áll kívül a tudományon

4. Bécsi kör az erős alap

5. Mi is a tudomány, áltudomány, igazság?

6. Isten & Babig párhuzam

7. A tudomány és a tudományos módszertan elve sem hirdeti az anyag elsőbbségét a gondolkozás felett !!! Tehát nem materialista. Semmilyen izmus sem érdekli.

8. Posztmodern filozófia értelmetlenségeire példák

9. "Az evolúció egy tiszta matematikai algoritmus."  - zagyvaság elemzése és cáfolása.

10. Gödel egyik tétele sem matematika, hanem csak filozofálgatás. A filozófiai állításokat helyettesített be a matek sötét oldalát képző formalizálásba. Magyarán csak kódolni próbált ... és hát nem túl jól ...

11. A matematikai formalizálás korlátjai.

12. Világegyetem határa csak egy körkörös érvelés.

13. John Forbes Nash vöröseltolódás elmélete Albert Einsten felé.

14. 2002-ig volt összeesés elmélet is az univerzumra, akkor rájöttek, hogy rosszul mértek és számoltak és így törölték.

15. Sir Roger Penrose, fizika Nobel-díj nyertes, konform ciklusos kozmológiája

16. Tudomány és áltudomány szétválasztása és szétválasztási módszertanának megadása, tesztelése.

17. A teológia egyértelmű áltudomány és a politika és a belőle fakadó jog is.

18. Publikáció. Mi is az? Tudományos Isten bizonyítás publikált-e, vagy sem?

19. 800 milliárd fényévre nem nagyon tudunk sem mérni, sem ellátni. A jelenlegi technikai és tudományos szintünkön. Ezzel meg felvetődik az Univerzum határa, vagy csak a méréseink és tudásunk jelenlegi határa kérdéskör.

20. A 2022 év októberben kezdődő országos népVALLATÁS kérdőívén az ateizmust a vallások közé sorolták. Egyébként tudományfilozófiailag teljesen jogosan.

21. St. Hawking " Nincs semmi a Déli-Sarktól délebbre" hablatyolása körkörös érvelési hiba csak, akárcsak a Hófehérkénél, nincs Hófehérkébb feltételezett tanpélda állítás is az. Ezt a marhaságot sokan másolják, még Északi-Sark variációban is. 

22. A "hívők" egy értelmetlen és átverős halamaz logikailag. Paradoxon és oximoron jellegű is.  Ha elég egy istenben, vagy akár Hókuszpók szakállának bűvös erejében hinni, hogy valaki hívő és vallásos lehessen, akkor ugyan ilyen logikai elv alapján elegendő egy istent, vagy bármilyen bűvös dolgot tagadni, vagy kételkedni benne, hogy "kételkedő" lehessen. Tehát minden egyes "hívő", sokkal nagyobb mértékben "kételkedő". 

23 . A matematikában minden lehetséges helyesen és a 2,4 +2,4 = 4,8 egész számra való kerekítéssel éppen ilyen. Ebben az esetben 2+2=5 és teljesen logikusan és szabályosan.

scientizmus_tudomany.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr6017972512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása