Valláskritika, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Utolsó kommentek:

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.26. 13:24:44

dr. prof. Freund Tamás akadémikus, az MTA elnöke:

"A legközelebbi barátaim között is vannak ateisták, például Buzsáki György, akivel együtt kaptuk az Agy-díjat. Mindkét fél hisz valamiben, az ateisták abban, hogy az ősrobbanással a fizikai valóság a maga tér-idő dimenzióival, fizikai állandóival a semmiből, a ­semmiért, céltalanul jött létre, míg a másik tábor szerint egy tér-idő dimenziókon kívül létező Teremtő akaratából, meghatározott céllal. Amíg mindenki elfogadja, hogy tudományos bizonyítékot egyik hiedelemre sem lehet adni, addig nincs konfliktus a kutatótársak között. A természettudományok csak az anyagi világ vizsgálatára képesek. Hogy azon túl létezik-e valami, azt a kérdést fel sem teheti magának."

Tehát Freund valójában kételkedő és divat, vagy mémfertőzött hívő:

Amíg mindenki elfogadja, hogy tudományos bizonyítékot egyik HIEDELEMRE sem lehet adni, addig nincs konfliktus a kutatótársak között.

Bejegyzés: Freund Tamásnak ebben igaza van

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2020.09.23. 08:05:27

A mém egy speciális információs csomag, amelyhez valamilyen formában, valamilyen késztetés is kapcsolódik, ami miatt ráveszi az embereket, hogy akár gondolkozás nélkül is magukban hordozzák, ismételjék,másolják, átadják.

Bejegyzés: Memetika kisokos 1

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.20. 12:24:39

A memetikának, akárcsak a filozófiának, vagy szociológiának, pszichológiának, van egy rakás kamuzós, vagy áltudományos részterülete, szerintem is. Nem is beszélve ugye a teológiáról, amiből lehet tudományos fokozatot szerezni, még is áltudomány. (megjegyzem memetikából is van számos phd már, hazánkban is, némelyik a neten is elérhető)

A memtikát sokan próbálták bevinni a málnásba a csak a kultúrához való kötéssel. Nem lehet, mert ennél sokkal jobban beágyazódik a pszichológiába és a szociológiaába és a kognítív tudományágakba. A memetika inkább az eszmék darwinizmus, amely jobban azonosítja.

Az esznék meg ugyebár nem csak kulturális dolgok.

Ami a lényeg bár ez is tévedés a memetika létrehozását Dawkinshoz kötik ,

Dawkins meg biológus, etológus inkább szakmailag. Viszont fontos a GÉN és MÉM párhuzama valóban...

Emberek akár az életüket is képesek azért adni, hogy a MÉM-jeiket át tudják örököltetni másokba....

... ez megmagyarázza az itteni ateista MÉM-védő támadásokat is. Védik az utódlás lehetőséget, nem akarnak memetikailag kihalni.

Isten tudományos verziójába sokáig nem is kívántam bevenni a memetikát, de a tények és a kutatások miatt elkerülhetetlen. Így ami a Trükkös "Mém" könyvemben még nincs benne, a harmadik variáns, bele kell raknom a következő javításba:

Isten = gyűjtőfogalom

1. emberek által teremtett fő mítoszlények

2. egy kényszerképzet

3. egy idegrendszeri /pszichológiai vírus/mém.

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9190095&la=155943323

Bejegyzés: Trükkös "Mém" publikáció felvezetése és kritikai próbája

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.15. 16:09:32

Hümmm...

Never Man Creative Commons License 158326

Ez egy érdekes prekoncepció rólam, még azelőtt hogy megtudtad volna miket is gondolok:-)

Akkor viselkednek ilyen pánikszerűen az emberek amikor veszélyeztetve érzik saját világképük konziszenciáját, az meg olyankor van amikor aggodalmaskodnak mások gondolkodása miatt mert túlzott jelentőséget tulajdonítanak a sajátjuknak. Ez valami monománia lehet hogy el kéne dönteni az emberek gondolatairól hogy bolondság vagy nem az, és IGaza van neves olvtársunknak hogy például az ateizmus is egy ilyen szélsőséges mém mint ahogy a szeplőttelen fogantatás. Nem kell eldönteni ezeket a kérdéseket, nincs tétje - hídtervezésnél van tétje, pilótaként van tétje, filozófusként/filozófálósként (lásd vallás) semmi tétje nincs.

Előzmény: advocatusdiaboli (158319)

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155897481&t=9190095

Bejegyzés: Ateisták jellemző dogmái

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.10. 14:02:33

A Smooth Exit From Eternal Inflation nevű értekezés Hawking leglényegesebb munkája lehet. A professzor hajdani tudóstársai reprezentálták az utolsó tanulmányt, melyben azokat a forradalmi matematikai megoldásokat részletezte, melyeket fel lehetne használni egy, a több ősrobbanás tényét bizonyító űrszerkezet megépítéséhez.

Bejegyzés: Stephen Hawking csak egy ŐsrobbanásIsten lobbista volt?

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.10. 12:14:54

Teológus sem vagyok!!! :-)

Még is képes lettem kimutatni az ottani áltudományos dolgokat.

LOGIKÁVAL, helyes ÉRVELÉSSEL.

A kozmológia sem egy Szent Tehén :-)

Már maga Hawking is visszavonta a halála előtt lényegében az ősrobbanás elméletet.

Nem akart hazugságokban távozni. Sok-sok "ősrobbanásról" írt, ami lényegében már a ciklikus világmodell.

Ami jó lehet.

Bejegyzés: Stephen Hawking csak egy ŐsrobbanásIsten lobbista volt?

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.10. 11:52:48

Stephen Hawking tíz nappal halála előtt egy olyan tanulmányt fejezett be, amelyért szakértők szerint megkaphatta volna a Nobel-díjat.... ez az elmélet végtelen számú ősrobbanást is feltételezett, amelyek mind megteremtették saját univerzumukat, így jött létre a „multiverzum”...

Bejegyzés: Stephen Hawking csak egy ŐsrobbanásIsten lobbista volt?

csimbe 2020.09.06. 17:53:57

„Tehát a létezés szó egy jó nagy katyvasz és lexikonok is össze-vissza és különféleképpen magyarázzák. Ezzel szemben a VAN szónak egészen egyszerű és barátságos és viszonylag egészséges a meghatározása/definíciója, ami már nem is ragaszkodik egy akármilyen létezési formához; „
A fentiekkel részben egyet értek. Azonban van egy megjegyzésem, miszerint a VAN szó is ige, ami cselekvést, történést jelölő szó.
Ezzel pedig behozza magával a helyet és az időt, a hol-t és a mikor-t. Ami téren és időn kívül VAN, az nem létezik, mert nincs hol és mikor léteznie, vagyis cselekednie, történnie. A VAN, tehát csak a hit által lehet létezési forma nélküli, tétlen VANság.
Létezési forma nélkül viszont nem tudható meg, hogy mi az, ami VAN? Ezért adunk létezési formát annak is amiről nincs tudományos bizonyosságunk, de hiszünk benne, hogy van, mint például az Isten.

Bejegyzés: Létezés vagy vanság szkeptikusan?

badlucktotem 2020.08.29. 17:58:51

én, mondjuk rögtön észrevettem amiről írtál. be is kommenteltem az egyik első youtube videójuk alá, hogy ez csak szóbűvészkedés, meg, hogy néha az az érzésem, hogy alapvető szövegértési problémái vannak, úgyhogy a második kommentem után nagyvonalúan le is tiltott...

Bejegyzés: Apologetika végső bukása logikailag

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2020.07.01. 10:39:40

Megnéztem az elmúlt év székesfehérvári találkozón készült videókat és megállapításom:

- A Szkeptikus Társaság haldoklik

- utolsókat rúgja a prognosztizálható megszűnése előtt

Tehát valószínű, ha a jövőben megváltoztatnám az álláspontom és foglalkozni akarnák velük, már azért sem tudnék, mert nem lesznek.

Bejegyzés: Szkeptikus Társaság és Hraskó Gábor saját kérésre való hanyagolása a jövőben

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2020.06.28. 09:36:45

Memetika kutató vagyok és tájékozottabb Dawkins témában mint gondolod. Teljesen más az egészséges tudat, ami meggyőződéses. ... és teljesen más a tudat, ami mém-fertőzött. Tehát nem saját akarat mozgatja, hanem egy mém-fertőzés. Dawkinsnál felleltem a mém-fertőzés számos aspektusát és diagnózisát, tünetét. (Ilyen nincs logikusan egy igazi ateistánál hogy "Isten" csak x százalék valószínűségben nem létezik, x százalékban meg létezhet.) Ez kb olyasmi találó hasonlattal, mint ha valaki bizonytalan lenne abban, hogy Darth Vader nem csak egy kitalált karakter, hanem valóságos történelmi személyiség. .és erre valószínűségi arányt is felállítana.

Bejegyzés: Dawkins az Állat-TanÁsz

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2020.06.28. 09:25:24

Az idegrendszeri vírusok, azaz a mémek ellen is hasonló a működő védekezési módszer:
1. elkülönülés, távolságtartás, azaz a mémgazda nem puszipajtás (Kálvinista Apologetikával nem létesítünk intim kapcsolatot)
2. védőfelszerelések (nem szívni egy légtérben levegőt velük, vagy ha igen, akkor azt megszűrve, maszk)
3. vakcinák (legyengített kórokozóval a szervezet és az elme is megtanul és védekezni)
4. A mémterjesztőt karanténba kell helyezni. (Kálvinista Apologetika tiltás)

Bejegyzés: Apologetika végső bukása logikailag

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2020.06.26. 10:32:51

A matematika egy ZÁRT logikai, ergó dogmatikus rendszer. Ezért is nem számít tudománynak, csak segédtudománynak. Ott minden következtetés csak akkor igaz, ha az alap dogmák igazak. Ha azok nem igazak, akkor a következtetés sem az. NYILT logikai rendszerekben nincsenek alap dogmák.

Bejegyzés: Apologetika végső bukása logikailag

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2020.06.25. 11:59:07

A kérdésem, hogy mit kezd az ateizmus azokkal a problémákkal, amik túlmutatnak a tudomány hatókörén?

Szerintem nincs olyan dolog, ami túlmutathatna a tudomány és a tudományos módszertan hatókörén. Csak legfeljebb még nem lett feltárva. Ez nem jelenti azt, hogy "tudomány fan" lennék, eleve nyolc vallásom van, vallási portfólióm, másrészt az "Isten" problémakört is gyakorlatilag tudományos parajelenség kutatóként kezdtem el és memetika kutatóként fejeztem be, oldottam meg. Az ateizmus, mint ideológia teljesen felesleges tudományosan. Hiszen a racionalizmus és a scientizmus is kizárja a kitalált "Istenek" valóságosságát és azokat és egyházaikat a valláskritika kellő képen kritizálja és elítéli. A tudományfilozófia, meg kiveszi a logikai alapot alóluk.

Bejegyzés: Tudományon átszűrt “Isten"

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2020.06.25. 11:46:09

ez egy elég nagy probléma akkor, ha tényleg te szerkeszted a wiki szócikkeket, ugyanis a szubjektiv véleményedet (a.k.a. peer review nélkül) irod le és terjeszted. Dawkins a saját maga által felállitott skálán (1-7) ha jól emlékszem 6.9-nek mondja magát, ami teljesen egybeesik az ateizmus valódi jelentésével ("nem hiszem, de nem is kizárt").

Az azért eléggé vicces és az én álláspontomat támasztja alá, hogy pölö Dawkins 60-70% ateistának vallja magát, vagy csak 60-70% tudja elvetni mondjuk Darth Vader, vagy Hófehérke valóságosságát. :-)

Bejegyzés: Dawkins az Állat-TanÁsz

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2020.06.25. 11:44:43

Isteni téveszme könyve például alapjaiban egy főként a judeokereszténységgel szembeni valláskritikai könyv. Annak megfelelő is. (ateista bibliának és tudományfilozófiának is csapnivaló)

milyen fogalom ez egyáltalán ,hogy "ateista biblia"? Azt meg szerintem senki nem vonja kétségbe, hogy Dawkins ateista.

Én kétségbe vonom. Már csak azért is, mert gyerek korában sokáig meggyőződéses judeokeresztény volt. Ráadásuk önként és nem is szülői nyomásra. Másrészt a memetika, azaz az utánzástan egyik újkori meghatározó szereplője. Memetikailag meg "Isten " egy veszélyes mém, még szerinte is. Amit elkaphat bárki, akárcsak az influenza vírusát. Tehát az én kutatásaimban maga Dawkins is csak egy memetikailag megfertőzött ember. Kigyógyulhat az ateizmus mémből/vírusból. Maga az ateizmus az én kutatásaim szerint egy 'vallási'Mém. Amit a neve is jól mutat, de sok minden más is. ( Önző gén vs Önző mém )

Bejegyzés: Dawkins az Állat-TanÁsz

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2020.06.24. 01:04:05

utóirat: Már meg is van a logikai fejtágításom egyik várt memetikai hatása. Mit nem lehet olvasni siránkozást az egyik ilyen parasztvakító fb oldalon? ; "... a ....nyek ostobák, logikátlanok, akik minden észérvet mellőznek és lehetetlen velük értelmes vitát folytatni?"

Bejegyzés: Apologetika végső bukása logikailag

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2020.06.22. 10:14:48

"A mém olyan információs mintázat, amely a vírushoz hasonlóan viselkedik: betelepszik a hordozó idegrendszerébe és arra indítja a hordozót, hogy más idegrendszereket is megfertőzzön."

www.artpool.hu/MailArt/chrono/1994/Frauenfelder_hu.html

Bejegyzés: Memetika kisokos 1