Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Vágó István blöfföl?- Pókerarccal?

2007. november 27. - IGe

Vigyázni, mert Vágó István is átver! című blogbejegyzésemben hívtam fel a közvélemény figyelmét, az egykori és egy mostani szkeptikus szervezet önellentmondásaira. Ennek lényege, hogy mások ígéreteit kérik számon, bírósággal és hatóságokkal fenyegetőzve, miközben maguk is csak ígérgetnek és bizonyítani meg az ígéretüket eddig nem tudták. Ez pedig egyáltalán nem vall éles elmére, hanem inkább az ellenkezőjére. Agyeldobásra.

 
Ebből, az érthetőség miatt, aki nem olvasta még el az adott netes naplóbejegyzést, annak a lényeget megint ide írom; Vágó István ezzel már egyre nevetségesebbé, vagy aki így jobban érti sarlatánabbá vált. Miért is? Pont ugyanazért, amiért a szkeptikusok az általuk másik oldalnak vélt oldalt piszkálják. Felelőtlenül állítanak dolgokat, már több mint 10 éve, hogy a szerintük csalók ellen eljárást indítanak. Aztán hol is van egyetlenegy ilyen eljárás legalább? Mutassák meg, bizonyítsák, amit ígérnek. Vagy ne ígérgessenek és ne egy nem teljesített ígéretből csináljanak maguknak sajtóhírt és megjelenést, ingyen marketinget.

Tehát kedves Vágó István és Szkeptikus Társaság! Nekem jelenleg úgy tűnik, hogy Önök CSALÓK. Ha nem, akkor kérem bizonyítsanak. Bizonyítsák, be azt amit tíz éve ígérgetnek a hívőiknek!

Erre végül is az index egyik celeb fórumában kaptam a következő választ, amire itt a reagálásom is:

 


Vágó István   2007.10.30 11:52:06 © (971)
  Kedves Iván Gábor, nem szívesen válaszolok Önnek ezen a fórumon (sem), de annyira kitartóan támad, hogy felteszem a kezem: Ön nyert!
Alighanem az átverésről, csalásról más fogalmaink vannak, márpedig a fogalmak tisztázása nélkül nehéz az eszemecsere. Ha Ön engem egy kalap alá vesz Egelyvel, az auralátókkal, kézrátéttel gyógyítókkal, asztrológusokkal, stb. stb., akkor ezt én bármily igaztalannak tartom is, ne várjon tőlem cáfolatot – majd mások eldöntik, úgy van-e, ahogy mondja.
Abban viszont igaza van, hogy hosszú ideje az ezoterikusok elleni radikálisabb fellépést szorgalmazom, és ennek kétségtelenül nincs még kézzel fogható eredménye. Szívesen leírom itt, hogy miért.
Nos, nem vagyok jogilag képzett, akik viszont jártasak a bíróságok világában, figyelmeztettek, hogy a törvény erejére támaszkodó lépések korántsem annyira egyszerűek. El kell például dönteni, hogy polgári- vagy büntetőügy induljon-e. Az előbbi esetben egyáltalán nem biztos, hogy a bíróság tudományos megfontolások alapján dönt majd (Veér András például, tudomásom szerint, minden perét elvesztette a szcientológusokkal szemben!), és perveszteség esetén olyan költségeket zúdítanak a nyakunkba, melyeket a Szkeptikus Társaság nem tud vállalni. Ezért kerestem a nyilvánosság bevonásával jogvégzett embereket, fiatal, lelkes ügyvédeket, hogy ebben segítsenek nekünk, de nem találtunk ilyeneket. Ezennel itt is közzéteszem, hogy lehet nálunk (Szkeptikus Társaság) jelentkezni.
Büntetőügy esetén viszont a feljelentést követően - ha a feljelentés megalapozott - a rendőrség saját hatáskörében jár el, tehát az ügy nem marad tovább az ellenőrzésünk alatt, mert soha többet nem hívnak meg minket a tárgyalásra.
A fentiek miatt tehát stratégiát váltottunk: a Fogyasztóvédelmet próbáljuk rábírni arra, hogy lépjen fel hatósági jogkörben a csalók ellen. Alapelvem: ha egy mosópor-gyártót megbüntetnek azért, mert a termék nem tudja azt, amit a reklámja ígért, a céget megbüntetik. Miért ne lehetne ezt kiterjeszteni az ezoterikus termékekre ill. azok forgalmazójára is? Nos, a fogyasztóvédők egyelőre nem látják magukat illetékesnek, inkább átpasszolnak bennünket a Versenyhivatalhoz. Hát így állunk most.
Illetve van (lesz) fejlemény: Székesfehérváron nyilvános beszélgetés lesz az érintettekkel: http://www.szkeptikustarsasag.hu/konferencia
Ahol persze minden érkedlődőt szeretettel várunk.
Előzmény: Iván Gábor (965)

 

Iván Gábor   2007.10.30 14:09:14 © (994)
Kedves Vágó István!

A netes fórumokon modortalanság magázódni, így elnézést minden olvasótól, de igazodom Önhöz.

Az írja -szerintem inkább valahol olvasott pszichológiai trükköt rossz helyen és időben alkalmazva- hogy nyertem. Nekem ez azért fura, mert soha sem akartam legyőzni, csak meggyőzni. A meggyőzés és a kritika meg tudtommal az Ön által oly nagyra tartott szkepticizmus és a tudományos módszertan egyik legfontosabb eleme. Tehát tekintsük inkább úgy, hogy egy olyan kérdéskörben, amelyet már lassan egy évtizede nem jó módszertannal közelít meg, sikerült nekem is olyan érveket felsorolnom, ami remélten már jó, vagy jobb irányba tereli tetteit.

Az pedig, hogy nem szívesen, de még is válaszol valahol szerintem azt bizonyítja, hogy tévedett abban is, hogy a szkeptikus, para, Egyly kerék, valláskritikai témában személyem elhallgatható, kikerülhető, ignorálható.

Eddig bizonyos kérdéskörökben (tehát nem mindenben) tényleg egy kalap alá soroltam be azokkal, akiket ön "ellenfeleinek" vél. Ebben úgy gondolom, hogy igazam is van, volt. Eddig. Azért eddig, mert akár komolyan, akár nem, (ezt majd a tettei eldöntik, én most a komoly verzióra teszek nagyobb valószínűséget) de aki képes belátni és esetleg korrigálni is tévedéseit, az semmiképpen ne "egyenlő" számomra "Egely Györggyel". Bár erre Önnek is sok idő kellett és lehet, hogy Egely ideje még nem jött el. (ezért is kellene óvatosabban bánnia a másik oldallal)

Hraskó Gáborral (Szkeptikus Társaság egyik alelnöke) történt személyes beszélgetésünkkor elkezdtünk egy valamiféle együttmüködési megállapodást körvonalazni, de a tárgyalásaink, egyeztetéseink megakadtak. Ebben nagy szerepe volt, hogy az alapvetően segítő kritikáimra a Szkeptikusok blogjában a moderátori joggal rendelkezők simán eltűrték, sőt tűzeték azokat akik velem szemben érvek helyett személyeskedtek. Ha úgy gondolják, javaslom, hogy ezt az egyeztetési folyamatot és ne az eltávolodást folytassuk. Látok rá több megoldást is, hogy a céljainkat és a módszereinket nem feladva együtt tudjunk működni bizonyos kérdésekben.

Ja és azért is elismerésem, hogy a szkepticizmust és az ateizmust is nyíltan felvállalta, mint egyéniségének és a világnézetének a részét.

A szkeptikus konferenciára a "minden érdeklődőt szeretettel várunk" jelzését, magamra nézve nem tekintem érvényesnek, ezért nem is tervezek elmenni. Ha esetleg még is arra célzott óvatosan, hogy ott beszélgethetnénk személyesen, akkor azt kell írnom, hogy én szoktam mások, így az Ön hibáiból (Gyurcsók Józseffel történő közönségvitájára gondolok) is tanulni. Viszont annak ne látom semmi akadályát, hogy egy független helyszínen, mondjuk egy étteremben ebéd, vagy vacsora közben (max három szkeptikus oldali képviselővel, velem szemben) ezt megvitassuk.

Üdvözlettel:

Iván Gábor elemér -IGe

Előzmény: Vágó István (971)
Iván Gábor
2007-11-01 14:59:20 (#1056)
Kedves Vágó István!

Nekem címzett levelére adott válaszomban

"Viszont annak nem látom semmi akadályát, hogy egy független helyszínen, mondjuk egy étteremben ebéd, vagy vacsora közben (max három szkeptikus oldali képviselővel, velem szemben) ezt megvitassuk."

felejtse el az itteni moderációs csikicsuki viselkedése miatt. Ami egyértelművé teszi, hogy aki csak adni tudja a kritikákat, de állni nem. A tudományos módszertan legfontosabb eleme meg a kritikák állása. Ebben Ön és Hraskó Gábor is az én mércém szerint "megbukott." Ha a jövőben esetleg úgy alakul, hogy leülök valakikkel tárgyalni a Szkeptikus Társaság képviselői közül, azok nem lehetnek önök.

Ja és további hozzászólásaimmal és jelenlétemmel nem szándékozom több figyelmet terelni a nevét viselő topikba sem.

Üdvözlettel: Iván Gábor elemér - IGe
 


Vágó István és Hraskó Gábor az adott indexes fórumban folytatott további írásai és önellentmondásai mellett nem lehet tudni, hogy Vágó István most megint csak, mint eddig, csak blöffölt - pókerarccal- vagy tényleg komolyan gondolja, hogy saját példájával jár elől az anyagi érdekek miatt elkövetett csalások, mások átverése abbahagyása terén.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr48244664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DcsabaS 2007.12.13. 11:31:19

Nem ismerem a történet elejét, de IGe válasza oly annyira át van itatva fölényeskedő és értelmetlen _személyeskedéssel_, hogy nem csodálom, ha ilyen elapon a Szkeptikusoknak nincs kedvük vele még beszélgetni sem.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.12.14. 09:43:55

Iván Gábor 2007-11-01 14:59:20 (#1056)

Kedves Vágó István!

Nekem címzett levelére adott válaszomban

"Viszont annak nem látom semmi akadályát, hogy egy független helyszínen, mondjuk egy étteremben ebéd, vagy vacsora közben (max három szkeptikus oldali képviselővel, velem szemben) ezt megvitassuk."

felejtse el az itteni moderációs csikicsuki viselkedése miatt. Ami egyértelművé teszi, hogy aki csak adni tudja a kritikákat, de állni nem. A tudományos módszertan legfontosabb eleme meg a kritikák állása. Ebben Ön és Hraskó Gábor is az én mércém szerint "megbukott." Ha a jövőben esetleg úgy alakul, hogy leülök valakikkel tárgyalni a Szkeptikus Társaság képviselői közül, azok nem lehetnek önök.

Ja és további hozzászólásaimmal és jelenlétemmel nem szándékozom több figyelmet terelni a nevét viselő topikba sem.

Üdvözlettel: Iván Gábor elemér - IGe

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.09. 10:11:50

"HitetlenTamaska 2010.12.09. 09:16:42
Ket postomban is foglalkoztam a konvvel:
hitetlentamaska.blog.hirszerzo.hu/entry/20451

két post írása között kiolvastam Bárdos Vágóról szóló beszélgetős könyvét

Vágóval annyira azonos a világlátásom, hogy gyakorlatilag semmi érdekeset nem találtam benne, azon túl, hogy picit elfelejtkezett magáról: Önkritikát gyakorolt a nyelvmüvelős műsorával kapcsolatban, de aztán csak kijött belőle egészséges sznobizmusa, ha a műveletlen Balázsról van szó. Mindazonáltal tökéletesen megértem. Persze baromi hiú, de az is teljesen érthető."

comment.blog.hu/2010/12/08/vago_az_atv_re_megy#comment-form

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.09. 10:13:22

"Mister Gumpy 2010.12.09. 06:47:21
@potyus: A NOLTV-n volt vele egy 10 perces interjú, az alapján úgy tűnt, hogy sértődékeny, sunyi, és nem túl okos. Amit azért sajnáltam különösen, mert kőballib vagyok, tehát elvileg egyetérthettem volna vele, de nagyon kínos volt. "

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.09. 10:15:25

"Taligamajom 2010.12.08. 21:20:56
Vágó egy kétarcú ember. Az egyikben ő a kedves, intelligens értelmiségi, a másikban az inkvizitor állat, ha olyat lát amit nem ért... Jó példa volt erre Balázs átverése, ahol egy ezonyanya válaszolta meg sorra a kérdéseket. A szitu átverés, de a reagálás nagyon is valóságos volt: fröcsögés, lenézés, harag és persze tehetetlenség, mert a nő lépegetett előre. Ott már nem volt a kedvesen parolázó zseni álarca.
Az ilyen emberek a legveszélyesebbek, mert bár tudományosnak mondja magát, köze nincs a valódi világmegismerési szándékhoz és az ahhoz szükséges nyitottsághoz. Egy igazi középkori inkvitor...

Én annak idején a neten megkérdeztem tőle, hogy ha annyira fontos ez a szkeptikus baromság, miért a gyurcsók-féléket szedi elő? Miért nem megy olyan magasan kvalifikált orvosokhoz-kutatókhoz, akik évtizedek óta kutatják a témát, könyveket, publikációjat adtak ki (rengeteg ilyen van itthon is). Persze nem volt válasz. Valószinűleg azok az emberek lemosták volna, és nem lenne bulvár értéke. Csak a nála kisebbekkel erősködik, aki egy sulycsoport vele az elkerüli... "

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.09. 12:25:56

"ÁkiBáki 2010.12.09. 12:08:58
@sapiens: Érdekes egy műsor? A fő szkeptikus oda megy dolgozni, amit egy szekta hiszékeny tagjainak a lehúzásából gründoltak össze?
Persze a pénznek nincs szaga? "

MoxNox 2010.12.09. 12:47:58

Ritkán találkozni ekkorára fújt egoval mint a tied, IGe. Félelmetes.

Rigor 2011.09.28. 15:05:52

Nekem inkább az jön át, hogy IGE valójában megérti, és egyetért Vágóval, egyszerűen csak szándékosan provokál, (már a nyelvezet és a felvezetés is érezhetően tervezett stílusú) hogy megmozgassa kicsit az állóvizet, próbálja motiválni, ötletre serkenteni őket, hátha kitalálnak valamit.

Én magam is elszomorítónak érzem hogy olyan sarlatánságok, kuruzslás, és emberélet, egészség és vagyon elleni bűncselekmények nemhogy nem szankcionáltak, de még támadni sem lehet őket, sőt egyre jobban intézményesednek.

Egy haldokló, gyógyíthatatlan vagy megkeseredett betegeskedő ember reményéből, üzletet hasznot húznó, közben magát jótevőnek, a valódi segítséget nyújtókat meg gonosz pénzhajhász összeesküvőknek kikiáltó emberek morálisan (és szerintem büntetőjogilag is úgy kéne) is a posta előtt csekkel érkező kisnyugdíjjasokra gumikalapáccsal várakozó alja utonállóval vannak egys szinten.

Vastagbélrákosoknak aloe vera gélt gyógyulás "bizonyítékaival" árusító ügynök pl csalás és súlyos testi sértés vádjával simán. - ehhez képest még téged néznek rosszindulatúnak az ezobioöko táltos természetgyógász meg egyházas nyomással agymosott médián szocializálódott átlag emberek hogy jaj rosszat mondani! bántani a megtestesült "jóságot", "természet!" - micsoda ember!
süti beállítások módosítása