Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Ateizmus, P-DOX megfogalmazásban

2007. június 14. - IGe

Avagy minden hívőről bebizonyítható, hogy ateista és minden ateista hívő is egyben.

ige_bevallja_ateizmus.jpg


Az ateizmus azon nézetek összefoglaló neve, melyek elvetik az istenek létezését, vagy legalább is nem tartják azt valószínűnek. Az ateizmusnak két fő változata létezik; -A "gyenge ateizmus" egyszerűen az istenekben való hit hiánya. A gyenge ateisták szerint egyetlen istenség léte sem bizonyított, ezért nem indokolt a bennük való hit sem. -Az ''erős ateizmus'' az a meggyőződés, miszerint nem léteznek istenek. Az erős ateisták tehát bizonyítottnak érzik az istenek nemlétét.  Másként, egyes ateisták önvallomásával megfogalmazva, az ateizmus az emberi értelem és tudás egy picike része, ami sok egyéb mellett - a tudomány eszközeivel - képes a vallások kinyilatkoztatásait cáfolni.


Valami ilyesmi lenne a hivatalos megfogalmazás a legrövidebben, de tegyünk csak fel néhány lényeges kérdést; Hány Istenben is kell hinnie egy állítólagos istenhívőnek és hány Istent is kell tagadnia, vagy el nem fogadnia egy ateistának? -Mert Istenekből bizony bőven el van látva az emberiség. Becslésem szerint legalább tízezer fajta Isten létezik.- Elég egyet-egyet? Most mi van azzal, aki 456 Istent tagad és három Istenben hisz? Az most ateista, vagy teista? A válasz erre az szokott lenni, hogy az ateista egy Istent sem fogadhat el. Annak ellenére egyes ateistáknak van egy sajátságos Istenük. A Láthatatlan Rózsaszínű Egyszarvú.

Az ateizmust sokan tévesen az újkori kommunizmussal azonosítják, de ez valótlan, hiszen megjelenése legalább 2300-2500 éves akárcsak a kommunizmus eszményéé, amely elemeit egyes egyházak ma is alkalmazzák. Például a vagyonközösség egyházakban, apátságokban, zárdákban, kibucokban. (Egyes álláspontok szerint Jézus volt az első híres komcsi.) Az is tagadhatatlan, hogy sok közép amerikai országban úgy jött létre kommunista irányultságú átalakulás, hogy ott a forradalmi erők Jézust tekintették a szegények segítőjének. Tehát a kommunista társadalmi átalakulást ott teista alapok szőtték át. Az is elgondolkodtató, hogy a szélsőséges és diktatórikus kommunizmus legismertebb alakja Sztálin, Joszif Visszarionovics (1879-1953) életrajza szerint annyira vallásos volt eleinte, hogy eleve papi szemináriumba is járt. Álláspontom szerint Sztálin és a kommunista vezérek is éppolyan szép mesékkel és humánusnak és békésnek beállított dolgokkal manipuláltak, mint a biblia és a katolicizmus. Béketábor - szeretett hívei stb. Hogy miért? Szerintem azért, mert aki eleve diktatórikus hajlamokkal rendelkezik, az valami úton előbb, vagy utóbb keresi a kapcsolódást a vallási misztikumokkal is. Hiszen egy diktatúrát nem lehet csupán erőszakkal fenntartani, ahhoz olyan ideológiákra van szükség, ami által egyes emberek, a zagyvaságokkal a fejükben, önként és dalolva elfogadják a diktátort. Sztálin egyértelműen nagyon sok imádat vonást vitt át a vallásból adaptálva a szélsőséges kommunizmusra.

Önmagában az ateista eszme nem tartalmaz semmiféle egyeduralomra, vagy diktátori nézeteket elősegítő tant, ellentétben néhány vallás tanaival és tanításaival. Tehát ha voltak olyan újkori kommunista diktátorok, akik mellesleg még ateisták is voltak, legalább annyi, ha nem több olyan diktátort is fel lehet sorolni, akik mondjuk például mellesleg keresztények, vagy éppen katolikusok voltak. Az is egy tévedés, hogy csak a kommunizmus bukott meg Európában, mint állameszme. A keresztény-katolicizmus is megbukott és sokkal hamarabb. Az hogy léteznek keresztény-katolikus egyházak? Hát éppen úgy léteznek kommunista pártok is. Csak már éppen már nem kizárólagos hatalommal, az államigazgatással teljes mértékben összeforrva. Az ateizmus, nem bukott meg, hiszen mint világszemlélet, eszme jelenleg is igen meghatározó. Ha hazánkban az ateisták egy egyházba lennének tömörülve, akkor a ateista egyház lenne messze a legnagyobb egyház. Csak, hogy az ateizmusra nem nagyon jellemző, a szervezetbe való tömörülés.


Továbbá az is egy gyakori tévedés, hogy az ateizmus '''csak''' az Isten/istenek -Zeusz,Ré, Nagy Manitu, Allah, bibliai Isten- létezését tagadja, vagy '''csak''' az ilyen Isten/istenekkel közömbös. Éppen ugyan így jár el a mumus, tündér, vasorrú bába, lidérc, sátán, ördög és más hasonló lényekkel is. Az ateizmus, mint eszme, egyes egyházak, vallások általi támadása, sokak számára érthetetlen hiszen, léteznek ateista jellegű világvallások is. Sokan ide sorolják a buddhizmust és a taoizmust is. Akár csak a vallások, az ateizmus, az azt vállaló ember számára egy világnézet, egy rendező elv.


Egyes ateisták saját bevallásuk szerint a logikára, az emberi tudásra, a racionalitásra, a gondolkodásra és a humánumra építik értékrendjüket.


Az ateizmusnak számos válfaja ismert és lehet, hogy szokatlan, de vannak olyan ágai, amelyek a vallássá szerveződtek és vannak olyanok is, amelyek egyházzá. Ateista-humanista egyházak fellelhetőek a skandináv országokban és Magyarországon is van egy ilyen elkezdett szerveződés, a szincerus ateisták . Nagyon érdekes a hozzá kapcsolódó " Igaz Ember " elnevezésű, erkölcsi tanok rendszere is. A szincerus ateisták nem tagadják egyik Isten létét sem, csak egyszerűen istentelenek. Világnézetük és tiszteletük alapja a jóakaratú, szabad ember, azaz az '''igaz ember'''. Egyik fő céljuk a tudatosítani a köztudatban, hogy az ateistáknak is van hitük, saját erkölcsrendszerük.


A szincerus ateisták alapszabálya rögzíti, hogy "(2) A Szincerus Ateisták kérheti az illetékes bíróságtól az egyesület átminősítését szövetséggé vagy egyházzá." -ami minden bizonnyal az egyik céljuk és az egyesületi tagozódás, csak egy átmeneti állapot. A sincerus ateisták honlapjára számos link mutat főként vallási besorolásokból.

Legyen itt végezetül egy kis humoros logikai levezetés:

Egyébként is. Gondolj csak bele; Hivők nincsenek, mert ők is hitetlenek lényegében. Mert a hívő hisz a világ mondjuk legalább 10.000 hiedelme, vallása, világfilozófiája, mítosza, Istene közül jellemzően 1-ben és nem hisz jellemzően a többi 9.999-ben. A többi Istent is tagadja, a sajátján kívül. A többi Istennel szemben ateista. Mi ez ha nem hitetlenség???? - Az ateista is pont ezt teszi. - Hisz az ateizmus világfilozófiájában (esetleg azt hiszi, hogy tudja) és nem hisz a többi 9.999 hitbéli dologban. Sőt az ateistáknak is van Istenük, amit így hívnak: Láthatatlan Rózsaszínű Egyszarvú. Lásd a ateizmus.freeweb.hu. Tehát hibás logikai és gondolatbeli álláspont az ateistákat hívőknek tekinteni, olyan alapon, hogy ők abban hisznek, hogy nincs Isten, mert inkább a hívőket kell hitetlennek tartanunk, hiszen a "nem hit" többszörösen nagyobb a hitrendszerükben kb. 9.999 aránylik az egyhez. Azt azért még fontosnak tartom megemlíteni, hogy vannak még nagyon is jelentős számban olyan emberek, akik közömbösek bármiféle ideológia, vallás iránt, illetve vannak pédoxosok is.

Az ateizmussal azonosított, vagy nagyon közeli eszmék:

szabadgondolkodó - olyan személy, aki a dolgokról való véleményét a hagyománytól, tekintélytől és különböző dogmáktól függetlenül, elfogulatlanul alakítja ki.

agnoszticizmus - a dolgok végső eredetét valamiért nem ismerjük és nem is ismerhetjük meg.

materializmus - a világunk anyagi eredetü a természet törvényei érvényesülnek, nem teremtett, nincsenek természetfeletti lények.

szkepticizmus - mindent több irányból meg kell vizsgálni, próbára tenni, nem szabad semmit sem csak úgy elhinni.

racionalizmus - az emberi ész tekintélye, istenektől nem függő megismerési képesség

darwinizmus -a földi élet élet saját szerveződései és törvényei szerint fejlődött, anyagi és nem természetfeletti alapokon.

humanizmus - az emberi élet elsődleges tisztelete. Az ember az első és nem Isten/istenek.

antiklerikalizmus - az egyházi és vallási szerveződés teljes elutasítása

Ateista filozófusok, tudósok, hírességek:

* Buddha [Siddhartha Gautama] a buddhizmus alapítója (i.e. 563-483?)
* Diagorasz (i.e. V. század)
* Giordano Bruno olasz filozófus (1548-1600)
* John Locke filozófus (1632-1704)
* David Hume filozófus (1711-1776)
* Karl Marx filozófus (1818-1883)
* Sigmund Freud pszichiáter, gondolkodó (1856-1939)
* Marie Curie [Maria Sklodowska-Curie] kétszeres Nobel-díjas természettudós (1867-1934)
* Aldous Huxley író (1894-1963)
* Isaac Asimov író (1920-1992)
* Carl Sagan csillagász (1934-1996)
* Woody Allen rendezo, színész, író (1935- )
* Thomas Alva Edison (1847-1931) - amerikai feltaláló
* Bill Gates (1955-) - amerikai üzletember és vállalatalapító Microsoft


Ateista gondolkodók

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr9798390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.14. 09:38:01

Érdekességként megemlíthetem, hogy a magyar Wikipédián a tudomány és az ateizmus szócikket is én indítottam:

hu.wikipedia.org/wiki/Ateizmus

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.16. 10:41:08

A mai napon egy rakás hasonló témájú cikket ajánl a blog.hu.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.14. 10:41:23

@holist:
Nem általánosítanék mert voltak értelmes vallások is és nem mindegyik épít elmebajra. A magyarság régi természetimádó vallásai, amelyek a források, tiszta víz, fény, nap életfa, kerecseny sólyom, szarvas tiszteletére tanított, ma is aktuális, értelmes és logikus. Hiszen a természettel harmóniában élő ember lenne a jövőképünk. Mai még élő vallások közzül a druidizmus, de inkább a sintóhoz hasonlíthatott. Ezt a vallásunkat néhány elmeháborodott kiirtotta és az emlékét is szinte eltörölte.

Mert hogy is alakult ki a zsidó-keresztény vallás??? Nagyon sokan bátran és emberbaráti szeretetből kifolyólag le merjük írni:

A bibliai Isten, akármilyen megdöbbentő és sokkoló, sajnos csak néhány ókori skizofrén, paranoiás vagy súlyosan lelki beteg ember víziójából, halucionációjából alakult ki. Akkor még nem ismerték ezeket a betegségeket és másnak tartották, mint manapság. Thomas Szász magyar származású amerikai pszichiáter írta: Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy. Freud a modernkori pszichológia és pszichiátria atyja meg kollektív neurózisnak tartotta a vallást. A mai agykutatás már meglelte az agy vallási, vagy Isten központját, amelyet ha egy ateista embernél ingerelnek, akkor elmosódik a tér és idő érzéke és eufórikus boldogság tölti el.

w.blog.hu/2010/12/13/a_meggyozodesem_kinyilvanitasa_serto#comment-form
süti beállítások módosítása