Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Nagy Bandó: András könyve - Fordított Teremtés

2007. október 19. - IGe

Egy humorista komoly könyve. Túl komolyan is fogta fel ezt az egészet.

andras_konyve.jpg
Egy humorista olyan könyve, amelyben nem tud humorizálni.Sok olyan dologra rávilágit, amelyet már sokan tudnak, de sokkal jobb lenne, ha még többen tudnának. A vallásossság, a pápaság, a Római Katolikus egyház kegyetlenségeit és önellentmondásait, nagyon emberien emeli ki és közben megosztja velünk belső utkereséseit is. A könyvben nem egy p-dox elvvel találkozhatunk.


Idézetek a könyvből:
-belső címlap:"(Kozkázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el ezt az írást, vagy keresse meg kezelőorvosát, gyógyszerészét)"

10. oldal: " Az egyhangúság lehangol. A sokféleség felvillanyoz. Sem hadseregben, sem pártban, sem vallási közösségben nem érzem jól magam. Minden közösség az én feladásáról, és a csoport elveinek, eszméinek, törvényeinek és szokásainak felvételéről és elfogadásáról szól, mely ellen minden porcikám tiltakozik."

16.oldal: "Hittelek és lettél. Fantáziám szült, hogy legyél nekem. Megteremtettelek." tehát Nagy Bandó saját Istent teremtett magának.

27. oldal: "A szűzi fogantatásról és a József álmában megjelenő angyalról szóló meséket nem nekem írták. A tetteiről szóló meséket ugyancsak kételkedve olvasom, mert egyrészt átlépik a hihetőség határát, másrészt ezek épp úgy nem fontosak számomra, mint az, hogy pájeszos zsidó volt-e vagy pediglen egy szép európai arcú, szőke hajú fiatalember"

28.oldal: "Más Istenben hinni és más elhinni a meséket"

31. oldal: "Hihetünk a csodákban, de attól még a csodák nem válnak valósággá"

36. oldal:" Nietse is: Senkinek sem áll a szabadságában az, hogy keresztény legyen: Azt embert nem >> téritik<< keresztény hitre - egyszerűen eléggé betegnek kell hozzá lenie."

38. oldal: " a Biblia az erőszak eszközévé vált"

39. oldal: " Miért kellet évszázadokat elherdálva hátráltatni a tudományos fejlődést, hazúgságba kényszerítve az embert, Isten fiát? Hol tartana ma a világ, ha nem fojtják bele a szót a gondolkodókba, ha nem küldik máglyára a tudósokat? "

50. oldal: " Istent a világba született ember teremtette."

51. oldal: " A vallási és hitbéli különbözőségek több háborút eredményeztek, mint bármi más."

52. oldal: " Istent mi teremtettük, szabályait mi írtuk le, és törvényeit mi alkottuk meg."

53. oldal: " Ha Istent virtuális "lényként" tartjuk számon, akkor ő a mi képzeletünk szülötte, tehát ha nincs, aki elképzeli, akkor ő sincs."

66. oldal: " Istent az emberi képzelet szülte, hozta világra. Teremtette."

67.oldal: " A vallást talán, de a hitet ne dajkamesékre építsük."

68. o.:"...másrészt az emberiség háborúinak nagyobbik részét vagy vallások zászlói alatt vívták, vagy vallási vezetők áldásával."

69. o.. "Ne felejtse el, amit most mondok: a Hit az erőszakkal egyenlő, bármilyen tipusú hitről is legyen szó, vallási, politikai, vagy szurkolói. Minden háború mögött van egy Hit-ember, aki elsőként lőtt."

70. oldal: "Ha a háborúkat területszerzés miatt vivták, Istent mindig a területét védő nép mellé állították..... Megválaszolatlan azonban a keresztes háborúk idején kialakult helyzet. Ki oldalán állt Isten? A keresztes lovagokén, akik népek ellen vonultak Isten zászlói alatt, vagy a szuverinátusukért küzdő, népüket és területüket védelmező megtámodattakén? Nietzsche tömören fogalmaz: A keresztes hadjáratok - magasabb szinten üzött kalózkodás, semmi több."

72. oldal: " Az egyház és a papság módszerei és eredményessége semmiben sem maradt el a sztálinista és hitlerista hóhérlegények kínzókamráinak leleményes teljesítménye mögött."

73. oldal: " Elgondolkoztató mondat, hogy a bírák a vádlott vagyonát a maguk javára elkobozhatták, s némiegészítésre szorul, hiszen abból részesedett a spanyol király is. Tehát minél több embert sikerült a vádlottak padjára vonni, a szokásban lévő teljes vagyonelkobzás okán, annál nagyobb bevétel ütötte az inkvizítorok markát"

74.oldal: " Vádlottról beszél a kézikönyv, vád nélkül. Az inkvizició éppúgy nem ismerte a vádat, mint a sztálinista vagy hitlerista "biráskodás"..."

88.oldal: " tetteinkért magunk felelünk. A lelkiismeretünk előtt kell rendben lennünk."

90.oldal: "Ha azt mondja. Higgy nékem, mert különben megégetlek! nem más, mint közönséges gyilkos."

96. oldal: "Istent az ember élteti. Isten az emberben él."

106. oldal: "Az ateisták agyával pláne nem tudok gondolkodni... Istent tagadni éppen úgy ostobaság, mint Teremtőnek képzelni."

110. oldal: " Miért fontos számára, hogy benne, az Egyetlen Istenben higgyen mindenki? Ha ő valóban egyetlen, miért hagyta, hogy (számtalan vérrontást előidézve) más istenekben higgyenek az ő teremtményei? "

110.oldal: "A vallás népeket tett egymás ellenségeivé, országokat fordított egymással szembe. A közösségivé tett hit, a vallás fanatizálta az embert. A fanatikusok mindenki másnál többet ártottak az emberiségnek. Így válhatott a széthúzás alapjává az összetartó hit."
A további vallási kritikái is nagyon nyersen őszinték. Szerintem, akit érdekel olvassa, akit meg nem az ne olvassa.


Vitafórum a könyről amikor megjelent

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr82201058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása