Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

A Magyar Ateista Egyház tagtoborzásba kezdett

2009. január 18. - IGe

Egyházi formában a törvényeink szerint már akár két ember is jogosult a tanokat hirdetni, de az állami előnyök kihasználásához, a hivatalos bejegyzés is szükségeltetik, minimum 100 fővel. (ezen cikk a valláskritika.virtus.hu oldalán is olvasható)

Richard Dawkins.jpg

Richard Dawkins az egyik leghíresebb békés és humánus ateista

Ezen hír, egy erre a cikkre utaló hivatkozással bármilyen szabad formában átvehető


Több eddigi sikertelen próbálkozás után, ismét egy ateista egyház alapításába kezdtek hazánkban. A régebbi kezdeményezésekről én magam is írtam cikkeket, de Czakó Gábor is jelentetett meg publikációkat a Népszabadságban. A régebbi ilyen jellegü kezdeményezések, a kezdeti nagy lelkesedés után átváltott egyesületi formába. Így hazánkban mára már több, legalább három ateista egyesület is működik, de a hivatalosan bejegyzett egyházi formát eddig még nem sikerült végigvinni egyik ilyen csoportnak sem.

A hírről egy nekem írt magánlevélben értesültem, amelyet lerövídített és a lényeget kiemelő formában mellékelten csatolok:

Kedves Cikkíró!

Egy ideje olvasgatom blogját, és örömömre szolgál látni, hogy vannak még olyan emberek hazánkban, akik képesek a posztfedualista gondolatvírusokat a helyükön kezelve, modern emberként gondolkodni. Legutóbbi írásából merítve úgy döntöttem - döntöttünk, hogy ne csak elképzelés maradjon mindez: cselekedjünk! Elkezdtük megszervezni a Magyar Ateista Egyházat. Első célünk a megfelelő mennyiségű "hívő" összegyűjtése, hogy hivatalosan is bejegyezhessük a szervezetet....

üdvözlettel,..          facebook oldalunk címe:

http://www.facebook.com/group.php?gid=44124222204

 

Kapcsolódó cikkek:

  1. Szincerus ateizmus. - Mi is az?
  2. Ateista gondolkodók
  3. Ateista társadalmi szervezetek. Szalonképtelen a MAHAT.
  4. Magyar Humanisták és Ateisták Társaságának rádióriportja
  5. Ateista társadalmi szervezetek. Egyből három. Mahat - Matt - Vioalizmus:
  6. Ateista egyházak Magyarországon ?
  7. Ateizmus P-DOX megfogalmazásban
  8. Szervezkednek az ateisták NOL cikk
  9. Ateisták Egyháza? NOL cikk

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr91885477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.04.26. 18:29:44

agy.hupont.hu/1/agy-tudasba-vetett-hit

A TUDÁSBA VETETT HIT

A látható univerzum általunk ismert természeti törvényei azt bizonyítják, hogy egy kezdeti állapotból indultunk el és jelenlegi univerzumunknak lesz egy vége, valamilyen formában pusztulása. Ezen belül a föld és mi emberek csak egy sokkal rövedebb időszakot kaptunk. Az egész folyamat értelmetlennek látszik. Egy halálraítélt univerzumban, a halálraítélt emberiség.

Az elemi részecskék, hullámok, energiák és erőterek a jelenleg ismert univerzum születését, kialakulását követően egy fejlődési folyamaton mentek át. A kezdetektől léteztek valamilyen formában, de fokozatosan kialakítotak újabb és újabb struktúrákat, egyre magasabb szerkezeti és szervezeti egységeket. A kezdeti állapot után, a legegyszerűbb atomok megjelenésén át, a napok kialakulásával majd pusztulásával stb., létrejöhettek azok a bonyolultabb és összetettebb atomok, amelyek bolygókat, így a földünket és minket embereket alkotnak. Ezt az univerzumi evolúciót a természeti törvények befolyásolják, de mint minden evolúciónak, a fejlődés általi alkalmaszkodás mellett, ennek is az önfenntartás, az újjászületés megteremtése és a végső pusztulás elkerülése a mozgató ereje. Ez a fejlődés teremtette meg az univerzum jelenleg ismert legfejlettebb struktúráját, az AGY-at, amely a fejlődés csúcsán álló embernél egy minőségileg új jelenséget eredményezet az emberiség kollektív TUDÁSÁT. Ennek, az evolúció által kialakult tudásnak a további közös fejlesztése teremtheti meg azt a jövőbeli képességet, lehetőséget, amely megmentheti az emberiséget.

Csak egy széleskörüen felvilágosult közösség lehet biztos alapja annak a közegnek, amelyből nagy tudású személyek kiemelkednek, majd szellemi értékükkel gazdagítják, segítik embertársaikat. Megfelelő tudással rendelkező társadalom képes felismerni és elismerni, valamint hajlandó támogatni tudósait. Ezért hisszük, hogy jövőnk az emberiség kollektív tudásának fejlödésétől függ. A történelem pedig számtalanszor bebizonyította már, hogy felvilágosult emberek a társadalmat a demokrácia írányába vitték. Tehát jövőnket csak egy demokratikus, tudásalapú közösség biztosíthatja.

Célunk, hogy tagjainknak, hittársainknak és támogatóinknak, az alapelveinknek megfelelően, minél szélesebb körű és magasabb szintű tudást biztosítsunk. Követőinken keresztül pedig nyilvánvalóvá kell tenni, hogy az univerzum legcsodálatosabb teremtményét, tudásunkat nem használhatjuk egymás leigázására, kizsákmányolására, természeti kincseink kirablására. Jövőnket nem bízhatjuk több száz éve, néhágy személy vagy kisebb csoport által kreált, majd az aktuális hatalmi és gazdasági érdekek szerint módosítgatott nézetekre, mert ez az irány mindig is zsákutca volt és az is marad. Kizárólag az emberiség tudásába bízhatunk, mert nincs más út, se rövid, se hosszútávon, és ezen az úton alapelveink szerint szeretnénk haladni.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.04.26. 18:30:31

AGY alapelvei

(Az alapelveket gondolkodó emberek készítették és tették közzé mások okulására.)

5 alapelvünk hittársaink részére:

Mindig igyekezz valami újat tanulni. Ennek során mindent ellenőrizz, mindig vesd össze elképzeléseidet a tényekkel, és ha nem felel meg nekik, még a legkedvesebb vélekedésedet is légy kész elvetni.

Mindenre kérdezz rá.

Saját értelmed és tapasztalataid alapján próbálj véleményt formálni, ne hagyd, hogy mások vakon vezessenek.

Tanísd meg gyermekeidet gondolkodni, tapasztalatokat értékelni, értelmezni és veled ellenkezni.

Segíts és támogass másokat, hogy tudásukat a fentiek szerint bővíthassék.

5 viselkedési elvárásunk tagjainkkal szemben:

Ne tégy olyat másokkal, amit nem szeretnél, hogy ők tegyenek veled.

Mindenben törekedj arra, hogy ne okozz kárt.

Örömmel és csodálattal éld az életed, és hagyd, hogy mások is így éljék.

Ne hunyj szemet a gonoszság, a tudatlanságba tartás vagy megtévesztés felett, és ne vonakodj igazságot szolgáltatni, de mindig állj készen megbocsátani az arra érdemesnek.

Tiszteld a demokráciát ,és ne engedd mások diszkriminációját, faj vagy fajta szerinti elnyomását.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.04.26. 18:31:05

AGY hitgyakorlás módja:

A hittársak, érdeklődés, szimpátia és földrajzi elhelyezkedés alapján hoznak létra csoportokat, amelyekben személyesen vagy az interneten tarják a kapcsolatot egymással és a gyülekezettel. A hittársak egyénileg vagy csoportokban az alapelveink szerint és a gyülekezet irányítóinak útmutatásai segítségével fejlesztik tudásukat, megerősítve hitüket az emberiség, az univerzum megismerése, megértése és a szerzett ismeretek demokratikus, ésszerű felhasználása érdekében.

Egyházunk szakítani akar más vallások sokszor a kirekesztést szolgáló, és a hit lényegét nem érintő, tulajdonlási gyakorlatával, ezért nem törekszik saját tulajdonába lévő értéktárgyak felhalmozására. A hitgyakorlásra ezért az évszázadok óta bevált, illetve az új kor vívmányait használja. Többek között a felvilágosult felsőfokú tanitézményeket, tudományos műhelyeket, kútatási központokat, könytárakat és az internetet. Ezeket vagy hiveink saját erőből tartják fenn, mint például az internetet, vagy bérleti díjat fizetünk érte, illetve felhatalmazzuk a kormányt, hogy adónkból működtesse . Egyben lehetőséget is biztosítunk, arra, hogy más vallás hivei szabadon, velünk együtt gyakorolhassák hitünket.

Elérhetőség: ateistagyulekezet@gmail.com

Aki eddig elolvasta a leirtakat az felismerheti, hogy célunk az atesita világnézetű személyek számára egy elfogadható "hitvallás" megfogalmazása, amellyel lehetőséget szeretnénk biztosítani az ateista egyház megalapításához. Az ateista nézetek sem egységesek, de valamennyi lényeges irányára jellemző a felvilágosodás, a tudás. Történelmi tapasztalatok alapján pedig kijelenthető, hogy az ateista emberek tudásának növekedésével arányosan a demokrácia iránti igény is növekedett. Tehát a jövőnk a tudásalapú demokrácia.

Nem többet, csak annyi jogot szeretnek, mint bármelyik más vallás tagjai. Ha már újra összekeveredik az egyház és az ország- ateistákkal együtt-irányítása.

Van egy kész müködési szabályzat is, ami a hivatalos bejegyzés feltétele. Akit érdkelne az AGY megszervezése stb., kérem írjon.

Társoldal: FACEBOOK: atesta egyház

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.04.26. 18:32:12

ATEISTA GYÜLEKEZET
A .... teista................ Vagy Ateista Egyház, de lehet simán Ateisták, akik GY... ülekezet.................világnézetének másképpen, vallásának, hitének alapja a tudásba ( AGY ) vetett hit.

UPK 2011.09.02. 20:42:43

Akit erdekel> "Az ateizmus jövőbeli arca"
süti beállítások módosítása