Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Ateisták teisták agyának Isten tartalma?

2018. november 07. - IGe

Ez egy elképzelt és jellemző, de értelmesebb fajta írásbeli vita az internet valamelyik bugyrából. Vannak valóságból átemelt részletei, de nem érdemes keresni és összehasonlítani, mert általam szerkesztésre kerültek. Sőt még ha úgy adódik, tovább is fogom szerkeszteni, pontosítani. Ez amolyan Galileo Galilei: Párbeszédek stílusú rávezető - agytorna - irodalmi jelleggel keletkezett.

Hívő: Krisztusban kedves testvéreim! Az  Úr világosítsa meg elméteket! Vannak teisták, vagyis úgynevezett istenhívők és vannak ateisták, azaz istentagadók. Az istenhívőknek nincs szükség bizonyítékra, hiszen néhány száz agysejt által képezett hálózatban az istenkép és ahhoz tartozó egyéb elemek tartósan rögzített állapotban vannak. Az istentagadóknak nincs szükség bizonyítékra, mert vagy ki sem alakult, vagy átíródott az néhány száz agysejt által képezett hálózat, amelyben az istenképet és ahhoz tartozó egyéb elemeket tartalmazta.

Ateista: Szóval MRI-vel igazolták az isten hívők agyának az elváltozását? Nahát erről nem is tudtam, ez nagyszerű előrelépés! Esetleg van forrásod hozzá?

Közömbös: 1. MRI-ről szó sem volt (mert azzal gondolat nem mutatható ki). 2. az agy nem változik el 3. az agysejtek összeköttetései (szynapszisok) változnak 4. az összeköttetések "tartalma" nem olvasható ki 5. forrásként bármely agyműködéssel foglalkozó könyvet, vagy tankönyvet ajánlhatom.

Istentudó: Közömbös! Keress rá a googléban angol nyelven az "Isten az agyban" vagy hasonlóra és lelsz egy rakás kísérletet. MRI-set is. Sőt ami szintén engem erősít meg, az ateisták agyában is van, vagy akinek nincs, inger hatására kiváltható a vallásos érzület.

Ateista: Akkor most mi az igazság? Van, vagy nincs MRI-s bizonyíték?

Istentudó: Ateista! Van. Pölö itt: Our Brains are Wired for Belief egy képet is adok hozzá:

isten_az_agyaban_mri.jpg

Istentudó: Közömbös! Húúúúúú de csuszamlósan fogalmazol. Nem szép dolog!!! A vallási érzület/vallás érzés mutatható ki sok módon, többek közt MRI-vel is az emberi agyban. Ezt nevezik sokan "Isten" érzésnek, de valójában az tényleg nem az, csak ez egy marketingfogás sokaknak. Hiszen Isten tudományosan csak egy gyűjtőfogalom és azon belül egy kényszerképzet. Kicsit hasonlít ez az érzés, ahhoz, akik elmesélik a kábszeres élményeiket. Idő és tér kitárul, elvész. Feloldódás. Teljes szeretet, boldogság. stb. Sok MRI vizsgálat folyt buddhista szerzetesekkel is, akiknek ugyebár nincs "Istenük", de van vallásos érzületük. Ilyet sok ateistánál is ki lehet mutatni. A kimutatás módja viszont valóban hasonló, mint amit már igyekeztél pontosabban leírni.

Ateista: Istentudó! Nézem az általad hivatkozott képet. A meditációnak mi köze van Istenhez? Én is szoktam meditálni, mégsem vagyok istenhívő.

Istentudó: Ateista! Ugyanaz a válaszom neked, amit Közömbösnek az előbb leírtam.

Istentudó: Az "Isten" az agyban, helyesebben viszont vallási érzelem az agyban téma, ami megvan egyes, ingerlés hatására előidézhető ateistákban is, kényes téma. Hasonlóan az, mint a magukat "zsidó"-nak vallók (vallás/nép nemzeti származás kutyulása) genetikai DNS vizsgálata. Így tehát nagyon próbálják propagandával és ál-kutatási eredményekkel mindkét témában a továbbhaladást megakadályozni és az eddigi egyértelmű eredményeket cáfolni.

Ateista: Minél többet olvasok a témában, annál inkább olyan érzésem van, hogy isten létezésének legfőbb "bizonyítékai" haloperidollal kezelhetőek! 

Istentudó: Ateista! Értem a félig igaz, félig humoros állításodat. Bár az igaz, hogy keresgélnem kellett miatta a googléban. Tettem is egy értelmező linket és képet a szó mögé itt az írásodban. - Kicsit tovább elemzem a tudományos Isten meghatározáson: Isten = gyűjtőfogalom ; - ez tény, nincs rá hatással 1. emberek által teremtett fő mítoszlények; ez is tény, erre sincs hatással 2. egy kényszerképzet; - na itt helytálló lehet a kezelés (rész területeken)

Ateista: Hívő! Nincs semmitek, csak a VAK hit! 

Istentudó: Ateista! Nincs teljesen igazad Hívővel kapcsolatosan. A vallás sokak számára, még ha tudják is, hogy nem igaz, egy túlélő kulturális, vagy kulturálatlansági készlet. A társadalmunkban és más társadalmakban is alapvetően rengeteg hazugság és megvezetés, manipuláció van. Sokszor csak az elől menekül valaki a vallásba. Másik szempontból meg esetleg azért menekül bele, mert csak így tud érvényesülni. Úgy tud életben maradni. Kényszer hatása, de ez egyben a darwini-természetes kiválasztódás és alkalmazkodás törvénye hatására teszi. Nézd meg ezt a képet és a költői túlzáson kívül, sajnos alapvetően igaz. Sokkal igazabb, mint hamisabb. Na ebből való menekülés miatt is válhat valaki vallásossá.

semmi_sem_az_ami.jpg

Ateista: Csakhogy Isten létezését eddig SENKINEK sem sikerült bebizonyítani! 

Istentudó: Ateista! Amit most állítasz az inkább egy tévhit, mint a valóság. Egészen pontosan már múlt idő. Mert már megtörtént. Egy logikusan és tudományosan meghatározott Isten létezése tudományos tény. Nem Isten létezésével volt a gond eddig sem, hanem a tudományos meghatározásával. Hiszen azt sem tudták mi van, vagy mi nincs. Továbbá nem az a fő probléma, hogy nincs Isten, hanem az ellenkezője, hogy túl sok van. Túl sok Istent teremtettek eddig az emberek.

Ateista: Istentudó! Az nem baj, hogy túl sok Istent "teremtettek" eddig az emberek. A gond ott kezdődik, hogy ezeknek a "teremtett" lényeknek a létezését el is hiszik az emberek. És nem, nem létezik valami attól, hogy leírták, hogy van olyan. Rengeteg szuperhőst is teremtett az emberiség, mindnek hiszel a létezésében? A tudományos bizonyítékok pedig hol vannak? Lemaradtam valamiről? 

Istentudó: Ateista! A "LÉTEZÉS" fogalommal bánsz hívő módjára. Vagy metafizikusan. Ha valami például elmebetegség és van neve is, pölö Klausztrofóbia; -Akkor mivel nincs ilyen valós személy, szerinted nem is létezik? -Mivel ez a benne szenvedő embernek csak egy érzés, nem is létezik? - Hülyék az orvosok, akik szerint a Klausztrofóbia mint betegség létezése objektív tudományos tény?

Istentudó: Az a fő gond még, hogy a legtöbb ateista és sajnos közömbösnek látszó ember is látens bibliai istenhívő. Tehát föl sem tételezi, hogy lehetne-e más "Isten"-t is meghatározni, bizonyítani, vagy tagadni, mint amit a judeokeresztény bibliában leírnak és elme fertőzésként/kényszerképzetként magában hordoz. Így tehát nem egy értelmes és tudományos "Isten" meghatározás alapján követelőzik,  mint egy toporzékoló kisgyerek bizonyíték után, hanem egy hülyeség bizonyítását várja. Hááááát itt nem a meggyőzés a tudományos módszer, hanem a gyógyítás.

Ateista: Istentudó! Hát ezzel rátrafáltál. Mert szerintem klausztrofóbia sem létezik, mint valós valami. Klausztrofóbia mint gyűjtőfogalom létezik. És klausztrofóbiás ember létezik, akire igaz ez a gyűjtőfogalom. De maga a klausztrofóbia nem létezik, csupán egy rendellenes működés elnevezése. Ugyanúgy, mint ahogy félelem sem létezik, olyan élőlény létezik, aki fél! Ilyen szempontból érted a dolgokat, akkor még igazat is adok neked: Isten létezését is elfogadom, mint kitalált fogalom létezését. Batman "létezését" is elfogadom ebből a szemszögből vizsgálva, hiszen emberek kitaláltak egy ilyen "lényt" is. De azt az egyet elárulhatnád, hogy ha szerinted is csak az agyadban (és más emberek agyában) létezik Isten, mert valós megnyilvánulása nincsen, akkor hogyan teremtette meg a világot és benne téged is? A te valós megnyilvánulásod nélkül Isten ezek szerint nem is létezik?

Istentudó: Ateista! Semmi gond. Hívő vagy. Hibás a saját ateista besorolásod. Gondolom akkor Lenin sem létezik? Hiszen már halott? Vagy azért a múmiája elfogadható még is létezésként?

lenin_mumia.jpg

Ateista: Istenhívő! Szigorúan nézve Lenin sem létezik, "csak" létezett! Igazából Lenin létezik kijelentés helytelen, azért nem foglalkozik ezzel senki, mert teljesen egyértelmű, hogy a múltban létezése a felvetés. Mondhatnánk rossz szóhasználatnak. Ezzel mégis mit akarsz mondani/bizonyítani/felvetni? 

Istentudó: Ateista! Csak arra próbállak meg rávezetni, hogy a létezésnek nem csak formája, de ideje is van. Amint látom te már be is tettél valamit múlt időbe. Elárulom még ezeken kívül helye/környezete is van. Nagyon kevered a "létezés", a "valóság", és az "élő személy" fogalmakat. Valaminek nem szükséges sem "élő személy"-nek, sem valóságosnak lennie, ahhoz hogy létezhessen. Illetve annyira kell valóságosnak lennie, hogy megfeleljen a róla alkotott definíciónak, meghatározásnak. Alap tudományfilozófia tétel, hogy minden létezik valamilyen formában, amiről már tudomásunk van.

Istentudó: Ateista! Ezt is írtad: "Klausztrofóbia mint gyűjtőfogalom létezik." - Áruld már el, akkor mi értelme van tagadni, Istent mint gyűjtőfogalmat, tehát a tudományos Isten meghatározás első felét?

Ateista: Istentudó! Az előbb mondtam, hogy Isten-t mint gyűjtőfogalmat, nem tagadom! Persze hogy létezik, száz ezer oldalszám regélnek egy kitalált Isten nevű valaminek a létezéséről. Legalább annyira létezik, mint Batman, Szuperman és Pókember! 

Istentudó: Ateista! Még egyszer emlékeztetlek, ezt írtad; "Klausztrofóbia mint gyűjtőfogalom létezik."-Akkor most nincs is ilyen elmebetegség, vagy még is van? :-) -Mi a különbség a van és a létezik közt számodra? -Még is vannak a létezésnek formái? Mert ez az elmebetegség, ha így nézed nem létezik, ha meg másként akkor létezik? Akkor ennek az ateizmusodban is így kellene megjelennie. Nincs értelme az általános és abszurd istentagadásnak.

Ateista: Istentudó! Mi az, hogy mégis vannak a létezésnek formái? Mikor is ki állította azt, hogy nincs? Vannak dolgok, amik csak az ember fejében léteznek. Ilyen a klausztrofóbia és ilyen Isten is! Ilyen Szuperman, Batman és Pókember is! Az agyunk szüleményei!

Istentudó: Ateista! Most már csak az a kérdés, hogy miért egy számodra "gyagyás" ókori vallás "Isten" meghatározását teszed magadévá,  és miért nem mondjuk G.C. Jung, Freud, vagy R.Dawkins, vagy más tudós Isten meghatározását? Richard Dawkins Az önző gén című könyvében szerepel: "Isten létezik, ha másképp nem is, olyan mém formájában, amelynek az emberi kultúra kínálta környezetben nagy túlélési értéke vagy fertőzőképessége van."

Ateista: Istentudó! Nyugi, nem tettem semmit sem magamévá :D 

Istentudó: Ateista!  Igen is magadévá tettél dolgokat. Tudatosan lehet, hogy nem, de kényszerképzetesen és látensen igen. Nem írom, hogy keress fel miatta egy szakembert, mert egyrészt nem túl veszélyes kór, másrészt túl sokan szenvednek benne, harmadrészt, rajtam kívül nincs is rá még más szakember. Jómagam meg alapvetően műszaki robottechnikával foglalkozó mérnök lennék és nem vállalok hús-vér pácienseket. -Ezt is írtad "Isten"-re célozva: "Vannak dolgok, amik csak az ember fejében léteznek" -Hát láttad már te a földet űrből való felvételen? Nos nagyon sokaknak az "Isten" Gaia. Vagy a napot? Nos az is nagyon sokaknak "Isten"

Ateista: Istentudó! Szóval látens hívő vagyok és kezeltessem magam? Jó ezen a ponton jobb, ha inkább hanyagoljuk egymást!

Istentudó: Ateista! Magam sem gondolom, hogy lenne értelme a továbbiakban eszmét cserélnünk ebben a kérdéskörben, hiszen a látens istenhited miatt úgysem lehetnél reális. Neked jellemzően csak a judeokatolikusok kényszerképzete az "Isten". Nem gondolod, hogy ez több mint fura?

Ateista: Mi lettem? Milyen látens istenhitem? Valaki megmagyarázná miről karattyol Istentudó?

Ateista: Istentudó! Arról nem is beszélve, hogy nagy gondok vannak, ha a fejedben én nem vagyok reális. Akkor tényleg értelmetlen velem beszélned, mert már most őrült vagy. Én maximum racionális nem vagyok, nem reális. De ezt sem hinném, sokkal inkább te tűnsz irracionálisnak ezzel a látens istenhívő maszlagoddal.

Istentudó: Ateista! Nem érted? Itt egy kép rá, hátha többet ér ezer szónál:

ateista_nincs_isten2.jpg

Ateista: Istentudó! Ja szóval politeista vagy. Akkor istenek nem léteznek. Így jobb? Mintha abba kötnél bele, hogy azt mondom, Loch Ness-i szörny nem létezne, erre te azzal jönnél, hogy rejtett Loch Ness-i szörny hívő vagyok, mert nem tagadtam a szörny kicsinyének a létezését külön. Én kérek elnézést. Nagy hiba volt..

Istentudó: Ateista! Írunk. Ha hallasz, hogy beszélek, akkor hallucinálsz! Másrészt nem vagyok politeista, hanem tudományos tény, hogy még nagybetűvel írt Istenből is nagyon sok van. Több egyistenhívő vallás létezik.  De tényleg ennyi. Ettől függetlenül az eszmecserét azért nagyon köszönöm és meg fogja köszönni az utókor is. Ez itt amolyan bemutatás volt. Nagyon tanulságos. Egyszer még megértheted. Egyszer még meggyógyulhatsz.

Ateista: Istentudó! Te tényleg összevissza beszélsz, hol mondtam, hogy hallom, amit írsz? 

Istentudó: Ateista!  Állandóan arra hivatkozol, hogy beszélek. Pedig nem beszélek. Ki sem nyitom a szám, magamban sem, hanem írok. Ez egy írásos netes fórum, ahol vagyunk.

 Ateista: Istentudó! Úristen, megszokásból írni helyett mondani igét használtam. Hát nem elmebeteg örült vagyok, hogy ilyet tettem? :D De jogos, magas volt a labda.

Istentudó: Ateista! A bibliai judeokeresztények "Isten"-nét is éppen így szoktad meg. Hibásan használod és észre sem veszed. 

 

Epilógus: Tanulságos ez a tagadva hívés mentális zavar feltárása, amiben az ateisták jellemző többsége szenved.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr6114358675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Nagy László 2021.01.17. 18:42:12

Köszönöm a linket. Nagyon őszinte leszek.

Amint már írtam, olvastam Susan Blackmore könyvét. Pér éve Szendi Gábor Isten az agyban című munkáját is. Dawkins Isteni téveszme című műve kifejezetten átfogó és számomra alapmű. Érdekel a téma, ami abban is tetten érhető, hogy számos posztot írok vallási dogmák szétcincálását célozva, mi több, 2017-ben könyvet is írtam a témában. (Szendi Gáborral azonos a kiadónk.) Viszont szeretem ezt a kérdést százfelől körbejárni. Tökéletesen értelek és egyet is értek veled, ami a teizmussal és ateizmussal kapcsolatos álláspontodat illeti. Mindkettő vakhit. Sem Isten létét, sem nemlétét nem bizonyította még senki. No de ennyi. Ezen túlmenően csak körben járunk ugyanezen kérdés mentén, így jómagam mindezt meddő filozofálgatásnak tartom. Számomra a tudomány és a morál kérdései lényegesen izgalmasabbak.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.01.18. 10:56:05

@G. Nagy László:
Ja mert a probléma ott kezdődik, hogy először tudományosan definiálni kell Istent. Ha azt sem tudjuk miről kellene dönteni, akkor dönteni sem lehet. Karakutty erre a tanpéldám.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.08.08. 14:32:10

A dolog azért nem egy okra eredeztethető, hanem inkább sokra ... Egy számítógép sem csak azért nem működhet megfelelően mert egyik alkotó eleme megsérült fizikailag. Lehet csak túlmelegedett, lehet áramköri tápfeszültség ingadozás, vagy csak a programja kapott be egy vírust ... stb ...

Hasonlóan van ez a Isten / Mindenható / Teremtő -ben hívő embereknél és a furán tagadva hívő ateistáknál is.

Egyikük agya, vagy logikai rendszere sem hibátlan ... valami sérült, vagy megfertőződött ... de hogy kinél mi, vagy mindkettő, vagy még további ok ... pölö szerek hatása ... nem lehet csak úgy ránézésre, ráírásra, meg hasra ütésre megállapítani.
süti beállítások módosítása