Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Stephen Hawking csak egy ŐsrobbanásIsten lobbista volt?

2019. február 16. - IGe

hawking_papai_lobbista.jpg

BigBang gúnynevén elhíresült, de még Őstojás elmélet néven indult, de helyesebben ŐsrobbanásIsten elmélet egy  monista vallási modell. Teremtés deista trükkös elmélete. Ellent mond a logikának és az ok és okozat elvének. Hétköznapi nyelvezettel a 'Semmiből' "Minden" létrejöhet állítással gondok vannak. A Big Bang elmélet tehát nem logikus, nem tudományos és icike-picike kis adatból von le olyan következtetést, ami baromság. Korunk felelős és értelmes csillagászai, fizikusai és gondolkozói is ellent mondanak ennek az elméletnek és helyette működőképes modelleket igyekeznek a köztudatba illeszteni. Ezek az úgynevezett ciklikus modellek.

A ciklikus modellek esetén is van tágulási szakasz, de attól még nincs egy abszurd kezdet. Kezdetek kezdete. Körforgás  és ciklikusság van, ami a világban és a természetben sokkal logikusabb. Az az alapeleme. Nagyon sok ilyen modell létezik és magam is készítettem egy skiccet a leggyakoribb módozatról és én azt találóan MagnaFánk univerzum modellnek neveztem el. Ha úgy nézzük, akkor a MagnaFánk világegyetem segédmodell egy kozmológiai evolúciós fejlődési lépcső. Az ugyan is magába foglalja az eddigi csaláson/lobbitevékenységen alapuló modellt, de közben kijavítja a legfőbb hibáit. Tehát a MagnaFánk ciklikus univerzum modellt nem tekintetem és most sem tekintem valósnak és valóságosnak sem. Csak egy hibajavító lépcső, ami közelebb vihet a valódi és nem átverős tudáshoz.

magnafankigemodell.jpg

A MagnaZorb megértési segédmodell már fejlettebb a MagnaFánknál, de ezt már kevesebben is értik meg. Ott már több ilyen be és kiáramlási kürtő van. Az még közelebb áll a valósághoz logikailag a jelenlegi tudásunk szintjén. Nos ilyen a zorb mint játék:

zorblabda.jpg

A teremtéselméletnek megfelelő "ősrobbanás" elmélet a link mögötti képen szereplő Lemaître belga katolikus pap talált ki és egy BénaManóFizikus és ingyenes menő templomban lévő sírhelyért cserébe, a Pápai Akadémiai Társaság tagjaként, demagóg propagandával tovább népszerűsített. Munkásságáért négy pápa is külön ünnepelyes fogadást rendezett neki. Minden jel szerint egyáltalán nem volt olyan okos ember, inkább jól helyezkedett, érthető okok miatt sztárolták és emiatt néhány igazi tudós is csak úgy tudott vagy próbált érvényesülni, hogy vele közösen, közös név alatt volt kénytelen  megosztani és publikálni a tudását.  Ezért álltak elő paradoxon jellegű dolgok a munkásságában. Például a lehet, hogy még sem volt "Szingularitás", meg több "ősrobbanás" volt lehetőségek elemzései.

Idő rövid története könyv: Sehogy sem lett egy emlékezetes mű és sejtem is hogy miért lett sláger ... mert futtatták és divatot csináltak belőle. Főként az USA-ban, a sok time square (tér) new york times (újság) híradók stb  de főként a Vatikán és a Pápai Tudományos Akadémia céljainak támogatása miatt. Nem véletlenül ez a befejezése:

"Mert akkor megismerhetjük Isten gondolatait"

 Itt van néhány további példa és a hitkomisszár munka érintése, amiért történhetett:

 "Stephen Hawking világszerte ismert sikerkönyve, Az idő rövid története, mérföldkő volt a tudományos ismeret- terjesztés történetében. Ennek csak egyik oka a szerző lebilincselő stílusa, a másik viszont az általa tárgyalt lenyűgöző témák: a tér és az idő természete, Isten szerepe a teremtésben, a Világegyetem története és jövője."

"Az ​angol szerző ugyanannak a tanszéknek a vezetője Cambridge-ben, amely valamikor Sir Isaac Newtoné volt. Teljesítményét Einsteinével veti össze a tudományos közvélemény. Hawking az Univerzum keletkezésének és megszűnésének, a fekete lyukaknak, a térnek, az időnek, a téridőnek a kutatója. Könyve olvasmányosan, szellemesen foglalja össze a “teremtés” legfontosabb kérdéseit."

"XII. Piusz pápa 1951. november 22-én egy beszédében, amit a Pápai Tudományos Akadémián tartott, kiállt a Nagy Bumm, mint a teremtést igazoló lehetséges érv mellett."

II. János Pál pápa 1996-ban visszatért a kérdéshez, és a Vatikáni Tudományos Akadémiához intézett beszédében a következőt mondta:

"... úgy tűnik, hogy a modern tudománynak ... sikerült megtalálnia az elsődleges fiat lux [legyen világosság] pillanatát, amikor a semmiből az anyag mellett fény és sugárzás tengere tört elő, az elemek meghasadtak és kavarogtak és galaxisok millióivá váltak. ... Így tehát a fizikai bizonyításra jellemző konkrétsággal [a tudomány] megerősítette a Világegyetem esetlegességét és annak a kornak a megalapozott levezetését, amikor a Világ előjött a Teremtő kezéből. Így megtörtént a teremtés. Kijelentjük: tehát létezik Teremtő. Tehát Isten létezik!"

"Stephen Hawking napokkal a halála előtt publikálta utolsó akadémiai munkáját, .... dolgozat társszerzője, a Leuveni Katolikus Egyetem elméletifizika-professzora. ..."

Deista teremtéselmélet egy ironikus memetikai képben:

kreacionista_nagy_bum.jpg

utóirat:

"Fred Hoyle ateista kozmológus, aki 1949-ben a "Big Bang" pejoratív név feltalálója volt, 2001-ben bekövetkezett haláláig elutasította. Az Ősrobbanást álcázott vallási eszmének tartotta. Ehelyett az állandósult állapot mindenségtanát támogatta, amely azt feltételezte, hogy az anyag folyamatosan "megjelenik", hogy fenntartsa az örökké táguló világegyetem sűrűségét." forrás

A gúnynevén elterjedt 'Ősrobbanás elmélet' hibája három fő dologból tevődik össze:

1. Vatikáni lobbitevékenység
2. Mérési és viszonyítási, matematikai/fizikai/logikai hiba
3. Memetikai (ismétléstani, klónozási) idegrendszeri vírusos terjedés.

Ja és igen ... vagy egy metafizikai, logikán túli hülyítési része is, amit akár Heideggertől is elleshettek. ... ha valami látszólag annyira bonyolult, hogy értelmetlen, akkor sokan divatból úgy csinálnak, mintha értelmes lenne és érthető.

Ebből három hibából kettőt Stephen W. Hawking a ráutaló mélyebb magatartás elemzéseket figyelembe véve tudott. A vatikáni lobbitevékenységet piár eszközként használta, a kettes hibát meg halála előtti utolsó munkájában igyekezett kijavítani, ami lényegében az ősrobbanás elméletet lecseréli a ciklikus világmodellre.

 A hármashoz meg nem értett, mert egy új tudományág. Igen az Ősrobbanás gúnynevén elhíresült dolog nem tudományos elmélet valójában, hanem csak Ősrobbanás-mém.

+ infó "Memetikai prognózis"

osrobbanas_hawking_semmi.jpg

Lexikálisan és szemantikailag a TEREMTÉS jelentése; semmiből való létrehozás.  Tehát Hawking egy teremtéselméletet alkotott illetve fogadott el és hirdetett.

 

hawking_es_a_papak.jpg

 

Az ősrobbanás elméletet tehát papok találták ki és Vatikán ápolgatta, hogy dogmatikusan terjedjen. Nem tudomány, csak egy mesterségesen létrehozott mém, amilyen többek közt JahveZsidóSátánIsten is. Alternatív semmiből minden teremtéselmélet ... ami elé oda lehet biggyeszteni Jahvét, hogy ő csinálta.

St. Hawking " Nincs semmi a Déli-Sarktól délebbre" hablatyolása körkörös érvelési hiba csak, akárcsak a Hófehérkénél, nincs Hófehérkébb feltételezett tanpélda állítás is az. Ezt a marhaságot sokan másolják, még Északi-Sark variációban is. 

Beteg volt az az ember és nem csak testileg. 

Stephen Hawking pszichológia elemzése

Mindenféle izmustól, vallástól és Istenektről mentes érvelésben, amilyennek a valódi tudósnak és tudománynak lennie kellene, akkor vannak a legnagyobb gondok a BigBanggal, azaz a felfúvódás elmélettel / mesével. Valójában áltudósnak, vagy pszichovírusos fertőzött elmének kell lennie annak aki elfogadja. Értelmes ember elveti.

Az alap valódi tudományos és tapasztalati logikai gondolkozást sérti és hágja át számtalan helyen és ez a következő példa csak egy a sok közül:

800 milliárd fényév távolságra nem nagyon tudunk sem mérni, sem ellátni a jelenlegi technikai és tudományos szintünkön. Ezzel meg felvetődik az Univerzum határa, vagy csak a méréseink és tudásunk jelenlegi határa kérdéskör. Egyre több asztrofizikus tudós szerint az univerzumra jobb grafikai szemléltető modell az egytölcséres BigBang  helyett a sokkal nagyobb léptékű MagnaFánk, Tórusz. Ami kiküszöböli a 'Semmiből-Minden' paradoxont is. Továbbá az energia és anyagmegmaradás tételeit sem sérti meg. Itt hiába méricskélsz esetleg jól és tágulást észlelsz a halványzöld mezőben, attól még a piros kör mezőben lehet pont szűkülés is a mérés korlátai, például a hatótávolsága miatt.

magnafank_osobbanas_2_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr8414630330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2019.02.16. 14:18:08

" eMeM77 2012.02.11.

Annyi a hozzáértő, hátha valaki felvilágosít:
Valami nagyon nem stimmel a Nagy Bumm-al. Nekem nem állnak össze azok az értékek, amivel állandóan traktálnak. Táguló Univerzum, sötét anyag, stb. Az ajánlott könyvekben sem találtam megnyugtató választ.
A Nagy Bumm állítólag 13,7 milliárd éve történt. Ehhez képest a Hubble űrteleszkóp 14 milliárd fényév távolságban lévő csillagokat (Galaxis) fényképezett le és ez még korántsem az Univerzum széle, ill. mi sem az Univerzum közepén pörgünk. Ennek alapján becslésem az, hogy az Univerzum átmérője meghaladja a 40-60 milliárd fényévet. A fenti adatokból mit gondolhatunk, ismerhetünk biztosan? ...

szkeptikus.blog.hu/2009/01/14/az_eletre_hangoltsag_magyarazatai/full_commentlist/1#c15792176

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2019.02.16. 14:19:11

Akkor maradjuk a tudományos tényeknél.
Béna volt-e?

A magyar nyelv értelmező szótára

"béna

béna melléknév és főnév I. melléknév bénán, bénább

1. Betegség v. sérülés következtében működésre, mozgásra képtelen <szerv, testrész>. Béna kar, nyak, nyelv, ujj. Egész alsóteste béna. Béna lábát maga után húzta. || a. Olyan <ember>, akinek vmelyik mozgási szerve v. testrésze mozgásra képtelen. Béna koldus. Tolószéken viszik a szegény béna gyereket. Félkezére bénán született.  Béna aggot hord könnyű tolószék. (Tóth Árpád)

2. (régies) Csonka, rokkant, sánta.  Béna harcfi lép be, sok jó estét kíván. (Arany János)

3. (átvitt értelemben) Tehetetlen, dermedt, mozdulatlan. Az ijedtségtől bénán állt.  Csak erő gyűlhessen e béna tagokba … (Arany János) Akartam valamit, Mely tett legyen és élet, S bénán csüggedt karom. (Juhász Gyula)"

Nos az volt. Ez tudományos tény.

A manó meg igazából egy kedveskedő jelző.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2019.02.16. 14:36:22

A fánk alakú világegyetem

"Még Homer Simpson, fánk alakú univerzumról szóló elméletét is türelmesen végighallgatta a kocsmában. „Nagyon érdekes. Lehet, hogy el kell lopnom” – közölte jellegzetes robothangján, utalva elmélete egyik fontos elemére, a fekete lyukakat körbefogó gyűrűre."

24.hu/kultura/2018/03/14/stephen-hawkingnak-a-humora-is-zsenialis-volt/

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2019.08.02. 08:19:10

Big Bang TheoryNem is volt ősrobbanás?!

A 20. század kétségtelenül egyik legnagyobb hatást kiváltó elmélete az Ősrobbanás, vagyis a világegyetem keletkezésének teóriája. Ezt azonban nemrég megcáfolni vélte két kutató, azt állítva, hogy a kvantumegyenletek mást sugallnak. De mit?

Az Ősrobbanás-elmélet (angolul Big Bang Theory) elnevezése Fred Hoyle nevéhez köthető, aki tulajdonképpen ki akarta gúnyolni az elképzelést. Az elsősorban a kozmikus háttérsugárzásra alapuló bizonyítékok szerint körülbelül 13,7 milliárd évvel ezelőtt az összes, általunk univerzumként ismert anyag és energia egyetlen mérhetetlenül apró, végtelenül sűrű pontba (szingularitás) sűrűsödött össze.

Noha az elmélet futótűzként terjedt a csillagászok között, a szakma száz százalékosan nem fogadta el megkérdőjelezhetetlenségét. Ennek oka, hogy az Ősrobbanás jelentette szingularitás ellentmond az általános relativitáselméletnek, mivel a fizikai általunk ismert törvényei a jelenség bekövetkeztekor fennálló fizikai paramétereket nem teszik lehetővé. Ezt már Dr. Ahmed Farag Ali állítja; az egyiptomi Benha Egyetem professzora, a kanadai Lethbridge Egyetem szakértőjével, professzor Sauraya Das-szal együtt azt állítja, hogy az általuk alkotott egyenletek szerint nem is volt Ősrobbanás, hanem egy sem kezdettel, sem véggel nem rendelkező világban élünk.

A két kutató leszögezte, hogy amikor nekivágtak számításaik elvégzésének, semmilyen prekoncepció nem vezérelte őket, nem akarták direkt "eltüntetni" az Ősrobbanást, és nem is módosították menet közben az egyenleteket, hogy megfeleljenek ennek az elvárásnak. Ehelyett David Bohm és Amal Kumar Raychaudhuri munkájának egyesítésén dolgoztak, mely a kvantummechanikát akarta összekötni az általános relativitáselmélettel. Ekkor jöttek rá, hogy ha Raychaudhuri egyenleteit Bohm munkájának kvantumkorrekcióival kombinálják a szingularitásra vonatkozóan, akkor olyan univerzumot írnak le az egyenletek, mely egykor valóban kisebb volt, de sosem zsugorodott össze végtelen sűrűségűbe.

A két elmélet egy tető alá hozása egyébként a modern fizika legnagyobb kihívása, amin a legjobb elmék dolgoztak az elmúlt évtizedek során. Ali és Das nem állítja, hogy megalkották a kvantumgravitáció teljes elméletét, de úgy vélik, hogy munkájuk ki fogja állni az idő próbáját. A két kutató szerint egyébként az univerzumot kitölti egy kvantumfolyadék, ami gravitonokból áll. Ezek olyan részecskék, melyek nem rendelkeznek tömeggel, de a fotonok elektromagnetikus tulajdonságához hasonlóan közvetítik a gravitációt. Elképzelésük leírja, hogy a világegyetem korai időszakában ezek a gravitonok Bose-Einsein kondenzátumot képeztek, olyan részecskék együttesét, melyek makroszkopikus méretekben kvantumjelenséget mutattak. Sőt, szerintük ez a kondenzátum okozhatja az univerzum tágulásának gyorsulását és egyben magyarázza a sötét energiát is, egyszer pedig az egyetlen túlélő eleme maradhat világegyetemünknek.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2019.08.04. 12:23:55

Ja persze távolodik!!!! :-)
Téridő kontinuum, meg smafu.
Inkább nevezném én ezt mérési, viszonyítási hibának.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.08.04. 14:36:27

Dolgozik a vatikáni lobbi, kell a pap név is:
" Az ősrobbanás-elmélet azon a megfigyelésen – az úgynevezett Hubble-Lemaître-törvényen (2018 előtt Hubble-törvény) – alapul, mely szerint a galaxisok színképvonalai vöröseltolódást szenvednek. Ez a tény a kozmológia elméletével összevetve azt mutatja, hogy a tér az általános relativitáselmélet Friedmann–Lemaître-modellje szerint folyamatosan tágul."

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.08.06. 20:51:55

XII. Piusz pápa 1951. november 22-én egy beszédében, amit a Pápai Tudományos Akadémián tartott, kiállt a Nagy Bumm, mint a teremtést igazoló lehetséges érv mellett.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.08.06. 21:31:31

II. János Pál pápa 1996-ban visszatért a kérdéshez, és a Vatikáni Tudományos Akadémiához intézett beszédében a következőt mondta:

"... úgy tűnik, hogy a modern tudománynak ... sikerült megtalálnia az elsődleges fiat lux [legyen világosság] pillanatát, amikor a semmiből az anyag mellett fény és sugárzás tengere tört elő, az elemek meghasadtak és kavarogtak és galaxisok millióivá váltak.

... Így tehát a fizikai bizonyításra jellemző konkrétsággal [a tudomány] megerősítette a Világegyetem esetlegességét és annak a kornak a megalapozott levezetését, amikor a Világ előjött a Teremtő kezéből. Így megtörtént a teremtés. Kijelentjük: tehát létezik Teremtő. Tehát Isten létezik!"

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.08.09. 18:48:37

BagyBumm = Világteremtő elmélet
JahveZsidóSátánIsten = szintén világteremtő elmélet

... de a világnak nincs szüksége TEREMTŐKRE :-)

Ahogyan a kőlevesnek sem kőre :-)

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.08.18. 09:24:06

"Stephen Hawking napokkal a halála előtt publikálta utolsó akadémiai munkáját, melyben volt egy úttörő matematikai magyarázat, ami lehetővé teszi az emberiség számára, hogy más univerzumok létezését tesztelje. Egy olyan matematikai képletet állítottak fel, melynek segítségével egy olyan szondát lehet építeni, ami bizonyítékokat találhat a „multiverzumok” létezésére – mondta az Euronews-nak Thomas Hertog, a Kilépés az inflációs elméletből? című dolgozat társszerzője, a Leuveni Katolikus Egyetem elméletifizika-professzora. A multiverzum a kozmológusok definíciója szerint az a jelenség, amikor több univerzum létezik egymással párhuzamosan – a dolgozat kínál egy bizonyítási módot arra, hogy az ősrobbanás egy multiverzumot hozott létre, és a mi univerzumunk is csak egy a sokból."
ahaza.blog.hu/2018/03/20/stephen_hawking_utolso_elmelete

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.08.18. 09:40:41

Sir Roger Penrose (1931. augusztus 8.) angol matematikus és elméleti fizikus.

Tudományos eredményeinek elismeréseként 1994-ben a királynő lovaggá ütötte. 1988-ban a Stephen Hawkinggal közösen elért eredményekért megkapták fizikai Wolf-díjat. ...
Ő dolgozta ki a tvisztorelméletet (a tvisztorok a téridő alapjául szolgáló, magasabb dimenziós komplex térben működő, absztrakt geometriai alakzatok). További alapvető eredménye a kozmológiában a Stephen Hawkinggal megalkotott Hawking–Penrose-tétel, amely szerint az einsteini téregyenleteknek nincs szingularitás (például ősrobbanás, fekete lyuk) nélküli megoldása.

Martin Bojowald (1973. február 18. ) egy német fizikus, aki a Penn State Fizikai Tanszék karán dolgozik, ahol a Gravitációs és Kozmosz Intézet tagja. Több évet töltött a Max Planck Gravitációs Fizikai Intézetben , Potsdamban , Németországban . A hurok kvantum gravitáción és a fizikai kozmológián dolgozik, és megbízható a hurok kvantum kozmológia almezőjének létrehozásával .

Lee Smolin (New York, 1955 –) amerikai elméleti fizikus. Kutató a Perimeter Institute for Theoretical Physics intézetben és adjunktus a Waterloo Egyetemen. Legismertebb munkája a kvantumgravitáció több megközelítésének kidolgozása, köztük a hurok-kvantumgravitáció. Azt állítja, hogy a két fő kvantumgravitációs elmélet, a hurok (loop) kvantumgravitáció és a húrelmélet összeegyeztethető, mint ugyanazon elmélet külön aspektusai. Kutatásai kiterjednek a kozmológia, elemi részecske elmélet, kvantummechanika, elméleti biológia területekre is. Smolin legismertebb munkája a termékeny Világegyetem elmélete, melyet kozmikus természetes szelekciónak is neveznek. Megkísérli a biológiai evolúció alapelveit a kozmológiában alkalmazni.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.09.05. 10:09:30

: Fel kellene tudnod fogni, hogy csak az tény, ami bizonyítva van. Az Ősrobbanás csak egy trükkös egy deista teremtés elmélet. Vatikán lobbizta ki és nyomta ezerrel. Nincs bizonyítva, viszont egyre több benne az ellentmondás. Nemsokára végleg megbukik. Punktum. Nagyon sok neves tudós és már maga Hawking is sejtette, hogy nem jó és elbukik és sok alternatív és logikus elmélet van már, aminek nagyobb az esélye, hogy valóságos és bizonyítható. Tórusz és ciklikus modellek. A továbbiakban buta emberrel nem vitatkozom. Jogod van ugyan is butának lenni és ezen jogodat nem akarom megsérteni.

hvg fb vitarészlet mentve:

www.facebook.com/hvghu/posts/10158562393083532?comment_id=10158563492358532&reply_comment_id=10158625087768532&notif_id=1567655526716408&notif_t=feed_comment_reply

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.09.05. 10:11:10

@TanBá:
Az ŐsrobbanásIsten elmélet az ami most még sok tudóst és embert is behülyítenek vele és ez az uralkodó elmevírus/mém. .... de nem sokáig már. Tehát a mostani hibás Lemaître féle deista elméletet nevezem annak. Ami indult ősatom és őstojás elméletként is. Ja.... tojás.... ős.sejt ... élet keletkezése áthallás. :-) /// amint látod kinevethető, amit pedig kinevetnek, hamarosan el is vetnek.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2019.11.02. 17:07:33

Bajban vannak a fizikusok, gyorsabban tágul a vártnál a világegyetem...

Egy újabb publikáció és vizsgálati eredmények erősítik meg, hogy gond van a világ keletkezését leíró fizikai modellel, a sztenderd modellel, mert a világegyetem gyorsabban tágul, mint ahogy azt a modell engedné, írja a Csillagászat.hu. A kaliforniai Davis Egyetem kutatói a Hubble-távcsövet és a Keck Obszervatórium adaptív optikai rendszerét együtt használták három gravitációsan lencsézett kvazár megfigyelésére. A kutatók megpróbáltak kizárni minden torzító hatást, az adatfeldolgozást is vakon végezték.

A friss eredmény tovább erősíti azt a felismerést, hogy valami nem stimmel a kozmológia sztenderd modelljével. A megfigyelések szerint ugyanis a világegyetem kezdetben rendkívül gyorsan tágult, a tágulás ezután a sötét anyag gravitációja miatt lassult, ám jelenleg ismét gyorsulóban van a rejtélyes sötét energia hatására.

Chris Fassnacht, az UC Davis fizikaprofesszora azt mondja, ez válság a kozmológiában. A világegyetem tágulásának történetét a Hubble-állandó hagyományos méréseiből állították össze a kozmológusok, amelyek a távoli kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás (CMB), a 13,8 milliárd évvel ezelőtt bekövetkezett ősrobbanás maradványsugárzásának megfigyelésén alapulnak. ...

hvg . hu tudomany / 2019 11 01

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2019.11.03. 11:10:28

Hogyan lehet valami a semmiből?

Sehogyan. A semmi és a Semmi is csak
egy metafizikai hablatty. (magyarán írva handabandázás) (Isten is az)
Az ŐsRobbanás elmélet meg egy vatikáni trükkös teremtéselmélet mém.
Kár vele foglalkozni is, mert a teljes bukás előtti állapotában van már.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.12.22. 16:43:34

A sötét anyag öregebb lehet mint az ősrobbanás
index.hu/techtud/2019/08/08/sotet_anyag_osrobbanas/

Zsolt Boldogkői

Úgy látom, Te mindenben kételkedsz, .... magadat kivéve :-)

IGe
Hraskó Gábor a magyar és a nemzetközi szkeptikus társaság elnöke szerint is túlzás már az én szintem. Csak hogy ugyebár amit én annak idején vizsgálgattam, tehát para-jelenségeket, oda az kellett is. Tehát ez csak egyfajta szakmai ártalom, meg adottság is. Mém immunításom van mellette. // Ja abban meg tévedsz, hogy ez alól saját magam kivétel. Az van a legerősebben tesztelve és leellenőrizve. /// Amúgy meg az ősrobbanás hitű /memetikai fertőzést bekapott kozmológusoknak túl könnyű roppant kényes kérdéseket feltenni. Csak egy példa rá a sok közül: Tágul a világegyetem szerintük. ...és egyre csak tágul ... a fénysebességnél is gyorsabban ... - Nos ahova a 'tágulás' történik az a hely, akkor mi a lófityúla is? Az nem a világegyetem része??? ? :-)

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.12.22. 17:13:06

Másrészről meg Zsolt Boldogkői van erre egy vizsgálati tudományos eljárás a memetikában és az éppen Mérő László és csapata munkássága által ismertem meg én magam is. Tehát nem tettem mást mint kísérletként felvittem csak úgy vázlatosan és gondolatkísérletként az 'ősrobbanás elméletet' egy mémtérképre és azt adta ki, hogy gondok vannak és több benne a dogmatika/pletyka/tekintélyelv/ideológia , mint az empirikus tudomány. Persze amit én csináltam az ugyebár csak egy vázlatos 'sejtés', ami csak akkor válik majd alaposabbá, ha tőlem független több helyen is megerősítést nyer. Nos nekem nem volt meg a kapacitásom és jelenleg sincs meg hozzá, hogy azt ahogyan kell pontosan végigvigyem. // Mivel ez a módszer nekem túl bonyolult és nincs rá kapacitásom, maradt a "nyúl kiugratása a bokorból' ősi trükk. Azt csinálom.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.01.01. 16:49:57

( Az ősrobbanás elmélet már ma is egy memetikai trükkökkel fenntartott dogma, tudományos csalás, de itt nem téma, van rá külön topik.)

"Ha úgy nézzük, akkor a MagnaFánk világegyetem segédmodell pont az a kozmológiai evolúciós fejlődési lépcső, amit te felvetettél. Az ugyan is magába foglalja az eddigi csaláson alapuló modellt, de közben kijavítja a legfőbb hibáit.

Tehát a MagnaFánk ciklikus univerzum modellt nem tekintetem és most sem tekintem valósnak és valóságosnak sem. Csak egy hibajavító lépcső, ami közelebb vihet a valódi és nem átverős tudáshoz."

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.01.09. 00:05:25

.... univerzum 70-90 milliárd fényév kiterjedésű
... meg 13,7 milliárd éves
... de a fénysebesség abszolút
... meg egy pontból terjedt ki
... egy osztást azért mindenki el tud végezni, hogy nem stimm a matek

Van erre is kimagyarázás, de az kb olyan szinten van, mint a JahveZsidóSátánIstennel kapcsolatos kimagyarázások. Rá nem vonatkoznak a törvények. Ott meg lehet haladni a tágulással a fénysebességet. Ennyi :-) Röhej a köbön

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.10. 11:52:48

Stephen Hawking tíz nappal halála előtt egy olyan tanulmányt fejezett be, amelyért szakértők szerint megkaphatta volna a Nobel-díjat.... ez az elmélet végtelen számú ősrobbanást is feltételezett, amelyek mind megteremtették saját univerzumukat, így jött létre a „multiverzum”...

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.10. 12:14:54

Teológus sem vagyok!!! :-)

Még is képes lettem kimutatni az ottani áltudományos dolgokat.

LOGIKÁVAL, helyes ÉRVELÉSSEL.

A kozmológia sem egy Szent Tehén :-)

Már maga Hawking is visszavonta a halála előtt lényegében az ősrobbanás elméletet.

Nem akart hazugságokban távozni. Sok-sok "ősrobbanásról" írt, ami lényegében már a ciklikus világmodell.

Ami jó lehet.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.10. 14:02:33

A Smooth Exit From Eternal Inflation nevű értekezés Hawking leglényegesebb munkája lehet. A professzor hajdani tudóstársai reprezentálták az utolsó tanulmányt, melyben azokat a forradalmi matematikai megoldásokat részletezte, melyeket fel lehetne használni egy, a több ősrobbanás tényét bizonyító űrszerkezet megépítéséhez.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.12.15. 11:03:07

Ősrobbanás elmélet hibája három fő dologból tevődik össze:
1. Vatikáni lobbitevékenység
2. Mérési és viszonyítási, matematikai hiba
3. Memetikai (ismétléstani, klónozási) idegrendszeri vírusos terjedés.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.02.23. 11:07:09

Amennyiben az alábbi idézetet tényleg Hawking írta, akkor ő is egy buta ember:

"Gödel, aki matematikus volt, azzal vált híressé, hogy bebizonyította: lehetetlen bebizonyítani minden igaz állítást, még ha olyan száraz, egzakt területre is korlátozzuk magunkat, mint a számtan."

179. oldal - 10. Féregjáratok és az időutazás
Stephen Hawking: Az idő rövid története

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.02.27. 10:33:45

Az ősrobbanás elnevezését a „Nagy Bumm”-ot, angolul „The Big Bang”, Fred Hoyle találta ki.

A tudós valójában lekicsinylő, gúnyolódó jelzőnek szánta az általa elfogadhatatlan teóriára.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.03.07. 23:22:59

Alapszakmám miatt céltudatos gyakorlati ember vagyok és nincs értelme egy adott dologgal több időt eltölteni, mint amit ér.
Összefoglalva:

1. "Gödel, aki matematikus volt, azzal vált híressé, hogy bebizonyította: lehetetlen bebizonyítani minden igaz állítást, még ha olyan száraz, egzakt területre is korlátozzuk magunkat, mint a számtan." Stephen Hawking ezen leírt mondata tudományosan és logikusan is hibás. - Ezt bizonyítottam is.

2. Stephen Hawking által is egy darabig támogatott, majd az élete vége felé gyakorlatilag saját maga által is megcáfolt "Ősrobbanás elmélet" is hibás és elvethető. - Ezt nem kívánom bizonyítani. Memetikai prognózis. Megvárom, hogy teljes mértékben beigazolódjon és ezzel a memetikát is megerősítse, mint reális tudományágat.

Most meg mással fogok foglalkozni.
Tehát nem érdemes hozzám intézni hozzászólást,
mert nem fogok rá jó ideig reagálni.
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157545297&t=9150912

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.05.28. 08:31:45

Topik indító szöveg részlet a tudomány rovatban:

" Az utóbbi években kifejlesztette az Isten nélküli Világegyetem modelljét."

- Miért volt erre szükség?

- Miért kellett létrehozni egy alternatív "Semmiből", "Szingularitásból" ---> "Minden" világmodellt?

- Mit értett Hawking az "Isten" szón, gyűjtőfogalmon?

- Miért azt értette Hawking az "Isten" szón, gyűjtőfogalmon?

- Tudományosan értelmezhető-e egyáltalán Hawking "Isten" szava, gyűjtőfogalma?

- Miért volt Hawking tagja a Pápai 'tudomámyos' Akadémiának? Ha egyszer látszólagos céljai azzal ellentétesek?

- Miért van Hawking egy templomban eltemetve? Ha egyszer tagadta az adott vallás, adott Jahve Istenét? Vagy nem is volt ez annyira tagadás???

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9150912

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.06.04. 18:49:50

Egy elmélet szerint univerzumunk folyamatosan újjászületik
Veres Szilárd 2020-10-13

Ezt állítja a friss Nobel-díjas fizikus. Szerinte több ősrobbanás volt és vár még ránk további.

Sir Roger Penrose nyerte idén a fizika Nober-díjat egy matematikai módszerért, ami bizonyította és kibővítette Albert Einstein relativitáselméletét, továbbá a fekete lyukakkal kapcsolatos felfedezéseiért. A díjat átvéve pedig újra elmondta egyik elméletét arról, hogy az ősrobbanás előtt is volt ősrobbanás és még lesz. Szerinte az univerzum folyamatosan addig tágul, amíg össze nem omlik és ujjá nem születik, ami valószínűleg a jövőben újra meg fog történni. Az elméletét konform ciklusos kozmológiának nevezik. ...

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.06.04. 18:55:53

Tudomány
A párhuzamos univerzumok kereséséről szól Hawking utolsó tanulmánya
2018.03.21. NG

National Geographic Magyarország

A fizikus két héttel halála előtt nyújtotta be utolsó munkáját.

Stephen Hawking A Smooth Exit from Eternal Inflation? című, Thomas Hertoggal, a Leuveni Katolikus Egyetem munkatársával közösen készített dolgozatát két héttel halála előtt nyújtotta be felülvizsgálatra.

A tanulmány középpontjában a multiverzum elmélete áll – írja az IFLScience. Az elmélet szerint a mi világunk mellett további univerzumok léteznek, Hawking pedig azt feltételezte, hogy ezen világegyetemek nyoma felfedezhető.

Hertog az IFLScience-nek azt mondta, az új hipotézis Hawking eredeti, 1983-as modelljének továbbgondolt verziója. A James Hartle-lal kidolgozott univerzum határfeltétel alapján több ősrobbanás is történt, így több univerzum született.

Hertog szerint Hawking már évekkel korábban felvetette, hogy kellene valamit kezdeni a multiverzum ötletével, hogy tudományosan vizsgálható rendszerré alakítsák.

Az új tanulmány alapján van módszer arra, hogy megleljék a többi világegyetem nyomát. A többi ősrobbanás jele ugyanis felfedezhető a mi ősrobbanásunk által kibocsátott gravitációs hullámokban.

A tanulmány még felülvizsgálatra vár, és egyelőre nem tudni, hogy milyen fogadtatásban részesül majd. Ha kiderül, hogy Hawkingnak és Hertognak igaza volt, úgy elméletük lehet az utóbbi idők legnagyobb tudományos áttörése, amely könnyedén Nobel-díjat érhet.

„Véleményem szerint Hawking régen megkaphatta volna a Nobel-díjat” – nyilatkozta Hertog. A szakértő hozzátette, a fizikus igazi kalandor volt, akinek a tudomány volt a legnagyobb kalandja. Utolsó tanulmánya is ezen utazás része volt.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.06.16. 09:05:55

Ez fontos ezért ide idézem:

"– Amikor Einsteinnel találkozott és elmondta neki néhány fizikával kapcsolatos ötletét, akkor Einstein hogyan reagált?– Éppen egy diák asszisztense ott volt vele, és erre nem igazán számítottam. Elmondtam az ötletemet, ami azzal volt kapcsolatos, hogy a fotonok energiát veszíthetnek az Univerzumon át történő hosszú utazásuk során, emiatt észlelhetünk vöröseltolódást. Másoknak is eszébe jutott ez az ötlet. Sokkal később láttam, hogy egy tudós Németországban írt erről egy cikket, de most nem tudok pontos referenciát adni. Ha ez a jelenség valóban létezne, akkor az aláásná azt a népszerű elméletet, hogy a Világegyetem tágul, ugyanis a tágulásnak tulajdonított vöröseltolódásnak más magyarázatát találnánk."

forrás: John Forbes Nash évfordulójáraInterjú a 2015-ben Abel-díjat nyert John F. Nash Jr. professzorral

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.09.25. 11:41:23

A matek túldimenzionálása is áltudomány

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.04. 08:56:02

A kozmikus háttérsugárzásra alapuló bizonyítékok:
-nagyon sok más okra is visszavezethetőek.
Hit kell hozzá, hogy csak egy ok lehet és a többi nem.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.04. 09:01:41

Jól dokumentált tény, hogy még BénaManóFizikus is jónak tartotta:

A fánk alakú világegyetemet

"Még Homer Simpson, fánk alakú univerzumról szóló elméletét is türelmesen végighallgatta a kocsmában. „Nagyon érdekes. Lehet, hogy el kell lopnom” – közölte jellegzetes robothangján, utalva elmélete egyik fontos elemére, a fekete lyukakat körbefogó gyűrűre."

24.hu/kultura/2018/03/14/stephen-hawkingnak-a-humora-is-zsenialis-volt/

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.04. 09:08:02

"......George Gamow 1948-ban egy nemzetközi fizikuskonferencián a táguló univerzumra azt a lehetséges magyarázatot adta, hogy esetleg a világegyetem valamikor egy ún. ősrobbanással (Big Bang) jött létre, s az ősrobbanás pillanatában az univerzum teljes tömege egyetlen végtelen sűrűségű pontba volt összetömörítve. Gamow előadásának befejezéseként felkérte a kongresszuson résztvevő világhírű fizikusokat, szavazzanak, hogy volt-e ősrobbanás. A jelenlevők 60% körüli szótöbbséggel demokratikusan megszavazták, hogy volt. Azóta a fizikusok elfogadják a Big Bang-elméletet....."

Valahogy így ment ez judeokatolikus római egyházban is.
Megszavazták, hogy Jézuska= Isten :-)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.04. 09:11:14

Memetika kutató és szakértő vagyok és a saját tudományágam eredményeinek tükrében írtam a témához.

Ott fontos az érzelmi megfogás, az érzelmi kapocs. Ezért ilyen az írói stílus, de ettől függetlenül -sajnos, vagy nem sajnos- alapjaiban igaz minden amit ott írok. BénaManó Fizikus körül valamiért mindig ott legyeskedtek a pápák. Négy is találkozott vele személyesen is és egy rakás pápai "tudományos" társaságban tevékenykedett meg tagja volt.
Mivel nem sokkal halála előtt, valószínűleg lelkiismereti okok miatt
gyakorlatilag MEGTAGADTA AZ ŐSROBBANÁS elméletet
a párhuzamos és multi univerzum elméletekkel
lefordítva érthető mém nyelvezetre:
SOK BUMM volt nem egy, tehát nem volt ősrobbanás.

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151245192&t=9074397
801 hozzászólás

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.04. 09:28:22

ŐSROBBANÁS = dualista teremtéselmélet

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.04. 09:29:41

Az ​angol szerző ugyanannak a tanszéknek a vezetője Cambridge-ben, amely valamikor Sir Isaac Newtoné volt. Teljesítményét Einsteinével veti össze a tudományos közvélemény. Hawking az Univerzum keletkezésének és megszűnésének, a fekete lyukaknak, a térnek, az időnek, a téridőnek a kutatója. Könyve olvasmányosan, szellemesen foglalja össze a “teremtés” legfontosabb kérdéseit.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.04. 09:30:37

HawKing-ot sokan nem nevezzük Ha-Királynak, hanem inkább BénaManónak.

Nincs ebben semmiféle vicc, sem poénkodás, csak ez a beceneve sokunknál.

Az oka is megvan és az nem a külseje, vagy a betegsége adta, hanem az a bénázás, amit az Idő rövid története könyv kiadásakor összehozott. Ahányszor azt visszadobták, nem adták ki átírta, megint átírta, visszadobták, más kiadó, kiadta, visszavonták, bezúzták, újra javították, de már nem a BénaManó, hanem a kiadó ... stb ... majd új kiadásnák megint meg még rövidebb.. stb..

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.04. 09:31:36

Ősi megfigyelés és alap logika.

Ami a tudomány alapja is.

Ok-okozat.

Ezt megszegi az ŐsrobbanásIsten modell.

Tehát a "nem érdekes" álláspontod tarthatatlan és nem is igaz.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.14. 12:01:28

végtelenített hajtások
Ha egy szíj / LÁNC / CSILLAGRENDSZEREK elejét és a végét összekötöd,
legyen az bármilyen hosszú
végtelenített hajtás egy elemét kapod.
Ennyi csak kb a csillagászati végtelen.

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=160406509&t=9190095

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.18. 20:41:02

Egy darabig semmi sem volt, de kb 2-3 éve rávittem csak úgy kísérletként egy mém térképre és azt adta ki, hogy kamu .... jobban elkezdtem vizsgálgatni és tényleg kamu az egész. Hogy értsed.... nem tudományos módszer alapján terjedt el, hanem éppen úgy mint a vallások, vagy divatok, vagy konteók, vagy pletykák. Ezt adja ki a mémtérkép.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.04.10. 17:03:19

Megdőlhet a részecskefizika standard modellje
2022.04.10. 14:09
index.hu/techtud/2022/04/10/reszecskefizika-standard-modell-w-bozon-gyenge-kolcsonhatas-tomeg-meres-fizika-fermilab-lhc-univerzum/

Nagyobb a W-bozon tömege, mint amennyinek az elmúlt fél évszázad legsikeresebb tudományos elmélete szerint lennie kellene.

Egy évtizednyi mérés után a tudósok bejelentették, hogy a W-bozon nevű elemi részecske tömege lényegesen nagyobb, mint ahogy az elméletekben leírták, ez pedig alapjaiban rázza meg az univerzum működéséről alkotott elképzelést. ...

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.01.10. 16:48:39

"A “végsõ igazságokkal”, de akár csak az Univerzum keletkezésével való foglalkozás óhatatlanul érinti Isten létezésének kérdését. Hawking könyveiben ismételten visszatért erre a problémára; “Nehéz a világegyetem kezdetérõl beszélni Isten koncepciójának említése nélkül. Munkám az Univerzum eredetérõl a tudomány és a vallás határán van, de én megpróbálok a határ tudományos oldalán maradni. Lehetséges, hogy Isten oly módon cselekszik, hogy cselekedetei nem magyarázhatók tudományos törvényekkel. De ebben az esetben mindenkinek személyes hite alapján kell haladnia.”

Hawking évtizedek kutatómunkájának eredményeként — legalábbis önmaga számára — végsõ választ adott erre a döntõ kérdésre. Egy idõ után elvetette az addig olyannyira védelmezett õsrobbanás-elméletet, amely a kezdeti, fizikai törvényeken kívüli pillanatban megengedheti Isten szerepét a teremtésben, és egy merõben új elképzeléssel állt elõ. Véleménye szerint a kvantumgravitáció elmélete segítségével elkerülhetjük a kezdeti állapot problémáját, és világegyetemünket úgy képzelhetjük el, mint ahol “a tér és idõ határtalan, zárt felületet alkot”. “Olyan lenne az ilyen téridõ, mint a Föld felszíne, csak éppen még két dimenziója volna. A Föld felületének kiterjedése véges, határa vagy pereme azonban nincsen.” Ilyen feltételek mellett viszont “kezdete és vége se lehet: egyszerûen csak van. Hol van benne a Teremtõ helye?” — kérdezi Hawking, pontot téve ezzel egy hosszú vita végére, mely személyes sorsát ugyanúgy érintette."

imago.mtapi.hu/a_folyoirat/e_szovegek/pdf/(08)1997_1/142-151_ritter2.pdf

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.01.11. 11:05:05

Hawkingot nézzük akkor egy kicsit nem Teremtéselméletek, hanem Evolúciós oldalról.

Gondolataim:

- A biológia evolúció minden jel szerint ki 'akarta' szelektálni, hogy ne vigye tovább a genetikáját

- Bele is nyugodott részben ... inni kezdett és depis lett , amíg egy JahveHívő nő ... rá nem vette

- Hogy még is csak szaporodni kellene és amíg lehet túlélni ....

- Gyerekei lettek és egészségesek ... Átélte a gyerekes szülők élettanát és érzéseit.

Tehát R. Dawkinsot jómagam ilyen szempontból példaértékű és nagyon erős akaratú embernek tartom .... még akkor is ... ha felült egy jó ideig a Vatikán állam és az ottani áltudományos pápai akadémia szekerére is.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.02.23. 21:47:21

"Fred Hoyle ateista kozmológus, aki 1949-ben a "Big Bang" pejoratív név feltalálója volt, 2001-ben bekövetkezett haláláig elutasította. Az Ősrobbanást álcázott vallási eszmének tartotta. Ehelyett az állandósult állapot mindenségtanát támogatta, amely azt feltételezte, hogy az anyag folyamatosan "megjelenik", hogy fenntartsa az örökké táguló világegyetem sűrűségét."

biologos.org/articles/georges-lemaitre-the-scientist-and-priest-who-could-conceive-the-beginning-of-the-universe

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.02.24. 09:24:13

Ezen a kitalált ŐsRottyanás mesén az érvelési hibák tömegeit lehet detektálni:

Mazsolázgatás érvelési hiba
Hazugság
Szakértői álca
Szavazás
vágyvezérelt gondolkozás
helyes útirány kiválasztási hiba

Ez utóbbit kifejtem részletesebben is:

Ez a hamis dilemma érvelési hiba fejlettebb változata, amikor nem két lehetőség közüli kényszerű választást próbálnak előírni, amikor több lehetőség is van, hanem ennek nagyobb számú verziója. Tehát amikor például azt állítja valaki, hogy egy dolognak csak négy helyes iránya lehet és mivel három nem megfelelő helyre és eredményre vezet azok rosszak és csak a negyedik útirány lehet a helyes.

Probléma.... Mindig lehet új eddig nem létező, vagy nem tudott utakat is nyitni, amelyek szintén a jó irányba vezetnek. Sőt lehet csak az új út visz a valóban helyes irányba ... az előtte jónak vélt csak megközelíti, de elmegy mellette. Példák rá:

- BigBang elmélet egyre gyorsabban táguló világegyetem elmélete lehet simán hibás ... Mert ahol a mérések történek ott lehet igaz, de a mérési határon túl már lehet szűkülés is. Továbbá ahova a tágulás történik, annak is a világegyetemnek kell lennie, tehát lényegében annak csak egy része tágulhat és és egy időintervallumban ... Továbbá a téridő kontinuumban a "tágulás" lehet nem is tágulás ... mert lehet relatív is. Tehát máshoz viszonyítva már akár szűkülés is.
süti beállítások módosítása