Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Magyar Wikipédia csak áltudomány

2022. január 31. - IGe

 

wikipedia_veszelyes.png

Magyar "nyilvános" WiCipédiáól idézek, ahol a szócikkek és tartalmuk elfogadása - nagyon sokszor - egy azt kisajátító klikk szavazásával és nem bizonyítással történik. :

"Tartalmi (szemantikus) hibák

Az érvelési hibák e fajtájában az alkalmazott következtetési forma esetleg formailag megfelelő, de a felhasznált szavak jelentése, vagy nem releváns volta miatt a következtetés mégsem érvényes. Egyik példája a homonímiával való visszaélés, az ekvivokáció:

  • I. hipotézis: Isten mint fogalom jelen van az emberek elméjében.
  • II. hipotézis: Az emberek elméjében lévő fogalmak léteznek.
  • Ennélfogva Isten létezik.

Ez egy tipikus érvelési hiba, és nem azért, mert a második premissza vitatható igazságú (ettől még maga az érvelés mint feltételes állítás érvényes lenne), hanem mert összekeveri az egyén által az Istenről alkotott fogalmat magával az Istennel, azaz a fogalom referenciájával."

Ebben számos érvelési hiba van:

1. Meghatározatlanság: Nincs "'Isten" tudományosan és logikusan meghatározva és nem egy ilyen meghatározással történik az összevetés, holott csak azzal van jogosultsága egy lexikonnak. 

2. Hazugság: Eleve tény, hogy "Isten"-nek számtalan szemantikai jelentéstartalma van és a WC csak éppen egy nem igazolt és nem is igazolható, dogmatikus, kitalált tartalmat sugal, hogy az a jó.

3. Igazolhatatlanság: Maga a WC állítása semmivel sincs logikusan alátámasztva, tehát az nem is lehet érvényes állítás. Az csak egy látszat állítás.

4. Anekdotikus érvelés: Hiszen nevetséges, hogy egy lexikon  csak szájhagyományon alapuló "Isten" fogalomra hivatkozzon.

5. Metafizika bevonása: A "létezés" önmagában használva csak egy filozófiai metafizikai fogalom, ha nincs tisztázva hogy hol, mikor, milyen formában stb -ra vonatkozik. Hiszen Hófehérke egyértelműen létezik, mint egy mesealak.

6. Szakértő álca: A magyar wikipédia nem felel meg a tudományosság és a lexikonírás feltételrendszerének sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr1316980850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MetaLogika 2022.04.10. 12:22:56

(Ja nem vagyok ateista, mert az is egy áltudomány csak. A filozófia metafizikai ágának az egyik korcs kinövése. Ja és a Xenu fanokat sem kedvelem. Nyolc vallásom van, de csak kulturális játéknak.)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.04.15. 17:19:41

naplózva:

Hozzá kellene azért tenni, a félreértések elkerülése miatt, hogy csak kitaláció, hiedelem, mese... Tudományosan és tényszerűen viszont sok Istent teremtettek az emberek és azokból JahveZsidóSátránIsten és annak avatárja ZombiJézuska kitalált alak. Ráadásul egyik sem eredeti, hanem korábbi vallásokból és Istenekről koppintották, plagizálták.
süti beállítások módosítása