Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

10 butítás, amit sokan 10 parancsolatnak hisznek

2007. április 29. - IGe

Az úttörőknek és a kisdobosoknak is volt 6-12 pontja, aztán rájöttek az emberek, hogy az csak egy torz ideológiát szolgált. Nincs ez másként a biblia mítoszmesekönyvben leírt 10 butasággal sem.

 Még a mesében Mózes is összetörte a butaságát, ami több volt, mint önkritika. Mások ezt persze felkarolták hatalmi eszköznek. Egészítsük csak ki helyesen az értelmezést, amit a történelem igazolt tettekkel és tényekkel:

1. Ne tisztelj más isteneket, mert csak a miénk Über Alles
2. Ne csinálj faragott képet (bálványt) és ne imádd, mert ezt csak nekünk és a mi Führerjeinknek szabad.
3. Isten nevét ki ne mondd, mert még kiderül, hogy kb 10.000 van belőlük.
4. Szenteld meg a hetedik napot, és járj ideológiai továbbképzésre és hülyítésre a templomoknak nevezett pártházakba.
5. Tiszteld apádat és anyádat, és WC-zés után moss kezet.
6. Ne ölj, mert azt csak nekünk szabad.
7. Ne törj házasságot (ne paráználkodj), mert ha már mi nem kefélhetünk egy jóízűt, akkor te sem.
8. Ne lopj, mert nem szeretjük a konkurenciát.
9. Ne tégy hamis tanúságot, mert hazudunk mi helyetted is.
10. Ne kívánd, ami embertársadé, mert az nekünk jár.

Egyébként a 10 parancsolat szövege szinte egy az egyben az egyiptomi halottas könyvből lett átemelve/ koppintva/ plagizálva.

Biblia / Egyiptomi Halottak Könyve

Ne tisztelj más isteneket énelöttem  /  Nem bolygatom meg az isteni törvényt
Ne készíts bálványokat  /  Nem állítok meg egy istent sem, ha megjelenik
Ne vedd hiába szádra Isten nevét  /  Nem sértem meg a kormányzó Istent
Szenteld meg a szombatot  /  (ilyen az egyiptomiaknak nem volt)
Tiszteld apádat és anyádat  /  Nem ártok a rokonaimnak
Ne ölj  /  Nem ölök
Ne légy házasságtörő  /  Nem vagyok házasságtörő
Ne lopj  /  Nem rabolok
Ne hazudj  /  Nem szólok hazugságot igazság helyett
Ne kivánd más tulajdonát  /  Nem kárositok meg másokat

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr5364966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Móni · http://keszegecske.b13.hu/ 2007.04.29. 18:34:49

Hát ez egész elgondolkodtató volt...nem mintha nagyon hittem volna a 10 parancsolatban...vagy más hasonló ámításokban..

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.04.29. 18:39:55

"A tizparancsolatot nagyjából mindenki ismeri, van aki be is tart néhányat. Hasonlitsuk össze: (Kissé drámai élmény lesz)

Biblia / Egyiptomi Halottak Könyve

Ne tisztelj más isteneket énelöttem / Nem bolygatom meg az isteni törvényt
Ne készits bálványokat / Nem állitok meg egy istent sem, ha megjelenik
Ne vedd hiába szádra Isten nevét / Nem sértem meg a kormányzó istent
Szenteld meg a szombatot / (ilyen az egyiptomiaknak nem volt)
Tiszteld apádat és anyádat / Nem ártok a rokonaimnak
Ne ölj / Nem ölök
Ne légy házasságtörö / Nem vagyok házasságtörö
Ne lopj / Nem rabolok
Ne hazudj /Nem szólok hazugságot igazság helyett
Ne kivánd más tulajdonát / Nem kárositok meg másokat"

#3 - padödö

www.virtus.hu/index.php?id=room&aid=6386

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.04.29. 18:42:07

molaris 2007.04.29

Ha nem vetted észre itt most én mutatok nem is annyira görbe tükröt, hanem nagyon is a valóságot mutatót az emberiség egyik legnagyobb átverésének.

Lyrien 2007.05.01. 16:13:12

Nem nagyon értelek... Miért kell valakinek a vallását így kifigurázni?
Egyébként, összekevered a vallást az egyházzal. Az egyházzal én sem értek egyet. De a vallásnak kellenek alapkövek, amire épülhet. Mint egy ház, tudod...
Az már, hogy maga az egyház mire használja fel ezeket az alapokat és mennyire sérti meg őket, a maga gondja.
Tehát, nem a vallással van gond, hanem a gyakorlati alkalmazással. És nem biztos, hogy hülye ember az, aki hisz... Inkább az a hülye, aki nem gondolkodik.
Tehát, gondolkodj egy percig, mielőtt lenácizod a katolikus (vagy inkább a zsidó?) egyházat.

Lyrien 2007.05.01. 16:15:31

Jajj, ezt elfeledtem:
Nem vagyok sem keresztény, sem más vallású, sőt, meg sem vagyok keresztelkedve. De azért tiszteletben tartom az igaz(!) hitet.
Az egyházat már kevésbé...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.01. 22:01:33

Kedves Lyrien!
Az egyik vallásom (kényszervallásom, mert rámerőltették, beleszülettem) a katolicizmus. Úgy hogy én csak belülről kritizálom a nagyon rossz rendszert. Remélem a katolizizmus rémuralmi diktaturája sem tud soha sem már ujraéledni, mint a kommunizmus, vagy a fasizmus.

Czimby 2007.05.02. 02:59:12

Csak annyit tennék hozzá, hogy kimutatták, hogy ha az emberek betartanák a parancsolatokat, amik a Bibliában vannak, fele annyi lenne a betegség, depresszió. Ha nem ölnének az emberek annyit, rosszabb lenne? Szerinted biztosan. Ha nem lenne annyi válás (házasságtörés), csonka családban felnövő gyermek, rosszabb lenne? Bizonyára igen.
Nem az egyházakat védem, csak a 10parancsolatot.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.02. 09:31:11

Az a gond, hogy a 10 koppintás kb. olyan mint Orwell Állatfarmjában az Ól falára írt parancsolatok. Tudod.

"Minden állat egyenlő".... "de vannak egyenlőbb állatok"

Ez átfordítva katolicizmusra;

" Ne ölj!" ... mert azt csak nekünk szabad, majd mi eldöntjük, hogy melyik ölés gazdája lesz szent és melyik elátkozott"

Lyrien 2007.05.05. 13:29:20

Szervusz!
Nem is azzal volt a bajom, hogy bomlasztod az egyházat. Nagyon sok olyan dolog van az egyházban, legyen az református vagy katolikus vagy akármilyen, amivel én sem értek egyet. Például, hogy miért kell Isten helyett a papokat imádni, hogy miért lesz az ember nagyobb hívő attól, ha pénzt rak a templomi perselybe, vagy, ha a templomban mutogatja az imáit és áldozatait.
Azzal van bajom, hogy olyan dolgokat is kritizálsz, sőt, elvetsz, amik pedig szépek és jók. Ilyen a tízparancsolat. Ahogyan Czimby is mondta, a tízparancsolatot betartva nagyon sok bajtól megszabadulnánk... Szerintem a ne ölj, ne lopj stb. igenis olyan elvek, amiket illene betartani egy értelmes embernek...
A másik, hogy szerinted koppintás. Nos, köztudott, hogy a keresztény vallás nagy része más vallásokból átvett dolog. Például a karácsony, ami a téli napforduló. Ezen nem kell felháborodni, nincs új a Nap alatt; ennyi erővel akárkit meg lehetne támadni, hogy másol.
TEhát, még mindig azt mondom: tegyél különbséget egyház és vallás között, és ha az egyházat akarod támadni, ne a vallást támadd.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.05. 13:51:10

Szaporítom az egyházakat. Azt szeretném ha nem csak több száz, de több tízezer lenne belőlük hazánkban.

Brain Storming 2007.05.12. 00:59:11

Ez teccett!

Épp ma tettem fel egy írást a református egyház 1%-ért folyamodó internetes hírdetéséről:

brainstorming.blog.hu/2007/05/12/reformatus_egyhaz_ado1_ert

# 2007.09.21. 13:59:20

Már az nem jó amit alapnak veszel \\\"Ne tisztelj más isteneket\\\" nem is ez az első parancsolat egyébként te valószínűleg nem vagy normális hogy ilyeneket le mersz írni és hogy koppintás hát az is egy nagy hülyeség egyébként valószínű ,hogy te egy nyomi valaki vagy akinek sok szabad ideje van és nem jut más eszébe miint az egyházat pocskondiázni.Ennyi

lucrezia 2007.11.14. 23:55:15



A Tízparancsolat,amelynek kinyilatkoztatása 3200 évvel ezelőtt a Sínai-hegyen hangzott el,mikor a zsidó nép Egyiptomból menekülve a szabadságot kereste,ma is az emberi civilizáció alappillére.Nem \"egy zsarnok parancsa\",hanem a \"békesség útja\",az ember\"helyes viselkedésének kézikönyve\".

A kőbevésett szövettség Istennel

Az Ókori időkben sok társadalmi szerveződés összeállította az élet alapverő törvényeinek gyüjteményét=erkölcsi kódexét,amely lehetővé tette a rendezett közösségi életet.A legrégebbi ismert törvénykönyv Ur-Nammu,sumer király törvénygyüjteménye,ezt követi Bilalama amoreus törvénykönyve,majd Lipit-Isthar törvénygyüjteménye és Hammurabi híres törvénykönyve,aztán Hettita törvények,valamint Tiglat-Pileser asszír törvényei.Ezt követte a Tízparancsolat.Héber neve aseret ha devarim,vagyis\"a tíz szó\".Nem is kifejezetten \"parancsok\",hanem sokkal inkább az emberek életére,szabadságára és méltóságára vonatkozó alapelvek gyüjteménye.Az elkövetkező évetredekben az egyéb törvénykönyvek eltünnek,a mózesi Tízparancsolat azonban az emberi civilizáció alapillére marad mint az ember életének,méltóságának és szabadságának biztosítéka.

TÍZPARANCSOLAT

1. Uradat,Istenedet imádd és csak neki szolgálj!

Jézus is a prófétákhoz hasonlóan küzdött a megrögzült bálványimádás ellen,mely nem a pogány templomokban,hanem az ember szívében fészkel.A bálvány mely ellen évezredek óta küzdeni kell:(Jézus szerint az ember számára ezek a legveszélyesebbek)pénzéhség és gazdagság utáni vágy,zsarnokság és háború,erőszakosság,tisztátalanság,gőg és lustaság.\"Senki sem szolgálhat két úrnak:vagy gyűlöli az egyiket,a másikat szereti,vagy ragaszkodik az egyikhez a másikat pedig megveti.Nem szolgálhattok az Istennek is,a,Mammonnak is.\"

2.Isten nevét hiába ne vedd!

Tilos Isten nevének használata csalás és hazugság elfedésére, hamis eskütétel révén nevének megszentségtelenítésére.\"Aki megátkozza Istenét,viselni fogja bűnének büntetését.\"

3.Az úr napját szenteld meg!

A vasárnap a kersztények első és legalapvetőbb ünnepe.Az öröm,a család,a pihenés és a munkától való tartózkodás napja.Ezen a napon a híveknek össze kell gyülekezniük,Isten Igéjének meghallgatására.(Úgy tűnik,hogy a mai modern ember a vasárnapot az autójának a shoppingolásnak és a diszkónak szenteli.)

4.Atyádat és Anyádat tiszteld!

Kiskorú gyermekeknél a Szülők iránti tisztelet kifejezése az engedelmesség.Szükség van a párbeszédre,a vitára,de a hangsúly az engedelmességen van. A szülői házat már elhagyott és saját családot alapított felnőttek is tiszteletteljes szeretettel tartoznak szüleiknek.Lehet más meggyőződést követni,de a tiszteletnek mindig meg kell maradnia!Beteg szülőkről még áldozatok árán is gondoskodni kell!Ők is ezt teték gyermekeikkel.Legyenek hozzájuk közel az élet nehézségeiben és az öregkor magányában.(Sok szülőre még az ajtót sem nyitják rá gyermekeik,be dugják őket öregek otthonába,majd elfelejtik meglátogatni őket.)

5.Ne ölj!

Gaztett minden ami az élet ellen irányul:a gyilkosság bármely formálya,a,népirtás,a magzatelhajtás,az eutanázia,az öngyilkosság,mindaz ami a személy épségét veszélyezteti:a csonkítások a testi vagy lelki kínzás,a,lélektani kényszer alkalmazása;mindaz,ami sérti az emberi méltóságot;az embertelen életkörülmények megtűrése,az önkényes bebörtönözés,az elhurcolás,a rabszolgaság,a prostitúció,a nőkkel és gyerekekkel való kereskedés;de az is gazság,ha lealacsonyító feltételek között pusztán jövedelmező eszköznek tekintik a munkásokat,nem pedig szabad és felelős személyeknek.

6.Ne paráználkodj!

A szexualitás jó dolog de vissza is lehet vele élni! Isten a családot három parancsolattal védi:a negyedikkel, a hatodikkal és kilencedikkel.A házasságtörés a család felbomlasztása.Vannak vágyak és tettek, melyek az embert állati sorba alacsonyítják le.És vannak dolgok, amelyek nem tartoznak a külvilágra,belső magánügy,ne kérkedjünk vele.

7.Ne lopj!

Lopás nehéz helyzetben lévő embernek hitelt adni uzsora kamatra,majd tartozás fejében maradék vagyonát elvenni!A TÚLÉLÉSHEZ VALÓ JOG KORLÁTOZZA A MAGÁNTULAJDONT! Isten határt szab a magántulajdonnak:mindenki tulajdonosa a maga vagyonának mindaddig míg nemlesz dúsgazdag,miközben körülötte éhen halnak az emberek.A fölösleget nem oda \"lehet\" hanem oda \"kell\" adni a szegényeknek.(Minden hetedik esztendőben elkellett engedi a szegények tartozását,a földet nem művelhették meg,ami magától kikelt az a szegényeket illette.)Lopás tisztességtelen áron eladni az élethez szükséges élelmiszereket.Lopás más kárából hasznot húzni!A megdolgozott bér ki nem fizetése,vagy a munka alulfizetése is lopás.

8.Hamis tanúságot ne tégy!

Valótlanságot állítani a hírek közlésekor hazugság.A rágalom megöli a hírnevet,tönkre tehet egy életet.Sokszor rosszabb a gyilkosságnál.A hamis \"tanúságtétellel\" napjainkban elsősorban a tömegkommunikácós eszközökön keresztül találkozunk.Az újságok,tv-csatornák,rádióállomások az igazság keresése helyett inkább a szenzációt vagy tulajdonosaik igazságát hajhásszák.Ebből következik,hogy elhamarkodottan ítélnek el ártatlan embereket,vagy két egyidőben futó híradó ugyanazt a tényt egymással szöges ellentétben értelmezi pártérdekeket kiszolgálva.Nehéz megmondani,keresték-e egyeltalán az igazságot.A nyelv segítségével nagyon jó és nagyon rossz dolgokat tehetünk.(Magyarország is egy hazugság áldozata, és ennek egy ország issza a levét.)

9.Felebarátod házastársát ne kívánd!

Ez a parancs a családot fenyegető rossz hatások gyökerét érinti,mikor tiltja a bűnös kívánságot,mely szabadjára engedi az ösztönöket és végezetül rossz cselekedetek felé hajtja az embert.A kívánság a gyökere minden tettnek,legyen az jó vagy rossz.A házasságtörés és a válás,a poligámia és a szabad kapcsolat súlyos vétségek a házasság méltósága ellen.

10.Felebarátod tulajdonát ne kívánd!

A hatodik parancsolattal isten azokat az anyagi javakat védelmezi,melyeket az emberek és a család munkájával felhalmozott,biztosítva evvel anyagi biztonságát.A tizedik parancsolattal Isten a lopás súlyos bűnének gyökerét akarja kitépni:a féktelen vágyakozás ugyanis az első lépés a lopásfelé vezető úton.

/Tenorio Bosco:Keresztény Törvények 20 leckében című könyve alapján

Ezen törvények szerint nincs olyan ember,aki ne lenne bűnös így vagy úgy.

Bummer 2007.11.15. 11:25:04

A parancsok nem így vannak, talán el kéne olvasni.

Lucrezia 2007.11.15. 17:53:01

Kedves Bummer!A parancsok így vannak.Talán neked kellene többet olvasni és nem hülyeségeket irogatni.Vallási neveltetésemből adódóan volt elég időm olvasgatni,sőt gyerekeimnek is és másoknak is megtanítani.Miért fáj neked ,hogy mások hisznek valamiben?Én soha nem bántanám az ateistákat,vagy másképp gondolkodókat.Te is tégy így,boldogabb leszel.Keress valamilyen más témát,és abban fényeskedjél,ne mások hitét szapuld!!!

Bummer 2007.11.17. 06:23:33

Kedves Lucrezia! Ha olvasgatnád az itteni kommentjeimet, rájönnél, hogy miért írtam. Azért küzdök, hogy ha kritizáljuk vagy ellenkezőleg, védjük a vallást, a tényekkel vitatkozzunk, és ne eleve hamis beállításokkal. Ezért kaptam már meg a "vallási fanatikus" jelzőt valamelyik témában. Azt, hogy el kéne olvasni, arra értettem, hogy a bibliában kéne elolvasni a 10 parancsolatot. (2Móz 20)
Az első parancs pl. így kezdődik:
"Én, az Úr, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából." Ez is nagyon fontos. Tehát ha már zanzásítjuk, valahogy így nézne ki a 10:
1. Ne legyenek isteneid rajtam kívül, és ne tisztelj istenként semmilyen teremtményt.
2. Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak nevét!
3. Emlékezz meg a nyugalom napjáról és szenteld meg! A nyugalom napján ne végezz semmiféle munkát!
4. Tiszteld apádat és anyádat!
5. Ne ölj! [itt a pontos fordítás nagyon nehéz, mert a héber ige, ami itt áll, szándékos és igazságtalan gyilkosságot jelent]
6. Ne paráználkodj!
7. Ne lopj!
8. Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!
9. Ne kívánd felebarátod tulajdonát.
10. Ne kívánd felebarátod feleségét.

Amiket te leírtál, már nagyrészt egy modernizálása, átértelmezése a dolognak. Ezt nem nagyon kedvelem, mert ha még helyes és célszerű is mai életünkre alkalmazni a parancsolatokat, azt állítani, hogy "ez a tízparancsolat", nem helyes. Ugyanis nagyon lényegesnek tartom mindig eszünkbe idézni, hogy az eredeti megfogalmazások egy adott kultúrának szóltak, pl. ahol a feleség a férj tulajdona volt.

Lucrezia 2007.11.17. 09:55:12

Részemről a hozzászólást befejeztem.Soha nem értenénk egyet.Tiszteletben tartom nézeteid.Én csak kerestem valamit,úgy keverettem ide.Úgy éreztem el kell mondanom véleményemet.Baráti üdvözlet,további szép napokat!

Első mohikán 2010.01.10. 03:20:21

A Tizenegy parancsolat:
1. Ne tisztelj más isteneket.
2. Ne csinálj faragott képet (bálványt) és ne imádd.
3. Isten nevét hiába ne mondd.
4. Szenteld meg a hetedik napot.
5. Tiszteld apádat és anyádat.
6. Ne ölj.
7. Ne törj házasságot (ne paráználkodj).
8. Ne lopj.
9. Ne tégy hamis tanúságot.
10. Ne kívánd, ami embertársadé.
11. Ne fürgyé le!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.05.08. 10:58:49

Kisdobos, az általános iskola 2.-4. osztályos tanulói

Úttörő, az általános iskola 5.-8. osztályos tanulói

A kisdobosok 6 pontja

A kisdobos hűséges gyermeke a magyar hazának.
A kisdobos szereti és tiszteli szüleit, nevelőit, pajtásait.
A kisdobos szorgalmasan tanul és dolgozik, segíti társait.
A kisdobos igazat mond és igazságosan cselekszik.
A kisdobos edzi testét és óvja egészségét.
A kisdobos úgy él, hogy méltó legyen az úttörők vörös nyakkendőjére.

Az úttörők 12 pontja

Az úttörő hű gyermeke hazánknak, a Magyar Népköztársaságnak, felelősséggel dolgozik érte.
Az úttörő erősíti a népek barátságát, védi a vörös nyakkendő becsületét.
Az úttörő szorgalmasan tanul, a világ és önmaga megismerésére törekszik.
Az úttörő gyarapítja és védi a szocialista társadalom értékeit.
Az úttörő ahol tud, segít és önként szolgálja a közösséget.
Az úttörő igazat mond és igazságosan cselekszik.
Az úttörő szereti, tiszteli szüleit, nevelőit és az idősebbeket.
Az úttörő igaz hű barát.
Az úttörő bátor és fegyelmezett.
Az úttörő szereti és védi a természetet.
Az úttörő edzi testét és óvja egészségét.
Az úttörő úgy él, hogy méltó legyen a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség tagságára.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.05.01. 19:01:07

Egyiptomban ie. 3100 körül a papok süteményeket szenteltek, amelyek Ozirisz isten húsává váltak és megették.
süti beállítások módosítása