Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Magyar Para-Kutatási Tudományos Társaság

2007. május 23. - IGe

Írtam egy szócikket a Wikipédiába a Magyar Para-Kutatási Tudományos Társaságról, amelyet a szócikk felrakása után már 3 perccel törlésre javasoltak. (végül sikerült megmenteni) Szerintem pedig ez is a kultúránk része.

Nuladik tipúsu találkozások.jpg


1989-ben alakult meg Magyarországon a Para-Kutatási Tudományos Társaság. Egyik alapítója Carla Galli, aki a "Nulladik Típusú Találkozások" című tévéműsor egyik társszerzője. A társaság számos nemzetközi hírű parafenomén magyarországi fellépését szervezte meg, mint például az ukrán Albert Ignatyenkóét. Albert Ignatyenkóval akkor Déri János és Antal Imre is készített riportot. Déri Jánost Albert Ignatyenkóval és Carla Gallival való találkozás késztette a Nulladik Típusú Találkozások című tévéműsor indítására.

 

Nulladik Típusú Találkozások egy sikeres televíziós sorozat, amelyet Déri János vezetett. A nagyon késő esti és kissé túldramatizált felvezető képsorok ellenére óriási sikere volt. Egely György, mint állandó vendég, főként ennek a műsornak köszönheti ismertségét.

A társaság tagjai igyekeztek a hazai híres para eseteket is feltárni és archiválni. Ezek egyike a Rátonyi János újságíró által feltárt Irisz Lucia esete, amelyből Doszpod Béla szerkesztő-rendező, producer készített kisfilmet, (melyben én is szereplek egy filmrészletben) a másik a Csengeri Pap Dénes féle egykori kísérleti labor. A társaság számos tagja részt vett a hazai Szkeptikusok, azaz a Tényeket Tisztelők Társasága és az AION Alapítvány alapításában és munkájában is. Ez utóbbi szervezet az emberi pszichikum képességeinek kutatására jött létre és az alapítók között olyan nevek is szerepeltek, mint Dr. Vámos Tibor akadémikus, Dr. Mérő László egyetemi tanár, Dr. Bányai Éva Elte Kísérleti Pszichológiai tanszékvezető. Bányai Éva nevéhez köthető az aktív éber hipnózis feltárása és felismerése.

A Para-Kutatási Tudományos Társaság tagjai, a kilencvenes évek végére, már számtalan különféle irányzat felé szétszéledtek. Maga a társaság egy adminisztratív bejelentési hiba miatt hivatalosan megszűnt, de számos tagja gondolkozik a működés újraindításán.

Miért tudományos?

A társaság azon tények alapján, hogy egyre több külföldi egyetemen alapítottak parakutatási tanszéket, vagy részleget, és az ott elért eredmények akkoron áttörésnek látszottak, bizakodott abban, hogy több parajelenség működése tudományos módszertannal is bizonyítást nyerhet. Tehát a társaság tagjai tudományos igényességre és vizsgálati módszerekre törekedtek. Az igazi áttörés azóta sem történt meg, de a parakutatásnak kialakult több tudományosnak mondható vizsgálati módszertana. Ezek főként a telepátiakutatás területére tehetőek.


Nemzetközi kutatóhelyek

Duke -Institute for Parapsycholog, Durham, Észak-Karolina, Buchanan Boulevard 402. Itt dolgozott J. B. Rhine, az amerikai parapszichológia megalapítója.
Princeton - LAB, teljes nevén Psychophysical Research Laboratories, 301 College Road East, Princeton, N. J. 08540
1969-ben az amerikai parapszichológusok szakmai egyesületét - Parapsychological Association - felvettékaz amerikai tudományos társaságok szövetségébe - AAAS, American Association for the Advancement of Science -, amely az egyik legjelentősebb esemény parapszichológia kb. ötven éves történetében.

Para témájú könyvek

Michele Curcio: Parapszichológia A-tól Z-ig (Arkanum, 1991)
Hans Jürgen Eysenck, Carl Sargent: Mégis van magyarázat? (Magyar Könyvklub, 1994)
Viktor Farkas: Tények és talányok (Magyar Könyvklub, 1994)
Dús Magdolna, Egely György: Titokzatos erők tudománya? (Hátter, 1989)
Egely György: Parajelenségek (K.U.K., 1993)
Rátai János: A szellem kalandjai (Minerva, 1988)
Charles Berlitz: Furcsa Jelenségek (Édesvíz, 1993)
D. J. Parker: Természetfölötti jelenségek atlasza (Gulliver, 1991)
Megmagyarázhatatlan... (Akkord, 1993)
Mylan Ryzl: Telepátia és tisztánlátás (Édesvíz, 1992)
Louis Pauwels, Jacques Bergier: Mágusok hajnala (Mora, 1989)
L. Mack, E. Harwood, L. Riley: Amire nincs magyarázat (Novotrade, 1991)
M. Sage: Piperne, a médium (Media, 1989)
Vassy Zoltán: A parapszichológia tudományos irányzatai (Akadémiai Kiadó, 1989)
Vassy Zoltán: Racionalitáson innen és túl (Typotex, 1991)


Általam elkezdett szócikk a Wikipédián

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr3685943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása