Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

A leleplezett Vatikán

2007. június 28. - IGe

 

Könyvajánlat: Paul L. Williams: A leleplezett Vatikán. Oknyomozó stílusban megírt könyv, amely a Római Katolikus Egyház, a pápaság és egyben Vatikán állam 20. századi történetét írja le részletes pénzügyi és politikai elemzésekkel.

A 20 század elejére A Római Katolikus Egyház vagyona és tekintélye, világi dicsősége, az azt megelőző korszakhoz képest jelentéktelenre csökkent. A reformáció miatt az Észak-Európából beáramló adók, hűbéri járulékok, örökségek és adományok elapadtak. A felvilágosodás is további pénzügyi gondokat okozott. A francia forradalmat követően az egyházi vagyonok Francia országban a nemzet rendelkezése alá vonták és megtiltották a francia püspököknek, hogy a pápának addig küldött szokásos „római adót” fizessék. Az Olasz nemzeti egység megteremtése után 1860-ra a pápa a római székhelyű Latrium kivételével minden itáliai területét és birtokát elvesztette. Az 1910-es 1920-as években A Római Katolikus egyház gazdasági és befolyásbeli mélyponton volt. Ebben az időben ismerte fel Benito Mussolini, hogy a katolicizmus jó szolgálatot tehet politikai előmenetelében és pozíciója megszilárdításában. A könyv tárgyalja a Vatikánnak egyes diktatúrákkal kötött szerződéseit, például az 1929-es lateráni egyezményt és az 1933-as német-vatikáni konkordátumot.

Rövid részlet a könyvből:

„1977-ben, kevéssel a halála előtt VI. Pál azt mondta: »A sátán füstje beszivárgott a templomokba. Körüllengi az oltárt.« Mikor lépett be a sátán a római katolikus egyház szentélyébe? Mikor vettek diadalt a pokol kapui az egyház fölött? Egyesek szerint a lateráni egyezmény 1929. február 22-i aláírásakor. Mások egy jóval korábbi dátumra mutatnak, egy 312. évi tiszta, októberi reggelre, amikor Miltiades, Róma hajlott korú, megviselt püspöke térdet hajlott Konstantin római császár előtt, hogy egyháza elnyerje a mérhetetlen gazdagság és hatalom ígéretét.”

 
A könyvben jelentősek kritikai részek és ilyen fogalmazási módok is találhatóak, mint például: "Vatikán Rt.", "haramia állam". Tehát mint a címe is jelzi, nem fest egy kedvező képet a Vatikánról, sem a római katolikus egyházról. Történelmi dokumentumokkal alátámasztva a szerző leleplezi a Vatikán náci és olasz maffia kapcsolatait is.

Tartalomjegyzék 

Bevezetés: Koldusból királyfi

  1. Mussolini Adománylevele
  2. A csodálatos pénzszaporítás
  3. A mammon diadala
  4. A Vatikáni Bank megalapítása
  5. A katolikus Horvátország és a náci arany
  6. Kincsek a „patkányjáratokon” át
  7. Mérhetetlen gazdagság
  8. A rózsaszín pápa
  9. Montini utolsó szalmaszála
  10. Az ifjú cápa
  11. A titkos társaság
  12. Barátok közt
  13. A meghamisított egyház
  14. A „Vatikán Rt.” összeomlása
  15. Halálra szánva
  16. Az Ambrosiano-ügy
  17. Tájkép csata után
  18. Minden a régiben
  19. Bevehetetlen erődítmény
  • Utószó: És így tovább
  • I. Függelék A pápák listája
  • II. Függelék A lateráni egyezmény
  • III. Függelék Konkordátum a szentszék és a Német Birodalom között
  • Jegyzetek


A Vatikán pénzügyei        Paul L. Williams: Mussolini adománylevele

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr37107526

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vallás sokaknak csak üzlet 2014.08.02. 08:28:20

The Dees Illustration Studio már önmagában is nagyon jó képmontázsát  felturbóztuk némi szöveggel. Szórakoztató Valláskritika facebook közösség.

Trackback: Blogocska 2007.07.02. 09:08:46

Nemere István: Vatikáni krimik (Bűntények a kereszt jegyében)Ez a könyv a pápák majd’ kétezer éve ámokfutásairól ír, erkölcstelen életükről, életvitelükről. Egyéb eszmefuttatás helyett most csak a könyv bevezetőjét másolom ide, ez mindent elmond: Eg…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása