Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Keresztény, buddhista NE ÖLJ katonák...

2007. szeptember 15. - IGe
NE ÖLJ! Vagy még is szabad, ha azt a vallásod, vagy más érdekében teszed? Egyes vallásokban, így a keresztényeknél is az adott vallás érdekkörében elkövetett gyilkosságok jónak, példaértékűnek számítanak és nem bűnnek.



Sőt még szentek is lehetnek a vallási alapon gyilkolókból - lásd I. Istvánt, alias Vajkot, de milyen erkölcsi alapon foghat fegyvert egy keresztény, vagy egy buddhista, ahol az ölés tilalma elsődleges? Milyen alapon mehet egy keresztény, vagy egy buddhista katonának? A katonaság, akárhogyan is ideologizálják egyesek, magában hordja az ölés felvállalását, ha valaki katona lesz. A katonaság, főleg a fegyveres szolgálat szerintem nem összeegyeztethető a "ne ölj" vállalásával. Vagy javítsák át a keresztényi és buddhista tanokat és parancsokat, hogy milyen körülmények között szabad ölni. Meg hazudni, csalni, lopni, gazdagodni, megkívánni felebarátod feleségét, női apáca hittársaddal papként szeretkezni, bálványt imádni...


Persze a bibliában mindennek benne van az ellenkezője is, amire a számtalan példából csak egyet idézek:
2 Móz. 32,27 "Ezt mondja az Úr, Izráel Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, ... és kiki ölje meg az ő attyafiát, barátját és rokonságát."

Akkor ezek szerint a biblia 10 parancsolata egy nagy KAMU. (ez csak költői kérdés, mert persze, hogy az)


I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!
II. Isten nevét hiába ne vedd!
III. Az Úr napját szenteld meg!
IV. Atyádat és anyádat tiszteld!
V. Ne ölj !
VI. Ne paráználkodj !
VII. Ne lopj !
VIlI. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!
IX. Felebarátod házastársát ne kívánd!
X. Mások tulajdonát ne kívánd!        

Hát eléggé nehéz két ellentétes parancs közül kiválasztani a jót, ha mindkettő állítólag ugyanattól a forrástól származik.

- ÖLJ !
- NE ÖLJ !

A kereszténység a világ legönellentmondásosabb vallása és óriási paradox értéke. Na próbáljuk meg átvágni a gordiuszi csomót és feloldani a paradoxont.

Leesett nálam a tantusz. Ez csak egyfajtaképpen logikus. Az ölés és a tömegmészárlás is a keresztényi szeretet megnyilvánulása, hiszen a leölt embert hamarabb jut el a pokolba, vagy a mennyországba. Az ölés csak afféle keresztény szeretet katalizátor.


fórum az origón

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr57165962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2007.09.20. 19:41:00

"Vagy még is szabad" helyesen "mégis"
"példaértékünek" -> "példaértékűnek"
"hazúdni" -> "hazudni"
"KAMÚ" -> "KAMU"

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.20. 19:59:19

Az elsőt direkt úgy hagyom, mert így kifejező, a többit javítottam.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.20. 20:11:53

A keresztény szeretet csúcsa, persze a saját gyerek megölése.

a bibliai SátánIsten úgy szerete a világot, hogy egyszülött fiát adta érte mondóka

Gábor 2007.09.20. 20:31:26

Az az érdekes, hogy az újszövetség tulajdonképpen szöges ellentétben áll az ó-val. Jézus sok helyen hangsúlyozza, hogy ő új parancsolatokat hozott.
"Hallottátok, hogy megmondatott: "Szemet szemért, fogat fogért." Én viszont azt mondom nektek: ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem aki megüti az arcodat jobb felől, fordítsd felé a másik arcodat is;" és még sok ilyen van. Az újszövetségben nem is találni olyan tanítást, ami a gyilkosságra vagy hasonlóra buzdítana.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.20. 20:58:59

Az újszövetség sem igazán az emberek szeretetére nevelő mű. Abban is csak egy az elsődleges a bibliai Isten. Az ember csak a bibliai Isten dicsőítésének az eszköze. Az újszövetség szintén kivételt és megkülönböztetést tesz az emberek között. Csak éppen nem a fajuk és a bőrszínük szerint, hanem attól függően, hogy hisznek-e a bibliai Istenben, vagy nem. Az újszövetség szerint, aki nem hisz a bibliai Istenben, azt mindenféle hátrányos és megkülönböztető jelzővel látták el, aki pedig hisz azt mindenféle pozitív és előnyös jelzőkkel illették. Mint láthatjuk a későbbi korokat, ezen elméletet felhasználva embereket öltek meg máglyán és keresztes háborúkban. A keresztény egyházak újszövetségi ideológián alapuló visszaélései ellen mindig is küzdöttek a felvilágosult emberek. Ezért sikerült, többek közt a Francia forradalomnak is köszönhetően, a mai napra ellenőrizhető jogi keretek közzé szorítani működésüket. Így napjainkban már nem jelentenek igazi veszélyt az emberiségre.

Gábor 2007.09.21. 05:18:37

Hát, nem teljesen értek egyet. Szerintem nem igazán aszerint "különbözteti" meg az embereket, hogy hisznek-e Istenben, hanem a cselekedeteik alapján. Ez azért jelentős különbség :)Ahogy Jézus mondta: "Gyümölcseikről ismeritek meg őket."

lol 2007.09.23. 18:18:07

Mekkora cumi lesz neked mikor rájössz, hogy ez a "nagy kamu" mégsem nagy kamu...

ToM 2007.09.24. 01:00:21

"Az újszövetség sem igazán az emberek szeretetére nevelő mű. Abban is csak egy az elsődleges a bibliai Isten. Az ember csak a bibliai Isten dicsőítésének az eszköze. Az újszövetség szintén kivételt és megkülönböztetést tesz az emberek között..."

Te olvastad az újszövetséget? Ennyi szamárságot összehordani.

2196 Jézus, amikor megkérdezték tőle, hogy melyik az első parancs, azt felelte: "Az első ez: Halljad, Izrael! Az Úr a mi Istenünk az egyetlen Úr. Szeresd a te Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből. A második ez: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Ezeknél nagyobb parancs nincsen." (Mk 12,29--31)

Olvasd el, érdemes.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.24. 08:33:44

lol

Ettől magadat kell féltened.Nekem van saját vallásom és ott a megfelelő válaszok is megvannak.

Tom

Jézus egy kitalált mítoszfigura. Micimackó is éppen azt mondja amit a szájába az a szerző. Ráadásul a biblia szerzői plagizátorok. Koppintottak régebbi vallásokból, mítoszokból. Tehát a bibliát az emberiség nagy része már jelenleg is letoja és egyre többen teszik ezt.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.23. 11:19:29

"IGe · vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.22. 20:12:45
@Akitlosz:

Nos szép dolog is ez az alkotmányban lefektetett haza védelme, pláne hogy a múltan a Don kanyarban is sokan a hazát vélték védeni. Mert pár megalomániás őrült háborúba kényszerített sokakat.

Tehát így lenne ez helyesen:

70/H. § (1) A haza védelme a Magyar Köztársaság minden állampolgárának kötelessége, de lelkiismerete ellenére senkit sem kötelezhetnek fegyver fogására és emberélet kioltására. A fegyveres katonai és honvédelmi szolgálat csak is önkéntes lehet.

Írom ezt mint a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának azon tagja, aki figyel és ha kell és szükséges újra indítjuk a működésünket:

"c) A HEL egy Figyelő Bizottságot hoz létre, amely gondoskodik a HEL tevékenységének újraélesztéséről abban az esetben, ha az állam honvédelem címén ismét szolgálatot vagy kiképzést követelne polgáraitól. A Figyelő Bizottság tagjai: Farkas Henrik, Fülöp István, Iván Gábor, Kovács Gyula, Márton Róbert, Simonyi Gyula és Vida István. "

www.c3.hu/~farkashe/hel/ny041113.html
"

torokgaborelemez.blog.hu/2010/12/21/302_mitol_fel_tolgyessy_peter?fullcommentlist=1#comments

DaneeL 2012.05.17. 09:29:22

Az ószövetség sokkal inkább az izraeliták kiszínezett történelme, mint vallási mű. Szerintem.
Minthogy tele van erőszakkal, legyen az gyilkosság, vagy poligámia, vérfertőzés stb.
Az egyház sem egyenlő azzal az újszövetséggel, ami szerintem az egyedülien követendő egy keresztény számára.
Az egyház tele van olyan tanokkal, és gyakorlatokkal aminek semmi köze nincs Jézus tanításához.
Igen, a háború és a gyilkolás bűn. Akinek a katonaság a hivatása, az vétkezik a keresztény értékeknek megfelelően. Szerintem. (mellékesen megjegyzem, hogy pl. ettől függetlenül a modern kereszténység vallásgyakorlói nem ölik meg a többi embert, csak mert nem azonos hitűek... a muszlimokkal ellentétben)

Spiritmonger 2012.05.17. 10:10:02

@IGe: ne csináld ezt, mert ez nem normális. Háborús helyzet esetén nincs olyan, hogy lelkiismereti okokból valaki nem hajlandó fegyvert fogni. Az ilyen kibaszik nem csak magával, hanem azokkal is, akiket védeni kellene, áttételesen az egész országgal...

sorkötelezettség: 1 évere vissza kellene hozni. a sok hülyegyerek, aki a nagykörúton kívül max a ferihegyi reptérre ment, végre látná a valóságot. nem is igazán a fegyveres kiképzés a lényeg, hanem az, hogy a hülyegyerek megtanuljon csapatban gondolkodni, cselekedni, együtt élni, együtt szopni más hibája miatt. ráadásul egy évre az államnak ingyen munkaereje van polgári védelmi célokra...

Ezis 2012.05.19. 14:49:08

@IGe:
és mik a kérdések a te vallásodban?
a Te vallásodban hogy keletkezett az élet?

Ezis 2012.05.19. 15:32:18

@IGe:
Bocsi, csak még egy dolog?
Akkor most azt állítod, hogy te tudod az abszolút igazságot? Hogy a te vallásod az igaz vallás?

labrabbit 2012.05.19. 23:27:32

talán off topic, de kíváncsi vagyok a véleményetekre: szerintem a nemi erkölcs durván fogalmazva a férfiak hierarchia szerint, felosztják a nőket, ennek érdekében a nőkbe önkorlátozó mechanizmusokat kellett beépíteni (erény, félelem a büntetéstől).
Ez elég állatias, hím-nőstény szavak behelyettesíthetőek, de Istennek megtámogatva már egész magasztos.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2012.05.25. 10:18:32

mek.niif.hu/02000/02043/html/430.html

Bibó István:

(Zárójelben jegyzem meg, hogy mennyire mérhetetlenül komikusnak találtam mindig, hogy akadhattak emberek, akik – főleg a három szinoptikus evangélium25 elolvasása után – egy percig is komolyan el tudták képzelni, hogy Krisztus nem létezett, és valaki kitalálta őt. Egy annyira pregnáns személyiség képe bontakozik ki előttünk ezekből, hogy ha ezt valaki irodalmi műnek találta ki, akkor az a valaki volna a világ legjelentősebb vallásalapítója.)
süti beállítások módosítása