Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Az istenhit gyógyítható lelki betegség

2008. január 02. - IGe

A szerelem és a vallásos hit (sőt még az ateizmus) is olyan, mint a Selye János által leírt stressz és antistressz hatásmechanizmusa. Van egy mérték, ameddig építő hatású az egyénre, de túlzott mérték esetén leépítő.

 

Jézus hülyén szeret.jpg

 

Ebben a cikkemben egy régebbi fórumtémám tanulságos részletét dolgozom fel párbeszéd formájában. Egy későbbi A vallás kollektív neurózis fórumon még bővebben megvitattuk a kérdést. Egyre többen értik és egyetértenek Freuddal, hogy a vallás egyfajta sajátos tömegelmebetegség, azaz kollektív neurózis. Ha viszont ez így van, akkor ezt gyógyítani is lehet.

Ember Azürből: Kedves fórumolvasók és istenhívők! Többen úgy gondoljuk, hogy az istenhit egy módosult tudatállapotot hoz létre és ezen módosult tudatállapotnak némelyik fajtája destruktív hatású a személyiségre. A szerelem és a vallásos hit is olyan, mint a Selye János által leírt stressz és antistressz hatásmechanizmusa. Tehát van egy mérték, ameddig építő hatású az egyénre, de túlzott mérték esetén leépítő hatású. Félelem érzet, kisebbrendűségi érzések, szorongások, túlzott megfelelni való akarás, szexuális, párválasztási zavarok és sok más elkerülendő problémákat okozhat. Az istenhit hirtelen és esetlegesen nem szakszerű tréninggel való elvesztése viszont szintén nagyon veszélyes lehet az egyéniségre. Itt ezen a topikon segíteni kívánok azoknak, akik csökkenteni kívánják, illetve szakszerűen meg akarnak szabadulni ettől a "szenvedély, vagy kedély betegségtől". Ezen topik nem vallási viták miatt jött létre, hanem segítő szándékkal. Tehát kérem a személyeskedések elkerülését. Továbbá a félreértések miatt; Aki Istenben hisz, az bizony lelkileg beteg ember. Ezzel a megállapítással nem lebecsmérelni akarom az istenhívő embert, mert a depresszió, neurózis, vagy a különféle szorongások is népbetegségek az istenhithez hasonlóan, viszont nagyon sokan fel sem ismerik, hogy valójában lelkileg betegek. Ha már felismerik, akkor segíthetünk is rajtuk, és onnan elindulhat a gyógyulási folyamat.

alomhajós: mmm... engem érdekelne a dolog. Lehetek én az első jelentkező? Rögtön az elején szeretnélek megkérni arra, hogy mondj pár dolgot minderről: hogyan nézne ki ez a terápia, milyen "szakszerű" csökkentési és szabadulási mód van erre stb.? Előre is kösz. Továbbá, ha valóban komolyan érdekel a téma, akkor keresd meg Bandi bácsinak azaz dr. Gyökössy Endre lelkész-pszichológusnak a könyveit. Ő pontosan ilyen csoportfoglalkozásokat tartott a hívek számára, legfőképp család és házasságterápiával foglalkozott. Habár református lelkipásztor volt, rengeteg katolikus és más felekezet híveit küldtek hozzá csoportterápiára. Van két könyve, amely szakmai, pasztorál szociológiai témában íródott, de ugyanúgy bárkinek ajánlható, az "Életápolás" és a "Magunkról Magunknak". Ugyanakkor érdemes elolvasni saját életvallomását, az "Isten öreg bojtárjának vallomásai"-t amely annyira megragadott, hogy képtelen voltam letenni, pár óra alatt kiolvastam.

Ember Azűrből: Kedves álomhajós! Össze lehet állítani ilyen terápiás módszert. Elképzeléseim szerint személyes jelenléttel csoportfoglalkozások keretében lehet a leghatékonyabb. A csoport tagjai megosztják egymással gondolataikat, problémáikat és ezzel már látják, hogy nincsenek egyedül, más is van rajtuk kívül, aki hasonló helyzetben van. Önismereti tréning, hogy a csoport tagjai rájöjjenek, hogy Ők önálló értékes egyéniségek. Hány fajta isten van, mi is isten, mi az ami biztosan nem isten, hány vallás van a világon, hány vallás van hazánkban, hány egyház van, történelmi áttekintés az egyházak egymás közötti hatalmi harcáról, befolyástani ismeretek stb. A csoport tagjainak alapítania kell egy olyan egyházat, vallást, hitelévekkel, amely szerintük optimális lenne számukra. Ezekről meg kellene győzniük egymást. Ha valakinek a másik vallása szimpatikusabb átállhat oda. Csak nagyon röviden vázoltam fel a gyógyítási módszerem lehetőségeit. Gondolom ennyi elég volt számodra kérdésedre válaszul.

IV. niemand: Azt hiszem Freudnak volt igaza: A vallás kollektív neurózis... de ha az ember már mindenáron neurotikus akar lenni, legalább válasszon valami szebb neurózist … szerelem, szex-mánia, művészetek, stb.

- Leó Taxil francia újságíró. Ő írta a szórakoztató bibliát. Gyógyulni vágyóknak ajánlott olvasmány.

voltaire: Szia! Engem érdekelne a dolog. Szüleim vallásosnak neveltek, és a mai napig üldöznek ilyen istenes rögeszmék, bűntudatom van, ha nem megyek templomba. Hogy tudnál segíteni?

Ember Azűrből: Kedves voltaire! Nagyon sokan vannak olyanok, akiknek teljesen azonosak a problémái veled. Nagyon nehéz ellenállni a szülők és a társadalom pszichés nyomásának. Gondolom Te is meg akarsz felelni a szüleidnek, de közben érzed, hogy azért másként szeretnél élni. Az istenhit valóban félelemérzetet kelt az emberekben és utána meg is oldja.

Röviden a megdicsőülés törvényét alkalmazza.
1. Teremts az emberekben félelemérzetet.
2. Állítsd vissza a félelemérzet előtti állapotot.
3. Arasd le a dicsőséget.

Tehát a vallás által keletkezett félelemérzetedet maga a vallás is helyreállíthatja, de megkéri érte az árát. Tehát a befolyása alá is von lelkileg. Talán Te kezdheted azzal, hogy meggyőzheted a szüleidet, hogy Isten nem a templomban lakozik, és Te másként érintkezel vele.

voltaire: Kedves Ember az Űrből! Beszéltem a szüleimmel. Azt mondják, azért kell templomba járni, hogy megtisztuljak. Én pedig bűnös vagyok. Meg akarok tisztulni. Bűnös vagyok. Bűnös vagyok.

Ember Azűrből: Kedves voltaire! Szerintem a szüleidnek templom helyett a fürdőszobát kellene használnia a megtisztuláshoz. Egyébként meg miért lennél bűnös. Azért mert emberként élsz? Próbáld ki, hogy azt mond el ugyanolyan sokszor: Bűntelen vagyok, bűntelen vagyok, bűntelen vagyok … Fog ez menni.

Ember Azűrből: Kedves álomhajós! Nem kerülték el a kérdéseid a figyelmemet, csak sok itt az álbeteg szimuláns, meg az olyan is aki igazából nem meggyógyulni akar csak lógási lehetőséget keres a munkából.
1. Valóban segíteni szeretnék az embereknek, mert megtapasztaltam, hogy akiknek eddig már segítettem sokkal nyugodtabban, sikeresebben és harmóniában önmagukkal élik az életüket.
2. A problémák összetettek és nem kell és nem is célom az embereket Istentől elszakítani. Csak inkább tudatosítani bennük, hogy Istenen kívül és nélkül is lehet élni.
3. Maga a hit és a hitben való csalódás okozza a problémát. Egyes emberek hisznek a barátságban, a szerelemben, a tisztességben és sok más nemes, vagy kevésbé nemes eszmében. A hit tudatszűkülést és vakságot okoz. Ebben az állapotban egyszerűen nem veszik észre, ha valaki mégsem az, aminek hiszik.
4. Nem feltétlenül. Az érzéseket lehet modellezni, mint bármit a tudományban, vagy a valós életben. Isten is csak egy emberi érzés.

A könyvajánlódat köszönöm. Igyekszem beszerezni és elolvasni ezeket a könyveket. Viszonzásul ajánlom: Marcello D'orta: Isten ingyér teremtett bennünket és Leó Taxil: Szórakoztató Bibliáját nanu-nanu

Búcsúzóul azért még adok neked egy biztos receptet.

Imádkozz úgy, hogy

Istenem, ments meg önmagadtól

 

ajánlott cikk a témában;

PFITZNER Rudolf:

Vallás: illúzió, kollektív kényszerneurózis, vagy mi?

 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr2282568

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha Isten szól hozzád skizofrén vagy 2010.12.18. 09:59:13

Thomas Szász magyar származású amerikai pszichiáter írta: Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy.  A bibliai Isten, akármilyen megdöbbentő és sokkoló, sajnos csak néhány ókori skizofrén, paranoiás vagy súlyosan le...

Trackback: Istenhitet gyógyító tanfolyamok indulnak 2010.12.18. 09:58:10

Ha egy egyén szenved téveszmékben azt rögeszmének hívják, ha sokan azt vallásnak? Kollektív neurózis? Gyógyítható. Kigyógyulók imája: Istenem, ments meg Önmagadtól! Mit szólnál, ha lennének istenhitből kigyógyító tréningek? Személyem valószínűleg te...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.01.04. 10:00:14

vallaskritika.virtus.hu helyen 64 szerzőtől olvashatóak hasonló cikkek, mint ez.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.01.04. 10:47:22



"Thomas Szász magyar származású amerikai pszichiáter írta:Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy. "

- A vallásos neurózisban szenvedő emberek, azért nem ismerik gyakran fel tüneteiket, mert úgyebár a többiekkel azonosak. Azt gondolják, hogy ha sokan úgyan azt csinálják, akkor az már nem lehet betegség. Pedig attól még azok.

-Scriptum GIB-számítógépes idegen szavak szótára:

"neurózis:gör el. orv.
a külvilággal való súlyos összeütközésből származó, testi és lelki zavarokban megnyilvánuló anatómialag ki nem mutatható idegbetegség "

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.01.07. 21:33:48

"Aki Istenben hisz, az bizony lelkileg beteg ember." így, per definionem. Szép. Ráadásul ilyen entrèe-val: "Tehát kérem a személyeskedések elkerülését." Hááát, barátom... Sok sikert a küldetéstudatodhoz! Isten mindig is kegyes volt a félkegyelmûekhez...

micimackizmus 2008.01.08. 18:19:03

micimackizmus.blog.hu/
egy új vallás, érdekel a véleményed!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.01.10. 07:45:31

PFITZNER Rudolf

Vallás: illúzió, kollektív kényszerneurózis, vagy mi?

users.bart.nl/users/nickl/pfitzner-r-1.html

elgondolkodo 2008.01.17. 05:50:36

Amit te csinálsz IGe,az nem "valláskritika",
Hanem valláspusztítás!
Ez is egy "vallás",
Csak a te istenedet úgy hívják;
S Á T Á N

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.01.17. 08:34:41

elgondolkodo Nekem a Sátán egy ugyanolyan meselak mint a hupikék törpikékben Hókuszpók. Tehát kitalált hülyeség buta felnőtteknek, aik gyereki szinten vannak. Ezért nekem nem gond leírni, hogy Sátán nincs, csak egy mítosz. Te nem tudod megtagadni a létezését, ezért te vagy sátánista. Te hiszel benne. Én nem.

Az a vallás amely értékes, az kiállja a kritikák próbáját. Amelyik a kritikák hatására pusztulni kezd, az nem is igazán értékes. Tehát nem is kár érte.

Fűzfánfütyülő Rézangyal · http://spiri.blog.hu/ 2008.01.21. 17:45:56

Szerintem tökéletesen mindegy, mi az igazság Isten létezése mögött. A lényeg, hogy a saját hited hatására hogyan kezeled a többieket, akik esetleg más állásponton vannak, mint te. Hogyan nyilvánulsz meg, konstruktív vagy-e vagy destruktív.
Vannak emberek, akik mély istenképpel élnek, és segítenek másoknak a terheik megoldásában, és vannak olyanok akik misére járnak és mindenféle mély meggyőződés nélkül neveltetésből csinálják végig az egész ritust. Mindkettő vallásos, mindkettőnek adott időpontban szüksége van egyfajta istenképre, ha úgy tetszik, megkönnyíti a saját életét. Persze vannak, akik a vallásban a hatalom eszközét látják: háborúznak, puszítanak, konfliktusokat generálnak, stb.
Te melyik ellen harcolsz? És miért?
Visszaolvasva, úgy látom, teljesen ki akarod hagyni az embert, mint tényezőt a folyamatból és Istenre koncentrálsz. Isten csak az emberrel összefüggésben létezik - mindenkinek a saját olvasatában, és éppen úgy jelen levő erő, pontosan az emberi képzelet teremtő erejének köszönhetően.
Látom, foglalkoztat a hit, talán egyszer ki kellene próbálnod igazán hinni valamiben és látni a hit teremtő erejét, hogy esetleg meglásd annak az értékes oldalát is. Aztán ha megtapasztaltad, mi is igazán a hit, akkor tudsz majd objektívan ítéletet mondani a hitről pro és kontra - addig elég könnyű sarat dobálni ellene, mert nem a tied, ergo nem is ismered.
Addig is... ameddig a saját hitetlenségedet erőlteted másokra, nem különbözöl azoktól, akik Istent erőltetik másokra. Ugyanolyan intoleráns és agresszív magatartás mind a kettő.
De a teisták legalább adni próbálnak valamennyi reményt, nyugalmat és egyéb pozitív értékeket. A te vallásod ad ilyeneket?

metafenomÉN 2008.05.23. 17:01:26

IGe
Gondolataival értek nagyrészt egyet csak még kicsit kiforratlanak találom.
H van istenetek minek nektek egy egyház mögé higgyetek benne egyedül és ne próbáljátok meg csoportokba verődve kitalálni hogy mi az erkölcsös mert nem lesz belőle más csak
1, keresztes hadjáratok
2, világháborúban zsidó üldözések
3, homokosok szétgyalázása A homokság bűn tudjátok menyi ember életét tetétek ezzel tönkre?
4, abortusz ellenesség! Ja ja igen nem szabad ölni, én inkább ölök mint egy életre megnyomorítok akár egy egész családot nem csak a megszületendő gyereket!
5, maszturbáció bűn: A maszturbáció bűn nah sikerült kinevelni egy rakás szexuális zavaros generációt gratulálok.

És ez még csak messze a jéghegy csúcsa.
Természetesen az egy igaz isten örökkévaló bölcsességét pár év alatt teljesen át lehet értelmezni ahogy azt a szocio ökonomiai helyzet megkívánja. Nincs tartás legyen a hit a hatalom kúrvája... .

És miért rasszista isten? miért hozzánk küldte egy szem fiát és miért europid? Miért nem zöld moszat izé és megetet volna egy a feketékhez meg a sárgákhoz is nem?

" a doktor urnak” tudnia kéne hogy nincs egészséges ember. És a tünetek egyezhetnek annak ellenére hogy a koreredete nagyon különbözhet. A vallás csak utat enged a tünetek lefolyásának így canalizálja és hasonlóvá teszi azt. De beszélgessen el egy emberel és ha elég mélyre megy rátetszik jönni az az egy isten mindenkinek más. Ami nem is probléma de akkor ne más dirigálja nekem hogy az ő istene mit akar mert miért tudná ő jobban mint én? Az egyházi méltóságok életéből kiderül hogy nem tudják ők sem mit akar, csak sunyítanak.

"elgondolkodo" TE semmit nem értesz ebből? nincs miben hinni nincs isten nincs sátán nincs miben hinni!Ez NEM vallás hanem meggyőződés ész érveken alapul észérvekkel megváltoztatható és nem érzéseken és nem félelmen alapúl.

"Fűzfán fütyülő..." Ez ugye nem vallás és hatalmas hibát követsz el azzal hogy ateistákat kevésbé erkölcsösnek véled mint teistákat. Beszélhetnénk arról mit adott az egyház az embereknek és hogy áll az erkölcsel. Nem a ruha teszi az embert! Galilei levelében azt írja hogy abba hagyja kutatásait mert egyház felfigyelt rá és fél hogy megégetik.. Brunó már túl bátor volt.
Egy dolog hogy régen volt ugyan annak az isteneke a nevébe volt és ma is mennek hasonló dolgok csak már kevesebben vannak a fanatikus hívők így nem annyira szembetűnő.

Miért van szükségünk istenre? éljünk úgy hogy minden reggel bel tudjunk nézni a tükörbe és ne dugjuk fejünket homokba. És akkor talán nem kerül sor ilyen rémtettekre, amiket aztán szegények közti kaja osztással próbálnak ellensúlyozni A vallás több embert ölt meg a világon mint akármelyik háború vagy korság és sokkal többet kínzott meg! Ez az ára a ti lelki békéteknek és hiteteknek nagyon nehéz hit nélkül élni de inkább lemondok róla ha ez az ára. És ha van isten minden féle egyház nélkül ítéljen meg minket és ne félelemből higgyünk benne! Mert ha egy szervezethez csoporthoz egyházhoz tartoztok annak bűnei is ti etetek nem csak jócselekedetei és ha nem teszel semmit ellene akkor te is bűnös vagy benne.
És IGe-re visza utalva a gyógyulás első lépése a betegség betegség belátása… bár nekem anyira nem tetszik ez a hasonlat de van benne valami.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.08.31. 09:35:56

Támadás a blog ellen
2012.08.29. 22:43 | gamegabor | 1 komment

Kedves Olvasóim!

A hívő ateisták és a kereszténység ellenségei támadást indítottak blogom ellen. Felnyomták, bepanaszolták és próbálják ellehetetleníteni-régi és sajnos jól bevált sztálinista módszerek alapján. Számukra a papok mindig naplopók pedofilok és antiszemiták lesznek.

Isten azonban erősebb, néhányszor már megdöntötte rendszerüket...

Ne hagyjuk magunkat, ne engedjünk a médiaterrornak, amely minden értékelvű fórumot elhallgat és ellehetetlenít.

Ne engedjük, hogy szabadon gyalázzák hitünket. Legyünk Krisztus katonái és hekkeljük meg a vallásunkat kigúnyoló honlapokat. Ne tűrjük tétlenül, főként ilyen nehéz időkben ne, hogy elvegyék hitünket.

Mivel a médiában szinte lehetetlen, terjesszük szájról-szájra az igét. Szeressük és segítsük egymást, mutassunk jó példát.

Ezen a honlapon megtaláljátok az aktuális napi Evangéliumot:

evangelium.katolikus.hu/#T8

Virtuális Plébánia-mise időpontokkal, nagyobb ünnepekkel:

www.plebania.net/

Kérlek terjesszétek minél több helyen az Örömhírt, Krisztus igéjét, kommenteljetek és linkeljetek. Főként az ateista és agresszívan istenellenes baloldali-liberális honlapokon. Sok tisztességes ember van, sok az aratnivaló, hát lássunk neki!

Ne ítéljünk el senkit, csak azért, mert a másik oldalra sodródott. Inkább mutassuk meg nekik a hit csodáját. Az ima örömét. Fajtól és vallástól függetlenül minden jóakaratú ember a barátunk, leendő szövetségesünk. A szándékosan hazudozók és a magyarságot egymásnak ugrasztó lobbik kivételével.

Köszönöm az Indexnek, hogy vállalva a támadásokat eddig megjelentette a blogot.

Üdvözlettel Isten veletek:

Gémesi Gábor

istenveled.blog.hu/2012/08/29/tamadas_a_blog_ellen

Norinn 2012.08.31. 13:08:26

"Szeressük és segítsük egymást, mutassunk jó példát." ÉS már megint: aki nem hisz a gyermeteg meséjükben, az már mindjárt erkölcstelen, boldogtalan, rosszindulatú, meg nyilván csak utálkozni tud. És mi van, ha én nem szeretném, hogy megmutassák nekem az ima örömét? Hát ezek akkor is boldogítani akarnak, ha beledöglök XD

Norinn 2012.08.31. 13:21:49

Amúgy meg mi ez az e-kereszténység? A fene se érti ezeket: 500 éve még felgyújtottak, ha azt mondtad, a Föld kering a Nap körül, most meg már hogy rákaptak magasabb szintű technológiák használatára is...
süti beállítások módosítása