Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

A vallásosság kialakulásának valódi oka

2007. április 19. - IGe

A bolond gomba és az emberi hiszékenység. Az ősi sámánok attól estek révületbe és az által vizionáltak mindenféle hülyeséget. Itt van ennek illusztrálására két tanmese és a végén egy link egy tudományos cikkre.


 

trafalgar az indexről:

"Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy Ősember. Gyűjtögetett. Ment mendegélt, amíg egy szép piros pettyes valamit talált. Nini ez egy gomba - mondta. Megette, meghalt. A másik ezt látván, amikor gombát talált azt mondta: jaj ne együk meg ez rossz. Egy másik törzsbéli ember egy hajnalon szintén gombát talált. Megette, és ezt mondta: Hű ez a gomba nagyon jó. Jóllaktam tőle. Egy idő múlva az első törzsben a gonosz gombaistentől rettegtek és könyörögtek hozzá, hogy elkerüljék a gombákat. A második törzsben a jó gombaistenhez imádkoztak, hogy vezesse őket mindig a gombákhoz, hiszen az igen jó táplálék. Később mindkét törzs mindenféle "jó" és "rossz" dologgal találkozott. Rájöttek hogy ezekben az istenekben az a közös, hogy jók vagy rosszak. Ahogyan telt múlt az idő lett egy isten, aki jó, és lett egy másik is, aki rossz. Amikor találkoztak egymással, mindig veszekedtek, mert képzeljétek, ami az 1. törzsnek a jóisten lett az a másik törzsnek a gonosz, és fordítva, ami a 2. törzsnek a jóisten, az-az 1. törzsnek a gonosz. Egymást mindkét törzs, sötét büdös bandának látta, hiszen teljesen biztosak voltak benne, hogy a másik a gonosznak szolgál. Sokáig háborúztak, és megölték egymást emiatt."


IV. niemand; 2001-04-18 Index - ÉLETÖRÖM - Vallás, Filozófia - Fórum

"Akkor gyüjjön egy másik tanmese:
Eccer volt, hol nem volt, volt eccer egy kopasz majmokból álló törzs, ki embereknek nevezték magukat. Egyszer, az egyik asszony szült egy fiúgyermeket, kinek az ujjai száma meghaladta a statisztikai átlagot, és olyan sűrű szőr nőtt a fülében, hogy sapkára sem volt szüksége télen. Eme fiút különlegessége okán a törzs öregeinek tanácsa szavazás során egyöntetű eredmény után (az ellenszavazókat megették) kinevezte sámánnak. Ez a sámán kölyök nőtt-cseperedett, és egyre nagyobb tiszteletnek örvendett. A munkája viszonylag könnyűnek és élvezetesnek volt mondható: mindenféle gombákat és növényi kivonatokat kellett ennie vagy elszívnia, utána fél lábon ugrándozva mindenféle hülyeségeket kellett ordibálnia, hogy a törzs többi tagja boldog mosollyal az arcán vegye tudomásul, melyik gombából érdemes zabálni, és melyik gazt érdemes elszívni.

A sámán egyik tippje során egyszer azt ordította: - Mindjárt esni fog az eső! És az eső még aznap eleredt; a törzs pedig még jobban tisztelni kezdte őt képességeiért. Ő meg egyre nagyobb árat kért szolgálataiért. Jóslataiért cserébe a férfiaktól azt kérte, vadásszanak helyette is; a nőktől pedig, hogy főzzenek, mossanak, takarítsanak utána, ezenkívül álljanak bármikor készenlétben, ha neki hágni támad kedve.

- Mamut pörköltet ennék. - szólalt meg a sámán egyik nap.
- De hát a mamut vadászat nagyon veszélyes, bele is halhatunk! - aggodalmaskodtak a férfiak.
- Tegnap benéztem a Mamut vadászok Örök Vadászmezejére; ottan nagycsöcsű asszonyok szolgálták fel a szaftos mamut húst vadászoknak, kik mamut vadászat közben dobták fel talpukat. - nyugtatta meg a sámán őket.
- Nagycsöcsű nők?! Akkor mire várunk?! - rohantak el vadászni boldogan a férfiak.

- A mamutot nagyon strapás elkészíteni, legalább 2 hétig kell főzni; és annyit kell takarítani utána! - panaszkodtak az asszonyok.
- Tegnapi utazásom során benéztem a Hátrányos Helyzetű Háziasszonyok Paradicsomába; ottan már mindegyikük akkora karriert csinált mindenféle mamutvállalatoknál, hogy hamarosan fel fogják vásárolni a Napot; csupa férfirabszolga főz, mos, takarít rájuk, és elégíti ki őket; de csak akkor, ha az e világon becsületesen dolgoznak, és mamut pörköltet főznek.
- Akkor lányok, iránya konyha! - örvendeztek az asszonyok.

És azóta évezredek teltek el, de a Legbölcsebb és Leghatalmasabb Sámán tanításai mit sem veszítettek tekintélyükből; azóta is egész generációk áldozzák életüket a Legbölcsebb és Leghatalmasabb Sámán leszármazottainak kiszolgálásának, hiszen ismerik a Legősibb és Legbölcsebb Tanítást, miszerint:

A BALEKOKAT ODAÁT MEGJUTALMAZZÁK!"


Isten közelébe juttat a varázsgomba

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr2160890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.05. 12:49:15

A bibliai Isten, akármilyen megdöbbentő és sokkoló, sajnos csak néhány ókori skizofrén, paranoiás vagy súlyosan lelki beteg ember víziójából, halucionációjából alakult ki. Akkor még nem ismerték ezeket a betegségeket és másnak tartották, mint manapság. Thomas Szász magyar származású amerikai pszichiáter írta: Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy. Freud a modernkori pszichológia és pszichiátria atyja meg kollektív neurózisnak tartotta a vallást. A mai agykutatás már meglelte az agy vallási, vagy Isten központját, amelyet ha egy ateista embernél ingerelnek, akkor elmosódik a tér és idő érzéke és eufórikus boldogság tölti el.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.04.20. 23:03:35

Ennek a cikknek a címe és bevezetõje 7842 alkalommal jelent meg. Összesen 2979 alkalommal olvasták el a valláskritika virtuson.

nézek 2019.01.04. 12:59:36

teccik...határozottan teccik!
süti beállítások módosítása