Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Bontsuk fel a vatikáni szerződést!

2007. április 20. - IGe

Csehországban a kormány által aláírt vatikáni szerződést nem ratifikálta parlament, előrébb is jár a gazdaságuk. Mi fizetjük a sarcot.

 

Erről szó volt a 2005 februári Pallas Páholy Állam-Egyház-Politika rendezvényen is, melyet az Egyenlítő Társaskör szervezett. Magam is felszólaltam;

XXI. század vallásairól és vallás és kormány viszonyáról beszéltem.

Bemutatkoztam, hogy én egy XXI. századi modern kortárs vallásalapító vagyok. Elmondtam, hogy a mostani vita lényegét jelentő vatikáni szerződés felbontását tudomásom szerint kb 1,5 évvel ezelőtt (2004 őszén) személyem kezdte el behozni a köztudatba, az internetes fórumokon keresztül. Kértem a jelenlévőket, hogy akinek vannak ettől eltérő információi, azok cáfolják meg. Nem történt cáfolat. Elmondtam, hogy nem egyház, van, hanem egyházak. Mégpedig jelenleg kb 150 egyház, amelyből lehet, hogy nemsokára a P-DOX Semmiben Sem Hívők lesz a 151-dik. Beszéltem az egyházak sokféleségéről és arról, hogy a skandináv országokban már ateista egyházak is vannak.

Egyértelműen állást foglaltam, abban, hogy a vatikáni szerződés felbontása, csak idő kérdése, mert egyébként elkerülhetetlen. Az adott szerződés favorizál egyes egyházakat, amit állami dotációnak is felfoghatunk. Tehát nem érvényesül a szabad verseny. Sőt úgy is felfoghatjuk, hogy az Eu jelenlegi vallási egyenlőség előírásai sem teljesülnek, hiszen, aki nem kapnak a hitéletükre ilyen mértékű államai támogatást, azok hátrányt szenvednek. Beszéltem arról, hogy az Alkotmány bíróság tagjai érintettek voltak az ügyben, akik rendben lévőnek találták a vatikáni szerződést, hiszen többségük ilyen-olyan vallási egyetemen is tanított.

Beszéltem a az egyházak állami támogatását megvonni készülő népszavazási kezdeményezésről és beszéltem az érdekes egybeesésről, a Gyurcsány Ferencnek a vatikáni látogatása előtt 1-2 héttel küldött levelem tartalmáról is.

Beszédemet, azzal zártam, hogy a vatikáni szerződés felbontása elkerülhetetlen, hiszen egyenlő arányban nem lehet több száz egyházat támogatni, ezért csak az a megoldás, hogy egyiket sem. Az állam kivonulásának az egyházak támogatásából, egy folyamatnak kell lenni és nem történhet meg azonnal.


Nézzük meg a nemzetközi gyakorlatot:

USA - 0 az állam hitéleti támogatása
Franciaország - 0 az állam hitéleti támogatása
Csehek - nem is ratifikálták a vatikáni szerződést
Németek: -Ott a munkahelyen vonják le az egyházadót. Az állam nem támogat

.........................
A meghívó:

2005. február 7-én, délután 18 órakor
címmel rendez beszélgetést a Pallas Páholyban (Budapest, Alkotmány u. 15., Alkotmány és Hold utcasarok).

A beszélgetés tervezett résztvevői:
Barabás Tamás, az Egyenlítő újságírója
Donáth László evangélikus lelkész, az MSZP Vallásügyi Bizottságának tagja
Gábor György vallásfilozófus, a MeH tanácsadója
Komlós Attila, református lelkész

Várható témáink:
Az egyházak szerepe a közéletben
Egyházi profilok a XXI. században
Állam és egyház kapcsolata"
Jelen volt Gellért Kis Gábor és Platty Iván is.

Petició

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr5061167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molcsa (törölt) 2007.04.20. 20:29:09

igen, a francia példát én is ismertem. ott semelyik pártnak eszébe sem jut olyanokat javasolni, hogy akár egy centet is az egyháznak adjon az állam. a megoldás az egyházi adó: aki hívőnek vallja magát a népszámlálásokon, azt megadóztatják, és a pénzt az adott egyháznak adják. természetesen ilyen módon ez önkéntes adomány, hiszen nem muszáj bevallani, hogy te vallásos vagy

annyira nem adnak az egyháznak pénzt, hogy még a műemléki templomok karbantartására sem adnak. semmit. mi meg azt sem merjük megtenni, hogy a hitéleti tevékenységet ne támogassuk.

el kell telnie annak a néhány évtizednek, talán.

vmg 2007.04.22. 22:13:10

,,Csehországban a kormány által aláírt vatikáni szerződést nem ratifikálta parlament, előrébb is jár a gazdaságuk."

Nem vagyok meggyőzve, hogy a kettőnek túl sok köze lenne egymáshoz.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.04.23. 14:10:07

molcsa: A népszámlálás vallási hovatartozás része egy államilag támogatott csalás volt.

vmg: nagyon is van, mert töménytelen pénz megy el más hasonló indokok alapján is a hülyeséghez való jog támogatására.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:21:52

Tudjátok van ebben a vatikáni szerződésben még egy nagyon nagy GÁZ.

Az akkori "Alkotmánybíróság" az alkotmánnyal nem találta ellentétesnek, ami nem is csoda, hiszen a tagjai többsége katilikus vallás által érintettek:

Index - Kikicsoda

Dr. KILÉNYI Géza
Publikus cím:
Pázmány Péter Katolikus Egyetem, 1088 Bp., Szentkirályi u. 28. Tel.: (1)338- 4640.

Dr. Zlinszky János
Publikus cím:
ázmány Péter Katolikus Egyetem, 1088 Bp., Szentkirályi u. 28. Tel.: (1)338-4040.

Dr.SÓLYOM László
1996- a Pázmány Péter Kat. Egy. tszv. egy. tanára.
Dr. TERSZTYÁNSZKY Ödön
1996- a Pázmány Péter Kat. Egy. JTK polgári eljárásjogi és iparjogvédelmi oktatója.

Dr. VÖRÖS Imre
1990- a Keresztény Isk.testvérek tanító szerzetesrend ügyvivoje.

Dr. Lábady Tamás
Született 1944-ben. (volt)Alkotmánybíró. Az Alkotmánybíróság (volt)helyettes elnöke. Kandidátus. Magánjogot tanít a JPTE és a PPKE jogi karán. Nős, feleségével a Házas Hétvége Katolikus Lelkiség pécsi régiójának a felelőse

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:23:56

Egyház és politika
www.nol.hu/cikk/348931/

Népszabadság • Eörsi István • 2005. január 20.



"...Végezetül megjegyzem még, hogy Horn Gyulának a Vatikánnal kötött szégyenletes konkordátuma nem változtatott a meggyőződésemen: a pártok kifejezetten azért kapnak pénzt az államtól, hogy politizáljanak, mert ez a dolguk, de az egyházaknak csak akkor van erkölcsi alapjuk a politizálásra, ha anyagilag függetlenek az államtól. Németországban például magukat tartják fenn, egyrészt önkéntes egyházi adóból (ennek fizetésére még az egyházak tagjai sem kötelezhetők), másrészt az egyházi szolgáltatásokból, harmadrészt az egyházak vagyonából. Magyarországon az egyházak igen jelentékeny költségvetési támogatásban részesülnek. Természetesnek tartom, hogy ennek egy részét politikai következményekkel is járó filozófiai és erkölcsi tanításaik terjesztésére fordítják. Azt viszont már amorálisnak ítélem, noha nem ütközik törvénybe, hogy a napi politika szintjén is szenvedélyes agitációt folytatnak azok ellen, akiknek az adóját jó lélekkel bezsebelik... "

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:24:27

Ökölharc hatalomért és pénzért
www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=90297&archiv=1&next=0
Magyar Hírlap
2005-01-23

"..És mi? Nálunk még azt is csupán félve lehet elrebegni, hogy a Vatikánnal kötött konkordátum (a felek közös akaratából) módosítható.



Igen, ez is egy lehetőség. Van másik is. Méghozzá az, hogy a nemzetközi szerződések nem örök életűek. Azokat olykor fel is mondták a történelem folyamán. A Vatikánnal kötötteket is.

Kun István publicista "

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:25:36

Gellért Kis Gábor belátta, hogy óriási hiba volt aláírni a vatikáni szerződést, és ennek a hibának a pénzügyi és politika terheit az egész társadalom nyögni fogja.

Platty Iván, aki az több kormányon keresztül kezelte az egyházügyeket, kissé árnyaltabban folaglmazott, védte is a szerződést, de ő is belátta, hogy sok minden nem stimmel.

Nekem egy kb 5-10 perces hozzászólásra volt lehetőségem, de az ott ülők komoly érdeklődéssel hallgatták, azt amit mondok és későbbi hozzászólásaikban úgy tekintettek rám, mint a NEM VALLÁSOS oldal képviselőjére.

Ja ezt máshol írtam:

"Ő a XXI. század vallásairól és vallás és kormány viszonyáról beszélt.

Bemutatkozott, hogy ő egy XXI. századi modern kortárs vallásalapító. Elmondta, hogy a mostani vita lényegét jelentő vatikáni szerződés felbontását tudomása szerint kb 1,5 évvel ezelőtt személye kezdte el behozni a köztudtaba, az internettes fórumokon keresztül. Kértze a jelenlévőket, hogy akinek vannak ettél eltérő információi, azok cáfolják meg. Nem történt cáfolat. Elmondta, hogy nem egyház, van, hanem egyházak. Mégpedig jelenleg kb 150 egyház, amelyből lehet, hogy nemsokára az övé lesz a 151-dik. Beszélt az egyházak sokféleségéről és arról, hogy a skandináv országokban már atesita egyházak is vannak.

Egyértelműen állást foglalt, abban, hogy a vatikáni szerződés felbontása, csak idő kérdése, mert egyébként elkerülhetetlen. Az adott szerződés favorizál egyes egyházakat, amit állmi dotációnak is felfoghatunk. Tehát nem érvényesül a szabad verseny. Sőt ugy is felfoghatjuk, hogy az Eu jelenlegi vallási egyenlőség előírásai sem teljesülnek, hiszen, aki nem kapnak a hitéletükre ilyen mértékü állmai támogatást, azok hátrányt szenvednek. Beszélt arról, hogy az Alkotmány bíróság tagjai érintettek voltak az ügyben, akik rendben lévőnek találták a vatikáni szerződést, hiszen többségük ilyen-olyan vallási egyetemen is tanított.

Bezsélt a az egyházak állami támogatását megvonni készülő népszavazási kezdeményezésről és beszélt Gyurcsánynak a vatikáni látogatása előtt 1-2 héttel küldött levele tartalmáról is.

Beszédét, azzal zárta, hogy a vatikáni szerződés felbontása elkerülhetetlen, hiszen egyenlő arányban nem lehet több száz egyházat támogatni, ezért csak az a megoldá, hogy egyiket sem. Az állam kivonulásának az egyházak támogatásából, egy folyamatnak kell lenni és nem történhet meg azonnal.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:29:32

Mekkora korrupció és káosz lehet ott, ahol 3 szoros az eltérés a két kormánypárt kimutatásában.


"Az SZDSZ kimutatása szerint az egyházak 2004-ben mintegy 36,5 milliárd forint költségvetési támogatásban részesültek. A mi kimutatásunk szerint, – ami nem teljes –, ez az összeg 92,2528 milliárd forint volt"

www.mszp.hu/index.php?gcPage=public/hirek/mutatHir&fcHirTipus=h&fnId=68235&fnHid=68235

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.04.20. 23:26:36

Ennek a cikknek a címe és bevezetõje 6141 alkalommal jelent meg. Összesen 3019 alkalommal olvasták el a valláskritika virtuson.
süti beállítások módosítása