Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Világnézeti megoszlás Magyarországon

2007. április 23. - IGe

Van csalás, nagy csalás és van statisztika. Hazánkban a népszámlás vallási hovatartozást végző felmérése a legnagyobb csalások egyike. (2014-ben frissítettem az írásom két új ábrával és némi szöveggel)

Vallási hovatartozás 2011.jpg

Még ebben a csalással és túlkozmetikázással létrejött statisztikában is esett a hazai katkók / zombihívők száma ~30%-ot 2001 és 2011 között.

Néhány fontos dolog:

Magyarországon a lelkiismereti szabadságot az Alkotmány garantálja, ennélfogva az ilyen jellegű statisztikák felvételét, közzétételét és a vele való elemzések jogosultságát is sokan vitatják.

Hazánkban kb. 150 hivatalosan bejegyzett egyház és számos bejegyzés nélküli egyházi csoport működik. Ezzel együtt a becsült számuk 200-300.

Mivel egy adott vallásra több egyház is alakulhat jellemzően, ezért a hazai vallások száma ennél kevesebb. A törvények nem teszik kötelezővé a bejegyzést, az csak egy lehetőség.

Ha valaki vallásosnak tartja magát, az nem jelenti még egy adott valláshoz, vagy egyházhoz való kapcsolódását. A vallások is oly mértékben különböznek egymástól, hogy egymás tagadásának is lehet számos esetben tekinteni őket.

Egy adott egyházhoz való tartozásnak feltételezni kell az adott egyház tanainak a követését. Aki csak a saját módján vallásos, vagy nem követi egyik egyház tanait sem, azt nem lehet egyik egyházhoz sem sorolni.

A megkeresztelkedés, és főként a csecsemőkori megkeresztelés, vagy más szertartásban való részvétel, nem jelenti egyértelműen, hogy a szertartásban részt vett tagjává és követőjévé is válik az adott szertartást elvégző egyháznak.

Egy adott vallásba, egyházba való beleszületés, nem jelentheti azt, hogy adott egyén későbbiekben is megmarad az adott vallásban, egyházban.

Magyarországon a valláson kívüliségnek is igen sok lehetősége adott, amelyet számos felmérés nem fordít kellő figyelmet. Ateista, szabadgondolkodó, nihilista, racionalista, stb.

 egyhazi-statisztika.JPG

Hazánkban az 1990-es évek környékén bekövetkező politikai rendszerváltást követően többféle statisztika készült, amelyek a hazai társadalom világnézeti hovatartozását voltak hivatva felmérni.

Medián felmérése 1999

forrás: Vallásosság és felekezetek Magyarországon http://www.median.hu/vallas.html
1999. április-június, 3600 fős reprezentatív minta.
Egyház tanítását követi: 13%, és ennek megoszlása:
8%katolikus,
2%reformárus,
1%evangélikus,
1% egyéb felekezet,
1%felekezet nélküli


Népszámlálás 2001

A 2001-es népszámlálás adatai szerint 5,3 millió 52% római katolikus, 1,623 millió 16% református, 304 ezer 3% evangélikus, 12-13 0,13% ezer izraelita, 396 ezer más, 1,4-1,5 14%-20% millió felekezet nélküli, 17 ezer baptista, 270 ezer görög katolikus, 112 ezer a más felekezethez tartozó, 1 millió ember 9,9% nem válaszolt a kérdésre vallását illetően.

A népszámlálási adatok kritikája: Hazánkban nagyon sok publikáció, politikai, a weben és a közéletben folyó vita kérdőjelezi meg a népszámlálási adatok valódiságát, hiszen a bizonyíthatóan jellemző esetekben a megkeresztelkedésre és nem a vallási hovatartozásra vonatkoznak. Sokak álláspontja szerint egy csecsemőkori, bizonyos szertartáson - a keresztelésen - való részvétel nem jelenthet vallási hovatartozást, mint ahogyan a kisdobossá, vagy a KISZ-taggá avatás sem tekinthető az ateizmus jelének. Továbbá a népszámlálási statisztika keveri a vallási és az egyházi hovatartozás kérdéskörét. Egy adott egyháznak nem lehet az a tagja, aki a maga módján vallásos és nem követi egyik egyház tanításait sem. A hazai vallási megoszlásról készült több egymástól független felmérés is, ezek adatai egymással egybeesnek, de a népszámláláséval nem. Tehát erősen vitatható, és sokak szerint bizonyított is, hogy a népszámlálási adatok nem hitelesek. Mindenképpen szükséges megemlíteni a többi felmérés adatait is, amelyek alapján a katolikusok hazai száma 7-8% közé esik.

1%-os felajánlások alapján vetített egyházi megoszlások

Az 1%-os adófelajánlás a népszámlálás után a legnagyobb mintavételű közvélemény kutatás, amelynek persze szintén vannak pontatlanságai. Nyugdíjasokat, fiatalkorúakat, nem adózó munkaképeseket nem méri, illetve a "megkérdezettek" jelentős száma nem nyilatkozik. Viszont így is 4,4-4,5 millió állampolgár véleményét tükrözi. Egyéb közvélemény kutatásoknál általában ezer, elvétve maximum tízezer fő szokott lenni a megkérdezettek száma. Tehát az 1%-os felajánlások felmérése nagyságrendekkel pontosabb lehet. 3-4 év óta teljesen azonosak ezek az adatok és szinte hajszálra megegyeznek más felmérésekkel is, tehát a valóság (értsd: az egyházaknak tett felajánlók száma) jó közelítésének mondhatóak.

2002 év: Forrás: Népszabadság 2002.09.12., Szerző Czene Gábor Egyházak részesedése a személyi jövedelemadó egy százalékából. Számítások az APEH adataira támaszkodva: Az SZJA bevallásra kötelezettek száma az APEH szerint : 4.5 millió fő. Összes egyházaknak felajánlást tevő hívő számaránya az ország lakosságára arányosan vetítve:11,97 %

Katolikus : 7,44 %
Református : 2,47 %
Evangélikus : 0,74 %
Hit Gyülekezet : 0,22 %
MAZSIHISZ : 0,13 %

Az egyházaknak tett felajánlások lassan több éve azonos arányban megerősítik a többi korrekt felmérés eredményét.

Kormányzat által megrendelt felmérés 2004
Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemző Központjának megbízásából a Median közvélemény-kutató által végzett országos reprezentatív felmérés kitér, az egyházak adófizetők pénzéből való egyház támogatottságra, és a szavazótáborok világnézetének elemzésére is, amelyeket most itt nem érintünk. A következő adatokat emeljük ki:

A megkérdezetteknek csupán 13%-a kötődik valamelyik nagy keresztény egyházhoz és ebből megint csak egy kisebb rész ezen belül aki a katolikus egyházhoz, több mint a fele a "maga módján vallásos", azaz nem követi és nem azonosul egyik egyház tanításaival sem. A nem vallásosak aránya 25%.

Összegezve a legutóbbi népszámlálás vallási hovatartozást felmérő része egy államilag támogatott csalás. Olyan államilag támogatott csalás, ami által és következményeként közpénzek áramolnak ki érdemtelen helyekre. Tehát alapvetően az eredménye a társadalom vagyonának a meglopása.


Bontsuk fel a vatikáni szerződést!

A római és görög katolikusok fogyása tíz év alatt 31 %, a reformátusoké 29 %, az evangélikusoké 30 %. Lehet, hogy minden harmadik keresztyén elveszett 2001 óta? Vagy más okokat kell keresni a fogyás mögött? Jelent az valamit, hogy 144 %-kal nőtt azok száma, akik nem kívántak nyilatkozni felekezeti hovatartozásukról? Igazuk lenne azoknak a politikai és társadalmi csoportoknak, akik az egyházakat sokkoló adatok láttán felkiáltottak: „Mi megmondtuk!”.  forrás: Elfogyunk? Mi az oka?

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr10062299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.02. 10:24:25

"a legutóbbi népszámlálás vallási hovatartozást felmérő része egy államilag támogatott csalás. Olyan államilag támogatott csalás, ami által és következményeként köztpénzek áramolnak ki érdemtelen helyekre. Tehát alapvetően az eredménye a társadalom vagyonának a meglopása."

Tenni kellene ellene valamit. Például ezt:

Népszavazást az egyházak támogatásáról
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9116864



IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:08:42

Új Ember Katolikus Hetilap 2000. december24-31.LVI. évf. 52-53. (2735-36.)

Egyre nagyobb hittel…

Beszélgetés Orbán Viktorral ünnepről, magyarságról, kereszténységről

"...Hogyan gondolkodjunk a keresztény Magyarországról, történelmi egyházakról ma, amikor a statisztikák szerint jó, ha az emberek tizenöt százaléka vallásos?

- Nincs kétségem afelől, hogy Magyarország és kereszténység, a magyarok és a történelmi egyházak egymástól nem választhatók el. Jövőre népszámlálás lesz, megkérdezik majd az emberek vallási hovatartozását is. Ettől várható, hogy minden eddiginél pontosabb képet kapunk magunkról, ebből a szempontból is. Ma valóban sokan idegenkednek attól, hogy Magyarországot keresztény államként határozzák meg. A második világháború következtében kialakult korszellem kirekesztőnek ítéli a keresztény jelzőt az államberendezéssel összefüggésben. Ez a kordivat tiltakozik, ha egy nép a saját országát történelme, vagy a jelenkori meggyőződései alapján próbálja jellemezni. Én úgy érzem, a keresztény meghatározás nem ad okot kirekesztettség érzésére. De ettől függetlenül sem lehet Magyarországot nem keresztény országnak tekinteni. Mert minden embert, országot meghatároz az, ahonnan vétetett, és az az út, amelyet végigjárt. A magyar állam a kereszténységből vétetett, s ezáltal lett azzá, ami ma is. S ezzel nem ellentétes az a tény, hogy Keletről érkeztünk. A keresztény kifejezés egyszerre jelent civilizációs meghatározást és személyes meggyőződést a hívő emberek számára. Ilyen értelemben Magyarország keresztény ország, függetlenül attól, hogy a hívők száma alacsonyabb vagy magasabb, bár én is bízom abban, hogy a mélyen gondolkodó, az Istenben hívő emberek száma ismét nő majd, nemcsak nálunk, hanem az egész európai civilizáción belül. ..."

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:09:43

NOL Hívek, szavazatok, ígéretek, Népszabadság, 2001 07.04.
A kormányzat a választható, de kötelező hitoktatás bevezetését tervezi

Államilag elismert templomi esküvő, kibővített megállapodások a történelmi egyházakkal, költségvetési hozzájárulás a vidéki lelkipásztorok fizetéséhez, választható, de kötelező hitoktatás. A kormányzat egyházpolitikai ígéretei széles skálán mozognak. Felmérések szerint a társadalom több mint tíz százaléka tartozik az egyházak tanítását követő vallásgyakorlók közé. Szavazataik eldönthetik a választások kimenetelét.
A kilencvenes évek közepén még kevés jel utalt arra, hogy a hagyományos keresztény egyházak rövidesen a Fideszben találják meg legfőbb politikai támaszukat. A Magyar Katolikus Püspöki Kar megbízásából 1995 végén készült reprezentatív vizsgálat kimutatta, hogy a hívek mindenekelőtt a KDNP-t, valamint az MDF-et és a kisgazdapártot tartották az egyházak szövetségesének. A legnagyobb elutasítással az MSZP találkozott, de a hívek körében hasonlóan kedvezőtlen kép alakult ki az SZDSZ-ről és a Fideszről is. Fotó: Teknős Miklós

A felmérésből kiderült, hogy a rendszeresen, havonta többször templomba járók aránya Magyarországon mindöszsze 15 százalék. A lakosság kétharmada valamilyen szempontból vallásosnak minősíti magát, egyháza tanításait azonban a megkérdezetteknek csak 13,1 százaléka követi. Ennek a 13,1 százaléknak a döntő többsége katolikus ugyan, de a vallásukat gyakorló katolikusok a társadalomnak csupán töredékét, körülbelül tizedét alkotják.

Az adatok a katolikus egyház berkeiben érezhetően csalódást keltettek, Tomka Miklós vallásszociológus viszont azzal érvelt, hogy ez a tízszázalékos arány „nem kevés, hiszen ilyen nagyságrendű szervezet, mozgalom az országban más nem létezik”. ..."

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:10:23

Nézzük meg a nemzetközi gyakorlatot:

USA - 0 az állam hitéleti támogatása
Franciaország - 0 az állam hitéleti támogatása
Csehek - nem is ratifikálták a vatikáni szerződést
Németek: -Ott a munkahelyen volják le az egyházadót. Az állam nem támogat

Tudnátok még esetleg nemzetközi példákat felhozni?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:12:41

Csehországban a kormány által aláírt vatikáni szerződést nem ratifikálta a parlament, mert ott a valós felmérések alapján az jött ki, hogy a vallásokkal nem foglalkozók és az ateisták vannak a többségben. Nálunk is ez lenne a valóság, ha nem készült volna el az a teljesen félrevezető és bundaszerű népszámlálási felmérés. Ezen felmérésen kívül minden más APEH 1% felajánlási adat és közvélemény kutatási adat, kb 12%-ra teszi hazánkban a vallásosnak és vallásos életet folytatók számát. Ha a vallásokkal szimpatizánsokat is belevesszük, akkor sem lenne meg a többség. Tehát a vatikáni szerződés felbontására nálunk meglenne az ok és az indok, az alkotmányellenességen, az alkotmányba ütközésen kívül is. Várom a véleményeteket, álláspontotokat.

Inkább ezt kellene propagálni és jobban elültetni a köztudatban és ez ellen lehetne pereket is indítani. Eddig én ennyit tettem:

Eddigi vitafórumok:
Bontsuk fel a vatikáni szerződést! - az origó fórumán
forum.origo.hu/topik.jsp?id=61969&status=ok


Bontsuk fel a vatikáni szerződést! -index fórumán
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9102688

Bontsuk fel a vatikáni szerződést! - nol fórumán
Itt talán törölték

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:13:42

18/1994. (III. 31.) AB határozat Közzétéve a Magyar Közlöny 1994. évi 34. számában
Budapest, 1994. március 21

Az Alkotmánybíróság az idézett 4/1993. (II. 12.) AB ( ABK 1993. február, 23. ) határozatában részletesen kifejtette álláspontját az állam semlegessége és a vallásszabadsághoz való jog összefüggéséről és alkotmányos értelméről. Eszerint az államnak vallási kérdésekben semlegesnek kell lennie.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:15:02

A Vatikán és Prága vitája

NSZ • 2003. július 7. • Szerző: MTI - Jelentés


Hivatalos jegyzéket vár a Szentszék Prágától, amelyben a cseh kormány megmagyarázná, hogyan képzeli el a cseh–vatikáni szerződés jövőjét azt követően, hogy a parlament elutasította a dokumentum jóváhagyását – jelentette be Daniel Herman, a cseh püspöki konferencia szóvivője vasárnap a testület ülése után. Csehország és a Vatikán 2002 nyarán írták alá a cseh állam és a katolikus egyház viszonyát rendező szerződést, de a dokumentumot júniusban a cseh parlament nem hagyta jóvá.

„A Szentszék megdöbbenésének és aggodalmának adott hangot a cseh parlament elutasító döntése miatt” – jelentette ki Herman. „A legfontosabb kérdés, amire a Vatikán választ vár, hogy a cseh kormány és az őt támogató pártok akarják-e egyáltalán a Szentszékkel megkötött szerződést” – szögezte le Herman.

A cseh parlament júniusban azzal utasította el a szerződés jóváhagyását, hogy az különleges szerepet és jogokat biztosítana a katolikus egyháznak, ami sérti az országban működő többi egyházat, továbbá ellentétes az alkotmánnyal is. Csehországban a lakosság több mint a fele hivatalosan is ateistának vallja magát.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:15:39

A Vatikán és Prága vitája

NSZ • 2003. július 7. • Szerző: MTI - Jelentés


Hivatalos jegyzéket vár a Szentszék Prágától, amelyben a cseh kormány megmagyarázná, hogyan képzeli el a cseh–vatikáni szerződés jövőjét azt követően, hogy a parlament elutasította a dokumentum jóváhagyását – jelentette be Daniel Herman, a cseh püspöki konferencia szóvivője vasárnap a testület ülése után. Csehország és a Vatikán 2002 nyarán írták alá a cseh állam és a katolikus egyház viszonyát rendező szerződést, de a dokumentumot júniusban a cseh parlament nem hagyta jóvá.

„A Szentszék megdöbbenésének és aggodalmának adott hangot a cseh parlament elutasító döntése miatt” – jelentette ki Herman. „A legfontosabb kérdés, amire a Vatikán választ vár, hogy a cseh kormány és az őt támogató pártok akarják-e egyáltalán a Szentszékkel megkötött szerződést” – szögezte le Herman.

A cseh parlament júniusban azzal utasította el a szerződés jóváhagyását, hogy az különleges szerepet és jogokat biztosítana a katolikus egyháznak, ami sérti az országban működő többi egyházat, továbbá ellentétes az alkotmánnyal is. Csehországban a lakosság több mint a fele hivatalosan is ateistának vallja magát."

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:17:01

Még egy megerősítés:

index.hu/politika/belfold/egyh1004

"Csak minden tizedik ember vallásos

A magyar társadalom kilenctizede nem követi az egyházak tanításait, nem tekinthető tehát valóban vallásosnak - derült ki a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából a Medián közvélemény-kutató által végzett országos reprezentatív felmérésből. A legtöbben úgy vélik, az egyházakat a híveknek kell fenntartaniuk, nem pedig az államnak. A megkérdezettek több mint fele szerint az egyházaknak nem szabad befolyásolniuk a politikai döntéseket....."

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:17:38

Érik a dolog:
www.nol.hu/cikk/341978/

"A klérus is fizessen áfát

Brüsszel kifogásolja a spanyol egyháznak adott kedvezményt Népszabadság • Hírösszefoglalónk • 2004. november 26.
Madrid egyelõre nem teljesíti az Európai Bizottság kérését, hogy vonja vissza a spanyol katolikus egyháznak biztosított áfakedvezményt - írta tegnapi számában az El País címû napilap. Brüsszel elfogadhatatlannak tartja a baloldali spanyol kormány azon indokolását, miszerint még az ország EU-csatlakozása elõtt, 1979-ben írták alá a Vatikánnal a kedvezmény biztosítását is tartalmazó szerzõdést.


Brüsszel azt javasolja Spanyolországnak, hogy kövesse Portugália példáját - jelentette az MTI. A lisszaboni kormány megszüntette ugyan a katolikus egyháznak biztosított áfakedvezményt, de egy másik rendelet értelmében az egyház visszaigényelheti a befizetett általános forgalmi adót. Brüsszel a madridi gyakorlatot azért is kifogásolja, mert hasonló kedvezményben más egyházak nem részesülnek.

A tavaszi választásokon győztes Spanyol Szocialista Párt szerint előbb vagy utóbb felül kell vizsgálni az 1979-es szerződést, azon belül a katolikus egyház támogatási rendszerét. Nem utolsósorban arra hivatkozva, hogy a szerződéssel a katolikus egyház kivételezett helyzetben van a többi egyházzal szemben. A katolikus egyház a jelenlegi rendszerben évi 140 millió eurót kap az államtól, ebből 105 millió (a 2002-es adat szerint) a személyi jövedelmi adórendszeren át folyik be, a hiányzó részt a kormány egészíti ki a költségvetésből. A spanyol állampolgárok személyi jövedelemadójuk 0,52 százalékáról dönthetnek: azt szociális célú nem kormányzati szervezeteknek, a katolikus egyháznak vagy az államnak juttathatják. Mint az El País írja, a szocialista párt a jelenlegi helyzettel szemben a németországi gyakorlatot részesítené előnyben, amikor is a hívők a jövedelemadójuktól függetlenül juttathatnak adományokat bármelyik bejegyzett egyháznak. (Leegyszerűsítve, Németországban a megkeresztelkedett hívők, legyenek katolikusok vagy protestánsok, egyházi adót fizetnek. Tartományonként eltérhet ennek mértéke, ám a legtöbb helyen a jövedelemadó mértékének hét-kilenc százalékát is elérheti. Tavaly a katolikus egyház mintegy 4,5 milliárd eurót, az evangélikus pedig 4 milliárdot kapott. Az egyházi adó nem fizetése azzal jár, hogy az illető nem kap egyházi temetést, sem esketést.)

A szocialisták szerint a spanyol megoldás az lehetne, hogy az adóbevalláskor a polgár önkéntes felajánlást tehet, amit az állam gyűjt be, s továbbít az egyházaknak. Alvaro Cuesta szocialista politikus szerint folyamatosan lehetne módosítani a rendszert: az első lépésben 2006-tól megszűnne a mostani állami kiegészítés a katolikus egyháznak, de maradna még a 0,52 százalékos adóhányad."

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:19:05

Kattints a linkre és kérlek támogasd a kezdeményezést

Népszavazást az egyházak támogatásáról
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9116864

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:20:28

Kérlek gyertek és írjátok alá a petíciót, aki egyetért vele. Továbbá küldjétek el ismerőseiteknek, barátaitoknak is:

Petíció címe : Bontsuk fel a vatikáni szerzõdést!
www.peticio.hu/

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 08:23:21

Tudjátok van ebben a vatikáni szerződésben még egy nagyon nagy GÁZ.

Az akkori \"Alkotmánybíróság\" az alkotmánnyal nem találta ellentétesnek, ami nem is csoda, hiszen a tagjai többsége katilikus vallás által érintettek:

Index - Kikicsoda

Dr. KILÉNYI Géza
Publikus cím:
Pázmány Péter Katolikus Egyetem, 1088 Bp., Szentkirályi u. 28. Tel.: (1)338- 4640.

Dr. Zlinszky János
Publikus cím:
ázmány Péter Katolikus Egyetem, 1088 Bp., Szentkirályi u. 28. Tel.: (1)338-4040.

Dr.SÓLYOM László
1996- a Pázmány Péter Kat. Egy. tszv. egy. tanára.
Dr. TERSZTYÁNSZKY Ödön
1996- a Pázmány Péter Kat. Egy. JTK polgári eljárásjogi és iparjogvédelmi oktatója.

Dr. VÖRÖS Imre
1990- a Keresztény Isk.testvérek tanító szerzetesrend ügyvivoje.

Dr. Lábady Tamás
Született 1944-ben. (volt)Alkotmánybíró. Az Alkotmánybíróság (volt)helyettes elnöke. Kandidátus. Magánjogot tanít a JPTE és a PPKE jogi karán. Nős, feleségével a Házas Hétvége Katolikus Lelkiség pécsi régiójának a felelőse

Bummer 2007.06.26. 10:04:57

További nemzetközi példa:

Magyarország - 0 az állam hitéleti támogatása

Az ellopott, de nem visszaadott ingatlanok utáni járadék nem hitéleti támogatás.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 10:17:08

Bummer. Nagyon nincs igazad. Hazánkban sajnos a katolikus egyház állami támogatása évi többszáz millió forint. Ebből nagy része nem is olyan rejtetten a hitéletre megy el. Olvasd csak el a vatikáni szerződés szövegét. Ott van a bevezetésben.

Az ingatlanokat állami, közössági pénzekből építették. 10-ed, stb. A feudalizmus megszüntével, ezek a jogok elavultak.

Bummer 2007.06.26. 11:05:43

A feudalizmus már rég megszűnt, amikor az Egyháznak még megvoltak az ingatlanjai (mármint az a része, amit a világháborúkban nem bukott el). Ezeket 1948-tól kezdve vették el, teljesen törvénytelenül. Ezt kár is vitatni.
A katolikus egyház támogatása kb így néz ki:

30% - 1%-os felajánlások
33% - ingatlanok utáni járadék
18% - hitoktatási támogatás (a hittanórák államilag finanszírozott választható tantárgyak)
3% - gyűjteményi támogatás
16% - Ingatlanrekonstrukciós keret

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.26. 11:17:36

A katolikus egyház agonizációja egy hosszú folyamat. 1848-ban szünteték meg a 10-edet, ami egy államilag támogatott lopás volt a részükről lényegében. Az egyházi földeket is jogosan szüntették meg, mint az egyházi ingatlanokat is.

A hitéleti támogatás állami minden formáját, közvetlenül és közvetve is tiltja az Alkotmányunk.

Bummer 2007.06.26. 11:47:58

Az állam és egyház szétválasztása volt egy hosszú folyamat. A két világháború között pl. még Budapest főváros döntötte el, hogy ki a plébános egy templomban. Épp ezért nem lehet eldönteni, hogy mi volt egyházi és mi volt világi adó.

Az Alkotmányból vett idézetre kíváncsi lennék, mert én nem találtam tiltást, közvetettet sem.

Lajos 2007.12.06. 04:50:34

Akkor ezek szerint aki római katolikusnak vallja magát az kisebbségben van Magyarországon. A most elfogadott gyűlöletbeszéd elleni tv ezek szerint akkor rájuk is vonatkozik. Tehát jaj annak, aki valamilyen formában sérteni meri a római katolikusokat. Mondjuk a rádióban Jézuson gúnyolódik.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.12.06. 06:38:06

Lajos
Ja és éppen a gyülöltbeszédről szóló törvényalapján be lehet tiltatni akár a bibliát is.

k 2007.12.12. 11:13:10

Javaslat: most kellene elkezdeni lobbizni azért, hogy a következő népszavazásnál a valóságot tükröző vallási adatok szülessenek.
A statisztika nem hazudik, feltéve, hogy az ember nem olvas bele mást, mint amit mond. Ha jól van megcsinálva, fontos és valós adatokat nyújt a lakosságról. A 2001-es módszertani okokból rossz: úgy tete fel a kérdést, hogy azt nagyons sokféleképpen lehetett értelmezni, továbbá kérdezőbiztos töltötte ki a lapot, és az egy háztartásban élők egymás ehlyett válaszolhattak.
Ezért lényeges pont, hogy a népszámlálás során hogyan tesszük fel a vallással kapcsolatos kérdés(eke)t.
Még az sem mindegy, hogy a kérdés pl. így szól-e: "Ön melyik vallás tanítását követi?", vagy így: "Ön követi-e valamelyik vallás tanítását, és ha igen, melyikét?", és az is nagyban befolyásolja az eredményt, milyen válaszadási lehetőségek vannak.
Átlegember ugyan nevezheti magát hagyományból katolikusnak, de ennél sokkal pontosabb képet fog adni az arra a kérdésre adott válasz, hogy "A különeges ünnepei alkalmakon kívül milyen gyakorisággal vesz részt az Ön felekezete szertartásain?"

Módszertani szempontból természetsen (a megfelelő kérdések és válaszlehetőségek mellett) az is fontos, hogy 1. az állampolgárok maguk töltsék ki az ívet és 2. zárt borítékban juttathassák vissza anélkül, hogy 3. kérdezőbiztos _vagy_bárki_más (családtagot beleértve) láthassa.

Ha a 2010-es népszámlálás módszertanilag kifogásolhatatlanul készül el, komoly alapot ad az egyházak státuszának módosítására a társadalomban betöltött súlyuknak megfelelően!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.12.19. 18:51:21

HVG Leszedik a keresztvizet

2009. augusztus 05.

„Elutasítom azt az álnok hitelvet, miszerint csecsemőket a keresztség által meg kell tisztítani egy állítólagos eredendő bűntől” – áll azon a hitetlenséget bizonyító „keresztségtelenítő” oklevélen, amit a brit ateista szervezet, a National Secular Society honlapjáról az utóbbi öt évben több mint százezren töltöttek le. Olaszországban is több mint ezren kértek ilyen bizonyítványt. Az Egyesült Államokban is egyre terjed az ateista ige, a hasonló szervezetek ma már középiskolákban is aktívan térítenek a hitetlenségre. Mi több, saját liturgiájuk is van az egyházból ki- és a hitetlenségbe betérők hivatalos befogadására. Az USA több államában is gyakorolt ceremónia során egy papnak öltözött ateista egy „ész” felirattal ellátott hajszárítóval egyszer és mindenkorra felszárítja az akár évtizedekkel korábbi keresztelésből virtuálisan az exhívőn maradt „hitcseppeket”. Ezt követi az antiszentség elfogyasztása: szent ostya és bor helyett mogyoróvajas kekszet vesznek magukhoz a vallásosságukból kitérők. A ceremónia lezárásaként átvehetik a hitetlenségükről szóló oklevelet, amely bizonyítja, hogy „szabad akaratukból elvetik korábbi hibájukat, és a babonaság helyett az észt fogadják be”. A ma már rendszeresen megtartott ateista coming out partikon egyelőre csak néhány tucatnyian, legfeljebb százan vesznek részt, de népszerűségük állítólag nő. Ezáltal a keresztény egyházak is nem várt problémával szembesülnek. Többen hivatalos hitetlen oklevelük birtokában kérték ugyanis korábbi gyülekezetüket, hogy töröljék őket az egyházi regiszterből. A katolikus egyház viszont úgy tartja, a keresztség semmissé nem tehető szentség. A kaliforniai Concord Szent Bonaventura katolikus templomának plébánosa, Richard Mangini is csak annyit tudott megígérni a nála jelentkező ateistáknak, hogy a nevük mellett jelzik, elhagyták a katolikus egyházat.

hvg.hu/print/200932_Leszedik_a_keresztvizet.aspx

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.28. 19:47:42

A népszámlálás csalás, lopás kb ilyen egy példával:

-Alapít valaki egy ateista egyházat a kormánnyal összefortan.

- tartanak egy népszámlálást, ahol a kérdezőbiztosok felteszik a kérdést, hogy Ön hisz-e Zeuszban?

- Kiderül, hogy az Oország 95%-nem hisz Zeuszban, tehát ateista.

- EZ alapján az ateista egyháznak több kesze-kusza címen évi több százmilliárd támogatást át lehet utalni közpénzekből, cserébe a kormány támogatásáért. (amit már ellenőrizni sem nagyon lehet, hoyg nem-e pártkasszákba megy)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.09.06. 09:26:59

‎"Morva Ádám Erről jut eszembe. Gyerekkoromban édes jó anyám volt oly drága és megkereszteltetett. Akkor az én nevem most valami kaján pap kis könyvecskéjében benne van, hogy Morva Ádám katolikus? Ezt közli az állam felé is? Engem még életemben nem kerestek fel számlálóbiztosok. A szüleim is kitölthetik ezt a papírt helyettem, lévén, hogy már rég nem a fészekben lakom? Akkor én most eddig, vagy ha hibásan töltik ki a szüleim ezt a papírt ezek után, fizetek valamit az államnak vagy az egyháznak emiatt adón keresztül?"
süti beállítások módosítása