Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Hívő = kritikai képességeiben szelektíven kihívásokkal küszködő?

2007. június 07. - IGe

Avagy van-e értelme a hívő és a nem hívő kategóriáknak, felosztásnak? Ha gondolkozva megvizsgáljuk, akkor olyan következtetésre jutunk, hogy nincs. Mindenki hívő és nem hívő is egyszerre.

A képillusztráció a kiscsapó honlapról való.
 

A nem hívő ember egyik vallásban sem hisz, a hívő meg általában egy kivételével nem hisz a többi vallásban.

Csak számolgattam. Biztosan létezett már eddig legalább 10.000 féle vallás a földön az emberiség történelmében. Nos ha egy hívőnek állított valaki hisz ezek közül egyben és jellemzően nem hisz a további 9.999-ben, akkor csupán 1/10.000-nyi a különbség, egy olyan emberrel szemben, amelyik egyikben sem hisz.

A hívő ember a saját vallása hülyeségeit elfogadja, de más logikailag éppen ugyan olyan nagy hülyeségeket meg kinevet, hogy marhaság. Kineveti Zeuszt, A Nagy Manitut de hisz a bibliai Istenben. Nem hisz a szerencse patkóban, de nyakában hord egy keresztet. Sarlatánnak és hazugnak tartja Gyurcsók Józsefet, de Jézus tette biztos igaz.

Tehát a vallásos ember roppant kritikus és szkeptikus más vallásokkal kapcsolatban, kivéve a sajátját. Ott olyan mint a vak szerelmes ember.

Vallási bóvlik és kacatok

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr194208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.á. 2007.06.13. 10:45:03

A hívő ember egy vagy több vallásban hisz, a nem hívő meg általában a sajátja kivételével (ateizmus, szcientológia stb) nem hisz vallásokban.

Csak számolgattam. Biztosan létezett már eddig legalább 10.000 féle gyilkos ideológia a Földön a felvilágosodás óta. Nos ha egy nemhívőnek állított valaki hisz ezek közül egyben (nácizmus, kommunizmus) és jellemzően nem hisz a további 9.999-ben, akkor csupán 1/10.000-nyi a különbség, egy olyan emberrel szemben, amelyik egyikben sem hisz, kivéve a saját eszméiben (ateizmus, szcientológia).


A nem hívő ember a saját vallása hülyeségeit elfogadja, de más logikailag éppen ugyan olyan nagy hülyeségeket meg kinevet, hogy marhaság. Kineveti Jézust, Zeuszt, A Nagy Manitut de hisz az ész hatalmában. Nem hisz a szerencse patkóban, de gyűöli és megveti a keresztényeket. Sarlatánnak és hazugnak tartja Jézus Krisztust, de a pusztító, gyilkos tudományokat dicsőíti.

Tehát az ateista ember roppant kritikus és szkeptikus a vallásokkal kapcsolatban, kivéve a sajátját. Ott olyan mint a vak szerelmes ember.
***
Ekkora baromságot magamtól nem tudnék összeszedni.Köszönet demagóg kommentedért!

hadakura 2007.07.10. 15:59:35

Ez már-már szt.3-ság

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.07.10. 16:24:07

három hülye; Az ateizmus is baromság, akárcsak bármely istenhit.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.08.14. 12:08:02

kicsit átformáztam a bejegyzést

Törzsanyag 2012.02.07. 00:15:17

@m.á.:

Fordítva, a kritikai képességeiben szelektíven kihívásokkal küszködő hívőt hívják farizeusnak, vagyis a cikk erősen félrehord, erre a megjegyzésre pedig nem lehet mást tanácsolni a komment szerzőjének, mint hogy tanulmányozza, mit tartalmaz a hegyi beszéd a farizeusságról. :))

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.02.07. 08:56:30

@Törzsanyag: Gyűlöletre és gyűlölködésre uszító mítoszmese könyv nem nagyon érdekel.

Törzsanyag 2012.02.07. 19:38:04

Lehet, hogy nagyon nem vagy képbe. Olvastad az újszövetséget? :)

"Hallottátok, hogy a régiek ezt a parancsot kapták: Ne ölj! Aki öl, állítsák a törvényszék elé.
Én pedig azt mondom nektek: Már azt is állítsák a törvényszék elé, aki haragot tart embertársával. Aki embertársát ostobának nevezi, állítsák a nagytanács elé. Aki azt mondja neki, hogy te bolond, méltó a pokol tüzére."

"Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet.
Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért!"

Törzsanyag 2012.02.08. 14:52:27

Ha már ekkora energiát ölsz bele, érdemes ép eszű teológusokkal is fölvenned néha a kapcsolatot, mert ha csak az ide irogató drukkerekkel vitatkozol, az szélmalomharc.

Most vagy elhiszed a gyerekmesét, vagy nem. Ha nem, akkor hogy kerül mindez erkölcsi megítélés alá? Csizma a levesben.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.02.10. 17:04:03

@Törzsanyag: Aki teológusnak megy, az eleve nem lehet épeszű.
süti beállítások módosítása