Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Az inkvizíció feléledt Európában.

2007. június 21. - IGe

Már két közismert áldozata is van Gerhard Haderer grafikus, karikatúrista és Jerzy Urban újságíró. Ami ilyenkor lenni szokott, biztosan sokkal többen vannak akikről nem is tudunk. Most a Da Vinci-kód című film és könyv alkotóit zaklatják vallásgyalázás jogcímén.

Dan Brown.jpg

Hároméves börtönbüntetést kaphatnak a Da Vinci-kódért címmel az index híre szerint most éppen Dan Brown szerzőt és a rendezőt, Ron Howardot kívánják a XXI századi, azaz 3. évezredi inkvizíció elé citálni Olaszországban. Egy olasz falu, Civitavecchia közelében élő papcsoport gondolta úgy, hogy ők a törvények felett állhatnak az ízlésvilágukkal és feljelentést tettek. A bocsáss meg még az ellenségeidnek is és szeresd őket ezek szerint még is csak egy keresztény hablatty a gyakorlatban. Persze egy normális országban kétszer körberöhögnék a feljelentést tevőket az ügyészek és a bírák, de Olaszországban "hároméves börtönbüntetésre ítélhetik a jogi szakértők szerint az alkotókat az olasz Büntetőtörvénykönyv 528. cikkelye alapján.

 

 

Fél év börtön az istenkáromló karikaturistának

Lefoglalták Gerhard Haderer Jézus Élete című képregényének Görögországban kiadott példányait. Az istenkáromlásra érzékeny görögöket felháborította, hogy a keresztény megváltót drogos hippiként kell újra látniuk. A mű szerzőjét fél év börtönre ítélték.


 

 

 

 

 

Több mint egymillió forintnak megfelelő pénzbüntetésre ítélte a varsói bíróság egy lengyel hetilap főszerkesztőjét a pápa megsértése miatt.

 

 

 

Mi is a jogi helyzet?

 "Minden egyénnek joga van a szabad gondolkodáshoz, a szabad vallásgyakorláshoz, a lelkiismereti szabadsághoz…"; "Minden egyénnek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz és a szólásszabadsághoz, ami azt is jelenti, joga van hozzá, hogy ne üldözzék a véleménye miatt, és azért sem, ha határokra tekintet nélkül, bármiféle eszközzel keresi, kapja és terjeszti az információkat és a gondolatokat."

Részlet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 18. és 19. szakaszából.

azaz

A vallások bírálata, kritizálhatósága, vagy a velük szembeni emberbarát szkepticizmus, ugyanolyan alapvető emberi jog, mint a gyakorlásuk.


Mi több dolgot is tudunk tenni. Mindkét inkvizíciós áldozatot a P-DOX vallás tiszteletbeli tagjának fogadjuk. Erről ők is értesítést kapnak. Mivel a mi vallásunkban vallási előírás a humor és a nevetés egy szent dolog ezért a bíróságokat fel fogjuk szólítani, diplomáciai útakon, hogy tagjaink vallásgyakorlását ne korlátozzák.Továbbá írunk a magyar európa parlamenti képviselőinknek is, hogy fejezzék ki tiltakozásunkat. Egyúttal kérünk minden Humanista, Ateista, Szabadgondolkozó, vagy csak a kettős mércéket elvető embert, hogy fejezze ki mindenki tiltakozását a maga módján.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr73103179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.21. 12:53:36





Pápasértegetésért 20 ezer zlotys büntetés
index.hu/politika/kulhirek/?main:2005.01.25&209231
január 25. 16:13
[MTI]

Egy varsói bíróság kedden 20 ezer zloty (1,2 millió forint) pénzbüntetésre ítélte Jerzy Urbant, a Nie címu szatírikus hetilap főszerkesztőjét, Wojciech Jaruzelski tábornok egykori kormányszóvivőjét a pápa megsértéséért. Az ügyészség eredetileg 3 évre felfüggesztett 10 havi szabadságvesztést és 20 ezer zloty pénzbüntetést kért a vádlottra. Urban 2002 augusztusában, közvetlenül a lengyel születésű II. János Pál pápa lengyelországi látogatása előtt a harcos antiklerikalizmusáról ismert Nie címu hetilapjában gúnyt űzött a pápa életkorából és egészségi állapotából. A bíróság abban találta bűnösnek, hogy nyilvánosan megsértette a pápát, aki egyúttal egy független állam, a Vatikán államfője. Ezért a lengyel törvények értelmében az elkövetőre 3 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Urban azzal védekezett, hogy csupán a szólásszabadság jogát gyakorolta, amikor vitriolos cikkét hetilapjában közreadta. A varsói ügyészség azt követoen helyezte vád alá a főszerkesztőt, hogy felháborodott olvasók bepanaszolták Urbant a pápa megsértése miatt. A per 2004 szeptemberében kezdődött a varsói körzeti bíróságon. "

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.21. 12:56:14

Gorogorszagban eliteltek valakit karikaturaert. ez serti a szolas es ideologiai szabadsag elvet, sert tehat torvenyeket. feltehetoen a gorog torvenyeket is, de az EU leendo alkotmanyat, nemzetkozi elveket biztosan.

Gorogorszagot ki kellene zarni az EU-bol, ha ott ilyen megtortenhet

Bummer 2007.06.22. 17:33:02

Én is tiltakozom, de vannak országok, ahol a vallási érzékenység védelme erősebb a szólásszabadság védelménél, ezért a törvények is ennek megfelelőek.
Ahogy például bizonyos országokban börtönbüntetést kap az, aki tagadja a holokausztot.

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu 2007.08.16. 14:07:57

Ezek a példák az emberiszabadságjogok durva megsértéséről adnak számot, tiltakozom ellenük.

antikeresztény 2008.02.05. 13:14:16

Szerintem a pápát kéne keresztre feszíteni Vatikán közepén az összes többi pappal együtt, akkor megoldódna a világ problémáinak egy nagy része.
süti beállítások módosítása