Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Isteni téveszme könyvbemutatója

2007. november 06. - IGe

Richard Dawkins; Isteni téveszme könyvbemutató - Gödör Klub (Bp., Erzsébet tér) 2007.november 06-án 17 órakkor

isteni_teveszme2.jpg

Dawkins könyv bemutató - Gödör Klub (Bp., Erzsébet tér)

2007.november 06-án 17 órakkor

 

"Richard Dawkins már több, mint egymillió példányban eladott "The God Delusion" címû, magyarra fordítva Isteni téveszme könyve magyar kiadásának bemutatója a Szkeptikus Társaság közremûködésével.

Richard Dawkins angol biológus, a 70-es évek közepe óta világsikernek örvendő "Önző gén" szerzője, újabb letehetetlenül izgalmas, nagy vitákat kiváltó könyvvel állt elő. Mint az evolúció gondolatának egyik vezető képviselője előbb-utóbb szükségképpen összeütközésbe került a teremtés dogmájával. Ezúttal tehát a vallást és vallásosságot vizsgálja darwinista nézőpontból, az Isten létezésére vonatkozó kérdést, az "Isten-hipotézist" tudományos hipotézisként kezeli. Ugyanakkor "hitet tesz" az ateizmus mint bátran vállalható, tisztességes és nagy valószínűséggel helytálló álláspont mellett. Felháborodásának ad hangot, amiért az ateizmus ma az Egyesült Államokban körülbelül olyan heves elutasítást vált ki, mint ötven évvel ezelőtt a homoszexualitás. Miközben a nem hívők aránya a tudományos hierarchián felfelé haladva egyre emelkedik, sőt a Nobel-díjasok között a 90 %-ot is meghaladja. Dawkins tudatosan provokatív, szellemes és fölényes eleganciával megírt, a tudományos tisztesség elveit mindvégig szem előtt tartó könyve magától értetődő természetességgel, a legkülönbözőbb szakterületeken széleskörű tájékozottsággal és lenyűgöző tudással vet fel evidens alapkérdéseket és javasol rájuk a tudomány színvonalának megfelelő válaszokat. Miközben ellenállhatatlan, sokszor ironikus stílusával magával ragadja az olvasót, egyúttal rá is pirít, amiért eddig kétkedés nélkül megelégedett a konvenció által diktált tapintatos mellébeszéléssel. Az evolúció gondolatát nem egyszerűen szembesíti a vallással, hanem az ember vallásos viselkedésére, tekintélytiszteletére, erkölcsi magatartására is evolúciós magyarázatot kínál." forrás:http://www.szkeptikustarsasag.hu/dawkins

Vitafórum a könyvről

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr73220067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bummer 2007.11.07. 00:32:30

Már egy ötödikes hittanos is tudja, hogy a teremtés dogmája és az evolúció nem áll szemben egymással, úgyhogy nagyon okos lehet ez a Dawkins, vagy a fülszöveg írója.

alex 2008.07.23. 21:55:54

Egy zuhanó repülőgépen még sohasem voltak ateisták.Ez igaz az olyan aljas, embernek semmiképpen nem mondható lényre is, mint Dawkins.

alex 2008.07.23. 22:00:46

Azért nem tekintem embernek, csak egy rendkívül primitív lénynek Dawkins-t, mert az Ember alapvető tulajdonsága, lényege, hogy hisz Istenben. Minden ateista csak szenvedést, iszonyatot hozott a Földre. Az ateizmus a megtestesült gonosz, aki elfogadja annak nincsennek erkölcsi korlátai. Bármit képes megtenni a másik emberrel, lásd mit műveltek a nácik és a kommunisták. A holokauszt az ateizmus egyenes következménye volt. Aki ateista az egyben a legaljasabb lény is.

alex 2008.07.23. 22:02:44

Isten azonban mindenkinek megbocsájt, így Dawkinsnak is.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.07.24. 08:31:02

alex

Az ateizmusnál már csak az istenhitek nagyobb primitívségek és emberi butaságok. A sok zagyvaság amit leírtál meg dettó egy. Sztálin papi képzőben sajátította el a módszertant és Hitler meg köztudottan katolikusnak vallotta magát.

Mi nem bocsátunk meg sem az emberiségellenes bűnöket elkövető bibliai Istenednek, sem az ő nevében ezt a módszertant továbbvivő embereknek.

ID_EGEN 2008.07.25. 16:02:23

Alex!

Megjelent énelőttem a Szentlélek, és felhomályosíta:

Tudtad, hogy az ókorban csak a termékeny nőket vették el a férfiak.

- Nem én mondám.

Képzeld el azt a pillanatot, /i.sz. 7-ben/ amikor József megtermékenyítette, még a házasság előtt Máriát!

Vagy képzeld el, hogy nem sikerült neki, mert amikor éppen elhatározta magát, megérkezett a csak i.sz. 540-ben kanonizált Szentlélek, és arrább lökdöste Józsefet emígyen:

-Eredj arrább édes fiam, mert én vagyok az Atya szent lelke, és az én reszortom a te szűz menyasszonyodba hatolhatni mostanság!

József nyilván ezt megtiszteltetésnek veend odébb kushada, és végignézé, amint leendő asszonya elélvezend a Szenlélek által, mert ugye azt fel sem tételezhetjük, hogy a Szentlélek csak úgy ripsz-ropsz összecsapta a Marikát.

Amikor az én szent agyamon átfutottak ezek az Istentől való gondolatok, akkor én biz ateista lettem. Ekkora isteni ajándék nem jut ám mindenkinek. :)

süti beállítások módosítása