Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Ostara - termékenység és az újjászületés istennője

2008. március 23. - IGe
Azaz ünnepeljük a tavaszt és ne egy gonosz ideológia, a keresztény katolicizmus lopott és átértelmezett húsvétját. Gyerekként szép volt, de minek kell nekünk felnőni?



- Húsvét?!

- Mi is jut eszembe róla?

Gyerekként, amikor még nem volt elegendő információm a valós világról és beleszülettem és csecsemőként belekeresztelkedtem, egy mai tudásommal már torz és gonosz vallás szokásaiba éppen úgy, mit az akkori eléggé fura kommunista-szocialista rendszerbe. Akkor persze még annyira természetes társadalmi szokás volt számomra, hogy megyünk locsolódni és tojást szedni, mint a kisdoboság és az úttörőség. Kölnivízet választottunk már jóval hetekkel, néha egy évvel is előtte és a szokás akkor azt diktálta, hogy reggel a fiútestvéremmel, Róberttel és épesapámmal az édesanyánkat locsoltuk meg, hogy el ne hervadjon. Néha mondtunk is egy betanult locsolóverset, hozzá, néha meg nem. " Én kis kertész legény vagyok..." hangzott a legismertebb versike kezdő sora, amire biztosan sokan emlékeznek még ma is, illetve gondolom, hogy ma is sok helyen szavalják még. Csak a kardigánomra és ne a hajamra, hangzott édesanyánktól.

Néhány évben mi is beszálltunk az akkor szokásos versenybe, hogy ki tud minél több leányt, asszonyt meglocsolni és minél több tojást, valódi festett színes, főtt tojást begyűjteni. Tényleg nagy kosárral lett és érdekesek voltak a szín és rajzolatkavalkádok a tojásokon. Még is a legjobban azt szerettem, amikor az ilyenkor éppen kikelt kis pelyhes kiscsibéket akár egy hétig is himzett, húsvéti tojással, azt összedarált formátumával etettük. Nagyon szépek voltak az újszülött kiscsibék, és ha egynek a fejét a szákhoz, szinte a szánkba véve óvatosan ráleheltünk, szinte átszellemülten legyugodtak és akkor hagyták magukat sokáig simogatni. Ez a nyugodt, kis, tenyérben elférő pelyhes új életkék voltak számomra a legjobb emlékek. Számomra ők voltak az élet megújulásai, ők voltak tavasz.

Sárga sajt, húsvéti sonka, finom tormával, kaláccsal és sok más finom étellel is járt, az "ünneplés". Aztán felnőttünk és már nem vettünk kölnivízet, nem locsolódtunk és kinőttünk, átéltünk egy rendszerváltásnak mondott valamit is. Többet megtudtam a kisdobosságról, a kiscserkészségről, jöttek új vallások, új egyháztak (több száznyi) és jött az információ forradalma az internet, ahol már kevésbé lehetett elhallgatni, manipulálni információkat. Megtudtuk, hogy a kommunizmus és a katolicizmus is milyen szörnyűségeket követett el, és hogy hogyan értelmeztek és vettek át sokkal ősibb ünnepeket. Természetesen úgy, mintha azt mindig is ők találták volna ki. Megtudtuk, megtudtam, hogy sok minden csak manipulált hazugság, ideológiai propaganda és nem valódi ünnep volt. Jó volt-e ezért felnőni és tudni? Jó e tudni, hogy az életünk nagy része irányított átverések sorozata?

Jó e tudni a következőt?:

A pogány istennőt, Ostara-t jelképező húsvéti tojást tojó nyúl is szépen plagizálva lett. Wicca: "Ostara (Easter) a termékenység és az újjászületés szárnyakkal ábrázolt istennője volt. Sok változat közül az a legerősebb, hogy télen egy nyúl adott prémet a didergő és szárnyaszegett Ostarának, aki tavasszal nyúl formában, de mégis madárként tojta meg a tojását. Hm. : )

Semmivel sem ostobább történet, mint a Biblia egészében. "

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr65393201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2008.03.25. 15:31:35

Az ilyen pogány szokásokkal csak az a baj, hogy fogást ad a hitetleneknek a hívőkön, ahogyan a karácsony is. Jobb ezzel tisztábab lenni.

mover.blog.hu/2008/03/21/jezus_es_a_nyul

Örülök, hogy mást is érdekel a téma...

Trajanus 2008.03.27. 19:28:35

movhu

Egy hívő szemszögéből tényleg így van, viszont egy pogány szemszögéből pont fordítva.

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu/ 2008.04.12. 12:13:42

Ugyanez a világszülő istenanya képe van benne az akkád/babiloniai mitológiában is, Astarte/Ishtar néven, de ugyanő már a Bibliába a tömeggyilkos Eszterként került bele. A természet megújhodásának ősi ünnepét a Biblia és a Korán vallásai zűrzavaros tömegmészárlássá torzították.
süti beállítások módosítása