Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Ateista egyházak Magyarországon is?

2009. január 07. - IGe

 

A világban már számos ateista egyház működik és már több hazai szervezkedés is elindult. Az ideológiai egyensúlynak mindenképpen jót tenne, ha minél előbb lennének. "Az angol és amerikai hirdetések, illetve a svájcban visszautasított plakátok után most Barcelonában is ateista feliratok jelentek meg a buszokon, mint arról a Népszabadság Online és a Világi Figyelő beszámol."

 

Magam nem vagyok és nem is lehetedek ateista, de ennek ellenére kb. 5-8 éve igyekszem előmozdítani, hogy az ideológiai egyensúly miatt szerencsés lenne, ha hazánkban több nyiltan ateista egyház is müködne. Hiszen már eddig is számos egyház van bejegyezve, amelyet ateistának tekinthetünk, de azok nevükben ezt nem hordozzák. Össze is írtunk régebben néhányan néhány alap dolgot az alapításhoz:

Az ateizmus azon nézetek összefoglaló neve, melynek hívei nem hisznek a hagyományos Isten vagy az istenek létezésében, közönbös számukra, vagy egyenesen elvetik azt. Az ateisták Istenen a Richard Dawkins által megfogalmazott emberi mémet értenek. Tehát az ateisták számára Isten csak egy emberi mém.

Az ateizmus, története szerint, legalább 2300-2500 éves eszme, világnézet. Másként, egyes ateisták önvallomásával megfogalmazva, az ateizmus az emberi értelem és tudás egy picike része, ami sok egyéb mellett - a tudomány eszközeivel és módszertanával - képes a vallások kinyilatkoztatásait cáfolni, és helyette egy reális világképet adni. Nagyon sokan nincsenek tisztában az ateizmus történelmével, hogy legalább egy 2300-2500 éves világnézet, tehát régebbi mint például a kereszténység, és az ateizmus értékeivel sem. Nagyon sok ezen a téren a torz információ a világunkban. Tehát az ateista egyház szeretné az ateizmus értékeit és erkölcsi tanításait népszerűsíteni és ismertté tenni.

Az ateisták is érzékeny emberek és bizonyos nézeteikkel összhangban lévő szertartásokra is lennének igényeik. Születéskor, házasságkor és temetéskor is. Azt is fontos megemlíteni, hogy a hazai ateista egyház nem valami ellen, hanem valamiért jönne létre. Szeretnénk egy ateista közösséget teremteni. Ezen világnézet terjesztésére, és az azt vállaló emberek mindennapi életét egy szervezett közösségbe foglaló szervezetként, Ateista Egyház létrehozása mellett lehet például döntöteni bárkiknek  a következő szabadon felhasználható fő célokkal és elvekkel:

ALAPPROGRAM

  1. Az Ateista Egyház szerint az élet a természet törvényei szerint keletkezett, és az evolúció darwini szabályai szerint fejlődött tovább és fejlődik napjainkban is, az ezzel ellentétes teremtés elméleteket joggal el lehet vetni.
  2. Az ateizmus történelmét, ágait, kiemelkedő személyiségeit, irodalmát, művészetét, világnézetét, erkölcsi tanításai, hasonlóan a hittan oktatásokhoz, tőlük külön, vagy együtt történő bevezetése a közintézményekben, iskolákban.
  3. Emlékmű állítása és megemlékezések szervezése minden évben a Gondolkodás Mártírjairól, vele együtt a Katolicizmus Áladozatairól is. Konkrét cél Giordano Bruno szobrával emlékhely avatása.
  4. Ateista szertartás bevezetése házasságkötés, születés, temetés esetén, etc.
  5. Ateista világnézeti müsorok sugárzása a tévében,rádióban, hasonlóan mint a vallási műsorok.
  6.  Ateista egyházak intézményi szintű támogatása az állam részéről jogszabályi alapon, mint más vallások esetében.
  7. A legutóbbi népszámlálási adatok vallási hovatartozási adatainak töröltetése, mert azok valótlanok és torzak,ezért kezdeményezzük a korrekt felmérés rendszerét megteremteni, konkrétan a kérdőíven világnézeti hovatartozás szűrése vallási helyett.
  8.  Ateista jellegű ünnepnapok bevezetése, vagy a jelenleg meglévők semlegesítése vallási mítoszoktól.
  9. (homo) Magyarország egy sok vallású és sok világnézetű köztársaság, amelyet egyik vallás sem sajátíthat ki magának -még írásaiban sem- kizárólagosan. Szabad vallásválasztás megteremtése, az ember személyiségfejlődésének következményeként előforduló világnézeti hovatartozás korrigáltatása a felekezeti nyilvántartásokban.
  10.  Az erkölcs, mint kizárólag keresztény fogalom függetlenítése a vallástól! Helyette az adott társadalmi elvárásoknak megfelelő általános emberi értékrendként való definiálása.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr23863218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.01.07. 12:42:03

"A kampánnyal két célunk van - mondta lapunknak Albert Riba, az Ateisták és Szabadgondolkodók Uniójának elnöke. – Egyrészt szeretnénk láthatóvá tenni a társadalomnak azt a húsz százalékát, amely nem vallásosként határozza meg magát. Elvégre mi vagyunk a katolikusok után a második legnagyobb csoport, mégis szinte láthatatlanok vagyunk. Riba szerint ugyan a spanyol alkotmány nem, de a vallásszabadságról rendelkező törvény hátrányosan érinti az ateistákat.

Azt szeretnék, ha őket is egyfajta vallásként kezelnék, és szervezetüket nem a futballklubokhoz vagy az állatbarátokhoz hasonló csoportba sorolnák, hanem az egyházak között jelenhetnének meg. "

bambusz22 2009.01.08. 19:23:58

Az erkölcs fogalma mióta nem független a vallástól?
Én nem tartom magam egy hívő embernek de nem értem ezt az egészet. Hasonló séma szerint akarják létrehozni ezt az egyházat, mint ahogy pl a keresztényt. Hasonló jogokat akarnak, hasonló összetartást, hagyományok, stb.
Annál a pontnál, hogy nem irányul semmi ellen, nekem kicsit sántít az utána lévő Katolicizmus Áldozatairól való megemlékezéses szöveg. És a többi vallás áldozatairól való megemlékezések? (Mert vannak dögivel.)
Azt írja, "ezzel ellentétes teremtés elméleteket joggal el lehet vetni". Ez kicsit olyan: "Ha másról szól a fáma, amit mi gondolunk, azt nyugodtan vesd el, mert nagy hülyeség." Ez is tökéletesen megegyezik az eddigi egyházak és legtöbb vallás gondolataival. "Mi vagyunk ám a belevalók, az Abszolút Igazság birtokosai. Aki nem úgy gondolja a dolgokat mint mi, az hülye. (Ne foglalkozz vele) " És akkor még a legjobb ha tényleg nem foglalkozik vele, minthogy folyton acsarkodnak és egymásra köpködnek a különböző egyházak hívei. (Erre is remek példák vannak.)
Szóval még egy egyház...jeee...már a kezdésnél fel kívánja venni az eddigiek elborul dolgait. Egy vallásban nem az a lényeg, hogy azok az emberek akik hisznek benne, éljenek aszerint, boldogan és békében? Ja, de. A vallásnak lehet, hogy az a lényeg de az embereknek nem. Végül is...mekkora üzlet már egy egyház alapítása?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.01.09. 05:34:18

@bambusz22: Ha nem érted, akkor olvasd el ezt az Ateista Párt alapítási elképzelést, amelyet egyesek nagyon nyomtak és hát sokat kellett tenni, hogy ne afelé haladjanak a dolgok: Itt a 2006. máj. 16. 03:07 #825 hozzászólást:

sgforum.hu/listazas.php3?id=1073735440&order=reverse&index=5&azonosito=DataDandy

Vagy itt 2006. máj. 16. 03:09 #1039:

sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=DataDandy&id=1117572296

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.01.17. 20:28:20

Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one

Ezt ajánlom himnusznak ;) A nevük lehetne mondjuk Allied Atheist Alliance, vagy United Atheist Alliance.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.01.18. 17:15:24

@Bockó:

John Lennon - God

God is a concept,
By which we can measure,
Our pain,
I'll say it again,
God is a concept,
By which we can measure,
Our pain,
I don't believe in magic,
I don't believe in I-ching,
I don't believe in bible,
I don't believe in tarot,
I don't believe in Hitler,
I don't believe in Jesus,
I don't believe in Kennedy,
I don't believe in Buddha,
I don't believe in mantra,
I don't believe in Gita,
I don't believe in yoga,
I don't believe in kings,
I don't believe in Elvis,
I don't believe in Zimmerman,
I don't believe in Beatles,
I just believe in me,
Yoko and me,
And that's reality.
The dream is over,
What can I say?
The dream is over,
Yesterday,
I was dreamweaver,
But now I'm reborn,
I was the walrus,
But now I'm John,
And so dear friends,
You just have to carry on,
The dream is over.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.01.18. 17:16:44

@Bockó: Egy fordítás innét:

vallaskritika.virtus.hu/?id=room&aid=57901&blmt=50

#47 - Takács Ferenc (bp.) - 2008.11.25 - 15:34:57
JOHN LENNON: Képzeld el (Imagine)

Képzeld el, hogy nincs mennyország
Ez könnyű, ha megpróbálod
Nincs pokol alattunk
Fölöttünk csak az ég
Képzeld el, minden ember a mának él...

Képzeld el, nincsenek országok
Ezt nem nehéz megtenned
Senki nem öl vagy hal érte
És vallás sincs
Képzeld el, minden ember békében él...

Azt mondhatod, hogy álmodozok
De nem én vagyok az egyetlen
Remélem, egy nap csatlakozol
És a világ eggyé lesz

Képzeld el, hogy nincs tulajdon
Kíváncsi vagyok, tudod-e
Nem kell kapzsiság vagy éhség
Az ember az embernek testvére
Képzeld el, hogy minden ember
Megosztozik a világon...

Azt mondhatod, hogy álmodozok
De én nem vagyok az egyetlen
Remélem, egy nap csatlakozol
És a világ eggyé lesz

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.01.18. 17:17:58

@IGe: Ennek a nyers fordítása uyanonnan:


Isten egy fogalom, mellyel mérhetjük fájdalmunkat.
Megismétlem.
Isten egy fogalom, mellyel mérhetjük fájdalmunkat.
Nem hiszek ...
...
Csak magamban hiszek,
magamban, és Yokoban,
ez a való.
Az álomnak vége.
Mit mondhatnék.
Tegnap álmokat szőttem,
de most újraszülettem.
Rozmár voltam,
de most John vagyok.
És így kedves barátok,
épp nektek folytatnotok kell,
Az álomnak vége.

iFok 2009.01.20. 18:06:56

@IGe:

:-o wtf! Mekkora fax voltam valaha....

Lennon, hát igen. Én is térdre borulok nagysága előtt. A himnusznak az Imagine lehet az ateisták himnusza, de, hasonlóan megtisztelő lenne a p-dox számára is, húúú, de még mennyire ;-O
Mégegyszer: Bááá!(tátva maradt a szám), ♥ áhh...;-(

, iArgue

Alternatív 2010.02.20. 02:03:48

A tudomány eredményeihez vegyünk hozzá plusz két tételt:
1.) Ami ritka, az értékes. Minél ritkább, annál értékesebb.
2.) Ami értékes, azt védeni, támogatni, fejleszteni illik.

Ennyiből egész pöpec kis etika fejleszthető ateista alapon. :)

Alternatív 2010.02.20. 02:05:24

Bocs, ezt nem ide akartam, hanem a mai Tóta W-hez, ahonnan ide találtam. :)
süti beállítások módosítása