Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Firaizmus - Szkepticizmus 1:0

2012. február 19. - IGe

Firaizmus Filozófiai Iskolája bezárt

Szerintem a Szkeptikus Társaság Facebook nyitott csoportjában, az ő szempontjukból kár volt kakaskodni, kár volt ekkora magas labdát feladni a firaizmusnak. Persze, hogy lecsaptuk és köszönjük a pontot érő segítséget. Egyébként szerintem ez egy barátságos mérkőzés és a visszavágó lehetőségét megadjuk. Sőt nem fogunk megsértődni, ha legközelebb esetleg mi kapunk hasonló módon sportszerű "leiskolázást".

A Szkeptikus Társaság eddig még nem vállalt hivatalos álláspontot a témában, és a kommentek nem reprezentatívak az egész tagságra.

Réti Liliom: Tudtátok? Most már ezt is tudjuk...:SSS 
A firaizmus egy civil kezdeményezés, amely céljául tűzte ki, hogy rávilágítson korunk jellemzői hibáira. Az filozófiánk azon alapszik, hogy az embereket rávegyük arra hogy tanuljanak meg racionálisan gondolkodni, a kényelmes nem-törödömségből felrázni. Azért hogy mentes tudjon maradni a folyamatosan zúduló manipuláci...Bővebben
Oldal: 94.453 ember kedveli ezt
 

    • Krisztian Youtube-on van pár videójuk. Műveletlen, humortalan, alpári hülyéskedés, mint világmegváltás? Kösz, nem.

       

    • Fira Heffner Köszi a reklámot Rétike! Azonban elárulnád hogy mely pontjait lehetne szkeptikus szemmel boncolgatni a firaizmusnak, h kiposztoltad ide, illetve hogy mit találtál benne, ami szkepticizmussal szemben áll? :) Mert nem igazán értem.
       
    • Fira Heffner
      A Firaizmus egy olyan kezdeményezés, ami olyan formában próbálja a racionális gondolkodásra késztetni a hétköznapi embereket, hogy az ő nyelvezetükön beszél. Mutass még egy ilyen kezdeményezést ami ekkora népszerűségnek örvend az "átlag" emberek közt.

      Mindentudás Egyeteme: 3.280 tag - nem az átlag emberekhez szól
      Szkeptikus Társaság: 838 tag - nem az átlag emberekhez szól
      Firaizmus Filozófiai Iskolája: 93.928 tag

      Szóval fika helyett, inkább támogatni kellene minket, h eljuthasson az okosság az emberekhez. :)
       
    • Gabriella  ember, te becsomagoltad magad egy hulye feher lepedobe, es nem togapartiba mentel, hanem filozofiat alapitottal? hat muhahahahah... ugye azert nem veszed tul komolyan magad? "nekunk igazhitueknek..." hat igen, minden kirekeszto hitvallas igy kezdodik, es mint a tobbibol is, ebbol is szivesen kimaradok.

    • Fira Heffner Helyes döntést hoztál! :)

       
       
    • Fira Heffner Azonban ebben a hülye fehér lepedőben valszeg 1 hónap alatt több emberhez jutott el a hülye dumám arról, h miért is hülyeség az aura, miért kamu a homeopátia, miért átverés a tévés jósda, miért nincsenek szellemek, stb stb. Te közben mit tettél a muhahaha szintű értékes gondolataidon kívül? Gratula :-)

    • Gabriella  hat, ennel szinvonalasabban irtam ugyanezekrol, en ugyanis nem gondolom, hogy azert, mert valaki hisz az angyalterapiaban, biztosan csonthulye es ezen mar csak az alpari, humortalan, eroltetett stilusban eloadott vilagmegvaltos dzsembori fog valtoztatni. a nepszerusegen mondjuk nem csodalkozom, vegulis a sass kabaret meg a bagi nacsaekat is sokan szeretik :D

    • Fira Heffner
      És szerinted van haszna annak ha színvonalasabban írsz ezekről? Nem tudósokat, meg doktori diplomával rendelkező embereket vezetnek meg leginkább, hanem az átlag embereket. A hétkoznapi emberek a legfőbb célpontjuk ezeknek, neki mutatogathatod a statisztikákat, meg a kettős vak kísérleteket, lefogják szarni. Direkt hatékony módját választottam annak h nagyobb tömegekhez juthasson el az, h miféleképpen is vannak átverve a hétköznapi emberek. Szóval nem én vagyok a ti ellenségetek, nem tudom mi ez a nagy pökhendiség. :)

    • Fira Heffner Aki meg azt komolyan elhiszi h én dalai lámának képzelem magam, meg mindenféle vallási vezetőnek... annak külön gratulálok. :-)
       
       
    • Szilárd ‎"nem gondolom, hogy azert, mert valaki hisz az angyalterapiaban, biztosan csonthulye" pedig de :)

       

    • Gabriella  nem hiszem el komolyan, de pont azt akarom magyarazni, hogy ez karikaturanak IS szanalmas. olcso.

       
    • Gabriella  attila, tovabbra se gondolom, hogy az elitistaskodo tomorules vagy a total hulyenek nezes valtoztatna a dolgokon. marmint, persze, ha valtoztatni akarunk. ha csak itt felhuzott orral figyelni, linkelni, kommentelni arrol, hogy mennyire hulye a kozember, es hozzajuk kepest mi mekkora agyak vagyunk, akkor persze egy szot se szoltam, arra pont megfelel ez a hozzaallas.

    • Fira Heffner
      Szerencsére a nagyobb tömegek nem így gondolják mint te. És rengeteg visszajelzést kaptam hogy köszönik h így rávilágítottam nekik egy csomó dologra. Szóval ne nézd ha nem tetszik, nem kötelező. Kritikával is illetheted, hiszen vállaltam ezt azzal h nyilvános videókat csinálok. :) Azonban hatékony a módszerem, eljut egy csomó emberhez, és átmennek valamilyen szinten az infók is.

      Egyébként épp hogy te vagy "elitistaskodo" azért, egy számodra felállított mércének nem felel meg a nívóm (nem úgy beszélek mint egy phd prof. az átlag emberekhez), és ezért úgy véled hogy haszontalan, vagy talán még hogy kártékony is. (ergo úgy véled hogy csak az mondhatja el tömegek előtt a véleményét a dologról akinek diplomája van róla) Ha így is gondolod, akkor keress meg, csinálj egy olyan videót amit kitudok rakni az oldalamon, ahol kifejtheted a véleményed a sarlatánokról, homeopátiáról, stb stb-ről, próbáld meg meggyőzni az embereket szakkifejezésekkel, kísérleti eredményekkel, stb-vel h miért is vannak átverve - aztán nézzük meg hogy milyen sikerrel "éred el" őket.

      megjegyzés: Nem kritizálom a szakértőket akik tudományosan bizonyítani tudják az átveréseket, csak annyit mondok hogy a tudományos ismertetés Magyarországon kissé régimódi - nem igazán fog meg tömegeket. De látod mi van most is, ahelyett hogy megkeresnének azok akik érdemben tudnak nyilatkozni ha részletesebben kellene belemászni bizonyos témákba, kihasználva azt hogy rengetegen figyelnek a dumámra, és az oldalamon segítsek reklámozni a szkeptikus/racionális gondolkodást (most is ezt teszem egyébként) - akár különböző szakértőkkel is - inkább megy a fika.

      Ki is a troll akkor? :)

    • Szilárd
      ‎1. szerintem aki hisz az "angyalterápiában", iskolázottság, olvasottság és műveltség ide vagy oda.... egyszerűen csonthülye :D

      2. a viccelődést félretéve nagyon sok értelmiségi ember van, aki valami oknál fogva - richard dawkins szavaival élve - a "józan ész ellensége", akinél az emberi butaságnak nem az alul iskolázottság szab határt. örülnék ha csak fele annyi ismeretem lenne mondjuk a molekuláris biofizika terén mint alister mcgrath-nek, akihez képest távolról sem érezhetem magam "mekkora agynak", mégis sok gondolata csal mosolyt az arcomra :)

    • Szilárd a fira videóiról csak annyit egyébként, hogy.... lol.
      szomorú ha az ország 1%-nak ez kell ahhoz, hogy ne a homeopátiás szarokkal etesse a beteg gyerekét, vagy inkább a kórházba vigye a cukorbeteg gyereket mint a templomba. de ha ez kell hozzá, akkor áldásom rá.

    • Fira Heffner
      Az nem az én bűnöm hogy az embereket leginkább csak így lehet megszólítani. :) - Azok tehetnek róla akiknek érdemben kellene foglalkozniuk a problémával - azok semmit nem tesznek, illetve ha tesznek is, akkor sincs semmi eredménye. Elb@szott egy világ az, ahol ilyenekből lesznek tanítók mint én - viszont ha azok az emberek semmit nem tesznek akiknek kellene, akkor kénytelen vagyok elvállalni ezt a hálátlan feladatot. :D Hogy lehet az hogy több diplomás pszichológusok, szociológusok, marketing szakemberek, ilyen olyan prof.-ok nem képesek akkora tömegeket elérni h érdemben tudjanak lámpát gyújtani a hülyék fejében? - mert mindegyik csak a magas lóról beszél, olyan nyelvezeten amit nem ért meg egy átlag ember... nem mer egyikőjük se le ereszkedni "kocsmai" szintre, mert fél attól h mit szólnak majd hozzá szakmai körökben, stb stb. - Na, ez az Elitizmus bakker!
      Na de eleget dumáltam, köszi még egyszer a reklámot!  Üdv.
       
    • Judit  Fira, nem tudom, a 93+ ezer lajkolod kozul hany embert gyoztel meg a racionalis gondolkodasrol - hanyan olvasnak csak poenbol, mennyire effektiv ez a "mozgalmad" , mennyire vesznek komolyan....Te tudod?

    • Géza
      Ezt találtam ehhez a poszthoz mert ebből az írásból
      tükröződik,hogy egy "hülye szamárnak" több esze lehet mint sok magát "okos embernek" tartó személynek,vagy egy egész csoportnak!!!!!

      A Firaizmus Filozófiai Iskolája

      "Egy nap a paraszt szamara beleesett a kútba. Az állat órákon át szánalmasan bőgött, miközben a paraszt megpróbált rájönni mit is tehetne. Végül úgy döntött, hogy az állat már öreg és a kutat úgyis ideje már betemetni; nem éri meg kihúzni az öreg szamarat. Áthívta a szomszédait, hogy segítsenek. Mindegyik lapátot fogott és elkezdtek földet lapátolni a kútba. A szamár megértette mi történik és először rémisztően üvöltött. Aztán, mindenki csodálatára, megnyugodott. Pár lapáttal később a paraszt lenézett a kútba. Meglepetten látta, hogy minden lapátnyi föld után a szamár valami csodálatosat csinál. Lerázza magáról a földet és egy lépéssel feljebb mászik. Ahogy a paraszt és szomszédai tovább lapátolták a földet a szamárra, lerázta magáról és egyre feljebb mászott. Hamarosan mindenki ámult, ahogy a szamár átlépett a kút peremén és boldogan elsétált! Az élet minden fajta szemetet és földet fog rád lapátolni. A kútból kimászás trükkje, hogy lerázd magadról és tegyél egy lépést. Minden probléma csak egy lehetőség a továbblépésre. Bármilyen problémából van kiút, ha nem adod fel, nem állsz meg! Rázd meg magad és lépj egyet feljebb." /Gina/

      Az életben minden tanításnak az a következménye ,hogy ki érti meg a tananyagot és ki tartja ostobaságnak azt ...
      Van aki olyan okosnak tartja magát,hogy minden új tananyagot ostobaságnak,fölöslegesnek tart.
      Ezt kell csak észrevenni:Az élet minden fajta szemetet (az interneten keresztül is) és földet fog rád lapátolni.

    • Zoltán Ez hasonló lehet a Repülő Spagettiszörny egyházához, ami a vallások hülyeségeire hívja fel a figyelmet.
      Én radikális szkeptikusoknak hívnám őket.
      A célokkal még egyet is értenék, de "buta geci" kifejezéssel nem.

    • Zoltán Még akkor sem, ha néha én is így gondolok egy-két ezó fanatikusra...

       
    • Géza Zoltán,Én akkor érzem jól magam ha az ilyen kifejezések olvasása után is ember tudok maradni a sértegetés,jelzők nélkül tudom megfogalmazni gondolataim.
      Mint már írtam:
      Kidöntheti el azt,hogy a rács melyik oldalán állsz ?Csak Te magad,szerintem.
      Sajnos a történelmünk során sokakat tettek belülre azok akiknek csak belül lett volna a helyük,Én ezt tapasztaltam,sajnos.

    • Ádám
      Fira mellett vagyok.

      A mi kis elefántcsonttornyunk le van szarva. Az átlagember nem fogja elővenni a magasgondolkodás nagy könyveit, nem fogja elolvasni a mi kis tudományos cikkeinket, a kollegiális lektorálás kifejezésről az ország túlnyomó többsége nem hallott, nem is fog.
      Ez kurvajó, hogy mi itt vagyunk és kielemezzük, hogy más emberek milyen ostobaságokban hisznek, de módszereink csupán a népesség egy töredékét fedik le és sajnos a kritikusan gondolkodó emberek kevés nagyobb sikereket értek el.
      Nehezünkre esik emészthető módon, emészthető FÓRUMOKon, emészthető médiumokon keresztül átsugározni gondolatainkat és magunk mögé ember és befolyásbázist kiépíteni.

      Szükségünk van egy kis szexire, egy kis viccesre, egy kis földközeliségre.

      Ha Fira meggyőzött pár embert arról, hogy ne költse a pénzét homeopátiás szarokra, vagy elgondolkodtatta őket valamin, akkor thumbs fucking up.

      Személy szerint két videót láttam. Nem élveztem, de nem nekem szól.
      Fira egyébként egy racionális ember és jó koponyája van.

      Akit megsért a "buta geci" vagy egyéb "csúnya" kifejezés, annak talán lehetne tartani egy szkeptikus misét a szavak varázserejének nemlétezéséről.
      Hogy a káromkodásnak és a törzsönkívüli emberek ilyen cimkézésének vajon milyen hatása van arról már lehet vitatkozni, nem tudom, viszont ha a káromkodás a káromkodás mivoltja miatt zavar, akkor fel lehet nőni.

    • Rassay
      Igen becsapós a propaganda. Eljutni sok emberhez, és ez a cél szentesíti az eszközt is, lám mennyi követő van! Igen ám, de attól még, hogy valakihez ez a fajta kommunikáció áll közel, nem biztos, hogy hülye és hisz az áltudományokban.
      Sőt, a műveletlen embert eltántorítani az elhitt áltudományos nézetektől jóval nehezebb, hisz' az ő világképének nagyobb hányadát teszi ez ki, és a szofisztikált érvek befogadásával is problémája lesz. Tehát őneki esze ágában nem lesz csatlakozni egy "olyan kis köcsöghöz, aki frankóra csak lehülyít". Az csatlakozik, aki amúgy se hisz az angyalterápiában (pl. azért, mert nincs pénze rá, és a kognitív disszonancia emiatt azt diktálja, hogy ne is higgyen benne!)

      Észre kell tehát venni, hogy Fira nagy follower-támogatottsága (szemben pl. a szkeptikus társaságéval) nem arról árulkodik, hogy nagyobb eredményeket ér el népnevelésben, hanem pusztán csak arról, hogy többen vannak efféle kommunikációt kedvelők. A nevelő tevékenység eredményességét egyáltalán nem tükrözi a követők száma.

      Sajnos a megfelelő korban megtörténő oktatás nem úszható meg. Se bazári majomként prédikálva kocsis nyelven, sem értelmiségi okoskodások által. A nép felvilágosításának patinás célja emiatt jobbára önigazolási igyekezet. Aki valóban népnevelő célokat hajt, az az oktatási rendszer egészét igyekszik javítani, vagy elszegődik egy iskolába jó pedagógusnak.
      ...és további vita, amire aki kíváncsi, olvassa el az itt lévő első linken. Azért a végén a barátságos kézfogások és mezcsere megtörtént. Lezárásnak meg még egyetlen hozzászólást teszek csak be:

      • Fira Heffner Én nem tartom ellenségemnek, illetve versenytársamnak a szkeptikus társaságot. Ugyan az a célunk lényegében. De nem is az én oldalamon született egy ilyen "muhahaha nézzétek mi a szar ez?!" poszt. - Még ha Rétike nem is a Sz.T. tagja, gondoltam nem hagyom ezt a posztot anélkül hogy megmagyarázzam hogy mi is az álláspontom. - Illetve céljaink.
         
         
Gondolkodni, gondolkodni, gondolkodni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr544134323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.02.26. 08:47:22

Iván Gábor IGe
Tudás/kereszténység anomália? Ezt a dolgot én már megfejtettem, csak még sokan ne értik meg és sokan tekintélyelvből, vagy fafejűségből meg sem próbálják megérteni. Persze az is lehet, hogy az én hibám, mert nem akarom a témát feldolgozni akadémiai szintem, hanem poénkodok vele. Így elképzelhető, hogy akár fira által hamarabb megérti majd a köznép, mint például a magukat értelmiségnek titulálók. -- Igen, Fira csapatába én is játszom és segítek neki. Még akkor szálltam be, amikor párszáz lájkolás volt az FB oldalán.
süti beállítások módosítása