Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Tudományon átszűrt "Isten" ... próbanyomtatás kiegészítései

2020. március 09. - IGe

ige_konyve.jpg

Készül egy új és más borító is. Vidámabb színekkel és egy logóval.

Ebből csak egy 30 darabos próbanyomtatás készült, amit végleges leellenőrzésre és véleményezésre szétosztottam különféle tudományos helyekre, ismerőseimnek és esetleges szponzoroknak és magam is teszteltem még a netes vitafórumokon keresztül is. Még most is voltak további jelentős felismeréseim, ez főként a szemantika tudományának az áttanulmányozása területén, amelyeket a legtöbb esetben csak nagyon tömören néhány mondatban szúrtam már be, de ennél sokkal hosszabban is ki lehetne persze fejteni, de minek. Azért a tömör változat két helyre is bele került, mert azért jelentős és hadd rögzüljön ismétlés által is.  Ez a blogbejegyzés végül is azoknak szól, akik rendelkeznek ezen próba nyomtatás könyvecskével, vagy esetleg a pdf e-könyv verziójával. Ők láthatják, hogy ahhoz képest mi változott még.

A javítások a könyv szerkesztését végző cégnek elküldött verzióban:

A könyv címe és alcíme elhagyásra kerülne és helyette a Trükkös "Mém" lenne az új cím.

Oldal 1: Lap aljára középre igazítva és két sorban:
IstenTudók Vallás
"Bibliája" :-)

Oldal 3: A könyv címe alá, vagy a lap aljára, önök szakértelmére bíznám hova jobb, kerülne a műfaja, középre igazítva, normál betűnagysággal: szórakoztató tudományfilozófia esszé

Oldal 5: A fejezeteket kérném kissé lejjebb igazítani.

Oldal 8: Bekerülne az oldal tetején egy új bekezdésben a következő:
Mielőtt belekezdenék a lényegbe írok néhány sort, hogy miért is lett ilyen személyes jellegű ez az egész. Jómagam egy nagyon biztos támpont - "érzékelő" - ebben a kísérletben, levezetésben, bizonyításban. Egyetlenegy olyan tulajdonságomról tudok, ami jelentősen eltér a jelenleg ~7,5 milliárd körüli föld átlag lakójától, de az nem kiemelkedő okosság és nem is kiemelkedő tudás, hanem az eltérő hipnábilitás. Azaz nem vagyok befolyásolható és hipnotizálható sem. Ergó nem hatnak rám mások mémjei sem. Mém immunitásom van. - Hümm ez van. ... Na akkor vágjunk bele:

Oldal 12: Bekerülne az oldal utolsó előtti fejezet végéhez folytatólagosan. "... nagy kezdőbetűvel". szövegrész után:
Az "Isten" szó kizárólagos használata mind egyes monoteista, mind egyes ateista körök részéről, nem csak logikailag, de szemantikailag/értelmezéstanilag sem megengedhető és téves. Hiszen több tucatnyi egyistenhitű vallás van és azok "Istenei" nem azonosak és mindegyiknek van külön azonosító neve. Másrészt "Isten"-nek különféle jelentéstani felosztásai is vannak, amelyek nagyjából talán ezek; köznyelvi, művészeti, átvitt értelmű, paradox elvű, különféle dogmatikus vallási, különféle filozófiai, pszichológiai, tudományos. Ezeket sem lehet egybe mosni. 

Oldal 13: harmadik sorba bekerül két szó:  ...., de nem neurózis és skizofrénia jellegű, hanem

Oldal 13: első fejezet végéhez folytatólagosan bekerül:  Ezen a látens "istenhiten" sokat segítene már az is, ha az ateista ember magát inkább poliateistának nevezné. Tehát nem istentagadónak, hanem istenek tagadójának.

Oldal 14: az első sorba bekerül egy mondatrész:
Dawkins az Isteni téveszme könyvéből, ami a judeokereszténység elleni valláskritika elsődlegesen, az ateisták bibliája lett.

Oldal 14:harmadik bekezdésben bekerül egy finomító szó:
Mert ők ezen speciális lelki-/elme-/szenvedélybetegségük jellegénél fogva nem látják és képtelenek is látni saját logikátlanságaikat és önellentmondásaikat.

Oldal 17: oldal alján bekerülne egy szó:
... buddhista szerzetesekkel is, akiknek ugyebár jellemzően a legtöbb ágazatukban nincs "Istenük",  ...

Oldal 25: második bekezdés: Istentudó --> IstenTudó

Oldal 34: Az első bekezdés után egy külön bekezdésbe:
"Isten"-nek persze logikusan külön értelmezési és jelentéstani felosztásai vannak, amelyek nagyjából ezek; köznyelvi, művészeti, átvitt értelmű, paradox elvű, pszichológiai, különféle filozófiai, különféle dogmatikus vallási, tudományos. A most következő gyűjteményemben mindre lelünk számos példát.

Oldal 42: 33. def.:  elé egy soremelés

Oldal 43: Legtetején: Ige --> IGe

Oldal 56: 95. def.:  elé egy soremelés

Oldal 69: Első bekezdés végén az Isten nevek bővülnének:
...felsorolok néhány ilyen speciális Istent: Aton, Hórusz, Mithrász, Dionüszosz, Attis, Krisna, Baál, Thor, Wotan, Borvo, Jahve azaz a bibliai Isten, Allah, Ré, Zeusz, Siva, Ahura Mazdá, Nagy Manitu.

Oldal 80: Az első pont közepén: özönvízzel gyilkolt írásom helyett --> özönvízzel gyilkolt valláskritikai fórumtémám

Oldal 80: A második pontba bekerül: .... javaslatokat ad és a kételkedés erejét hirdette. Némi kísérletezés után ...

Oldal 81: Első bekezdésbe bekerül: ... tényszerű dolgokért, többek közt elindítottam az ateizmus és a valláskritika szócikkeket is, majd belefáradtam...

Oldal 82: Első bekezdésbe javítás: ... nincs tekintettel arra, hogy a megfertőzött illető egyes ...   -->  ... nincs tekintettel arra, hogy az illető egyes ...

Oldal 86: Második bekezdés első részében beszúrás: ... egy másik és tényleg Nobel-díjas tudós, igaz egy kis trükkel közgazdaságtanban, John Forbes Nash matematikus is. Hiszen hiába volt ..

Oldal 86: Második bekezdés közepe: ... Ő pedig ugyebár majdnem Nobel-díjas tudós volt.

Oldal 105:  Harmadik bekezdés közepe:  ... ilyen felesleges entitás a világunk ...-->  ... ilyen felesleges összetevő a világunk ...

Oldal 108: Első bekezdés közepénél:  ... ökölnél alig valaminél nagyobb ... --> ... ökölnél alig valamivel nagyobb ...

Oldal 110: Az első és a második bekezdés közzé bekerülne egy új bekezdés:

A létezés szónak van ontológiai, egzisztencialista, metafizikai, idealista, materialista, ateista és minden másfajta meghatározása és értelmezése is. Persze minden csoport a saját értelmezését hirdeti jónak és egyedül csak azt jónak. Ettől függetlenül egyértelmű, ha konkrét a kérdés, van konkrét és helyes válasz is. Ha a kérdés halandzsa és átverés, akkor a válaszoknak sincs nagy értelme.

Oldal 110: Harmadik bekezdésben:   határozószó ---> értelmetlen szó  ... Önmagában használva a legtöbbször csak egy értelmetlen szó, ami akkor ...

Oldal 110: Problémák a fogalom körül mind a négy helyen a definiálva szó kicserélődne ---> meghatározva szóra

 ...............................................................

Memetikailag tehát egy jobb és egyszerűbb címet választottam az utolsó tesztelés lefuttatása után, amely így néz ki a belső oldalon:

dsc03318.JPG

2020 decemberében egy új könyvkiadónál epub formátumban került terjesztésre és ez már tartalmaz egy felvezetőt és két kiegészítő fejezetet is a végén.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr2815511762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.04.08. 11:19:09

Sokaknak nem világos. Lehet ezt is bele kellett volna írnom: Csak egy viszonyrendszerben igazoltam "Isten" valóságosságát és létezését.
Ez a tudományos módszertan keretein belül értendő.
Általános Isten.
A töménytelen Speciális Istent természetesen nem bizonyítottam.
Nehéz is lenne a nagy számuk miatt és kiválasztani valamelyiket egy ilyen kísérletre.
A könyvem így például JahveZsidóSátánIstent inkább cáfolja.
Bár nem az a fő célja és nem is azon van benne a hangsúly.
süti beállítások módosítása