Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Ideológiák Tárháza butasága a köbön

2021. szeptember 20. - IGe

ideologiak_tarhaza3.JPG

Ideológiák Tárháza, ' Létezik-e Isten? ' és  Kiakadtam a tébolyultakon videókban nem veszik észre magukon mennyire önellentmondásosak és kettős mércét használnak. Sokan és tömegesen  felvetik, hogy illene a judeokeresztény monoteista kitalált Jahve Istenen kívül a többi kitalált Istennel is foglalkozni. Erre lefikázzák az erre rátapintókat és azt hozzák fel mentségül, hogy az hiten alapul és a HIT szó mást és mást jelent. Eszükbe sem jutott, hogy nem csak a "HIT" szó, de az "ISTEN" szóval is éppen ez a  helyzet és csak egy jelentést vizsgálni, elfogultság. Lásd: Isten jelentéstani felosztásai

Másrészt az összehasonlító vallástudomány (nem teológia mert az áltudomány) szerint az emberiség nagyon sok Istent teremtett a történelme során. Olyan Istenből is nagyon sokat, amelyek világot teremtettek a mítoszuk szerint. Csak néhányat sorolok fel, de ennél nagyságrendekkel több van:

  • Az európai Földanya Isten kb 22 ezer évvel ezelőtt
  • Tiamat summér Isten kb 5.500 évvel ezelőtt
  • Atum egyiptomi Isten kb 5.000 évvel ezelőtt
  • Brahma indiai Isten kb 4.000 évvel ezelőtt
  • Phanes görög Isten kb 3200 évvel ezelőtt
  • Jahve zsidó Isten kb 2500 évvel ezelőtt
  • stb

Nos a két videójukkal még csak négyzetre, de a harmadikkal - KRITIKA: "Minden vallás káros" - már köbre emelték a butaságukat, amit nyíltan be is vallanak, "nem tudjuk".  - Höööüüümmmm, de ennek ellenére a hitkomisszár jellegű Kálvinista Apologetikával egy platformra és térfélre tenni magukat???? ... nos azt még is tudták. Ami gyakorlatilag egy önleleplezés, hogy Ágostonnak igaza van.

Pedig mára már nagyon is tudjuk és bizonyítva is van , hogy mi is Isten racionálisan, empirikusan és  tudományosan. Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet 3. egy idegrendszeri /pszichológiai vírus/mém.

Így a látszat színpadiasan mű, áltudományos és irracionalista vita mindössze annyit bizonyított, hogy mindhárom ideológia résztvevő rendelkezik ilyen 3-as al-halmazba tartozó pszichológiai mémfertőzöttséggel, ami miatt képtelen a racionális gondolkozásra ezen a területen.

Agnosztikus: H. G. (Ideológiák Tárháza)

Ateista: Sz. K.(Ideológiák Tárháza)

Teista: N. G. (Kálvinista Apologetika)

Emiatt jómagam feleslegesnek is tartanám és értelme sem lenne vitázni velük, bár csak tesztelésként bejelentkeztem előzetesen, hogy talán egy IstenTudó álláspont sem ártana ide ... de sejtettem, hogy az nagyon bezavart volna az ottani - ahogyan a népi mondás tartja - parasztvakításba, és így persze nem éltek vele. Így nem is maradt más  teendőm, mint a facebookon már régen letiltott oldaluk után, a youtubeon is letiltottam a beállításaimnál a társaságot. Amit hasznos teendőként másnak is javaslok.

Utóirat: Erdélyi Ágoston bejátszott videó részletei most ezen három butuska ember erőlködésének tükrében, egyenesen üdítő és szórakoztató volt, bár Ágoston sem éppen IstenMém mentes. Ezt a vitát akkor is ő nyerte.

vitafórum a témában

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr216695110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csimbe 2021.09.22. 11:41:51

„pszichológiai mémfertőzöttséggel, ami miatt képtelen a racionális gondolkozásra ezen a területen.”
Mi van akkor, ha az anyag inherens része a szellem, a tudat, amely az agyakon keresztül kerül csúcspozícióba? A mémfertőzött agy, olyan szellemi produktumot készít, mint az Isten? Nem lehetséges, hogy Isten ilyen módon van jelen a teremtésben, hiszen még az ateista tudomány is elismeri, hogy Isten létét nem lehet racionális gondolkodással igazolni, vagy cáfolni. A mém fertőzöttséget, vagyis az ésszerűtlenséget is az ésszerű gondolkodás állapítja meg? Itt is felmerül a kérdés, hogy melyik volt előbb? De ha a szellem az anyaggal együtt létezik, akkor ésszerűtlen a kérdés feltevése. :)

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.09.23. 17:37:47

@csimbe: Trükkös "Mém" - Túl Richard Dawkinson e-könyvemben ott a válasz és a bizonyítás is.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.09.27. 09:52:53

Erdélyi Ágoston betoji, nyögvenyelős, mentegetőzős, illemtanlecke jellegű videója 4,5 óra, azaz ~ 270 perc !!!! www.youtube.com/watch?v=ixw-3JtYCCY

Túl sok értelme sem nagyon van ... hiszen, azzal, hogy stílust váltott feladta azon önmagát, amiért eddig sokan kedvelték. A Kálvinista Apologetika, mint teológiai ideológia már megbukott. Tehát hogy se nem racionalista, se nem tudományos. Mesemondás és meseelemzés csak és semmi több.
vilagnezet.blog.hu/2020/06/24/apologetika_vegso_bukasa_logikailag

Most aki ennek ellenére mellé áll, hogy még is racionális ... nos azt úgy nevezzük, hogy irracionalista. Tehát az Ideológiák Tárháza ilyen téren irracionalista.

"Irracionalizmus: Az észnek az igazság megismeréséhez való jogát tagadó, vele szemben az ösztönök, a vak, tudattalan erők, a véletlen elsőbbségét hirdető, szélsőségesen szubjektív idealista irányzat."

Persze attól még, hogy az Ideológiák Tárháza ezen a területen átment irracionálisba, és ebben Ágostonnak igaza van. ettől még ő maga nem válik racionálissá és tudományossá.

csimbe 2021.09.27. 17:13:38

Amiről nem tudok, az nem fáj. Mondja a népi bölcselet. Azt is mondják, hogy az igazság fáj. Aki az igazságot akarja megismerni, számolnia kell a fájdalommal? Miért jelent meg evolúciós értelemben a fájdalom érzete? Azért, mert figyelmeztető, tudomásra hozó szerepe van az életünk megóvása érdekében. Vagyis a tudás megszerzése, szubjektíven és objektíven is fájdalommal jár. Jézus Krisztus szenvedéstörténete is azt demonstrálja, hogy aki ismerni akarja az igazságot Isten létezésére vonatkozóan, annak viselnie kell a fájdalmat, ami lehet az önmegtartóztatástól kezdve, a kínszenvedésig terjedő. Aki úgy hisz valamiben, hogy nem keresi annak igazságtartalmát, az kerüli a fájdalmat, kerüli a tudást, a bizonyosságot? Lehet, hogy azért teszi, mert nem akarja elveszíteni a fájdalommentes hitét? (tényleg boldogok a buták, a lelki szegények?) Csakhogy lehet hinni racionális és irracionális dolgokban is. Ezek megkülönböztetése viszont, csak az igazság feltárásával lehetséges. Az igazságban lehet hinni, de csak fájdalom árán lehet megtapasztalni, tudást szerezni róla.
„Én vagyok az út, az igazság és az élet” – feleli Jézus. Csak úgy mehet valaki az Atyja égi házába, ha elfogadja őt, a tanításait, és követi az életútját. Jézus ezt mondja: „Senki sem jut az Atyához, csakis általam” ( János 14:6 ).

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.09.28. 13:04:50

Az Ideológiák Tárháza videó címe és kérdésfelvezetése és a tartalma is sajnos nem tudományfilozófia jellegű, hanem annak az ellentéte inkább metafizika. Ha gondolják a készítők, szívesen segítek egy tudományfilozófiailag is helytálló javított változat elkészítésében. Ebben a fő hibák: 1. Eleve tény, hogy sok Isten van, tehát a cím nem jó. 2. Tehát milyen "Isten", hol, mikor, milyen formában ??? A cím metafizikai, nem tudományos. 3. Egy helyes cím ilyesmi lenne; Mi is "Isten" tudományosan, vagy logikusan? 4. Szematikával kellene kezdeni, tehát "Isten" különféle jelentéstartalmaival. 5. Mind az ateizmus, mind a teizmus, mind az agnoszticizmus meghatározása helytelen, nem valós. Kimaradt egy rakás más ideológia, ami lényeges lenne..... stb...
www.facebook.com/Ivan.Gabor.IGe/posts/4044526172330714

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.09.28. 13:12:57

@csimbe:
Neked is fájni fog az igazság:ZombiJézuska csak egy kitalált és még annak sem eredeti, hanem korábbi vallások Isteneiből összekoppintott mítoszfigura. Tehát soha sem született, élt szenvedett, halt és támadt fel a valóságban, csak a meséjében. A dologban nem nyitok itt vitát, mert tény. Járj utána, ez az igazság és a valóság.

csimbe 2021.09.28. 14:12:55

@IGe.: Minden „Isten”, egy kultúrateremtő katalizátor, egyben a társadalom hatalmi piramisának csúcsa. Nem kell ahhoz hús-vér létezőnek lennie, mert fogalomként, szellemi létezőként támadhatatlan. Ha már kellően beivódott az emberek gondolatvilágába,(mint mém) akkor nehéz feladat a megtisztítása. Te már csak tudod. :)

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.09.28. 21:05:21

@csimbe: Persze, hogy tudom... de azért sem neked, sem nekem nem esik jól, hogy ezzel a mémmel és persze sok mással is, mert az ateizmus sem más, sőt a memetika is mémszerűen terjedt el ... át vannak basszintva az emberek. .... Hozzátéve, hogy a legtöbb nem is akarja tudni a valót ... jobb a mátrixban, mesékben, ideákban élni ... és valamennyire igazuk is van...

csimbe 2021.09.29. 16:16:29

@IGe.: Aki már túl van a hetvenen jól tudja, hogy a valóság kikerülhetetlenül fáj. Aki túl korán kezdi meg a „fájdalomcsillapítást”, az két végéről égeti a gyertyát. Madách Imre nem igényel kijavítást, de az „ember küzdj és bízva bízzál”helyett, én azt írnám: ember tűrj és nehogy elhízzál!

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.09.30. 12:25:23

@csimbe: Persze, de van megoldás is a tűrés helyett, ha nem is egyszerű megérteni és megtenni. A néhány hete általam indított "Memetika és pszichovirulógia" Nyilvános közösségi tanulás csoportban kezdtem el és fogon levezetni. Tagság nélkül is lehet olvasni. www.facebook.com/groups/1264498643978932
süti beállítások módosítása