Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Kinevetés. A Bölcs és a Biztos eltűri.

2007. április 17. - IGe

 

A nevetés része az egyetemes szókincsnek, az emberi társadalom minden tagja megérti, anélkül hogy tanulta volna. A kisgyerek előbb nevet, mint beszél.

Aki többet is meg akar tudni a nevetés lélektanáról és működéséről, annak ajánlom ezen írás végén lévő cikk elolvasását. Abból megtudhatjuk, hogy mi emberek nem is a humoros dolgokon nevetünk elsősorban, hanem valamiféle összetartozást elősegítő szokásunk. Tehát elsősorban összetartozásunkat fejeznénk ki a nevetéssel? Akkor viszont mi van a kinevetéssel? Az ezen logika szerint meg valamiféle elkülönülés jele lenne? Szeretik-e az emberek, ha nevetnek rajtuk és szeretik-e, ha kinevetik őket? A magyar nyelvben jelentős a különbség a két fogalom között.

Szerintem érdemes lenne a kinevetés filozófiáját is körbe járnunk. Ki az aki el tudja tűrni, hogy magát, mások kinevessék, és ki az aki nem? Természetesen itt most hosszasan írhatnék a humoristákról, akiknek a nevetés, mind a kinevetés a siker jele, de inkább a szakterületemet érintem, mégpedig a világnézeti és valláskritikai kérdéskört. Ez már a legtöbb embernél nagyon kényes kérdés.

Ki az aki el tudja tűrni, hogy saját eszméjét, világnézetét, esetleg vallását mások kinevessék, és ki az aki nem? Saját álláspontom szerint a bölcs és a biztos eszmék/vallások eltűrik, hogy mások nevessenek rajtuk, hiszen tudja/tudják, hogy ettől semmi sem változik.  A bizonytalan/ingatag eszmék/vallások és emberek nem tűrik, nem szeretik ha kinevetik Őket, mert ez árthat a sokszor mesterségesen, erőszakosan, vagy manipulatívan felépített nimbuszuknak. Tehát a kinevethetőség egyben egy próbakő is egy eszme, világnézet, vallás valódi, vagy ál értékére.  Mindenki tegyen egy próbát!

A titokzatos nevetés

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr9059860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.09. 11:54:58

Hát a próba szerint a szcientológusok sem birják elviselni, ha kiröhögik a XanuNanu hitüket:-)

2010.12.09. 13:15:37

Tetszetős, de azért kicsit gyengének érzem. Ráadásul lehet, hogy az az ok-okozat is felcserélődik. Melyik is a "bölcs és biztos eszme"?
Szerintem a kinevetés nem szép dolog, valamint csak egy személyt (vagy személyeket) lehet kinevetni. Az eszmék/világnézetek sem eltűrni, sem pedig "nem szeretni" nem tudnak.
Az meg, hogy valakinek a kinevetés rosszul esik (legyen szó az eszméjéről, öltözködéséről, vagy bármi másról) teljesen érthető és emberi dolog.
Ugyanakkor persze valóban bölcsebb dolog mosolyogva legyinteni, mint megsértődni. Szerintem is, de ennek az eszme/világnézet "bölcsességéhez"/értékéhez/igazságtartalmához/stb. kevés köze van.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.04.20. 16:30:57

Ennek a cikknek a címe és bevezetõje 11049 alkalommal jelent meg. Összesen 4165 alkalommal olvasták el a valláskritika.virtus.hu -n

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.04. 10:22:29

Aki biztos valamiben, biztos a tudása, az nem fél a kritikáktól.

Nem is zavarja a kritika. Miért?

Mert az max segítheti és még jobbá teheti azt amit bizonyított már.

Tehát például engem nem zavarnak a Tudományos Isten cikizői.

Mert semmi sem változik miattuk és a jellemzően semmit sem érő kritikáik miatt.

Egyeseket meg nagyon zavar, hogy a BigBang elmélet roskadozik a James Webb űrtávcső újabb mérései és adatai alapján.

Csak azt nem érteni, hogy akkor miért nem a kísérletben részvevőeket, nyilatkozataikat és az adott távcsövet fikázzák?

Miért azokat, akik csak az adott hírt és folyamatot figyelik, közlik és elemzik?

A MonoŐsrobbanás elmélet (hiedelem) úgy néz ki hamarosan megbukik. Miért nem örülnek ennek egyesek, hogy a tudásunk jobb és pontosabb lesz és nem fogunk egy tévedésben élni? Miért akarják a hibás mesét (ideológiát) megtartani?

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9250660&la=163869137
süti beállítások módosítása