Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Ha Isten szól hozzád skizofrén vagy

2007. április 24. - IGe

Thomas Szász magyar származású amerikai pszichiáter írta: Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy.

A bibliai Isten, akármilyen megdöbbentő és sokkoló, sajnos csak néhány ókori skizofrén, paranoiás vagy súlyosan lelki beteg ember víziójából, halucionációjából alakult ki. Akkor még nem ismerték ezeket a betegségeket és másnak tartották, mint manapság. Thomas Szász magyar származású amerikai pszichiáter írta: Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy. Freud a modernkori pszichológia és pszichiátria atyja meg kollektív neurózisnak tartotta a vallást. A mai agykutatás már meglelte az agy vallási, vagy Isten központját, amelyet ha egy ateista embernél ingerelnek, akkor elmosódik a tér és idő érzéke és eufórikus boldogság tölti el.

A mai orvostudomány eredményei szerint, ha Jézus valódi és nem csak egy zsidó-keresztény mitológiai, teljes egészében kitalált irodalmi személy volt, nem lett volna muszáj egy mártíromságnak beállított öngyilkossággal meghalnia. Elkerülhette volna a tudatzavarai miatti véget és meghallhatott volna egy bölcs tanítóként is. Talán még arra is maradt volna ideje, hogy saját maga írja le gondolatait, hiszen az előtte több száz évvel élő görög filozófusok számos írásműve bizonyítja, hogy aki igazán hatni akart a világra, az írt.

Kiegészíteném Thomas Szász diagnózisát azzal, hogy ha bármelyik Isten, a több ezernyiből szól hozzád; skizofrén vagy. 

Charles Caleb Colton
Az, hogy egy mártír meghal, bizonyítja, hogy nem volt gyáva, de nem jelenti, hogy nem volt őrült.
Lacon (1820), from James A. Haught, ed., 2000 Years of Disbelief


Charles Caleb Colton
A vakbuzgóság megüli a vallást, hogy a bolondokat kielégítse.
Lacon, vol. 1, no. 101 (1820) from The Columbia Dictionary of Quotations


Emil M. Cioran
Isten: egy betegség, amelyben azt hisszük, hogy nem szenvedünk, mert senki nem hal meg miatta manapság.
The Trouble with Being Born, ch. 10 (1973)

George Gordon Noel Byron
Minden szektában vannak bolondok, és szélhámosok; miért higyjek rejtélyekben, amit senki nem ért, csak azért, mert olyan emberek írták, akik az őrületet választották inspirációként, és Evangélistáknak mondták magukat?  from Rufus K. Noyes, Views of Religion, also James A. Haught, ed., 2000 Years of Disbelief

Mikhail Aleksandrovich Bakunin
A kereszténység teljes tagadása a józan észnek és az értelem "hangjának".

God and the State

Mikhail Aleksandrovich Bakunin
A vallás csoportos őrület.
Rufus K. Noyes, Views of Religion, James A. Haught, ed., 2000 Years of Disbelief

Isten fia a gumiszobában.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr4862914

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Istenhitet gyógyító tanfolyamok indulnak 2010.12.18. 09:56:29

Ha egy egyén szenved téveszmékben azt rögeszmének hívják, ha sokan azt vallásnak? Kollektív neurózis? Gyógyítható. Kigyógyulók imája: Istenem, ments meg Önmagadtól! Mit szólnál, ha lennének istenhitből kigyógyító tréningek? Személyem valószínűleg te...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shineforme 2007.04.24. 15:32:06

ez nagyooon jóó! Komolyan tetszik:)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.04.24. 15:36:54

Köszönöm és garantálom, hogy lelsz az írásaim között hasonlóan neked tetszőeket is, ha egy kicsit keresgélsz.

Fürtös · http://furtos.freeblog.hu 2007.04.24. 20:41:59

Érdekes gondolatok, ha nem is értek egyet mindenben. Azonban valahogy az "Álszent" című film gondolatai ugrottak be...ismerős a stílus...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.19. 16:57:35

Az adott mondatot egyre többen felvállalják. A TV2 MOKKÁBAN is elhangzott.

szkeptikus.blog.hu/2007/06/19/mokka

rakovszk 2007.06.19. 17:38:46

Csak annyit kérnék, hogy ne próbáld úgy beállítani, mintha Szász a te véleményedet támasztaná alá. Mint azt valaki egy másik topicban kifejtette, ő a pszihológiát és nem pedig a hitet kritizálta.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.20. 09:11:34

rakovszk

Az idézet teljes mértékben az én álláspontomat támasztja alá.

rakovszk 2007.06.20. 10:26:41

Az idézet ja, de így, szövegkönyezetből kiragadva bárkitől lehet idézni olyat, ami alátámaszt valamit. A lényeg az, hogy Szász pontosan az ellenkezőjét állítja annak amit te, a pszihiátriát támadja és a vallást védi a fenti idézetben.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.20. 10:57:31

rakovszk

Rakd ide a szövegkörnyezetet és a forrást. Addig semmitmondó duma amit állítassz.

rakovszk 2007.06.20. 12:03:34

Fogalmam sincs, hogy pontosan honnan van a szöveg, de kicsit mondjuk nézz utána magának Szásznak. Ha jól tudom, ő maga a hagyományos pszihiátria kritikusa és támadója.

rakovszk 2007.06.20. 13:24:27

"Psychoanalysis now functions as a religion disguised as science and method of treatment. As Abraham received the Laws of God from Jehovah to whom he claimed special access, so Freud received the Laws of Psychology from the Unconscious to which he claimed to have special access."

"When Jones says he is Jesus, scientific psychiatry declares him to have a delusion. I say he is lying. What is the difference? A delusion is something that happens to you; that you "have." A lie is something you make happen; something you do."

"Formerly, when religion was strong and science weak, men mistook magic for medicine; now, when science is strong and religion weak, men mistake medicine for magic."

Sajnos csak angolul találtam, de ezeket vesd össze a fenti idézettel és kiderül belőle, hogy Szász a pszihológiát kritizálja, nem pedig a vallást.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.08.14. 10:31:27

Einstein bibliai istenhívő volt 12 éves koráig, utána meg szabadgondolkodó és semmiben sem hívő.

Thomas Szásznak is lehettek ilyen korszakai.

remény 2007.09.07. 21:38:22

Istent sokan csak beképzelik maguknak és nem tudják valóban h ki szól hozzájuk..esetleg a saját elmjük gondolatai jáccanak..de garantálom ha egyszer egy olyan lelki szintre eljutsz hogy Istent keresed és megüresítve magad hogy betőltsön akkor te nem fogod azt hinni h szkizó vagy..akor tudod h "Isten szól hozzád"...ha csak azokat a keresztényeket nézed meg akik nem a nagyképűségükben hanem az alázatban,szelídségben(nem arra a szelidre gondolok aki csdak tűr hanem aki az is)mutatják meg h ISten él bennük akor te nem fogsz olyan pszicháterekre hallgatni akik az emberi agy véges gondolatait mondják...és korlátok közt élnek..akor meglátod Istent..tudom lehet h ez téged még nagyobb tűzbe gerjeszt v csak lenézel...de én már láttam az Én életem folyásán h Isten nem szkizóknak szól...ISten tenekedi is akar szólni..csak addig nemgen fog amíg Őt a szkizofrénia skatújába zárod...ezt a köppenyt sztem jó lenne ledobni...

(én ezt személyes üziként irom...nem akarok senkit megsérteni...emgértem ha az egyházakban nem látnak sokak szép és jó példákat..de ne a rosszat keressétek...nyissátok ki a szemeket..amit ember erőlködik annak sokszor nevetséges végei érnek..de ha Isten belép a történésbe akkor hiszem és vallom hogy nem lessz megoldatlan ügy..és most lehet h olyanoknak beszélek akik azt a szöveget kinevetik és azt mondják h nem is létezik Isten de mindenkiben van egy minimáis érzés h valami ISten csakvan..csak ezt ki hogy rejti és folytja el...ezt be kell látni....és utánna mondjon a világ akkár mit is...neked nem lessz remegő léc a hiteddel kapcsolatba..)

Gergő..

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.10.05. 11:29:39

Kicsit formailag szerkesztettem a cikket.

Lajos 2007.12.06. 06:01:23

Isten bárkit megszólithat, egy skizofrént is.

Sőt, hogy tovább menjek: egy skizofrén is beszélgethet veled magában. Nem látom a skizofrénia és Isten létezése közötti kapcsolatot, mint ahogy a skizofrénia és a te létezésed közt sem.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.12.06. 06:43:36

Lajos

A bibliai SátánIsten önmaga is skizofrén. Sokat b4eszélget önmagával azaz a Sátánnal.

Lajos 2007.12.08. 08:25:12

Hát te nagyon könnyű eset vagy.
Hogyan beszélgethet magával egy olyan valaki, aki szerinted nem is létezik?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.12.09. 17:33:20

Lajos
Micimackó így a bibliai SátánIsten is egyértelműen létezik.

Lajos 2007.12.09. 21:48:35

Eddig erről itt nem volt szó!
Sátánban hiszünk, Istenben meg nem?
Szerintem annyival még tartozom, hogy elmondjam, hogy nem vagyok gyakorló katolikus és templomba sem járok... De! Odáig már eljutottam, hogy nagyon nagy hiba lenne az általunk érzékelt fizikai világot csak materialista szempontból meghatározni és kizárólagos valóságnak tekinteni. Ennél sokkal bonyolultabb a dolog, gondolj csak arra, hogy tudomány 5-10 évente megcáfolja saját magát. Ma már abban sem biztosak, hogy az anyag egyáltalán létezik. Belegondolni is borzongató, hogy kételkednek abban, amit te magad körül látsz.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.12.10. 09:16:45

Lajos. Te dolgod, hogy miben hiszel és semmiben sem hiszek. A materalismusban sem hiszek.

Lajos 2007.12.14. 11:30:53

Aztért csak hiszel valamiben?
Mondjuk legalább abban, hogy Te nem csak az erre az oldalra látogatók kollektív tudata által létrehozott VICC vagy, hanem valós hús-vér ember?

medveir 2009.01.18. 11:48:20

Mi az, hogy skizofrén?

Nem hallottál még olyasmiről, hogy megérzés, intuició...

Egy ateista is átélhet ilyet, nem mondja, hogy Istentől kapta...

"A mai agykutatás már meglelte az agy vallási, vagy Isten központját, amelyet ha egy ateista embernél ingerelnek, akkor elmosódik a tér és idő érzéke és eufórikus boldogság tölti el." -

és ez a valami hogy került a fejünkbe?
Az evolúció létrehozta az istenhitet... -
ettől Darwint megütné a guta.

Vagy van más lehetőség?

Cypriánus 2010.12.16. 10:59:05

sajnos, én tanultam pszichiátriát, és bátran állíthatom, a poszt címe is hülyeség és szakmai kóklerség.
A vallás pszichológiáját legfeljebb olyan "fejlett és politikailag nyilván nem manipulált " pszichiátriával rendelkező országokban tartották kezelendő betegségnek, mint a kommunista Szovjetúnió.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.16. 19:35:37

@Cypriánus:

Nos szerintem a saját gondolataidra reagáltál és nem arra, ami itt levan írva.

Mert ebben az írásban egy szó sem esik a kezelésről, vagy annak szükségességéről.

Egyébként ettől függetlenül nagyon sok helyen kezelnek pszichiátriákon vallási tébolyban szenvedő betegeket. A súlyosabb eseteket kezelni kell valóban, de az enyhébbekkel simán együtt lehet élni.

Egyébként a gyógyítás módjával ebben a blogbejegyzésemben poénkodom:

Az istenhit gyógyítható lelki betegség
2008.01.02. 21:41 IGe

A szerelem és a vallásos hit is olyan, mint a Selye János által leírt stressz és antistressz hatásmechanizmusa. Van egy mérték, ameddig építő hatású az egyénre, de túlzott mérték esetén leépítő.

vilagnezet.blog.hu/2008/01/02/title_18306

Fira Heffner 2010.12.17. 20:23:54

Figyeljük neg a kérdés válaszokat, és gondolkodjunk el, hogy napjainkban, 2010-ben milyen szinten vannak még bizonyos emberek:

K = kérdező
H = Hívő (keresztény)

K: Hiszel abban hogy Isten mindenható, és mindent tud, illetve sosem téved?
H: Igen!

K: Netán szólt hozzád Isten, érezted jelenlétét?
H: Igen, igen!

K: Ha Isten kérne tőled bármit, megtennéd?
H: Igen, bármit!

K: Ha Isten kérne, elpusztítanál egy démont?
H: Igen!

K: Ha ez a démon emberi alakban van, és úgy kell elpusztítani?
H: őőő... izé... háát.. Isten azt mondja: Ne őlj!

K: De démont sem?
H: De, azt lehet.

:-)

ca222 2011.09.19. 12:56:15

Milyen érdekes, ezen már én is elgondolkodtam.

Xmes (ÉHF) 2011.09.20. 08:49:38

@medveir:
Az evolúció nem az isten hitet hozta létre. Hanem a hit képességét, ami kisgyerek korban még rettentő hasznos. Az előnyeit szerintem nem kell ecsetelni. Ha elhiszi a kölök a szüleinek, hogy a folyóban krokodilok vannak, akkor nem eszik meg őt. Ha nem hiszi el, akkor apunak és anyunak új gyereket kell csinálni. Minél idősebb vagy, annál többet kéne tudnod elvileg, így a hitre is egyre kevésbé van szükséged. Felnőtt korban meg már egyenesen felesleges.
Az ún "természetfelettiben" (akármit is jelentsen ez a szó) való hit meg egy aberrált verziója a hitnek. Egy evolúciós mellékterméke az olyan agynak, ami arra van "kitalálva", hogy minél gyorsabban szedjen össze minél több hasznosítható információt. Egy kisgyerek meg ugye nem rendelkezik azokkal a tapasztalatokkal, amivel meg tudná különböztetni a hasznos (krokodilok a vízben, stb.) és a haszontalan (a big father figyel téged és szét rúgja a... ha nem azt teszed és gondolsz amit ő akarni méltóztatik, stb.), valamint a káros (eredendő bűn, kend a tetteid következményét Jézusra, stb.) információkat.
Továbbá, mivel ez egy elég fiatal újítása a természetnek (alig 5-6 millió éves), elég sűrűn hibák is vannak a rendszerben. Így az a hiszékenység, amit normális esetben kinő az ember, specializáltan megmarad. Kritikusan gondolkodik alapjaiban véve, de megmarad benne egy specializáció, ami során akármekkora összefüggő, vagy legalábbis annak látszó (pl a Biblia című mesegyűjtemény) marhaságot elhisz, ha úgy van programozva (márpedig az emberek zöme úgy van). Általában ez a specializáció egyenes ágon öröklődik (apuci és anyuci vallásosnak neveli szerencsétlent), de gyakori a horizontális mémtranszfer is. Ez az ún. utólag "megtértekre" jellemző, és a mémtranszfer elindítóira (papok, hittérítők, stb).
Tehát maga a hitre való képesség egy hasznos evolúciós találmány. Csak mint mindenbe, amit a természet talál fel, közbe jöhet a hiba. Az emberek meg ezt ki is használják, és rettentő sokan szándékosan hibásra is nevelik az utódaikat, és arra tanítják őket, hogy ők is így tegyenek.
Továbbá ez a hiba az ivari szelekcióba is jelentősen bele szól. Hisz sok vallásban csak olyan párt választhat az áldozat, aki ugyanannak a vallásnak a rabja, és nem csak papíron, hanem kattan is rá, el is hiszi a sok maszlagot. Így egyes populációk részben vagy egészben elszigetelődhetnek egymástól, ami viszont csökkenti a más populációkkal való génátadást, vagy megszünteti teljesen. Így kellően hosszú idő alatt új fajta, majd új faj is kialakulhat belőlük. Persze ehhez nagyon sok idő kell. De a kulturális elszigetelődés igazoltan eredményez a többi populációtól eltérő genetikai változásokat. Szóval azért a vallás rendesen bejátszik az evolúciónkba, az ivari szelekciónak köszönhetően. Még akkor is, ha épp semmi gyakorlata haszna nincs, csak e szerint válogatnak az emberek.

ErősenZöld 2011.10.09. 10:55:28

@Cypriánus: Pszichiátriár tanultál? ::D:D:D:

Ha legalább hazudsz akkor tudd már hogy mit írsz fiam.

yehooo 2011.10.09. 22:13:31

a biblia megtanít arra, hogyan legyél jó ember, ez tény. de higgyek egy könyvnek, amit olyanok írtak, akik váltig hittek abban, hogy a föld lapos? mint ahogy jézus 0-ban született, 1. heródes idejében, aki kr.e.4ben halt meg? életeken keresztül lehetne vitatkozni isten létéről, a biblia igazáról. a fenti írás nagyon jól rámutat arra, hogy akikhez egy isten nevezetű vmi szól, az nem százas. de kérdezem, van olyan ember a földön, aki normális?

yehooo 2011.10.09. 22:21:32

egy isten van ebben a világban, azt pénznek hívják. a biblia a szegények eleségéül szolgál.

Égilény 2011.10.11. 19:04:26

@Lajos:

Haggyad Lajos, úgysem érti.:)))

Olyan ember nincs aki semmiben sem hisz. Vagy ha a semmiben hisz, az is valami, az meg már nem semmi..:))

Égilény 2011.10.11. 19:08:26

@yehooo:

Ennek ellenére lehet hogy még ebben az évben előveszed a Bibliát? Hogyis mondtad - a szegények eleségét?

dundyvega 2012.09.11. 11:06:08

Hírűl vivék pedig Saulnak, mondván: Ime Dávid Najotban vagyon Ramatában.

1 Sám 19,20

Saul tehát poroszlókat külde, hogy megfogják Dávidot; kik mikor látták a próféták csoportját prófétálni, és Sámuelt felettök állani, lőn az Úr lelke rajtok is, és ők is prófétálni kezdének.

1 Sám 19,21

Midőn ezt hirűl vitték Saulnak, más követeket is külde, kik szintén prófétálának. És Saul még harmadszor külde követeket, és azok is prófétálának. És haragra gerjedvén Saul,

1 Sám 19,22

maga is Ramatába méne, és juta a nagy kútig, mely Szókóban vagyon, és kérdezvén, mondá: Mely helyen vannak Sámuel és Dávid? És megmondák neki: Ime Nájotban vannak, Ramatában.

1 Sám 19,23

És Nájotba méne, Ramatában, és lőn rajta is az Úr lelke, és mégyen vala, járdogálván, és prófétál vala, míg Nájotba jutott, Ramatában.

1 Sám 19,24

És ő is megfosztá magát ruháitól és prófétála a többivel Sámuel előtt, és leborúla mezítelen azon egész nap és éjjel. Innen származott a közmondás: Vajjon Saul is a próféták között van-e? [Kir. I. 10,12.]

Most tessék elképzelni, hogy min 200 ember a pucér királyukkal az élén prófétálnak.

Nekem személy szerint a bolondok háza jút az eszembe.

A cserkész 2013.05.17. 13:26:46

Ostobák. A hit nem betegség csak egy feltuningolt energiaállapot, olyan mint a szerelem(hasonló.)

(a vektor iránya egy külső személy felé mutat)

Nézzétek meg ha még nem láttátok.
www.port.hu/derren_brown/pls/w/person.person?i_pers_id=240449

A cserkész 2013.05.17. 13:31:33

DISCOVERY CHANNEL:
Derren Brown: Félelem és hit

Tancsa János 2013.05.22. 15:17:49

A hit szerintem (Dawkins szerint is) egy elmevírus. Bizonyos szituációkban aktiválódik, bizonyos szituációkban pedig lappang. Például a hittel fertőzött ember "alapállapotban" nem hiszi el, hogy egy botütésre kettéválik a tenger, de a vírus aktív állapotában mint vírusgazda, nem kételkedik ebben.

Tancsa János 2013.05.22. 15:21:02

@Lajos: Félreértetted az alapkérdést. A helyzet az, hogy mivel Isten nem létezik, ha valaki azt KÉPZELI, hogy beszélget Istennel, akkor az ÖNMAGÁVAL beszélget, azaz saját agyszüleményével.

csabee.m 2019.05.04. 07:57:08

@yehooo: Csak 8 évet csúszik a válasz:
Jób könyve leírja (i.e. legalább 1200 körülből) hogy a Földet Isten a semmiségbe "függesztette fel". A lapos Föld képe ókori pogány mitológia terméke, ahol is helye volt az "alsó világ"-nak, amit a Biblia nem támogat, ugyanis a bibliai üzenet a halálról nem jelent halál utáni életet amely a pokolban folytatódhatna.
Jézus születésének datálásával kapcsolatos ordas tévedés történt. Lukács több beazonosítható adatot megad. Ezek alapján i.e. 5-4 augusztus-szeptember lehetett az inkarnáció időpontja. Megjegyzem: i.e. 1. után nem 0,hanem i.sz. 1 következik a mai számítás szerint.
De ez csak néhány téveszme felemlítése volt a részedről. Szóval van még minek utánanézni....

csabee.m 2019.05.04. 08:02:51

@Tancsa János: Az hogy nem tudok valamiről, nem jelenti hogy nem létezik. Azt hiszi az ember, hogy mindet tud, mindent megismert, mégis időről-időre fedeznek fel új élőlényeket az óceánokban, bolygókat a világűrben,stb. Véges lényként érdekes véleményt alkotni a "mindenről tudunk"- hamis tudatállapotában....- mi van ha be kellene látni alázattal, hogy valójában tudatlanok vagyunk? Mert különben az ilyen megközelítések alapján pszichológiai vizsgálat alanyaként egy önhitt, egoista képe rajzolódik ki, aki az önmaga isteneként aposztrofálható....

csabee.m 2019.05.04. 08:05:15

@Tancsa János: "szerintem (Dawnkins szerint is)"...- na ez csúcs! Ki a nagyobb gondolkodó?!? Szóval Dawnkins életének legnagyobb érdeme,hogy megerősíti "Tancsa János" véleményét?!?
Ez már tényleg pszichiátriai eset!

csabee.m 2019.05.04. 08:07:30

@dundyvega: A ruha amit levetettek, a "felsőruha" volt. Részeg emberek többet is levesznek magukról és mégsem ítélik el őket egy bulin....
süti beállítások módosítása