Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Tolerancia. Mi is az?

2010. február 11. - IGe

Sokan hajlandóak arról megfeledkezni, hogy a toleráns viselkedés sokkal több annál, mint amit a köztudatban annak gondolnak. Továbbá messze nem egyezik meg azzal, hogy mindenki mindenféle baromságát el kellene viselnünk, és nem is tehetnénk ellene, mert akkor már nem vagyunk toleránsak. A kritika elviselése is a tolerancia egyik fő jellemzője.

Toletancia.jpg

A tolerancia latin eredetű szó, elsősorban türelmességet jelent mások véleménye, főleg vallása, világnézete, etnikai vagy nemzeti hovatartozása, szexuális viselkedése, illetve más egyebek iránt. A műszaki életben a megadott méretektől, mennyiségtől, vagy minőségtől való megengedett legnagyobb eltérést jelenti. Orvosi szempontból a szervezet ellenálló képességét, vagy gyógyszertűrő képességét értjük alatta. Az általános tolerancia szó ellentéte az intolerancia, ami bizonyos dolgok iránti türelmetlenséget, valakivel, vagy valamilyen, (főleg vallási) nézettel szemben. Orvosi értelemben is használják, itt főképp a gyógyszerekkel való összeférhetetlenséget jelöli.

Az intoleráns is (vallási, politikai, stb) nézetekkel szembeni türelmetlenséget jelentett, ma már inkább ezek teljes elutasítását értjük alatta. A tolerancia három együtt érvényesülő kritériuma;

  • konfliktustűrő képesség
  • a jogegyenlőség elfogadása
  • az erőszak elutasítása

Tehát csak az vallhatja magát jogosan toleránsnak, aki mindhármat és egyszerre el tudja fogadni és a szerint is él. A tolerancia nem egymás szeretetét jelenti, hanem egymás békés elviselését. Röviden azt jelenti, hogy azt is elviseljük, ami egyébként nekünk nem tetszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr561749842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása